Saturday, 9 April 2016

Áfonyás túrókrémtorta

Ismét egy túrótorta-variáció, ezúttal áfonyával. Friss, könnyed, gyorsan elkészíthető, nem igényel hosszú hűtést, összeállítás után 1-2 órával már szépen szeletelhető is. Jön a nyár, jönnek a friss gyümölcsök, szuper kis gyümölcsös túrótortákat készíthetünk, még több hasonló receptet ide kattintva olvashattok. 


Hozzávalók:
18 cm-es torthához:
A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
80 gr sima liszt

A túrókrémhez:
250 gr krémes, sovány tehéntúró
1 dl habtejszín
kb. 50 gr mascarpone
5 ek. porcukor

Továbbá:
300 gr fagyasztott áfonya
2 ek. nádcukor
1 ek. vaníliás pudingpor

Elkészítés:
1. Piskótát sütünk az itt leírtak alapján, 3 lapba vágjuk, miután kihűlt.
2. A krém hozzávalóit késes aprítógépbe tesszük és simára dolgozzuk. A tejszínt nem kell habbá verni, csak öntsük a hozzávalókhoz.
3. Az áfonyát kiolvasztjuk, levét lecsepegtetjük, felfogjuk.
4. A tortát összeállítjuk: piskóta, krém 1/3-a, áfonya 1/3-a, piskóta, krém 1/3-a, áfonya 1/3-a, piskóta. A maradék krémmel a torta tetejét és oldalát körbekenjük.
5. A maradék áfonyát és az áfonyalét a nádcukorral egy kis lábasba öntjük és közepes lángon forraljuk. Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a pici vízzel csomómentesre kevert pudingport és addig keverjük,míg zselésedni nem kezd az állaga. A torta tetején az áfonyazselét elkenjük és fogyasztásig hűtőbe tesszük. 


Thursday, 7 April 2016

Mogyorótorta csokis-mogyorókrémes csúcsokkal

Megint esküvői próbasütésben vagyok, a nyáron Jucika barátnőm esküvőjére készítek jó pár tortát. A tavalyi slágertorta, az olasz mogyorótorta most is ott lesz remélem az ünnepi asztalon, amennyiben holnap a pár rábólint, amikoris megkóstolják ezt a csodát. Imádom ezt a tortát. Készült már lemon curddel, narancsos csokikrémmel, de ezúttal egy Nutellás-mascarponés csokikrémből készítettem a tetején lévő csúcsokat. 


Hozzávalók: 
2 db 12 cm vagy 1 db 18 cm átmérőjű tortához

A tésztához:
100 gr pirított, héjas törökmogyoró
25 gr étcsoki
1/2 tk. sütőpor
50 gr puha vaj
3 tojás
1 narancs reszelt héja
70 gr nádcukor

A krémhez:
100 gr habtejszín
50 gr étcsoki
3 ek. Nutella
100 gr mascarpone


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kivajazunk-kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk két kis kapcsos tortaformát.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük,a  sárgákat kihabosítjuk a cukorral majd hozzáadjuk a puha vajat és habosra keverjük.
3. A mogyorót, csokit, sütőport késes aprítógépbe tesszük és apróra daráljuk. Ezt a keveréket hozzáadjuk a tojássárgás masszához majd belekeverjük a tojáshabot is. Elosztjuk a 2 kis formában és 30 perc alatt 
( tűpróbát végezzünk) készre sütjük.
4. A krémhez a tejszínt felforrósítjuk és ráöntjük a kockákra tört étcsokira. Pár perc után simára keverjük,még melegen belekeverjük a mascarponét és a Nutellát is. Kézi habverővel egyneművé keverjük. Habzsákab töltjük a kissé kihűtött krémet és a torták tetejét csúcsokkal díszítjük. 


Wednesday, 6 April 2016

Fehércsokis túrótorta

Az előző bejegyzésemben mutatott mascarponés túrótortát fejlesztettem tovább, és egy igazán szuper krémet sikerült összehoznom. Nincs szükség zselatinra, a fehércsoki szépen összefogja a krémet, rögtön lehet vele dolgozni, könnyen kenhető és hamar összeáll a torta, akár 1-2 óra alatt is, de persze az lesz az igazi, ha 1 éjszakán át pihentetjük hűtőben. És nem utolsó sorban a krém isteni finom. Én a rétegek közé egy vékony eperzselét is csempésztem, de ennek a receptjét egyenlőre nem osztom meg, mert mennyiségeket sajnos nem tudok, elég nehezen akart bezselésedni az eper, így kísérletezgettem vele egy darabig :) Eperzselé helyett kicsit megmelegített eperlekvárral is megkenhetjük a túrós réteget vagy egyszerűen csak pakolhatunk rá egy sor vékonyan szeletelt friss epret. 


Hozzávalók:
18 cm-es tortához:

A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
80 gr sima liszt

A krémhez:
250 gr krémes, sovány tehéntúró
100 gr mascarpone
1 dl habtejszín
4 ek. porcukor
80 gr fehércsoki

A tetejére:
4-5 szem friss eper
20 gr fehércsoki


Elkészítés:
1. A piskótát az itt leírtak alapján elkészítjük, kihűtjük, háromba vágjuk. 
2. A krémhez a fehércsokit felolvasztjuk, simára keverjük, félretesszük.
3. A túrót, mascarponét, tejszínt, porcukrot késes aprítógépbe tesszük és simára dolgozzuk. Végül belekeverjük a langyosra hűtött fehrécsokit is-én ezt már egy szilikonos spatulával végeztem.
4. Összeállítjuk a tortát: egy lap piskóra, a krém 1/3-a, piskóta, újabb 1/3 krém, piskóta. A maradék krémmel a torta tetejét és oldalát körbekenjük, félbevágott eperszemekkel díszítjük, habrózsákat nyomunk az eprek közé és olvasztott fehércsokival áthúzzuk a tetejét. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. 


Sunday, 3 April 2016

Epres-mascarponés tútótorta


A héten készítettem ezt a félpucér tortát. Nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Ideális ez a torta olyankor, amikor csak 2-3 óránk van, nincs idő egy egész éjszakán át hűteni, pihentetni a tortát. Összeállítás után lényegében akár azonnal szeletelhető is, nagyon hálás és egyszerű kis krémje van, ami pikk-pakk elkészíthető. 


Hozzávalók:
18 cm-es tortához:

A piskótához:
4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt

A krémhez:
250 gr sovány tehéntúró
150-200 gr mascarpone
5 ek. porcukor

500 gr friss eper

Elkészítés:
1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. A tojások fehérjét habbá verjük,a  sárgáját kihabosítjuk a cukorral. A cukros tojássárgához hozzászitáljuk a lisztet majd kézi habverővel beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Előmelegített sütőben kb. 35 percig, tűpróbáig sütjük. Miután kihűlt, 3 lapba vágjuk.
3. A krémhez késes aprítógépbe tettem a túrót, a mascarponét és a cukrot és simára kevertem. Érdemes krémesebb túrót ( pl. Aldiban, Lidl-ben kaphatót) használni ehhez a krémhez, úgy szép simára tudjuk keverni.
4. Az epret megmossuk, kicsumázzuk és vékony szeletekre vágjuk,majd összeállítjuk a tortát. Egy piskótalap, 1/3 krém, eperszeletek, újabb piskóta, krém, eperszeletek, majd a harmadik piskóta. A torta tetejére kenjük a maradék krémet, illetve pici krémet hagyunk az oldalára is és 1-2 határozott mozdulattal körbehúzzuk. Nem kell, hogy az egész tortát bevonja a krém, itt-ott ki kell, hogy látszódjon a piskóta. Tetejére félbevágott epret halmozunk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.