Thursday, 30 May 2013

Csokis-citromkrémes bonbon

Jelentem, vérszemet kaptam!!!!Aki egyszer belekóstol a bonbonozásba, annak azt hiszem nincs megállás!!!
Ma elkészült a 2. adag. A tegnapihoz képest változás volt, hogy igyekeztem kevesebb tölteléket beléjük nyomni, mert nehéz volt őket lezárni, ám még ma is, ergo még ennél is kicsit kevesebb töltelék kell. 
A gumikesztyű sem bizonyult túl jó ötletnek,mert ujjlenyomatok ugyan nem lettek rajta, ám fényességét elvesztette, kétszer végigforgattam a bonbont gumikesztyűs kézzel és matt lett.Ez nem tudom normális-e, remélem a szakavatott bonbonos csajok majd megmondják.:)
Mivel elég sűrű volt a csoki, vékonyítottam rajta kakaóvajjal, bár szerintem így is elég vastag lett a burok.De legalább szépen kipattantak. Szóval haladok-haladok,jaaaa, mielőtt elfelejteném, az íze naggggyon jó:))


Hozzávalók:
10 db bonbonhoz

Burokhoz:
20 dkg fehér csoki
2 gr kakaóvaj

Töltelékhez:
citromkrém ( lemon curd, vagy citrom curd, házilag is elkészíthető, a gugli biztos sok találatot ad rá)
30 gr étcsoki
1,5 ek. tejszín
2 db pillecukor ( marshmallow)

( A pillecukros csokitöltelék ötlete innen.)
Egyéb infok, részletek Praliné Zsuzsinál.


Elkészítés:
1. A fehércsokit temperálom és elkészítem a bonbon burkait: kikenhetjük ecsettel vagy teletölthetjük a mélyedést, a felesleget pedig kicsurgathatjuk belőle.Én utóbbit választottam. 20 percre hűtőbe tesszük.
( Ha a csoki túl sűrű, kakaóvaj hozzáadásával lehet vékonyítani rajta, azaz hígabbá tenni, így vékonyabb, roppanósabb lesz a csokiburok.)
2. Az étcsokit a tejszínnel és a pillecukorral egy kis tálkában 30 mp-re betesszük a mikróba. Átkeverjük, újabb 20 mp-re visszatesszük, ismét átkeverjük, félretesszük hűlni.
3. Ha a burok megkötött és a csokikrém is lehűlt, betöltjük a bonbonokat: először a citromkrémet töltöm egy kis zacsiba, aminek a végén lyukat vágok és minden bonbonba töltök. Ezután a csokikrémmel is hasonlóképp járok el. Újabb félóra a hűtőben.
4. A fehércsokit újra temperálom, lezárom a bonbonokat és további kb. 1 órára hűtőbe teszem.





Wednesday, 29 May 2013

Bonbonparádé 1.

Nnnna, belefogtam ma a bonbonozásba!!!!!!Volt egy kis sírás is,meg egy kis csapkodás, de másodszorra nekifutva megszülettek az első bonbonjaim:) 
Itt most nem fogok lépésről lépésre leírni mindent, csupán a tapasztalataimat osztom meg, mint első bonbonozó.
A temperálásról olvassátok el Praliné Zsuzsi írását.
Én szilikonos bonbonformát használtam, erről is részletesen ír Zsuzsi, én is az ő útmutatásait követtem.


** Én kezdésnek 10 darab bonbont készítettem, noha a formában amit vettem, 30 bonbonnak van hely, 6 különböző alakban. Szerintem 10-12 bonbonnál nem érdemes először többet készíteni,mert az ember még nemigen tudja mit hogyan kell, csak kapkodás lesz a vége,így jártam én is. 

** Elkezdtem a 30 csokihüvelyt elkészíteni. Már a hűtőben dermedtek, amikor úgy ítéltem meg, hogy elég vékony a burok, ezért úgy döntöttem, ráhúzok még egy réteget. A második réteg csokit nem sikerült olyan gyorsan eloszlatnom a 30 mélyedésben, mint az elsőt, így mire a végére értem, az elsőkben annyira megdermedt a csoki, hogy nem tudtam kicsurgatni. Ekkor bevágtam az egészet a hűtőbe, miután jól megdermedt, kiszedtem a csokit, elmostam a formát, alaposan megszárítottam  és újra kezdtem. Ekkor döntöttem úgy, hogy kezdésnek 10 bonbonka is elég lesz.

**A csoki temperálásnál azt a módszert választottam, amikor a csoki 2/3-át vízgőz felett felolvasztom, majd a maradékor hozzákeverem. Szerintem a temperálásom jól sikerült,mert egész fényesek lettek a bonbonkáim.

** Legközelebb tuti biztos, hogy gumikesztyűt húzok, amikor a bonbonokat kifordítom a formából és fotózom őket,mert a legkisebb ujjlenyomat is meglátszik rajta és ront az esztétikai értékén.

** Következő hibám a túl sok töltelék volt: nem tudtam szépen lezárni a bonbonokat, így recés lett a szélük. Kevesebb töltelék kell, tényleg maradjon pár mm a lezáráshoz, nem attól lesz szép és finom egy bonbon, hogy minél több benne a töltelék.

** Jó szolgálatot tesznek a szilikonos kütyük ilyenkor a konyhában: szilikonos kis lapátka, amivel kevergetjük a csokit, szilikon lap, amire a felesleges csokit lecsurgatjuk. Én még egy szilikonos kiskancsót is vettem, amiben olvasztani ( mikróban) is lehet a csokit és lehet belőle csurgatni. Ezeket könnyen elmoshatjuk, a szilikonos lapról pedig könnyen lefejthető a csoki, ha megkötött és újra temperálható.

Összességében nem keseredtem el, rosszabbra számítottam. Azt hiszem ideje feltankolnom csokiból,és indulhat a nagyüzemi bonbongyártás :)


Narancsos-fahéjas mini madeleine/ Orange-cinnamon mini madeleines

Megfogadtam, hogyha vidékre költözünk, akkor belefogok pár új dologba a konyhában. Az egyik a bonbonozás volt, amire a régi konyhám alkalmatlan volt a hőmérséklet és a pára miatt, a másik pedig a madeleine. Mai látogatásom a Lakeland-ben eredményesnek bizonyult, sikerült egy szilikonos bonbonformát és egy szilikonos mini madeleine sütőt is beszereznem. Jelentem, kipróbáltam ma mindkettőt :) 
Jöjjön akkor most ez az édes kis egyfalatos, kagyló alakú francia sütike.:)


Hozzávalók:
48 db mini madeleine-hez

2 tojás
2 ek. kristálycukor
2 ek. porcukor
70 gr liszt
csipet só
csipet sütőpor
75 gr olvasztott vaj
1 ek. víz
1 narancs reszelt héja
őrölt fahéj


Elkészítés:
1. A tojást a kristály-és a porcukorral habosra keverjük.
2. A vajat felolvasztjuk mikróban vagy egy kis lábasban és elkeverjük 1 ek. vízzel.
3. A lisztet átszitáljuk ( akár 2-szer, 3-szor is), elkeverjük benne a sót, a sütőport és a fahéjat.
4. A cukros tojáshoz először az olvasztott vajat adjuk, belereszeljük 1 narancs héját majd hozzáadjuk az átszitált lisztes keveréket.
5. A masszát a madeleine sütő mélyedéseibe kanalazzuk ( csak félig legyenek) és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket. ( Kb. 20 perc)
6. Porcukorral megszórva kínáljuk kávé vagy tea mellé.


Recipe in English:
I fell in love with these little shell-shaped bites and had to buy the mini silicone mould in Lakeland.Was just 5 pounds and you can make as many as 24 mini madeleines at the same time. Now it's time to experiment with the flavours and different recipes.:)Here is the first one.

Ingredients:
makes 48 mini madeleines

2 eggs
2 tbsp caster sugar
2 tbsp icing sugar
70g plain flour
pinch of salt
pinch of baking powder
75g butter, melted
1 tbsp water
grated zest of 1 orange
ground cinnamon

Method:
1. In a freestanding electric mixer mix the eggs with the caster sugar and icing sugar until it's pale and fluffy.
2. Melt the butter in the microwave ( 20 seconds only) and mix with the water.
3. Sift the flour ( even 2 or 3 times) in a bowl, add the salt, baking powder and cinnamon.
4. Add the melted butter to the egg mixture, grated zest of an orange and finally the dry ingredients. Mix until it's well incorporated.
5. Spoon the mixture in the silicone mould ( 3/4 full) and bake for about 20 mins in preheated oven. ( 170 celsius)
6. Sift icing sugar on top of the madeleines, get a tea or coffee for yourself and enjoy them :)



Íme az én 24 db-is mini madeleine sütőformám

Tuesday, 28 May 2013

Almás-fahéjas medvemancs

Nem, nem őrültem meg, hogy medvemancs névre keresztelek egy sütit.Ez kérem, amerikai klasszikus, az 1920-as évek óta létezik. Az enyém csak a formájában emlékeztet ugyan a medvemancsra, az igazi amcsi klasszikus általában mazsolát ( Zé miatt kilőve) és mandulát is tartalmaz.A töltelék sokféle lehet: pekándió, datolya, krémsajt, alma,meggy,szőlő-bár általában almás töltelékkel készül.
Az eredeti recept a Hummingbird bakery Home sweet home c. szakácskönyvéből való, ott mandulával készült-én pekándióval helyettesítettem, a tölteléket pedig kissé kalóriabarátabbá tettem. Tökéletes a reggeli kávé/tea mellé, gyerekeknek a suliba, férjnek a gyárba reggelire.


Hozzávalók:
6 db-hoz

A tésztához:
60 ml tej
60 gr cukor
55 gr vaj
1 tk. só
1 tojás
1 csomag ( 7 gr) szárított élesztő
380 gr liszt

A töltelékhez:
3 db közepes alma
80 gr cukor
őrölt fahéj ízlés szerint
1 ek. étkezési keményítő
50 ml víz+ egy pici az alma alá

Tetejére:
12 db pekándió
1 tojás

Mázhoz:
porcukor
víz


Elkészítés:
1. A szárított élesztőt kb. 60 ml langyos vízben felfuttatjuk. ( Ezzel kezdjünk,mert több idő kell neki, mint a friss élesztőnek, kb. 15-20 perc.)
2. A tejet a vajjal, a cukorral és a sóval egy kis lábasban felmelegítjük. Ne forraljuk, csak addig melegítsük,míg homogén nem lesz.
3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, a vajas keveréket és beleütünk  1 tojást. Összegyúrjuk és meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
4. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a cukorral és a fahéjjal pár percig pároljuk, csak addig, míg éppen összeesik és levet ereszt.
5. A keményítőt egy kis tálkában elkeverjük kevés vízzel csomómentesre majd a rotyogó almához adjuk. Pár perc alatt kocsonyásra főzzük,félretesszük hűlni.
6. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, ketté vesszük. A cipót téglalap alakúra nyújtjuk és az alábbi képen látható módon 3 egyenlő részre osztjuk. A széleit levághatjuk, hogy egyenesebb legyen.
7. A téglalap közepére kb. 2 teáskanálnyi almatölteléket helyezünk, a tészta széleit vizes ecsettel bekenjük és lehajtjuk a tetejét. Alaposan nyomkodjuk össze a tésztát, különben kifolyik a finom almazselé.
8. Ujjunkkal igazgassuk a tölteléket középre, a tészta alját pedig egy éles késsel vagy ollóval vágjuk be 5 részre, elkészítve ezzel az "ujjakat".
9. Hasonlóképp járjunk el a többi tésztával is. Helyezzük a mancsokat sütőpapírral bélelt gáztepsire, kenjük meg egy felvert tojással a tetejüket, nyomjunk mindegyikbe 2 szem pekándiót  és további 20-25 percig kelesszük még.
10. 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt süssük készre. Ha kész, vizes ecsettel kenjük meg még forrón a tetejüket vagy spricceljük le vízzel, így finom puha marad, nem szárad ki.

Ha igazán autentikusak akarunk lenni, lelocsolhatjuk cukormázzal, ehhez az átszitált porcukrot annyi vízzel keverjük el, hogy kellően híg/sűrű mázat kapjunk. Csak egy kanállal csorgassuk az elkészült, kihűlt sütikre.

És kész is!!Kicsit bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnik, de a kelt tészta már csak ilyen, de szerintem tutira megéri a fáradozást :)









Sunday, 26 May 2013

Mintás piskótatekercs-epres


Régóta kacérkodom a mintás piskótatekercs gondolatával, de valahogy olyan bonyolultnak tűnt. Pedig valójában mi sem egyszerűbb ennél. Az utolsó lökést Juci adta, és jajj de jó is, hogy kipróbáltam. Jó dolog a
piskótatekercs, hiszen félóra alatt kész van, és íme a példa arra, hogy nem csak finomra, szépre is el lehet készíteni.:) Akárcsak a tölteléknek, úgy a díszítésnek, a színeknek is csak a fantáziánk szabhat határt. Az én rajztudásom ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, de elsőre, tőlem, ez egy hatalmas grafika, de majd igyekszem fejlődni.:)


Hozzávalók:
1 roládhoz:

A díszítéshez:
1 tojásfehérje
30 gr vaj
30 gr cukor
40 gr liszt
ételszínező paszta ( piros)

A piskótához:
5 tojás
100 gr cukor
100 gr liszt

A töltelékhez:
eperlekvár


Elkészítés:
1. Először a díszítést készítjük el: gáztepsire sütőpapírt terítünk.
2. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojásfehérjét és az ételfestéket. Sűrű, sima masszává mixeljük.
3. Habzsákba vagy nejlonzacskóba töltjük a masszát, aminek pici lyukat vágunk a sarkára és tetszőleges mintát rajzolunk a sütőpapírral.
4. A tepsit 15 percre hűtőbe tesszük, hogy megkössön a massza. Az én hűtőmbe nem fért sajna be a gáztepsi, így én csak szobahőmérsékleten pihentetettem, jelentem, működik.
5. A sütőt előmelegítjük 170 fokra és elkészítjük a piskótát: a fehérjéket nem túl kemény habbá  verjük, a sárgáját kihabosítjuk a cukorral. A sárgájába beleforgatjuk a fehérjét, majd pár határozott mozdulattal a lisztet is. Ne keverjük túl. Öntsük a gáztepsibe a masszát.
6. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre. Még melegen, sütőpapírral együtt tekerjük fel a piskótát.
7. Ha kihűlt, óvatosan fejtsük le a sütőpapírt, kenjük meg a piskótát eperlekvárral és újra tekerjük fel. Szeletelés, fogyasztás! Jó étvágyat :)


Wednesday, 22 May 2013

Ír kávé



Most egy italt hoztam, méghozzá egy nagyon finomat. Nem is olyan könnyű elkészíteni, ezért posztolom. 
Igazi vendégváró kávékülönlegesség, készíthetjük Bailey's-szel ( jobboldali),whiskey-vel ( baloldali), ínyenceknek Amaretto-val, Tia Mariával.


Hozzávalók:
( 1 adaghoz)

kávé ( lehet instant vagy frissen főtt is)
2 tk. cukor 
kb. 1 dl tejszín
2-3 cl likőr 
fahéj

Elkészítés:
1. Ha frissen főtt kávét használunk, egy hosszú kávét főzzünk le. Ha instantot, akkor 1 tk. kávét kb. 1 dl forró vízzel öntsünk fel.
2. Tegyük a kávéba a cukrot és alaposan keverjük el. Ha ezt elmulasztjuk, a tejszín nem fog fent maradni a tetején.
3. Ha a cukrot elkevertük, adjuk hozzá az alkoholt.
4. A tejszínt ( magas zsírtartalmú, olyan ami habbá verhető) töltsük egy kis üvegbe és pár percig rázogassuk, hogy elkezdjen felverődni. Nem tejszínhab kell, csak sűrű állagú tejszín.
5. Egy kiskanál hátuljára lassan csurgatva öntsük a tejszínt a kávé tetejére.
6. Szórjuk meg őrölt fahéjjal vagy őrölt kávéval.
Ha jól dolgoztunk, azaz nem spóroltuk ki a cukrot és alaposan elkevertük, a tejszínt pedig kissé felvertük, akkor a tejszín gyönyörűen fent marad a kávé tetején.:)


Meggyes piskótakocka

Hiába, a piskóta még mindig és örökké nyerő. Most például meggyel. Nem szeretem a porcukorral befejezett süteményeket, de ez porcukorral megszórva verhetetlen. Félóra alatt kész.Az elfogyasztásához annyi sem kell :)


Hozzávalók:
( 35x25 cm-es tepsihez)

4 tojás
80 gr cukor
80 gr liszt
350 gr magozott meggybefőtt

Elkészítés:
1. A sütőt 160 fokra előnelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük, félretesszük.
3. A tojássárgákat kihabosítjuk a cukorral, beleforgatjuk a fehérjét, beleszitáljuk a lisztet és pár határozott mozdulattal összeforgatjuk. Vigyázzunk, ne keverjük túl.
4. A meggybefőttet lecsepegtetjük, meghempergetjük liszben, így a meggyszemek nem ülnek majd le a piskóta aljára.
5. A meggyet is a piskótatésztába forgatjuk, belesimítjuk a masszát a tepsibe és kb. félóra alatt készre sütjük.
6. Porcukorral meghintve tálaljuk.



Tuesday, 21 May 2013

Cseresznyés-fehércsokis gyűrű

Jelentem, visszatértem!!Vidéki kis konyhám első sütije ez az egyszerű,de annál mutatósabb és finomabb gyűrű. Fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk,mert kiszárad és nagyon ropogós lesz.Az előírtnál tovább ne süssük.
A recept a Baking Heaven magazin 2012 tavaszi számában jelent meg, picit azért alakítottam rajta.


Hozzávalók:
18 db-hoz

115 gr vaj
85 gr kristálycukor
1 tojássárgája
200 gr liszt
50 gr cukrozott cseresznye ( glace)

Tetejére:
4 kocka fehércsoki


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra ( az eredeti recept 200 fokot ír, de 2 perc után meg fog égni, 180 fokon süssük.)
2. A vajat a cukorral, tojássárgával habosra keverjük majd hozzászitáljuk a lisztet és hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott cseresznyét.Kézzel alaposan összedolgozzuk.
3. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk és egy kb. 8 cm átmérőjű szaggatóval köröket szaggatunk. A közepét 2,5 cm átmérőjű szaggatóval lyukasztjuk ki.
4. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és kb. 12 perc alatt, aranybarnára sütjük.
5. Ha kihűltek, olvasztott fehércsokival díszítjük őket. 




Thursday, 16 May 2013

Joghurtos-epres csokitorta/ Strawberry-yogurt chocolate cake

Tehát, az úgy kezdődött, hogy egy kedves kollegámnak tegnap volt a szülinapja. Valami igazán szépet és finomat szerettem volna. Kikevertem kb. 1 kilónyi fehércsokis-mascarpone krémet.Aztán kivágtam a kukába, mert nagyon nehéz volt, alig bírtam egy kiskanálnyit megenni, Zé még annyit sem.Igazából Zé mondta meg, hogy ez a krém szerinte felejtőutca...
Elkészült a tészta, nagy nehezen eldöntöttem, hogy joghurtos krém lesz benne. A tészta jóóóóól megrepedt sütés közben és nem sokkal később, a felső rész szét is esett kettőbe. Így már arra is ki kellett találnom valamit, hogy azt hogy takarjam el.Így lett rajta egy elég vastag csoki ganache réteg.És biztos ami biztos alapon, hogy ki is nézzen valahogy, jóóól megpakoltam eperrel. És az eredmény?Imádta mindenki!!!!!!!
A legnagyobb bók az volt, mikor éjfélkor az egyik távozó vendég odasettenkedett egy papírdobozzal, hogy ő ebből  vinne haza 2 szeletet, nem baj?:)))
A tészta receptje innen, további inspiráció Mohától.


Hozzávalók:
23 cm-es formához

Tészta:
100-120 gr keserű kakaópor
150 gr vaj
300 gr kristálycukor
120 gr liszt
6 tojás
1 dl olaj
2 tk. vanília esszencia

Krém:
500 gr epres joghurt
1 csomag ( 25 gr) zselatinpor vagy 5-6 lap

Tetejére:
100 gr étcsoki
100 ml tejszín
3 kocka étcsoki,a ragasztáshoz
400 gr friss eper


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kapcsos tortaformát kivajazunk-kilisztezünk.
2. A vajat  felolvasztjuk és hozzászitáljuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
3. A lisztet, a cukrot, a tojást, az olajat és a vaníliát mixerrel kikeverjük majd hozzáadjuk a kakaós vajas masszát. Teljesen simára keverjük.
4. A formába öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 35 percig sütjük.
5. Ha kihűlt, kettévágjuk.
6. A tortaformát elmossuk, az oldalát kibéleljük sütőpapírral és visszatesszük az alsó tortalapot.
7. Erre kerül a krém, amihez a zselatint 120 ml forró vízre rászórjuk és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a joghurthoz és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a tésztára. Mikor már kicsit kezd kötni a krém, rátesszük a felső lapot és mehet a hűtőbe. Nálam  1 éjszakát töltött ott.
8. Másnap 1 dl tejszínt felforralunk, hozzáadjuk az apróra tört csokit és a torta tetejére öntjük.Ismét vissza a hűtőbe 1-2 órára.
9. Én csak az utolsó pillanatban tettem rá az epret, hogy minél frissebb legyen, ám a csoki ganache akkor már megkötött, így 3 kocka csokit mikróban felolvasztottam és azzal ragasztottam a már megkötött csokimázra a félbevégott epreket.


TIPP 1:
Ha púpos, töredezett a tortánk, vágjuk le egyenesre a tetejét. Az alsó lap kerülhet a tetejére, mert az a legegyenesebb. Ennek főként akkor van jelentősége, ha nem vonjuk be semmivel a torta tetejét.

TIPP 2:
Ha van 21-22 centis tortaformánk, célszerű abba visszatenni a tortát,mert ahogy a tortalap hűl, kicsit összemegy. Nekem nem volt, így körben több rétegben kibéleltem sütőpapírral a forma oldalát, ezért is lett ilyen egyenetlen.

TIPP 3: 
Mindig a zselatint szórjuk a forró víz tetejére, sose a forró vizet öntsük a zselatinra, különben nem lehet kikeverni rendesen, csomós marad. 

TIPP 4:
A krémet lazíthatjuk 1-2 dl felvert tejszínnel is,amihez használjunk habfixálót a biztonság kedvéért.


Recipe in English:
Ingredients 
( 23 cm cake)

100-120 g cocoa powder
150 g butter
300 g caster sugar
6 eggs
100 ml oil
2 tsp vanilla extract

For the filling:
500 g strawberry yogurt
25 g gelatin powder or 5-6 leaves

For the chocolate ganache:
100 ml cream
100 g dark chocolate

For the decoration:
400 g fresh strawberries
melted dark chocolate

Method:
1. Preheat the oven to 180 Celsius and grease and flour a 23 cm diameter round cake tin.
2. Melt the butter and mix the cocoa powder in. Make sure it is smooth.
3. In a freestanding electric mixer mix the flour, sugar, eggs, oil and vanilla.Add the cocoa-butter mixture and mix it well.
4. Pour in the prepared cake tin and bake for about 35 mins. Let it cool and cut in half.
5. Pour 120 ml hot water in a small cup and sprinkle with the gelatin powder.Mix it well with a teaspoon and add to the yogurt.
6.Assemble the cake: place the bottom of the cake back in the cake tin ( however it is better to use a 21-22 cm cake tin this time or you can fill the gap between the cake and the tin with grease proof paper), pour the yogurt over the base.When the mixture starts to set, place top of the cake and put in the fridge for overnight.
7. The next day heat the cream up and mix the dark chocolate in. Pour the ganache over the cake and place back in the fridge for another 2-3 hours.
8. Finally decorate the cake with fresh strawberries: cut them in half and with a little melted chocolate stick them onto the cake.


Monday, 13 May 2013

Rákóczi-túrós, újra/ Rákóczi curd cheese slice

A receptjeim közt böngészve lettem figyelmes arra, hogy épp tavaly májusban volt először és utoljára Rákóczi-túrós. Akkor nem sikerült túl szépre, mert túl kicsi tepsiben sütöttem és szalonnás lett a tészta.
Most ugyanazt a receptet egy nagyobb tepsiben készítettem el és rácsosan húztam a tetejére a toháshabot, hogy olyan "cukrászdás" legyen.Szerintem jobb lett.
Tipikusan olyan cukrászsüti, aminek az ember nem nagyon akar nekiállni,mert sokáig tart, macerás, órákig kell utána mosogatni...De csak az első alkalommal van így, utána már eszünkben sincs cukrászdába menni Rákóczi-túrósért :)


Hozzávalók:
kb. 25x35 cm-es tepsihez

A tésztához:
25 dkg liszt
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2!! tojásfehérje
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér, héj nélkül
( ízlés szerint mazsola, nálunk nem, Zé utálja)
sárgabaracklekvár

A habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük. ( Hűtés nélkül, azonnal nyújtva is működik.)
2. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
3. Félretesszük hűlni, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.
4. A töltelékhez a tojésfehérjét habbá verjük, félretesszük.
5. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a túróval, tejföllel, citromhéjjal majd hozzáadjuk az apró darabokra szaggatott zsemlét vagy kenyeret.Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
6. A túrós masszát a lekvárral megkent, kihűlt tésztalapra simítjuk és 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha a túrókrém már szilárd, nem remegős, akkor készen van.
7. A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd mikor már kemény a hab, adagoljuk hozzá a cukrot. Sűrű, fényes, csillogó, vágható masszát kell, hogy kapjunk. Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és rácsozzuk be a Rákóczi tetejét.
Innen 2 lehetőségünk van a folytatásra:
1. Tegyük 200 fokos sütőbe és épp csak addig süssük,míg meg nem barnul a teteje. Így a közepe ragacsos marad.
2. Tegyük 130 fokos sütőbe és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Ez lényegesen tovább tart és habkarika-állagot érünk el.

Én az 1. változatot szeretem, Zé a habkarikást preferálja, így nálunk a kettő közti habállag lett.:)


Recipe in English:
However it is hard to translate it to English, I will try.
One of the most famous traditional Hungarian traybake, it's named after János Rákóczi, Hungarian confectioner who created this amazing cake in the 1930's. 3 layers: a thin pastry, a thicker curd cheese layer and criss-cross patterned meringue on the top. Perfection. So let's name this cake as Rákóczi curd cheese slice.:)

Ingredients:
( 25x35 cm tray)

For the dough:
250 g plain flour
60 g icing sugar
2 egg yolks
grated zest of 1 lemon
100 ml soured cream
pinch of salt
pinch of  baking soda

For the filling:
500 g curd cheese (full-fat, from cow's milk)
3 egg yolks
2 egg whites
200 ml soured cream
grated zest of 1 lemon
150 g icing sugar
2 slices of dry bread ( at least 1 day old)
sultanas ( optional)
apricot jam-for brushing the pastry

For the meringue
4 egg whites
150 gr caster sugar


Method:
1. Place all the ingredients of the dough in a large bowl and mix well by hands. Put the dough in the fridge for half an hour.
2. On a lightly floured surface roll out the pastry and place in the greased and floured baking tray.
3. Poke with a fork and prebake for 10-15 mins in preheated oven ( 180 C). Set aside to cool then brush with apricot jam. Reduce the oven temperature to 150 C.
4. In a freestanding electric mixer whisk the egg whites for the filling and set aside.
5. Mix the rest of the ingredients for the  filling and then carefully fold the egg whites in.
6. Place the filling over the pastry and bake for 25-30 mins.Check with a coctail stick insterted in the filling if it is ready.
7. For the meringue whisk the egg whites. When it's almost done, gradually add the caster sugar. The meringue should be silky and glossy. Spoon the meringue in a piping bag and criss-cross over the cake. 
8. In 200C oven bake for 5 minutes or until it's golden on the top. 



Thursday, 9 May 2013

Joghurtos-citromos-mákos süti/ Lemon-poppyseed loaf

Szerelem volt első látásra ez a süti Nyammm Zsófinál, azaz "Anyukám"-nál.:)
Nem is vártam sokat az elkészítésével!Benne minden, amit imádok: citrom,mandula, áfonya, fehércsoki, mák. Ne hagyjuk le a fehércsokit a tetejéről semmiképp és valamilyen savanykás gyümit is tegyünk mellé,mert egyszerűen így tökéletes.:)


Hozzávalók:
14x25 cm-es formához

175 gr liszt
2 tk. sütőpor
csipet só
75 gr őrölt mandula
175 gr cukor
150 ml joghurt
75 ml olívaolaj
3 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
40 gr darált mák

Tetejére: 
fehércsoki
friss málna és áfonya


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy kenyérsütő-formát.
2.Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, sütőport, darált mákot, darált mandulát és a citrom reszelt héját.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, olívaolajat és a citromlét.
4. A száraz anyagokat a nedveshez forgatjuk és a sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát.
5. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
6. Olvasztott fehércsokival locsoljuk meg az elkészült süti tetejét és friss bogyós gyümikkel tálaljuk.


Recipe in English:
Ingredients:
 ( for 2 lb loaf, 14x25 cm)

175 g plain flour
2 tsp baking powder
pinch of salt
75 g ground almond
150 ml yogurt
75 ml olive oil
3 eggs
grated zest and juice of 1 lemon
40 g ground poppyseed

For the glaze:
white chocolate
fresh raspberries and blueberries

Method:
1. Preheat the oven to 180 C and line a loaf tin with baking paper.
2. In a large bowl mix the dry ingredients: flour, salt, baking powder, ground almond, ground poppyseed and lemon zest.
3. In a freestanding electric mixer mix the eggs, sugar, olive oil, yogurt and lemon juice.
4. Fold the dry ingredients in the wet ones and mix well.
5. Pour in the prepared loaf tin and bake in preheated oven for 35-40 mins. Check with a coctail stick inserted in the middle of the bread if it is ready.
6. For the glaze, melt the white chocolate in microwave and pour over the cake.Serve with fresh blueberries and raspberries or any other seasonal berry fruits.