Monday, 29 November 2010

Melegszendvics

Ez megint az óvodás kategória, de nem akarom, hogy kevesebb bejegyzésem legyen, mint októberben,így most minden felkerül, még egy szelet vajaskenyér is.
 Miután a Picimnek ma töredelmesen bevallottam, hogy én bizony nem főztem ma, mert olyan hideg volt a konyhában, elindultunk sonkát venni, hogy majd eszik melegszenyát. Útközben eszünkbe jutottak a jóöreg Globus melegszendvicskrémek: a pizzás, a hamburgeres, a provance-i...Még a gombás is,pedig azt sose szerettem. Nagy reményekkel robbantunk be a görög boltba majd a lengyelbe, hogy csak adnak már valahol Globuszt. Nem adtak. Sonkát kellett venni.

Hozzávalók mértékegységek nélkül:
kenyér
vaj
sonka
reszelt sajt

Elkészítés:
1.Mivel a kenyér ( finom kukoricás) szeletelt volt, nem kezdődhet úgy a recept, hogy szeleteljük fel a kenyeret.:)
2.Vajazzuk meg, tegyünk rá 2 szelet sonkát és korlátlan mennyiségű reszelt sajtot.
3. 200 fokon vagy grill fokozaton addig süssük, míg ilyen szééép piri nem lesz a sajt a tetején.


Poharas mandarinos desszert


Ez a desszert annyira egyszerű, hogy még egy óvodás is meg tudná csinálni. Hétvégén tartottuk a nagy Harry Potter marathont. Mind a 6 részt megnéztük. Na jó, az első hármat külön napokon, de az utolsó hármat szombat este, egyhuzamban. Ki volt tűzve a dátum: 18.00-kor kezdünk. 17:53-kor én úgy döntöttem, hogy valami gyors kis édességet csak össze kéne dobni, elvégre hajnali 3-ig a tévé előtt fogunk ülni. 18.00-ra kész volt.

Hozzávalók:
4 db mandarin ( klementína)
1 csomag tejszínízű pudingpor
4 ek. cukor
fél liter tej
A tálaláshoz 4 db borospohár.

Elkészítés:
1. Pucoljuk meg a mandarinokat, szedjük őket gerezdekre. 2 mandarint vágjunk fel még kisebbekre ( 2-3 darabra minden gerezdet.) Az így kapott kis mandarindarabokat oszlassuk el egyenlően a 4 pohár alján.
2. Főzzük ki a pudingot és öntsük a poharakba.
3. A maradék mandaringerezdekkel díszítsük a tetejét.
 Kis tejszínhab dukált volna a tetejére, dehát istenem, az nem volt. Megettük így is a Trimágus Tusa küzdelmei közben.

Brokkolis-krémsajtos spagetti

Tengett-lengett a hűtőben egy fél fej brokkoli. Valami kimondottan brokkolis kajához kevés, de egy spagettihez pont elég.

Hozzávalók:
fél fej brokkoli
15 dkg spagetti
2 ek. natúr, ízesítetlen krémsajt 
reszelt sajt
só, bors, vegeta

Elkészítés:
1. Sós vízben főzzük ki a tésztát.
2.Vegetás vízben főzzük puhára a rózsáira szedett brokkolit. Ha kész, szűrjük le és vágjuk apró darabokra, az sem baj, ha szétmállik.
3. A tésztát szűrjük le és tegyük vissza abba az edénybe, amelyikben kifőztük. Tegyük rá a krémsajtot és a brokkolidarabkákat és pár percig kevergessük kislángon.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
4.Reszelt sajt mehet a tetejére.



Saturday, 27 November 2010

Színes rakott tészta

Megint tele volt a hűtő mindenféle maradékkal, úgy döntöttem, egy jó kis turbó rakott tészta méltó befejezés lesz a hűtőben hányódó tételeknek.

Hozzávalók:
fél kiló tricolor ( 3 színű) tészta
fél fej brokkoli
1 vöröshagyma
4 szelet füstölt bacon
6-7 szál füstölt virsli
fél kiló gomba
2,5 dl tejszín
só, bors, bazsalikom
étolaj
emmentáli sajt

Elkészítés:
1. Sós vízben főzzük ki a tésztát. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit is. Ha kész, vegyük ki a brokkolit és vágjuk apró darabokra.
2. Olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a felcsíkozott bacont, az apró kockákra vágott virslit és a hasonló méretűre vágott gombát.Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük bazsalikommal.Kb. 5-10 percig pirítsuk, míg a gomba össze nem esik és levet nem enged.
3. Ekkor öntsük fel tejszínnel és forraljuk pár percig. Legvégül a kifőtt, feldarabolt brokkolit is adjuk hozzá.
4. Vajazzunk ki egy jó nagy tepsit, öntsük bele a tésztát és a szószt, jól keverjük el. Reszelt sajttal szórjuk meg és elmelegített 200-220 fokos sütőben addig süssük, míg a sajt rá nem pirul a tetejére.


Tejfölös-virslis krumplileves

Egy jóóóó levesre mindig kapható vagyok. Az uram szerint ugyan "egy kicsit mintha megindult volna a só", Moha meg ennyit kommentelt:" Nem tettél bele babérlevelet."-Már hogy a fenébe ne tettem volna.
Szerintem marhajó lett.

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
4 nagyobb szem krumpli
4 szál virsli
étolaj
pirospaprika
só,bors, petrezselyemzöld
babérlevél
pirosarany
tejföl
1 ek. liszt

Elkészítés:
1. Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát. Húzzuk félre, szórjuk rá a pirospaprikát és 1 ek lisztet. Keverjük jól el és önsük fel vízzel. Tegyük vissza a tűzre.
2.Tegyük bele a felkockázott krumplit és fűszerezzük: só, bors, pirosarany, babérlevél.
3. Kis lángon főzzük, amíg a krumpli puha nem lesz. Ekkor tegyük bele a felkarikázott virslit és ezzel is pár percig főzzük.
4.Legvégül mehet bele az apróra vágott petrezselyem.
5. Tejföllel tálaljuk.

Thursday, 25 November 2010

Madártej


Na jó, receptversenyre azért nem neveznék ezzel a madártejjel,mert lehet, hogy hátulról az 1. helyen végeznék vele. A hab sós lett (majd elmesélem miért), a cukros tej meg takaréklángon is kicsit odakozmált. Nem szépítem na, nem lett túl jó. Ennek ellenére mindenki hősiesen kanalazta, miután 10 perc alatt lehűtöttük az udvaron a londoni mínuszokban.
Hozzávalók:
1 liter tej
5 tojás
8 ek. cukor
pici só ( PICI)
vanília eszencia
1 ek. liszt


Elkészítés:
1. Válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét 2 ek. kristálycukorral verjük kemény habbá. ( Itt derült ki, hogy a robotgép tönkrement-Moha leterhelte a múltkori cookieval, így a jó öreg kézi habverőt kellett segítségül hívni. Ezért tettem a fehérjébe pici sót, hogy könnyebben fel tudjam verni. Eredmény: 20 perc alatt sikerült is és sós lett a hab. Eddig remek.)
2. A tojássárgáját keverjük habosra 4 ek. cukorral, a liszttel és a vaníliaeszenciával. ( Szintén kézi habverő...)
3. Forraljuk fel a tejet 2 ek. cukorral és a keménnyé vert tojáshabot kanalazzuk bele. 1-2 percig főzzük, fordítsuk meg, majd a másik oldalát is ugyaneddig. Vegyük ki a habokat a tejből és tegyük félre.
4. Vegyük le takaréklángra a gázt és öntsük a tejhez a tojássárgás masszát. 1-2 percig főzzük, majd zárjuk el és tegyük vissza a habokat.
Lehűtve fogyasszuk.


Wednesday, 24 November 2010

Túrógombóc

Az úgy volt, hogy hétvégén a Szivemmel a London Dungeonbe készültünk. Hatalmas sor fogadott,így inkább elmentünk Greenwichbe, hogy megnézzük a 0 hosszúsági fokot és a Csillagvizsgálót.Kirándulásunk a vártnál hosszabbra nyúlt, hideg volt, fáztunk, fáradtak voltunk,és persze éhesek-velem az élen.Én, a mártír éhgyomorra indultam el. Mindegy.
A Csillagvizsgáló utolsó termében jártunk,mikor a mellettünk lévő büféből jövő illat megcsapta az orromat!
-Szivem, itt túrógombóc illat van!!!!
Nem vagyok egy nagy túrógombóc-mániákus, de akkor eldöntöttem, ha hazaérünk: túrógombóc.
Viszont itt nem lehet olyan túrót kapni,mint otton ( csak a magyarboltben 600 forintért-az antireklám helye),így bementünk az egyetlen boltba, ahol a használható túrót adják.Pont nem volt. Hát nem lett túrógombóc szombaton, csak ma. Életem első túrógombóca. Nagyon durva. Kettőt bírtam összesen megenni. Úgyhogy elég lesz a 14 darab.:)

Hozzávalók:
40 dkg túró
2 egész tojás
pici só
2 dl búzadara

A tálaláshoz: tejföl,porcukor,citromhéj

Elkészítés:
1.Botmixerrel leturmixoltam a túrót,mert elég darabos volt.
2. Felütöttem 2 tojást és habosra kevertem egy villával,mintha csak rántottát készítenék.Beleöntöttem a túróba, tettem bele pici sót és a búzadarát, majd jó alaposan elkevertem az egészet és betettem a hűtőbe.
3.Anyu azt mondta, Ő egy éjszakára hűtőbe szokta tenni a masszát, nekem erre nem volt időm, kb. 1-1,5 órát ha hűtöttem.
4. Forrásban lévő sós vízbe "szaggattam" őket egy fagyikanállal. Forrástól számítva kb. 10 percig főztem őket. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére.
5.Porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejföllel lelocsolva tálaltam. Már nincs is belőle egy darab sem.Pedig félórája lett kész.:)

Monday, 22 November 2010

Spenótos-tonhalas cannelloni

Ez most tipikusan olyan kaja volt, hogy képtelen voltam elvonszolni magam a legközelebbi boltig is, és abból kellett létrehozni valamit, ami otthon kallódott. Na lássuk, mik voltak ezek!
Hozzávalók:
25 dkg cannelloni tészta
1 kis doboz aprított tonhalkonzerv
20 dkg mirelit spenót
1,5 dl creme fraiche
3 gerezd fokhagyma
só,bors
pici margarin

Elkészítés:
1. A múltkori nem túl jól sikerült cannelloni után, amikor is nem főztem elő a tésztát, megfogadtam, hogy én bizony előfőzöm azt a tésztát, akármit is írnak a receptek. Így aztán forrásban lévő sós vízbe dobtam a cannellonikat és 2-3 percnél tovább nem is főztem őket.
2. Egy serpenyőben margarint hevítettem és rádobtam a fagyasztott spenótot. Addig kevergettem, míg teljesen fel nem olvadt. Picit sóztam, borsoztam és rádobtam a zúzott fokhagymát.
3.Mikor már kiengedett a spenót, rátettem a tonhalkonzervet. ( Az olajat előzetesen leöntöttem róla)
4. Kb. 0,5 dl creme fraiche-t adtam hozzá, kevertem rajta párat és kész is lett a töltelék Megtöltöttem vele a cannellonikat és kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé raktam őket. ( Nekem most 11 cső lett)
5.Megkentem a maradék creme fraiche-sel és 20 percig sütöttem 180-200 fokos sütőben.Most még sajt sem volt itthon, így az is lemaradt a tetejéről.:)


Sunday, 21 November 2010

Lasagne-ahogy én készítem

Már szerepel a blogon egy lasagne recept. Általában azonban nem úgy szoktam készíteni, hanem így. És a Picim még mindig ezt  a hagyományos Judi-féle lasagne-t szereti, úgyhogy marad is a repertoárban.
Hozzávalók:
25 dkg lasagne tészta
1 nagy vöröshagyma
fél kg marha darálthús
3 dl bechamel mártás
5 dl fűszeres paradicsomszósz
20 dkg reszelt sajt
só, bors, étolaj

Elkészítés:
1.Vágjuk kockákra a vöröshagymát és pirítsuk meg étolajon.Adjuk hozzá a darált húst. Addig pirítsuk,míg teljesen át nem sül az utolsó kis húsdarabka is. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paradicsomszószt és kis lángon addig főzzük, míg sűrű szósz nem lesz belőle. Kb. 20-25 perc. Időnként keverjünk rajta egyet-kettőt.
2. Amíg a szósz rotyog, elkészítjük a bechamel mártást.
3. Vajazzunk ki egy tepsit és kezdjük el a rétegezést: lasagne tészta, annyi bechamel mártás, amennyi nem túl vastagon, de befedi a lasagne lapokat. Erre jön a bolognai mártás,  majd reszelt sajt. 
4. Addig ismételjük a rétegezést, míg minden el nem fogy és tele nem lesz a tepsi. Jó sok reszelt sajttal zárjuk le a lasagnet.
5. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre. ( Hőlégkeveréses sütőben 160 fokon) Én most fólia nélkül készítettem, de jobb ha fólia alatt sütjük és csak az utolsó 5-10 percben vesszük le róla a fóliát, amíg a sajt rá nem pirul.

Vegetáriánus lasagne

Kedves vendéget vártunk ma, aki vega. Legutóbb a lazacos-gombás gnocchival vártuk ( mi mással), ezúttal valami újat kellett kitalálni. A Picim viszont lasagne-ra jelentkezett ma be, így aztán úgy döntöttem, készítek egy vega változatot Robinek. Egészen jól sikerült.

Hozzávalók:
25 dkg lasagne tészta
1 padlizsán
2 cukkini
3 dl bechamel mártás
5 dl fűszeres paradicsomszósz
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
1.Elkészítjük a Bechamel mártást.
2.Megtisztítjuk ( de nem hámozzuk meg) a cukkinit és a padlizsánt és vékony karikákra vágjuk.
3. Kivajazunk egy tepsit és elkezdjük lepakolni a rétegeket: lasagne tészta, annyi bechamel-mártás, amennyi teljesen beborítja a lasagne lapokat. Erre jön a paradicsomszósz, majd a cukkinikarikák szorosan egymás mellé. Pici só, reszelt sajt.
4. Jön a következő réteg ugyanígy: lasagne tészta, bechamel, paradicsomszósz, padlizsánkarikák, só, reszelt sajt.
5. Addig ismételjük a rétegezést, míg el nem fogynak az alapanyagok és meg nem telik a tepsi. A legfelső réteg reszelt sajt legyen.
6.Előmelegített 160 fokos sütőbe tegyük, fólia alatt süssük 35-40 percig, majd vegyük le a fóliát és addig süssük, míg a sajt rá nem olvad. Ha úgy gondoljuk kész, szúrjunk a közepébe egy villát. Ha könnyedén átmegy rajta, akkor megfőtt a tészta és a zöldségek is puhák lettek. Ha megakad a villa, süssük tovább fólia alatt.

Friday, 19 November 2010

Citromos-gombás fettuccine

Mostmár nem csak az uramra főzök,mire hazaér a munkából, hanem Mohira is.:)))Szerencsére teljesen különböző az ízlésük, így lehet újfajta kajákat csinálni.Ma ezt ettük ebédre Mohival. A töretlen sikerű lazacos-gombás gnocchitól csupán annyiban különbözik, hogy nincs benne lazac és nem gnocchival, hanem tésztával készül....hmmm. ezt jól megmondtam. DE amúgy teljesen ugyanaz.:))
Hozzávalók:
fél kiló gomba
fél csomag fettuccine tészta
1,5 dl creme fraiche
fél citrom leve
petrezselyemzöld
só, bors, étolaj

Elkészítés:
1. Kifőzzük a tésztát.
2. Meghámozzuk a gombát és vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajon pirítsuk meg, majd pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Mikor elfőtt a leve, öntsük rá a creme fraichet. Pár percig főzzük kislángon, facsarjuk bele a citrom levét és szórjunk bele petrezselymet.
3. Keverjük össze a kifőtt tésztával és kész is a finom, könnyű ebéd.

Rakott brokkoli

A rakott cukkini és a rakott kariol után megérkezett a zöld színű, brokkolis változat is.
Hozzávalók:
1 kisebb fej brokkoli
1 zacskó gyorsrizs ( 125gr)
1 kis pohár tejföl
fél csokor snidling
3 szál újhagyma
só, bors, vegeta
reszelt sajt

Elkészítés:
1.Vegetás vízben főzzük puhára a rózsáira szedett brokkolit.
2. Főzzük ki a rizst.
3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és vajazzunk ki egy tepsit.
4. Keverjük el a tejfölt az apróra vágott snidlinggel és egy pici sóval.
5. Daraboljuk fel az újhagymát is.
6. A tepsi aljára terítsük a kifőtt brokkolit, majd a rizst. Picit sózzuk ,borsozzuk. Oszlassuk el rajta a snidlinges tejfölt és szórjuk meg az újhagymakarikákkal.
7. A tetejére reszeljünk sajtot és kb. 15 perc alatt süssük készre.

Thursday, 18 November 2010

Anyuci mini sajtos csigái

Rendhagyó bejegyzés következik, kérem szépen. A képen látható csodálatos, fincsi mini sajtos csigákat nem én készítettem, hanem Anyuci. A tegnapi budapesti géppel érkeztek.Mohi hozta őket. Imádja az egész család. Szegény Apuka is kapva kapott volna az alkalmon, hogy sajtos csiga van és próbált ellopni 1-2 szemet a tepsiből, de Anyu még idejében lekapcsolta, hogy "ez a gyerekeknek megy Londonba, majd sütök Neked hétvégén."
Úgyhogy Anyuci, cserébe azért, hogy ilyen nagy megtiszteltetés ért, hogy egy recepted felkerült a blogomra, tessék Apukának hétvégén sütni egy adagot. :)
Íme a recept!
Hozzávalók:
A tésztához:
12,5 dkg margarin
25 dkg liszt
1 kk. só
fél csomag sütőpor
1 dl tej

A krémhez:
12,5 dkg margarin
15 dkg reszelt sajt ( füstölttel még finomabb)
1 kk. só
1 kk. pirospaprika

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze.
2. A krém hozzávalóit keverjük habosra.
3. A tésztát osszuk 3 részre, nyújtsuk őket vékonyra. Kenjük meg a lapokat a krémmel és tekerjük fel, mint a bejglit.  Fóliában 1 éjszakát pihentessük hűtőben a tekercseket.
4.Másnap fél centi vastag karikákra vágjuk fel, kenjük meg sós tojással a tetejüket és mehetnek a sütőbe.
Anyu 15-20 perc alatt szokta megsütni, ismerve a sütőnk közti különbséget, azt mondanám hőlégkeveréses sütőben 180 fokon, 10-12 perc alatt szerintem megsülnek. Nem kell nekik sok idő, hiszen vékony kis csigucik. Akkor jó, ha piros a teteje.

Tuesday, 16 November 2010

Csokiszuflé



Van már vagy 3 hónapja, hogy vettem két szufléformát. Ma jött el az ideje, hogy használjam is őket. A csokiszuflé receptet innen választottam.
Hozzávalók:
7 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
1 ek. liszt
fél ek. kakaópor ( plusz a forma kikenéséhez egy kevés)
1 egész tojás
2 ek. cukor
2 db szufléforma


Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt, kapcsoljuk a legmagasabb fokozatra. ( Nálam 220 fok a hőlégkeverésesen.)
2. A szufléformákat vajazzuk ki és kakaóporral szórjuk be (mintha csak kiliszteznénk, de kakaóval:))
3. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit és a vajat. Ha homogén, vegyük le a tűzről, keverjük bele a kakaóport, a cukrot, a tojást és a lisztet. 
4.Kanalazzuk a formákba és 9!!percig süssük.
5. Ha kész, borítsuk egy tányérre, várjuk 1-2 másodpercet és a formát óvatosan emeljük le a desszertünk tetejéről.
Figyelem: a szuflé akkor jó, ha a külseje már kérgesedik, a belseje viszont folyós marad.
Az eredeti recept 7 perc sütést ír, én 7 perc  után kiborítottam, de nem volt kérges a széle, szétfolyt az egész. Azzal már sajnos nem tudtam mit csinálni, úgy kellett megennem, viszont a másikat azonnal visszadugtam a sütőbe még 2 percre, és így lett a jó.
A kép erről készült.
Gondolom minden sütőnél más az idő,mindenkinek ki kell kísérleteznie, hogy az ő sütőjét meddig kell előmelegíteni és hány percig kell sütni a szuflét.
Én kb. 8-10 percig melegítettem elő és 9 percig sütöttem, de lehet az legközelebb 10 is.
Úgy érzem, ez a legközelebb már nincs messze.
De nagyon édes, nagyon csömör, egyet is alig lehet megenni belőle.
De mennyei.

Csirkepörkölt nokedlival

Mi olyan szinten vagyunk csirkemellfüggők, hogy nálunk bizony még a pörkölt is abból készül. Szó sem lehet itt holmi combokról vagy szárnyakról, csak a csirkecici.
Persze amit Édesanya csinál, az más.Mert abban mindig van csirkemáj is és...Na, szóval az más.
De most lássuk, hogy a miénk milyen.

Hozzávalók ( kettőnknek):
1 csirkemellfilé
1 nagy fej lilahagyma
só, bors
pirospaprika
Pirosarany

Elkészítés:
1. Vágjuk apróra a lilahagymát és olajon kezdjük el pirítani.
2. 1-2 perc utám adjuk hozzá az apró kockákra vágott csirkemellet is, és pirítsuk őket addig, amíg a hús ki nem fehéredik.
3. Ekkor húzzuk félre a tűzről és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi és tegyük vissza a tűzre.
4. Ekkor lehet ízlés szerint fűszerezni. Én nem szoktam túlzásba vinni: só, bors, pirosarany. Esetleg pici vegeta, ha nagyon nem akaródzik az ízeknek kijönni.
5. Innentől már semmi dolgunk, csak kiszaggatni hozzá a nokedlit. Mire azzal megvagyunk, a husi is puha lesz és már lehet is tálalni.

Aszalt sárgabarackkal töltött csirkemell

Én ugyan egy falatot sem ettem belőle-valahogy elfelejtettem megkóstolni, de a hús állítólag finom volt. Az almás krumpli köret annyira nem nyerte el a Picim tetszését. Azért csak álljon itt a recept-szokásomhoz híven.
Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
10 dkg aszalt sárgabarack
2 db alma
fél kiló kisebb szemű krumpli

Elkészítés:
1. Mossuk meg a krumplit és az almát. Ne pucoljuk meg őket, csak daraboljuk fel: a krumplit kettőbe-esetleg négybe vágjuk, az almát kockára. Pici olajat tegyünk egy tepsibe, dobjuk bele az almát és a krumplit, picit sózzuk, és mehet az előmelegített sütőbe, 180 fokra. ( sajnos nem volt itthon alufóliám, így nem tudtam lefedni, de így is megpuhult.)
2. A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre, enyhén klopfoljuk ki és sózzuk meg őket. Minden szeletre tegyünk 1-2 szem aszalt barackot ( attól függ, mekkora a hússzelet) és tekerjük fel. Fogpiszkálóval rögzítsük.
3. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és nagy lágon pár percig süssük a tekercseket: amíg el nem kezdenek pirulni.Ezután tegyük őket a tepsibe a puhuló alma-és krumpliköret mellé, és addig süssük őket együtt, míg mindannyian puhák nem lesznek. ( Kb. félóra)

Monday, 15 November 2010

Snidlinges-lilahagymás rakott karfiol

Megihletett  a tegnapi rakott cukkini. El is döntöttem, hogy ma is valami hasonlót csinálok: zöldség, rizs, fűszeres tejföl, sajt.
Íme a végeredmény.
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 kisebb fej lilahagyma
1 csomag gyorsrizs ( 125 gr)
fél csokor snidling
1 kis pohár tejföl
reszelt edami sajt
so, bors, vegeta

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra ( hőlégkeveréses sütőnél)
2. Főzzük ki a rizst és 10 perc alatt főzzük puhára a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt vegetás vízben.
3. Amíg a rizs és a karfiol fő, vágjuk vékony csíkokra a lilahagymát.A snidlinget is vágjuk apróra és keverjük el a tejföllel és egy kis sóval. Vajazzunk ki egy tepsit jó alaposan.
4. A tepsi alján oszlassuk el a kifőtt karfiolt, majd a karfiol tetejére a rizst. Picit sózzuk, borsozzuk.
5.Erre jöhet a snidlinges tejföl, majd a lilahagymakarikák.
6. Végül szórjuk meg reszelt sajttal és kb. 15 perc alatt süssük készre, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

Sunday, 14 November 2010

Kókuszkocka

Csodaszép képek csodaszép kókuszkockákról. A fotós a Szivem volt. Akár a 21. század Lajos Marija és Hemző Károlya is lehetnénk.:) Hiába,én a fotózáshoz nem értek. A sütéshez remélem annál inkább.
Picim azt mondta ma, együnk kókuszkockát. Gyorsan találtam is a neten egy receptet, ahol zárójelben feltüntették, hogy 1 kocka 190 kalóriát tartalmaz. Na , menten infarktust is kaptam, hogy ugyan mekkora kókuszkocka lehet az. A Picim szerint egy normál méret. Az lehetetlen-mondtam én. Gyorsan felhívtam Anyut receptügyben-szerintem már a telefon mellett tartja a szakácskönyvet,mert kezdi megszokni, hogy minden nap felhívom, hogy kell valami sütirecept-:) Szóval úgy gondoltam, az Anyuci-féle kókuszkockában biztos nincs ennyi kalória.
Elnézve a végeredményt: a csokimázban fulladozó kockákat-a miénkben lehet, hogy 290 kalória is van. De nem baj. Ja, és a Szivem is segített: övé volt a csokimáz, enyém a kókusz. Ja, és ő fotózott.:)
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg cukor
1 tojás
5 dkg margarin
2 ek. méz
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 dl tej

A mázhoz:
25 dkg cukor
20 dkg margarin
3 ek. kakaópor
4 ek. tej
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A cukrot, a tojást, a margarint és a mézet robotgéppel keverjük habosra, majd adjuk hozzá felváltva a tejet és a sütőporos lisztet. 
2. Kivajazott-kiliszteztett tepsibe (33cmx24 cm) öntsük a masszát és előmelegített sütőben ( hőlégkeveréses, 180 fok) 20 perc alatt süssük meg.
3.Amíg a tészta hűl, elkészítjük a mázat: forraljuk fel a vajat a cukorral és a tejjel, majd fokozatosan szitáljuk bele a kakaóport. Kis lángon addig keverjük, míg csomómentes, homogén nem lesz, fel nem olvad minden alkotóelem.
4.Boritsuk egy deszkára a tepsiből a tésztát és vágjuk tetszés szerinti kockákra: mi viszonykag kicsikre vágtuk. 
5. Mártsuk bele a kockákat a csokimázba és hempergessük meg őket kókuszreszelékben. 1,5 óra pihenés után lehet fogyasztani.
Megjegyzés: nekünk ez a mennyiségű máz kicsit kevés lett, még 5 dkg vajat és kb. 1 dkg kakaót és pici tejet tettünk hozzá a végén, de mint említettem, nálunk tocsog a csokiban a kocka, ha valaki nem szereti ennyire tocsogósan, akkor biztosan elég. De az én Szivem minden kockát 2 percig áztatott a csokiban:)

Rakott cukkini



Isteni, fantasztikus,mennyei, gorgeous, awesome!!Nem is tudom ezt a kajat milyen csodajelzokkel illetni, annyira finom. A Nosalty-n talaltam, Zsuzsanal.
Hasonlit az en egykori  kemenyitonapi Cukkinis-paradicsomos rizsemre, amit imadok, ezert ugy dontottem, kiprobalom ezt is, nem lehet rossz megsutve sem.:)



Hozzavalok:
1 cukkini
3 nagy paradicsom
2 tojas
1 csomag (125 gr) gyorsrizs
1 kis pohar tejfol
reszelt sajt
so,bors
2 gerezd fokhagyma

Elkeszites:
1. Fozzuk ki a rizst es fozzuk kemenyre a 2 tojast.
2. Vagjuk vekony karikakra a megmosott cukkinit es a paradicsomot.
3. Vajazzunk ki egy tepsit es melegitsuk elo a sutot 200 fokra ( holegkeveresesnel).
4. Tegyuk a tepsi aljara a cukkinikarikak felet, ra a paradicsomkarikak felet. Sozzuk, borsozzuk.
5.Helyezzuk ra a felszelt tojasokat is, majd oszlassuk el rajta a kifott rizst. 
Locsoljuk meg a 2 gerezd zuzott fokhagymaval elkevert, kisse sozott tejfollel. 
6.Ismet johetnek a cukkinikarikak, paradicsomkarikak, so, bors.
7.Szorjuk meg reszelt sajttal es kb. 20 perc alatt sussuk keszre.
Vegaknak isteni, de zoldsegeket nem tulzottan utalo egyeneknek is nagyon finom!!!

Friday, 12 November 2010

Spenotfozelek



Kerem szepen, a napkozik reme. A sokunk altal gyulolt zold fozelekek egyike. A masik a soska volt.Engem szemely szerint csak az utobbitol vert ki a viz, de attol a mai napig is nagyon.
Viszont az Anyuci olyan finom spenotfozeleket tud csinalni,mint senki mas.
Most nincs itt az Anyuci, ugyhogy magamnak kellett. Nem is lett olyan finom.:( De azert megettem.
Hozzavalok:
kb. 30 dkg fagyasztott spenot
2 gerezd fokhagyma
so, bors
olivaolaj
1 ek. liszt
1 dl tej
2 fott tojas
Elkeszites:
1.Keves olivaolajra dobjuk ra a fagyasztott spenotot es a zuzott fokhagymat. Addig kavargassuk, mig teljesen ki nem enged a spenot.
2. Ekkor sozzuk, borsozzuk.
3. A lisztet a tejjel keverjuk csomomentesre es adjuk  a spenothoz.
Nem kell sok tej, mert a mirelit spenot sok levet enged, es felo, hogy inkabb spenotleves lesz belole.
4.Keverunk-kavarunk rajta egyet-kettot es kesz.
5. Az egesz spenot-hadmuvelet addig tart, amig kemenyre fozzuk a tojikat. 10 perc.

Evfordulos marcipanos citromtorta

2005.november 11-e ota egyutt a Picimmel:)) Ezt a tortat dobtam ossze tegnap, meg a poharas cheesecake melle.
Hozzavalok:
2 tojas
125 gr cukor
125 gr liszt
0,5 dl langyos viz
0,5 dl etolaj
1 kk. sutopor
1 citrom heja es leve
25 dkg arany marcipan
A disziteshez ezust eheto gyongyok es kandirozott citrom-es narancshej keverek. 

Elkeszites:
1. Valasszuk szet a 2 tojast. 
2. A feherjet verjuk kemeny habba es tegyuk felre. A sargajat keverjuk habosra a cukorral, adjuk hozza a langyos vizet es az etolajat is. Mehet bele 1 citrom leve es reszelt heja. Ne sporoljunk, legyen jo citromos. Elvegre citromtortat keszitunk.
3.Adjuk hozza a sutoporral elkevert lisztet is es turmixoljuk tovabb.Vegul ovatosan keverjuk bele a feherjet.
Mivel ez egy fel adag piskotateszta, egy 22 cm-es (nem kapcsos) kis tortaformaban sutottem. Elomelegitett sutoben, 180 fokon 20 perc alatt meg is sult.
4. Ha kihult, vegyuk ki a formabol, es a tetejet-oldalat kenjuk meg lemon curd-del.
En eheto cukorgyonggyel es kandirozott narancs-illetve citromhejjal diszitettem.Ezuttal elmaradt a marcipanfestes, majd legkozelebb:)
Es vegul egy kep rolam, az unnepi viragcsokrommal.
Koszonom Picim :)

Thursday, 11 November 2010

Afonyas cheesecake poharban



Az egyszeruseg kedveert a mai desszert is Jamie Oliver. Kesz is lettem vele 5 perc alatt. Ez olyannyira boldogga tett, hogy el is dontottem, ha mar ilyen jol allok az idovel, akkor csinalok ma meg egy desszertet.
Elvegre nagy nap a mai. Ma van az 5. ( meg nem hazassagi) evfordulonk a Picimmel!!Isten eltessen Pici, remelem izleni fog az afonyas cheesecake:)
Hozzavalok:
5 dkg egesz mogyoro
dionyi vaj
5-7 db gyomberes keksz
citromkrem ( lemon curd)
15 dkg afonya
2 dl creme fraiche
2 kk. porcukor
etcsokiforgacs
2 borospohar
2 uditospohar

Elkeszites:
1. Szaraz serpenyoben piritsuk meg a mogyit es adjuk hozza a vajat is. Ezutan beletesszuk  az aprora tort gyomberes kekszet. ( En ugy tortem szet, ahogy Jamie: egy konyharuhaba belecsavartam az osszes kekszet es parszor hozzavagtam a konyhapulthoz. Hatasos es vicces:))
2. Az igy kapott mogyoros-kekszes masszat osszuk el a 4 pohar aljan.
3. Erre jon 1 ek. citromlekvar.
4. Nehany szem afonya.
5. 1-2 kanal porcukorral elkevert creme fraiche ( tejfolbol is tokeletes, de en hu maradtam az eredeti recepthez, ha mar egyszer megtehetem:))
6. Megint nehany szem afonya.
7.Megint 1-2 kanal creme fraiche.
8. Zarjuk be a desszertet etcsokiforgaccsal.
Ezen nincs mit ragozni, igy tokeletes, ahogy van.
( Na jo, Jamie malnaval keszitette, de en javithatatlan afonyarajongo vagyok:))

Wednesday, 10 November 2010

Krumplisteszta

Egy konnyu, gyors, fincsi vacsora. Husmentes.:)

Hozzavalok:
25-30 dkg masniteszta ( tudom-tudom, fodros nagykockaval az igazi, de nem kaptam...)
1 lilahagyma
30 dkg fott krumpli
etolaj, pirospaprika
so, bors, vegeta

Elkeszites:
1. Fozzuk ki a tesztat sos vizben.
2. Olajon piritsuk meg az aprora vagott hagymat. Huzzuk felre a tuzrol, szorjuk ra a pirospaprikat. Ontsuk fel keves vizzel es tegyuk vissza a tuzre.
3. A felkockazott krumplit dobjuk bele. ( En most elore megfozott, konzerv-krumplit hasznaltam. Annyira nevetsegesen olcso, hogy nem eri meg pucolni, kockazni, fozni a krumplit)
4. Sozzuk, borsozzuk, vegetazzuk. 10-15 percig azert igy is foztem, hogy osszeerjenek az izek, habar a krumplinak nem kellett megfoni.
5.Krumplinyomoval vagy villaval nagyjabol torjuk ossze a krumplit ( en nem szeretem ha teljesen pure allagu,maradhatnak benne kisebb-nagyobb krumplidarabok).
6.Vegul a kifott tesztat adjuk hozza es par percig rotyogtassuk oket egyutt.
Egy kis savanyu uborka, es lehet fogyasztani!
Jo etvagyat!


Banoffee pie

Lehet, hogy surubben kellene Jamie Oliver 30 perces kajait megfoznom itthon?Talan a fozesen kivul akkor masbol is allna a nap:)
Ezt tegnap neztuk meg Mohaval, es azon nyomban eldontottuk,hogy nalunk bizony lesz Banoffee
 ( azaz Banana-Toffee) pie.
Bocsi Moha, tudom, gonosz vagyok, hogy pont akkor csinaltam meg, amikor elutaztal.:)
Az eredeti Banoffee pie persze ennel joval bonyolultabb, de Jamie nagyszeruen leegyszerusitette ugy, hogy ezen kivul meg egy foetelt es 2 salatat is osszedobott. "All in under half an hour."
Es hogy milyen lett a torta? Hogy ot idezzem:
"Absolutely gorgeous!"

Hozzavalok:
1 elore elkeszitett pite( valami ilyesmi)
5db banan
1 dl tej
5 ek. kristalycukor
3 dl tejszin ( double cream)
2 ek. fozott kave
par csepp vanilia eszencia
etcsokiforgacs

Elkeszites:
1. 2 banant vagjunk karikakra es 1 dl tejjel turmixoljuk ossze botmixer segitsegevel.
2. A cukrot egy serpenyoben karamellizaljuk meg. Adjuk hozza a bananos turmixot, es keverjuk kis langon amig homogen allagu nem lesz.
3. A masszat ontsuk az elore elkeszitett (esetemben keszen vasarolt) edes piterformaba.
4. Miutan kisse kihult ( kb. 10 perc), helyezzuk ra a hosszukas formajura vagott maradek 3 banant. 
(Szelhetjuk kulonbozo formakra: karikara, hsszukasra, vekonyabbra-vastagabbra.)
5. A tejszint verjuk fel, adjuk hozza a vanilia eszenciat es a 2 ek. hideg kavet.
6. A habot oszlassuk el a torta tetejen.
7. Etcsoki forgaccsal diszitsuk. 

Tuesday, 9 November 2010

Spenotos-csirkes rakott teszta

Hmmm, ismet egy jol sikerult kaja. Most nagyon rakattantam a spenotra. Ez is egy kivalo etel lett.
Hozzavalok:
500 gr penne teszta
1 csirkemellfile
kb. 20-30 dkg fagyasztott spenot
5 dl tej
liszt
dionyi vaj
etolaj, so, bors, orolt szerecsendio
3 gerezd fokhagyma
sajt

Elkeszites:
1. Kifozzuk a tesztat. Az utolso 3 percben hozzaadjuk a fagyasztott spenotot is.Leszurjuk, felretesszuk.
2. Olajon megpiritjuk a kockakra vagott csirkemellet. Hozzaadjuk a zuzott fokhagymat is, majd tovabbi 5 percig piritjuk. 
3. Egy labasban felhevitjuk a vajat, raszorjuk a lisztet. Felontjuk tejjel es kezi habverovel folyamatosan kevergetve addig fozzuk kislangon, mig csomomentes, suru martas allaga nem lesz. Sozzuk, borsozzuk, orolt szerecsendiot teszunk bele, valamint kb. 5 dkg reszelt sajtot.
4. A sutot elomelegitjuk 180-200 fokra, egy tepsit kivajazunk.
5. A spenotos tesztat osszekeverjuk a sajtos bechamel martassal, hozzaadjuk a csirkekockakat is. Beleontjuk a tepsibe, megszorjuk reszelt sajttal.
6. Addig sutjuk ( kb. 15 perc) mig a sajt ropogosra nem sul a tetejen.

Rantott brokkoli

Az en szivemhez a brokkoli mindig is kozelebb allt, mint a karfiol. Annak ellenere, hogy brokkolibol valahogy nagyon keves etelt szoktam csinalni. Nekem ok a karfiollal megis olyan egyformak:csak  az egyik feher, a masik zold.
Szeretem a karfiollevest, a rakott karfiolt, a rantott karfiolt, sot karfiolos krumplipuret is csinaltam mar. 
De valahogy a brokkoli sokkal jopofabb. Ezert ma bepaniroztam.:)
Hozzavalok: 
kb. 30 dkg brokkoli
liszt
1 tojas
zsemlemorzsa

Elkeszites:
1. Vegetas vizben 5 percig foztem a rozsakra szedett brokkolit.
2. Utana bepaniroztam a hagyomanyos modon: liszt, tojas, zsemlemorzsa.
3. Olajban kisutottem.
( Az olajba dobtam 2 vekony gerezdekre vagott fokhagymat is, es par masodpercig sutottem, amig eppen csak el nem kezdett pirulni. Nem tovabb,mert akkor keseru lesz.)
Krumplipurevel talaltam.