Thursday, 31 March 2011

Virslis-sajtos kifli


Hiába, AzEszter blogját nem véletlen nézem.Ott mindig lehet kincsekre bukkanni. Ezt is ott találtam.Viszonyom a füstölt virslihez megegyezik az Eszterével.És ahogy ő is mondja, ebben az ételben "megdicsőül minden virslisége".Ennél többet nem is kívánok mondani.:)

Hozzávalók:
10 db füstölt virsli
40-50 dkg liszt ( nekem inkább 50 volt)
25 dkg túró
3 dkg élesztő
7-8 dkg olvasztott vaj
2 ek. cukor
1 dl tej
3 tojás
fél ek. só
reszelt sajt


Elkészítés:
1.Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, kivéve 1 tojást. A vajat legutoljára adjuk hozzá, simára ( vagy legalábbis elfogadható állagúra) gyúrjuk.
2.Meleg helyen megkelesztjük. Én bedobtam langyos sütőbe.
3.Amíg kel, a virsliket félbe vágjuk ( így 20 db fél virslink lesz) és kevés olajon kissé megpirítjuk őket.
4.Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Hosszában kettévágjuk, majd háromszögekre.Eszter megmutatja, hogyan.
5. Mindegyik cikkre egy virslit helyezünk és feltekerjük.
6.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymástól tisztes távolságra. A harmadik tojást most használjuk fel: megkenjük vele a kiflik tetejét és megszórjuk őket reszelt sajttal.
7. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük,míg piros nem lesz a teteje.( nekem kb. 25-30 perc volt,mert óóriásira megnőttek)
ISTENI finom:)))

Wednesday, 30 March 2011

Csirkés lasagne

Jelentem, forradalmasítottam a lasagnekészítést!!Csirkeimádók figyelmébe!!De jajjistenkém,miért ilyen sárgák a képek???Nem érteeeem. Na de a lényeg a lasagne.Drága uracskám fejéből pattant ki a szikra, hogy próbáljuk már ki a lasagnét darált csirkemellből,mert hogy rájöttünk,mi azért a marhahúst annyira mégsem szeretjük. És hát igen. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, létezik lasagne a marhahúson túl is:)

Hozzávalók:
1 csomag lasagnetészta
60 dkg darált csirkemell
kb. 7 dl fűszeres paradicsomszósz
1 db vöröshagyma
kb. 8 dl tej
diónyi vaj
2 ek. liszt
só,bors, őrölt szerecsendió
olaj
reszelt sajt

Elkészítés:
1. A 8 dl tejből besamel mártást készítünk: a vajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet, kevés tejjel felöntjük. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk az összes tejet és sűrűre, de csomómentesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.
2.Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk majd hozzáadjuk a darált csirkehúst. Fehéredésig pirítjuk. Kissé sózzuk.
3.Hozzáadjuk a paradicsomszószt és addig főzzük,míg a hús puha nem lesz. ( Kis lángon kb.15-20 perc,nem kell neki sok.)
4.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
5.Egy tepsi aljába elkezdjük lerakni a rétegeket: lasagnelapok, besamelmártás ( jó bőven, hogy elfedje a lapokat, ettől fog megpuhulni), húsos szósz, reszelt sajt. Így folytatjuk,míg a tepsi meg nem telik.
6. Addig sütjük,míg a felső sajtréteg meg nem pirul. Tűpróbát feltétlen végezzünk, hogy ellenőrizzük, az összes tésztaréteg megfőtt.

Áfonyás-kókuszos cookie

Ezer éve készülök ezt a cookie-t megsütni, hát most végre sor került rá. Hát közel sem lett olyan finom, mint Moha narancsos-kókuszos-fehércsokis cookie-ja, de azért ehető volt. Tipikus keksz, jó ropogós. De azért másnapra megpuhult. Az a pár darab, ami maradt belőle:)

Hozzávalók:
225 gr vaj
140 gr cukor
1 tojás sárgája
13 dkg liszt 
7,5 dkg kókuszreszelék
7,5 dkg aszalt vörösáfonya
( Az eredeti recept egy sima kekszhez 28 dkg lisztet ír, de mivel ebbe került kókuszreszelék és áfonya, így azokat a liszt mennyiségéből vontam le.)

Elkészítés:
1.A puha vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojás sárgáját is.
2. Ezután belekeverjük a lisztet, a kókuszreszeléket és az aszalt áfonyát.
3. Diónyi gömböket formázunk, amiket ellapítunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk.
4. Előmelegített sütőben kb. 160 fokon 15-20 percig sütjük őket.

Fokozandó az élvezeteket, olvasztott fehércsokiba is márthatjuk őket. Nyilvánvalóan nem ront rajta,és talán nem is lesz olyan száraz.:)

Thursday, 17 March 2011

Habos-diós háromszögek


Figyelem!Az alábbi recept megtekintése csak erős idegzetűeknek és kísérletező típusoknak, elrontott süteményen nem kiakadóknak ajánlott. Megértésüket köszönjük.
Az úúúúúgy volt, hogy Non plus ultrát akartam ma sütni. Mint a mellékelt képek mutatják, a Non plus ultrából nem lett semmi. Lett helyette narancslekváros-habos-diós sütemény. Ami ahhoz képest, ahogy indult, meglepően finom lett. Nem szeretnék ódákat zengeni arról,hogyan vallottam ma kudarcot a konyhában, a lényeg: a tojásfehérjével nem kerültünk ma egy hullámhosszra...Aztán Anyu meggyőzött, hogy ugyan ki ne dobjam már a kukába, lehet azzal valamit kezdeni...Igen.

Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt
24 dkg margarin
3 tojás sárgája
pici tej,ha nem áll össze
1 vaniliás cukor

A "krém"-hez:
narancslekvár
3 tojásfehérje
25 dkg porcukor
kb.15-20 dkg darált dió


Elkészítés:
1.A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és min. félórát hűtőben pihentessük.
2.Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb.3-4 mm vastagra ( akkora méretűre lehetőleg,mint a tepsi)és sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk.
3. Verjük fel a tojásfehárjét kemény habbá, a porcukrot folyamatosan adagoljuk hozzá.Végül a darált diót is forgassuk bele.Jó sűrű masszát kell kapnunk.
4. A tésztát kenjük meg ízlés szerint valamilyen lekvárral (én narancslekvért használtam,természetesen házit, Anyuét) és simítsuk rá a tojáshabos masszát.
5.Előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre. Hogy hány perc? Fogggalmam sincs. Elkezdtem 150 fokon sütni,attól tartva, nehogy a tojásfehérje megégjen. Negyedóra elteltével a tojáshab szépen sült, a tészta viszont full nyers volt.Ekkor kapcsoltam fel 180 fokra és még kb. 15-20 percig sütöttem.
6. Ha kihűlt, háromszög alakúra vágjuk,és máris nem olyan snassz:)

Wednesday, 16 March 2011

Cseresznyés marcipántallér

Vannak desszertek, amik nem mennek ki a divatból,időről időre felbukkannak. Ilyen a marcipántallér is.
Mikor nincs itthon semmi, marcipán általában van elrejtve egy csomaggal, vészhelyzet esetére. Ma is találtam. A recept a fenti linken elérhető. Most egy kis aprított koktélcseresznyével díszítettem.


Tuesday, 15 March 2011

Pollo siciliana

Előre tudom, hogy a mai kaja-amit szintén a cégtől loptam:))-a Picim kedvére való lesz: csirkemell, sonka, sajt. A nyerő, soha meg nem unható triász. Nyilván még a sonka és a sajt közé elrejtett paradicsomkarikát sem fogja észrevenni. Bár azok után, hogy állítása szerint a tegnapi csirkesalátából a zöldségeket sem piszkálta ki, nem okozhat gondot egyetlen,ártatlan paradicsomkarika:)

Hozzávalók:
1 db csirkemellfilé
2 db közepes méretű paradicsom
6 szelet vékony pulykasonka
6 szelet ementáli sajt
olaj, só, bors

Elkészítés:
1.A csirkemellet megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. ( Nekem 6 szelet lett.)Begyújtjuk a grillsütőt.
2.Sózzuk, borsozzuk és olajon mindkét oldalán pár percig sütjük, amíg kis színt kap.
3.Minden szelet húsra 1 szelet sonkát helyezünk,erre egy paradicsomkarikát, végül egy szelet sajtot. A grillsütőben addig sütjük, míg a sajt  rá nem olvad/ pirul a tetejére.
Köretnek rizst főztem ki hozzá.

Monday, 14 March 2011

Tavaszi színes csirkesaláta


Jelentem, március 14-én Londonba megérkezett a tavasz. Igazi, verőfényes. A szomszéd pasi már reggel 10-kor kint feküdt egy szál rózsaszín gatyában az udvaron egy pléden és napozott:)) Na ennyire azért még talán nincs jó idő, de felkelvén tudtam, ma valami színes tavaszi kaját kell csinálnom az uramnak, ha már megígértem neki, hogy délben viszek neki kaját. Ne egy unalmas spagettit kelljen már megint ennie. Húsnak  persze muszáj benne lenne, de 5 év alatt elértem, hogy megeszi a zöldségeket. De csak akkor, ha egy fél csirke azért ott figyel mellette:)

Hozzávalók:
1 db csirkemellfilé
fél uborka
fél sárga kaliforniai paprika
5-6 szem piros retek
5-6 szem koktélparadicsom
olaj, só, bors
salátaöntet

Elkészítés:
1.A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk,sózzuk, borsozzuk.
2. Kevés olajon ropogósra, pirosra sütjük, majd félretesszük.
3.A zöldsgeket metisztítjuk,az uborkát és a paprikát kis kockákra, a retket és a paradicsomot pedig karikákra vágjuk és összekeverjük.
4.Egy tányérra halmozzunk a zöldségekből,tegyük rá a csirkemellcsíkokat és locsoljuk meg bármilyen salátaöntettel. ( Nekem most egy Ezersziget volt épp itthon, azt használtam.)
Jó étvágyat, éljen a tavasz!!:))

Thursday, 10 March 2011

Epres joghurttorta

Ígéretemhez híven akkor következik az áfonyás joghurttorta szamócás változata.Mert azt nem viccből mondtam ám,hogy minden gyümölccsel megcsinálom:))) 
A receptet nem írom be újra, a fenti linkre kattintva elérhető. Mindent ugyanúgy csináltam, mint a múltkor, csak szamócás joghurtot és 20 dkg friss szamócát használtam. Ez megkockáztatom, finomabb is lett, mint a másik,pedig nálam az áfonya favorit gyümölcs.
És annak tiszteletére készült a torta, hogy tegnap végre valahára, 2 hetes várakozás után beköttetett szerény hajlékunkba az Internet:)


Tuesday, 8 March 2011

Zöldborsós-gombás csirkemell


A múlt héten láttam valamelyik blogon egy receptet, ami nagyon jól nézett ki. Semmire nem emlékszem, csak 3 dologra: csirkemell, gomba, zöldborsó. Kísérleteim a recept megtalálására kudarcba fulladtak, így végül a 3 alapanyagból ezt dobtam össze:)

Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
kb. 30-40 dkg gomba
mirelit zöldborsó
sajt ( én mozzarella-golyót használtam)
3 dl tejszín
só,bors

Elkészítés:
1.A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
2.A gombát megpucoljuk és felszeleteljük.
3.Egy tepsi aljára szorosan egymás mellé leterítjük a hússzeleteket, eloszlatjuk rajta a gombát és ízlés szerinti mennyiségű zöldborsót teszünk rá.
4.Lelocsoljuk tejszínnel és 200 fokon fólia alatt kb. 40 percig sütjük.
5. Levesszük a fóliát, rátesszük a sajtot és addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje.
Én főtt rizzsel tálaltam.

Megjegyzés/ tanulság: ha mirelit borsót használunk, főzzük ki előre.
A gombát is érdemes lepirítani előtte.Nekem nagyon sok levet eresztett és nem is főtte el mindet. Kb. 20 perc után levettem a fóliát, hogy megkukkantsam, hogy áll, és ekkor pici lisztet szórtam rá, hogy sűrűsödjön majd a szaftja.
De amúgy nagyon kis fincsike lett:)


Gombsüti


Ez valami szenzációsan fantasztikus!!!!!!!Mikor megláttam az én Mohimnál a gombsütiket, azt hittem dobok egy hátast:) Órákon keresztül ezen tobzódtam, és ahogy sejtettem, nem is váratott magára sokat nálam sem a gombgyártás:) Picit ugyan megégett az első adag gomb,de nagggyon mókás konyhai szórakozás, ezt garantálom!!!


Hozzávalók ( kb. 60 db gombhoz):
20 dkg vaj
14 dkg cukor
csipet só
1 tojás sárgája
28 dkg liszt
vanilia aroma ( vagy bármi más íz, akár a színnek megfelelően)
ételfesték

Elkészítés:
1. Az ételfesték kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk. Egy nagy gombócot formálunk, amit 3 részre osztunk.
2. Mind a 3 gombócba más-más színű ételfestéket gyúrunk. Jó bőven kell bele festék, hogy legyen színe. Nekem emiatt pici lisztet kellett is még hozzátenni,mert felhígult a massza.
3. Ha kész, a gombócokat 1 órára hűtőbe költöztetkjük.
4. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle. Egy helyes tárggyal ( nálam a bornyitó volt kéznél:)) 4 lyukat szúrunk bele ( gomblyukak) és egy kisebb kör alakú tárgyat rányomunk a gombokra, hogy pereme legyen. ( Ez egy málnaöntetes üvegcse teteje volt, hiába, konyhai kreativitásom továbbra is parádés...:)
5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a gombokat és 180-190 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük őket. Figyeljünk,mert hamar megég.
Érdemes az ételfesték üvegcséjét elolvasni,mert én sütés után találtam meg a kék színű ételfesték üvegén, hogy nem sütésálló...Ezért lett a piros és zöld mellett fehér gombkészletem. Kék lett volna.

Friday, 4 March 2011

Narancsos mini isler

Hmmmm. Ez még mindig isteni. És megállapítottam, úgy is isteni, ahogy én készítettem:) A januári bejegyzések közt már szerepel a Mini isler, mely Anyu alkotása volt, otthontartózkodásunk alatt került fel a blogra:)
Most nekiugrottam én is, a recept természetesen a linkre kattintva elérhető.Most csak féladagot készítettem, egyrészt,mert nem akartam a drága,otthonról hozott diót elpacsálni, ha netán nem sikerülne, másrészt, idő híján. Mint mindig.Legközelebb szóba sem jöhet a féladag. Még a csokimáznak sem lesz ideje megkötni rajta...

Tonhalkrémes-Brie sajtos bagett paradicsomkalappal

A múltheti tojáskrémes-virslis bagett sikerén felbuzdulva számos ötletem támadt, hogyan lehet felturbózni a félkész fokhagymás-fűszeres bagettet, avagy hogyan lehet 10 perc alatt olyan vacsit összedobni, ami nem tészta:) Figyelem, ez is és a múltkori is 1 személyes adag, 7 karika lesz belőle, a 2 sarkát nem számolom, azokat készítés közben szoktam megenni,mert ők nem állnak meg a tányéron:) Egyébként meg az elnevezést is a múltkori bagett ihlette: ott sonkaköntöst kapott, itt pedig paradicsomkalapot:) Hiába, fel kell öltöztetni ezeket a bagikat...Na mindegy, kicsit elmebeteg napom van ma...

Hozzávalók 1 személyre:
1 db félkész fokhagymás-zöldfűszeres bagett
1 doboz aprított tonhalkonzerv
kb. 3 dkg margarin
2 ek. tejföl
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
Brie sajt
koktélparadicsom

Elkészítés:
1.Az előírás alapján megsütjük a bagettet. ( 180 fok, kb. 8-10 perc)
2.Amíg a bagett sül, elkészítjük a tonhalkrémet:
egy tálban villával apróra törjük a tonhalat, 2 gerezd zúzozz fokhagymát adunk hozzá, kevés borssal ízesítjük. Adjuk hozzá a tejfölt és a -lehetőség szerint puha- vajat. Keverjük krémesre. ((Moha, Neked jegyzem meg, ma éreztem erős szükségét Jamie " food processor"-jának,mert abban kb. 20 másoderc alatt elkészült volna a tonhalkrém:))
3.A kisült bagettet szeleteljük fel, minden szeletre halmozzunk egy kiskanálnyi tonhalkrémet, erre jöhet egy szeletke Brie sajt, végül pedig egy félbevágott koktélparadicsom-kalapka:)
Éljen a bagett!

Thursday, 3 March 2011

Lazacos penne brokkolival

Az ötletadó a nálunk az étteremben futó "penne con salmone", azaz lazacos penne volt. Sosem kóstoltam, de amiben lazac és brokkoli van, az rossz nem lehet:) Persze az enyémnél jóval nagyobb lazacdarabok vannak benne, dehát 10 fontért legyenek is:) Tehát az alapötlet származik onnan: penne+lazac+brokkoli+rózsaszín mártás. ( nevezem én így azt a mártást, ami egy piros ( paradicsomszósz, vörös pesztó) és egy fehér ( tejszín, creme fraiche) szószból jön létre.:)

Hozzávalók:
fél csomag penne tészta
egy kis fej brokkoli
10 dkg szeletelt füstölt lazac
2 dl paradicsomszósz
2 dl tejszín
őrölt bors

Elkészítés:
1.Főzzük ki a tésztát.
2.Sós vízben főzzük puhára a brokkolit, majd szűrjük le és tegyük félre. Ne főzzük túl, nem kell szétesnie, nem baj, ha picit roppanós.
3.A lazacszeleteket vágjuk kisebb darabokra.
4.A kifőtt tésztára borítsuk a paradicsomszószt és a tejszínt,adjuk hozzá a kifőtt brokkolit, borsozzuk, esetleg sózzuk,és jól forraljuk össze, hogy sűrű legyen.
5.Legvégül a hajszálvékony lazacszeleteket is adjuk hozzá és párszor forgassuk át. Nem baj, ha nyers marad a füstölt lazac, az sem ha megfő, mindenhogy finom. Az enyém a 2 állapot közt van:)

Áfonyás joghurttorta

Jelentem, mostanában hatalmas mérföldköveken vagyok túl, már ami pici kis konyhaművészetemet illeti. A kakaós csiga elkészítésével túlestem az első kelt tésztás süteménykészítésen, ennek a tortának az elkészítésével pedig megismerkedtem a zselatin rejtelmeivel. Hát én paráztam rendesen,mert 1 óra elteltével semmi jel nem mutatott arra, hogy ez valaha megköt, de mire pár óra múlva hazatértem a munkából, csiribú,csiribáááá, lett zselatinos joghurttortám:) Kétséges volt, hogy lesz-e róla fotó,mert a fényképezőgép elemei tegnap behaltak, és a költözés óta nem akadtam az elemtöltő nyomára...Úgyhogy nagy kísértés volt 1 szeletet félretenni belőle másnapig, de ma első dolgom volt elemet venni, így aztán nem marad el a várva várt blogbejegyzés:)


Hozzávalók:
1 db készen vásárolt linzer tortalap
500 gr áfonyás joghurt ( itt Jogobellá-ban találtam)
10 dkg friss áfonya, plusz pár szem a díszítéshez
4 tk. por állagú zselatin
1 dl tejszín
2 ek. cukor

Elkészítés:
1.A tortalapot kivesszük a csomagolásból és rátesszük egy megfelelő méretű tányérra. Varázslatosan egyszerű:)
2. 2 dl vízben felfőzzük a 4 tk. zselatint. Mikor már forr és látjuk, hogy szemmel láthatóan kezd a cucc sűrűsödni, elzárjuk alatta a gázt. Mikor picit kihűlt, hozzáöntjük a joghurtot, a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot.
3. Ismét meglangyosítjuk, de már nem forraljuk fel, csak addig kevergetjük kis lángon, míg homogén állagú nem lesz. Végül a friss áfonyát is hozzáadjuk.
4.Mikor langyosra hűlt, beleöntjük a formába.Ha teljesen hideg, mehet pár órára a hűtőbe, de nem kell neki egy éjszaka. Nem ám:)

Megjegyzés:
Nekem ez a mennyiség sok lett, így még 2 pohárba beletöltöttem a maradék anyagot, így lett 2 áfonyás pohárzselém is:) Érdemes nagyobb tortaformában készíteni ennyi joghurttal, vagy az előírt mennyiség 3/4-ét készíteni ekkora formához.Kb. az egynegyede maradt ki, abból készült a pohárzselé:)
Alig várom, hogy csinálhassak szamócást meg málnást meg barackost,meg kiwist:))