Habos-mákos kocka

Most, hogy már én is hivatalosan mákimádó vagyok, nem hisztiztem, mikor Zé ma közölte, hogy valami naaagyon mákos sütit enne, lehetőleg tojáshabbal a tetején. Isteni finom, a tésztája pedig zsírral készült, igazi nagymamás íz :)) 


Hozzávalók:
25x25 cm-es tepsihez

Tészta:
20 dkg liszt
6-7 dkg libazsír ( vagy 12 dkg margarin/vaj)
csipet só
1 tk. sütőpor
1 ek. cukor
1 tojássárgája
kb. 2 ek. tejföl

Mákos rész:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
3 tojássárgája

Hab:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor


Elkészítés:
1. A  tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára mint a tepsink és belesimítjuk a tésztát.
2. A töltelékhez a mákot a porcukorral, citromhéjjal, tejjel felfőzzük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és alaposan elkeverjük.
3. A mákos tölteléket a tésztára öntjük és előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Mikor már a közepe sem remegős a mákos rétegnek, akkor kivesszük.
4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük majd evőkanalanként hozzáadagoljuk a cukrot, miközben folyamatosan verjük a habot. Fényes, sűrű, vágható masszát kell kapnunk. A mákos réteg tetejére simítjuk és további 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Mikor kezd egy kis színt kapni a teteje, már vesszük is ki.
5. A kihűlt sütit forró vízbe mártott késsel kockákra vágjuk.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése