Ugye nem csak nekem okoz dilemmát, mikor tortát sütök vagy cupcake-et, hogy milyen krémmel legyen betöltve, milyen frosting legyen a tetején...
Régóta próbálgatok mindenféle fehér krémet, most megosztom Veletek, hogy milyen krémeket használok.
1. Főzött vaníliakrém, vajas ( pl. Ikeás svéd mandulatorta krémje)
24 cm-es torta betöltéséhez és bevonásához
4 tojássárgája
30 gr keményítő
2 dl tej
200 gr vaj, felkockázva
100 gr porcukor
1 tk. vanília esszencia
A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük.
A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk.
A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kislángon ( hogy ne rántottásodjon le) puding sűrűségűre főzzük. ( 2-3 perc)
Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a vajat, csomómentesre keverjük.
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük, esetleg átmixelhetjük mégegyszer, ha csomósnak ítéljük meg, mielőtt betöltjük vele a tortát.
2. Főzött vaníliakrém, tejszínes (Szabolcsi almás máktorta krémje)
elég nagy adag krém, az eredeti tortához 6 rétegre elegendő volt
Számomra a valaha volt legeslegfinomabb krém,imádom!!!
6 tojássárgája
7 ek. cukor
2 kiskanál vanília esszencia
6 dl tej
7 dkg étkezési keményítő
4 dl tejszín ( magas zsírtartalmú)
A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük.
A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk.
A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kislángon ( hogy ne rántottásodjon le) puding sűrűségűre főzzük. ( 2-3 perc)
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük,majd átmixeljük az egészet, hogy csomómentes legyen.
Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Ha biztosra akarunk menni,a tejszínbe tehetünk 1 zacskó habfixálót de ha magas zsírtartalmú tejszínt használunk, akkor szépen felverődik majd.
3. Sima tejszínhabos krém:
400 ml tejszín
2 ek. porcukor
2 csomag habfixáló
Nem vaníliakrém, de cupcake tetejére, ha tartós frostingot szeretnénk, tökéletes.
Ezt az egyszerű krémet használtam pl. a Fekete erdő torta bevonására és töltésére.
A tejszínt elkezdjük géppel felverni, Fokozatosan hozzáadagoljuk a porcukrot, majd mikor kezd keményedni, beleszórjuk a habfixálót, addig verjük a habot,míg a megfelelő állagot el nem éri. Ne tegyünk bele túl sok habfixálót, különben zselés, kocsonyás lesz.
4. Vajkrém
Leszögezem, nem vagyok vajkrém párti, ugyanakkor tudom, hogy torta tölteléknek nagyon népszerű, cupcake-ek tetején is roppant jó, állagánál, tartósságánál fogva, illetve marcipán, fondant alá.
Ami fontos: ne cseréljük a vajat margarinra, ha igazán finom krémet szeretnénk kapni!
125 gr vaj
2 ek. forró víz / tej
250 gr porcukor
1 csomag vaníliás cukor/ vaníliarúd kikapart magjai/ vanília esszencia
A vajat a porcukorral alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet/tejet és a vaníliát is.
Ha a krémet túl hígnak ítéljük meg, adjunk még hozzá porcukrot, ha túl sűrűnek, pici vizet / tejet.
5. Krémsajtos
Cupcake-ek tetejére frostingnak, tortába is finom, noha elég édes. Amikor krémsajtról írok, mindig Philadelphiát használok. Tudom, elég drága, de én a mascarponét nem szeretem, nekem túl zsíros.
200 gr krémsajt
600 gr porcukor
Mindig 1:3 a krémsajt aránya a porcukorhoz.Egyszerűen robotgéppel simára dolgozzuk őket. Érdemes a robotgépet egy konyharuhával letakarni,mert a porcukor nagyon tud porolni, főleg ilyen mennyiségnél :)
A krémsajt típusától függően adhatunk még hozzá porcukrot, vagy kevesebb is elég. Én általában 2-3 részletben dolgozom bele a porcukrot, így kevésbé porol és látom menet közben, hogy mennyi kell még.
Ha bombabiztosra akarunk menni és igazából az ízén sem ront, a végén ízlés szerint vajat is dolgozhatunk bele.
6. Amerikai frosting ( tojásfehérjés)
Cupcake tetejére a legtartósabb, hófehér és az egyik legfinomabb frosting. Van vele egy kis meló, nem 2 perc alatt van kész,mint egy vajkrém, de megéri.
Itt használtam.
Garantáltan bombabiztos, nem esik össze, ha a megfelelő ideig keverjük!!!Nem kell hozzá se zselatin, se semmiféle fixáló!
2 tojásfehérje
300 gr cukor ( kristály, minél apróbb szemcséjű annál jobb, hogy véletlen se ropogjon a fog alatt)
2 ek. víz
2 ek. golden syrup vagy méz
Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót.
Vízgőz felett elektromos mixerrel min. 7 percig mixeljük magas fokozaton!!!!
Ezután még 2-3 percig mixeljük, amíg ki nem hűl.
Nagyon vigyázzunk, hogy az edény amiben a krém van, ne érintkezzen a vízzel!!!!!!!Gyerekeknek ne engedjük ezt a fajta krémet véletlen sem egyedül elkészíteni!!!
Habzsákba töltve vagy habkártya segítségével tartós és szép frostingot tehetünk a cupcake-ekre.
7. Házi vaníliapuding
Gyümölcstortához, a bolti zacskós bűntársa helyett.Ugyanannyi idő alatt kész van.
4 dl tej
2 tojássárgája
50-60 gr cukor
2 tk. vanília esszencia
35-40gr étkezési keményítő
A tojássárgákat a cukorral, keményítővel, vaníliával, pici tejjel habosra keverjük.
A tejet felforraljuk majd félrehúzzuk.
A tojásos masszát a forró tejhez csurgatjuk, visszatesszük a tűzre és kislángon, kézi habverővel folyamatosan keverve 2-3 perc alatt sűrűre főzzük.
Még melegen a kihűlt piskótára öntjük. Viszonylag hamar megköt, hamarabb, mint zacskós vetélytársa.
8. 5 perces vaníliakrém: ( az áfonyás-vaníliakrémes álompite krémje)
bármilyen pitébe, tortába, de akár fánkok töltésére is kiváló
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat
5 dkg vaj
A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük.
A maradék tejet a cukorral, vaníliakivonattal felforraljuk, hozzáöntjük a pudingot és pár perc alatt sűrűre főzzük.
Még melegen belekeverjük a vajat/ margarint és folpackkal beborítjuk a krémet, így nem fog bebőrösödni, ahogy hűl.
9. Tejszínes fehércsokikrém
( az előző vaníliakrém továbbturbózott változata)
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat
5 dkg fehércsoki
5 dkg vaj
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
1 csomag habfixáló
A pudingot a szokásos módon megfőzzük a cukorral, vaníliával. Még melegen belekeverjük az előzőleg összeolvasztott vajat+fehércsokit. Fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön be és kihűtjük.
A habtejszínt felverjük a porcukorral,mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük a habot, míg megfelelő állagú nem lesz.
A kihűlt fehércsokis pudingba beleforgatjuk a tejszínhabot, piték, tortát töltésére használjuk. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy összeálljon. Isteni finom :)
10. Mascarponés túrókrém ( a mascarponés epres túrótortánál használtam)
18 cm-es tortához
250 gr krémes, sovány tehéntúró
150-200 gr mascarpone
5 ek. porcukor
Az összes hozzávalót késes aprítógépbe tesszük és simára keverjük. Azonnal lehet vele dolgozni, könnyen kenhető, hamar dermed.
11. Fehércsokis túrókrém ( Fehércsokis túrótorta eperrel )
18 cm-es tortához
Az előző krém fehércsokival gazdagított változata
250 gr krémes, sovány tehéntúró
120 gr mascarpone
4 ek. porcukor
1 dl habtejszín
80 gr fehércsoki
A fehércsokit felolvasztjuk, félretesszük. A többi hozzávalót késes aprítógépben simára keverjük majd szilikonos spatulával hozzákeverjük a langyosra hűlt fehércsokit.
24 cm-es torta betöltéséhez és bevonásához
4 tojássárgája
30 gr keményítő
2 dl tej
200 gr vaj, felkockázva
100 gr porcukor
1 tk. vanília esszencia
A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük.
A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk.
A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kislángon ( hogy ne rántottásodjon le) puding sűrűségűre főzzük. ( 2-3 perc)
Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a vajat, csomómentesre keverjük.
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük, esetleg átmixelhetjük mégegyszer, ha csomósnak ítéljük meg, mielőtt betöltjük vele a tortát.
2. Főzött vaníliakrém, tejszínes (Szabolcsi almás máktorta krémje)
elég nagy adag krém, az eredeti tortához 6 rétegre elegendő volt
Számomra a valaha volt legeslegfinomabb krém,imádom!!!
6 tojássárgája
7 ek. cukor
2 kiskanál vanília esszencia
6 dl tej
7 dkg étkezési keményítő
4 dl tejszín ( magas zsírtartalmú)
A tojássárgákat a cukorral, pici tejjel, keményítővel habosra keverjük.
A maradék tejet felforraljuk,majd félrehúzzuk.
A tojássárgás keveréket a tejhez öntjük, visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kislángon ( hogy ne rántottásodjon le) puding sűrűségűre főzzük. ( 2-3 perc)
Hideg vízzel teli lábasban kihűtjük,majd átmixeljük az egészet, hogy csomómentes legyen.
Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Ha biztosra akarunk menni,a tejszínbe tehetünk 1 zacskó habfixálót de ha magas zsírtartalmú tejszínt használunk, akkor szépen felverődik majd.
3. Sima tejszínhabos krém:
400 ml tejszín
2 ek. porcukor
2 csomag habfixáló
Nem vaníliakrém, de cupcake tetejére, ha tartós frostingot szeretnénk, tökéletes.
Ezt az egyszerű krémet használtam pl. a Fekete erdő torta bevonására és töltésére.
A tejszínt elkezdjük géppel felverni, Fokozatosan hozzáadagoljuk a porcukrot, majd mikor kezd keményedni, beleszórjuk a habfixálót, addig verjük a habot,míg a megfelelő állagot el nem éri. Ne tegyünk bele túl sok habfixálót, különben zselés, kocsonyás lesz.
4. Vajkrém
Leszögezem, nem vagyok vajkrém párti, ugyanakkor tudom, hogy torta tölteléknek nagyon népszerű, cupcake-ek tetején is roppant jó, állagánál, tartósságánál fogva, illetve marcipán, fondant alá.
Ami fontos: ne cseréljük a vajat margarinra, ha igazán finom krémet szeretnénk kapni!
125 gr vaj
2 ek. forró víz / tej
250 gr porcukor
1 csomag vaníliás cukor/ vaníliarúd kikapart magjai/ vanília esszencia
A vajat a porcukorral alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a vizet/tejet és a vaníliát is.
Ha a krémet túl hígnak ítéljük meg, adjunk még hozzá porcukrot, ha túl sűrűnek, pici vizet / tejet.
5. Krémsajtos
Cupcake-ek tetejére frostingnak, tortába is finom, noha elég édes. Amikor krémsajtról írok, mindig Philadelphiát használok. Tudom, elég drága, de én a mascarponét nem szeretem, nekem túl zsíros.
200 gr krémsajt
600 gr porcukor
Mindig 1:3 a krémsajt aránya a porcukorhoz.Egyszerűen robotgéppel simára dolgozzuk őket. Érdemes a robotgépet egy konyharuhával letakarni,mert a porcukor nagyon tud porolni, főleg ilyen mennyiségnél :)
A krémsajt típusától függően adhatunk még hozzá porcukrot, vagy kevesebb is elég. Én általában 2-3 részletben dolgozom bele a porcukrot, így kevésbé porol és látom menet közben, hogy mennyi kell még.
Ha bombabiztosra akarunk menni és igazából az ízén sem ront, a végén ízlés szerint vajat is dolgozhatunk bele.
6. Amerikai frosting ( tojásfehérjés)
Cupcake tetejére a legtartósabb, hófehér és az egyik legfinomabb frosting. Van vele egy kis meló, nem 2 perc alatt van kész,mint egy vajkrém, de megéri.
Itt használtam.
Garantáltan bombabiztos, nem esik össze, ha a megfelelő ideig keverjük!!!Nem kell hozzá se zselatin, se semmiféle fixáló!
2 tojásfehérje
300 gr cukor ( kristály, minél apróbb szemcséjű annál jobb, hogy véletlen se ropogjon a fog alatt)
2 ek. víz
2 ek. golden syrup vagy méz
Tegyük egy lábasba az összes hozzávalót.
Vízgőz felett elektromos mixerrel min. 7 percig mixeljük magas fokozaton!!!!
Ezután még 2-3 percig mixeljük, amíg ki nem hűl.
Nagyon vigyázzunk, hogy az edény amiben a krém van, ne érintkezzen a vízzel!!!!!!!Gyerekeknek ne engedjük ezt a fajta krémet véletlen sem egyedül elkészíteni!!!
Habzsákba töltve vagy habkártya segítségével tartós és szép frostingot tehetünk a cupcake-ekre.
7. Házi vaníliapuding
Gyümölcstortához, a bolti zacskós bűntársa helyett.Ugyanannyi idő alatt kész van.
4 dl tej
2 tojássárgája
50-60 gr cukor
2 tk. vanília esszencia
35-40gr étkezési keményítő
A tojássárgákat a cukorral, keményítővel, vaníliával, pici tejjel habosra keverjük.
A tejet felforraljuk majd félrehúzzuk.
A tojásos masszát a forró tejhez csurgatjuk, visszatesszük a tűzre és kislángon, kézi habverővel folyamatosan keverve 2-3 perc alatt sűrűre főzzük.
Még melegen a kihűlt piskótára öntjük. Viszonylag hamar megköt, hamarabb, mint zacskós vetélytársa.
8. 5 perces vaníliakrém: ( az áfonyás-vaníliakrémes álompite krémje)
bármilyen pitébe, tortába, de akár fánkok töltésére is kiváló
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat
5 dkg vaj
A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük.
A maradék tejet a cukorral, vaníliakivonattal felforraljuk, hozzáöntjük a pudingot és pár perc alatt sűrűre főzzük.
Még melegen belekeverjük a vajat/ margarint és folpackkal beborítjuk a krémet, így nem fog bebőrösödni, ahogy hűl.
9. Tejszínes fehércsokikrém
( az előző vaníliakrém továbbturbózott változata)
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
5 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat
5 dkg fehércsoki
5 dkg vaj
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
1 csomag habfixáló
A pudingot a szokásos módon megfőzzük a cukorral, vaníliával. Még melegen belekeverjük az előzőleg összeolvasztott vajat+fehércsokit. Fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön be és kihűtjük.
A habtejszínt felverjük a porcukorral,mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a habfixálót és addig verjük a habot, míg megfelelő állagú nem lesz.
A kihűlt fehércsokis pudingba beleforgatjuk a tejszínhabot, piték, tortát töltésére használjuk. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy összeálljon. Isteni finom :)
10. Mascarponés túrókrém ( a mascarponés epres túrótortánál használtam)
18 cm-es tortához
250 gr krémes, sovány tehéntúró
150-200 gr mascarpone
5 ek. porcukor
Az összes hozzávalót késes aprítógépbe tesszük és simára keverjük. Azonnal lehet vele dolgozni, könnyen kenhető, hamar dermed.
11. Fehércsokis túrókrém ( Fehércsokis túrótorta eperrel )
18 cm-es tortához
Az előző krém fehércsokival gazdagított változata
250 gr krémes, sovány tehéntúró
120 gr mascarpone
4 ek. porcukor
1 dl habtejszín
80 gr fehércsoki
A fehércsokit felolvasztjuk, félretesszük. A többi hozzávalót késes aprítógépben simára keverjük majd szilikonos spatulával hozzákeverjük a langyosra hűlt fehércsokit.
Hasznos kis válogatás, köszönjük!!!!
VálaszTörlésSzia Szofi! Megcsináltam a 2. változatot, nagyon finom volt, de túl lágy volt, kifolyt a tortából, a lapok pedig elcsúsztak rajta - ill. egymáson. Mindent a leírás szerint csináltam, mi lehetett a gond, miért nem maradt meg a tortában a krém? Kihűtve tettem bele, egy sima csokis piskótába. Az unokahúgom szülinapi tortája volt...végül fogpiszkálókat kellett beleszúrnom, hogy ne csússzanak el a lapok és el tudjuk vinni a tortát. Viszont nagyon finom volt. Van ötleted mit kellene még beletenni, hogy legközelebb szilárd legyen? Köszi
VálaszTörlésKedves Gyöngyi, sajnálom, hogy nem sikerült, én már többször is elkészítettem.Milyen tejszínt használtál?
TörlésEsetleg tehetsz a tejszínbe habfixálót felverés közben vagy több keményítőt, de nekem ennyi elég szokott lenni.Lehet, hogy a pudingot nem főzted elég sűrűre?Hirtelen ezek jutottak eszembe, remélem tudtam segíteni.
Üdv:
Szofi
Kedves Szofi! Dobozos Parmalat habtejszín volt, lehet, hogy friss tejszín kellett volna. A puding sűrű volt, csak a tejszín lazította fel amikor beleforgattam. Köszönöm, és újra fogom próbálni, remélem akkor már jobban sikerül :) tényleg finom volt, ezért is szeretném megtanulni rendesen elkészíteni :) Köszönöm, üdv. Gyöngyi
VálaszTörlésSzia. Az a fajta tejszin nem verődik fel olyan kemenyre mint pl a meggle. Akkor az volt a probléma.☝😊
TörlésTejszínre én a Meggle tejszínjét ajánlom az a legjobb ;) Zsírtartalom és állag tekintetében is.
VálaszTörlésOlyan kérdésem lenne, hogy a felsorolt krémek közül melyiket ajánlanád muffin dekorálásra? Egy sima hagyományos muffin lesz készítve és egy csillagcsővel szeretnék egy kis krémet a tetejére nyomni, ami megtartja az alakját és elég sűrű.
Köszönöm :)
A 4-5-6os alkalmas cupcake dekoralasra. A vajkrem tartos nagyon,persze izles kerdese,ki mennyire birja megenni a tomeny vajas cuccos.
TörlésAz 5-osnel en Philadelphiat hasznalok,nekem azzal isteni finom,mascarponeval is keszitheted,sztem az tul zsiros.
A 6-os isteni finom,konnyu es remekul formazhato :)
Köszi :) A vajas az nem az én világom, szóval marad a másik kettő :))
TörlésSzia!
VálaszTörlésMit gondolsz, keményítő helyett sima liszttel is működik a dolog?
Köszönöm
Valamit én elrontottam, de nekem borzalmas lett a keményítő miatt. :( Mi lehetett a gond?
VálaszTörlésSzia! Azt szeretném kérdezni, hogy a vanília eszenciám nincs itthon, viszont vanília örlemény igen. Lehet vele helyettesíteni? Köszönöm! 🙂
VálaszTörlésAz 1.-t és a 2.-at is megcsináltam, végül a tejszínest raktuk a tortába. Mindkettő fenomenális lett, köszönöm szépen!
VálaszTörlésÉn a 2. készítettem el, nekem is nagyon folyós maradt, pedig igyekeztem nagyon követni a receptet. Remélem, reggelre megszilárdul eléggé.
VálaszTörlés