Thursday, 28 October 2010

Holland almatorta

Koran keltem ma, hogy mielott elhagyom a csaladi feszket, meg tudjam sutni ezt a fenomenalis almatortat. Megerte koran kelni.
A recept a Mindmegette-rol van.
Sajnos az alma mennyisegere rosszul emlekeztem-6 alma helyett csak 3-at vettem, de igy is nagyon finom lett.
Es 26 centis tortaforma helyett 24-est hasznaltam.

Hozzavalok:
( ahogy en keszitettem)
3 alma
15 dkg margarin
3 tojas
15 dkg kristalycukor
15 dkg liszt
fel csomag sutopor
fel narancs reszelt heja
csipetnyi so
baracklekvar

Elkeszites:
1.A tojasokat valasszuk kette. A feherjet verjuk kemeny habba es tegyuk felre.
2. A sargajat keverjuk habosra a margarinnal, a cukorral, a narancshejjal es a soval.
3.Adjuk hozza a lisztet es a sutoport majd ovatosan keverjuk hozza a tojasfeherjet.
Vigyazat!!A recept is irja, tenyleg nagyon suru tesztat kapunk, en majdnem kiontottem, mondvan, ez igy biztos nem jo.Nem,nem, ennek ilyennek kell lennie.
4. Hamozzunk meg ket almat, vegyuk ki a csumajat, vagjuk apro kockakra es keverjuk a tesztahoz.
5.Kivajazott-kilisztezett tortaformaba ontjuk a masszat, a tetejere a maradek egy almat szeletelve tegyuk ra.
6.Elomelegitett, 180 fokos sutoben 60 percig sutjuk.
Meg melegen baracklekvarral kenjuk meg a tetejet.

Spaghetti aglio e olio



A vilag legegyszerubb tesztaetele, amit raadasul meg vegak es 90 napos fogyokurazok is fogyaszthatnak. 10 perc alatt kesz es alig kell hozza a semminel tobb hozzavalo, az ize megis isteni. Tipikusan olyan napokra valo, amikor az ember reggel 10kor elmegy otthonrol es csak este 10kor er haza, de megse akarja, hogy elete parja kaja nelkul maradjon. Ez lesz ma az en Picim vacsoraja:)



Hozzavalok:
fel csomag spagetti teszta
fokhagyma
olaj
petrezselyemzold
Elkeszites:
1. Kifozzuk a tesztat.
2. Amig a teszta fo, megpucoljuk a fokhagymat es vekony szeletkekre vagjuk. 
3. Nem keves olajon megpiritjuk a fokhagymaszeletkeket ( ne varjuk azert meg, hogy pirosak legyenek, mert akkor keseru lesz), hozzaadjuk az aprora vagott petrezselymet es a kifott tesztat.
4. Jol osszeforgatjuk oket es mar lehet is belapatolni:)
Megunhatatlan, orok kedvenc!!

Wednesday, 27 October 2010

Paprikaskrumpli nokedlival, virslivel

Egy kis hazai, egy kis regi, egy kis egyszeru, de orok kedvenc: paprikas krumpli nokedlival, virslivel. Nalunk mindig igy keszul.
Hozzavalok:
1 fej lilahagyma
3-4 nagy krumpli
6 szal fustolt virsli
2 tojas
liszt
so, bors, etelizesito
pirospaprika, baberlevel
etolaj

Elkeszites:
1. Keves olajon megpiritjuk az aprora vagott lilahagymat. Felrehuzzuk a tuzrol es rateszunk kb.2 ek. pirospaprikat. Felontjuk kb. fel liter vizzel es visszatesszuk a tuzre.
2. Belerakjuk a vekonyra vagott krumplit. Sozzuk, borsozzuk, etelizesitot es 2 baberlevelet teszunk bele.
3. Mikor megfott a krumpli, beletesszuk a virsliket is es par percig fozzuk, majd elzarjuk.
4. A nokedli-tesztahoz felutunk 2 tojast, keves sot teszunk bele es 1 pohar langyos vizet. Annyi lisztet adunk hozza, hogy kellemes nokedli-allagu tesztat kapjunk. Kiszaggatjuk a nokedlit.
5. Ujra meggyujtjuk a gazt a krumpli alatt, hozzaadjuk az elkeszult nokedlit es par percig meg egyutt fozzuk oket.
Egy szelet friss kenyer...Egy kis savanyu, netan kovaszos uborka, jobb hijan egy kis cekla...Hmmm. Mind melto kiseroi a paprikaskrumplinak.:)

Tuesday, 26 October 2010

Bananos-kokuszos palacsintatorony

Ezuton szeretnem megkoszonni Mohanak a pecsetet.Nagyon szep lett!!Reszkessetek receptrablok!!!!
A Picim delutan irt egy sms-t: "Pici, ugye lesz palacsinta is?". De, persze-gondoltam magamban-tegnapelott volt palacsinta, hogy lenne mar megint...
2 perc mulva mar azon gondolkodtam-addigra nyilvanvalova valt, hogy lesz palacsinta-, hogy mivel kene betolteni, hogy kene betekerni...Vegul csak megszuletett az otlet:)

Most csak egy kis adag palacsintatesztat kevertem be: 1 tojas, tej-szodaviz-liszt erzesre. Pici so, keves cukor,gondolatnyi etolaj. Keptelen vagyok lemerni, hogy mibol mennyi kerul bele, mert kb. 3-szor ontok bele lisztet is, tejet is, vizet is:)
Csak a palacsintasuto kozepere ontottem egy fel merokanalnyi tesztat, igy ilyen kismeretuek lettek. 
( Mostmar meg fogom venni azt a kor alaku kis format,  amit ra kell tenni a palacsintasutore es abba onteni a cuccot, igy lesznek mertanilag pontos, kor alaku palacsintaim:))


Kifoztem egy fel csomag kokuszos pudingport es belekockaztam 1 banant. ( Hat a puding is egy kulon tortenet,mert itt csak olyan pudingport lehet kapni, ami kb. 3-szor akkora zacskoban van,mint az otthoni,mert hogy mar a cukor is benne van. Eloszor ezt nem tudtam. Eleg jo edes palacsintank lett-aztan rajottem:))
Szoval elkeszult a krem, a palacsintakat feltornyoztam egymas tetejere, mindegyik pali tetejere kentem a krembol. A tetejet egy kis csokireszelekkel szortam meg.


Fettucine boscaiola

Tegnap este orakig nezegettem a Nosalty-t. Azt hiszem, fuggo vagyok. El is mentettem jopar receptet. Ez is onnan van, habar nem teljesen olyan. Kicsit valtoztattam rajta. Eeeees, vegre megint engedi a blogger, hogy tobb kepet is feltegyek. Az utobbi idoben csak egyet engedett, ezert nincs tobb kep a kajaknal.:)
Na, lassuk.

Hozzavalok:
25 dkg fettuccine teszta
4 szelet fustolt bacon
10 kis fej gomba
1,5 dl tejszin
orolt szerecsendio
aprora vagott petrezselyem

Elkeszites:
1. Kifozzuk a tesztat.
2. Keves olajon elkezdjuk piritani a kockakra vagott bacont, majd a felkarikazott gombat is hozzaadjuk. Par percig egyutt piritjuk oket.
3. Felontjuk tejszinnel, orolt szerecsendioval izesitjuk.
4. Addig fozzuk, mig jo suru, martas allaga nem lesz. 
5.A legvegen tesszuk bele a petrezselymet es a kifott tesztaval osszekeverjuk.

Sunday, 24 October 2010

Maglyarakas

Az eredeti recept a Nosalty-rol szarmazik, de mivel epp konyhafestesben vagyunk ( meg mindig), csak ugy osszedobaltam a dolgokat, meres nelkul, 1-2 dolgot kihagyva, 1-2 dolgot pluszban hozzateve. Igy szuletett az EN maglyarakasom.
Hozzavalok:
 1 gorog "laposkenyer" ( itt nincs kifli/zsemle, igy a helyi pekseg frissen sutott kenyerebol keszult :)
kb. 3 dl tej
5 tojassargaja
5 tojasfeherje
cukor
mazsola
2 alma
Anyuci baracklekvarja
Elkeszites:
1. Kivajaztam egy tepsit.
2. Darabokra tepkedtem a laposkenyeret es forro tejjel leontottem, beletettem a tepsibe.
3. A tojassargakat felvertem a cukorral, raontottem a kenyerre, es ovatosan osszekevertem. 
4. Az almat megpucoltam, vekony szeletekre vagtam, ratettem a kenyerre es megszortam egy kis cukorral. 
5. Az egyik felet megszortam mazsolaval ( a Picim nem szereti, ezert csak az egyik felet) es megpotyogtettem Anyu baracklekvarjaval.
6. Vegul a tojasfeherje felvert, kemeny habjat elegyengettem rajta es elomelegitettem sutoben 15 perc alatt megsutottem.
Egyszeru, de nagyszeru!:)

Saturday, 23 October 2010

Baconos-borsós makaroni

Ez most tipikusan annak az esete, hogy kinyitja az ember a hutot, es abbol a keveske semmibol probal valamit osszeutni, amit talal. Mellesleg feloran belul kezdjuk a konyhafestest, szoval ennel nagyobb kajara esely sem lett volna.
Hozzavalok:
25 dkg makaroni teszta (bucatini)
4 szelet fustolt bacon
2 marek zoldborso
2-3 ek. creme fraiche
so,bors
petrezselyemzold
Elkeszites:
1. Fozzuk ki a tesztat.
2. Fozzuk ki a mirelit zoldborsot is: en most csak ugy foztem, ahogy a vermicelli tesztat a minap: beleraktam a borsot a tesztaszurobe, es 2 adag forro vizet atengedtem rajta.:) Sporolunk vele idot es edenyt.:)
3.Keves olajon megpiritjuk a kockakra vagott bacont, hozzaadjuk a borsot, a creme fraichet. Sozzuk, borsozzuk, jo boven teszunk bele petrezselyemzoldet.
4.Hozzaadjuk a kifott tesztat es par percig egyutt melengetjuk meg oket. Most adtam hozza kb. 1 decit a teszta fozovizebol is. Egyreszt,mert Jamie Oliver igy tanitja,masreszt meg nagyon keves volt a creme fraiche. Merthogy maradekokbol keszult a mai kaja:)Egesz jo lett a vegeredmeny.

Friday, 22 October 2010

Francia palacsinta-torony konyakos narancsmartassal


Szeretjuk a palacsintat. De mar unalmas, hogy mindig fahejas meg kakaos, esetleg nutellas, es mindig ugyanugy van feltekerve...Ugy dontottem, valtoztatok!!!Mind az izt, mind a format, mind a talalast illetoen.
Parizsban isteni finom palit ettunk. Sokaig gondolkodtam mire rajottem, mi volt a toltelek: olvasztott margarin es kristalycukor. Mennyei.
Hat ilyen francia palacsintacsodat alkottam ma.
Azt hiszem, a palacsinta az egyetlen olyan etel, amelynek a receptjet egyetlen haziasszony sem tudja elmondani. Senki nem tudja hany deka liszt, hany cl viz es tej, "csak ugy erzesre". A jo haziasszony tudja, mikor jo a palacsintateszta. En is jo haziasszony vagyok:) Igy csak onnantol irom a receptet, hogy kisultek a palacsintak.:)
3 fele tolteltek volt: a sima kakaos, a fahejas-cukros (cimetes-ahogy mi hivjuk) es az emlitett olvasztott margarinos-kristalycukros.
A tolteleket a palacsinta also felebe tettem, majd lehajtottam a felso felet. Ezutan 3 reszre hajtottam, igy lett ilyen jopofa alakja.
A martason is orakon at gondolkodtam delutan,mire megszultem, hogy ehhez bizony valami narancsmartas kene. Talaltam is egy receptet, itt.
Toronyba helyeztem az elkeszult, betoltott palacsintakat, es mindegyiket meglocsoltam a narancsmartassal.
A Picim, aki a vilag legnagyobb palacsintarajongoja, azt mondta, eddig ez a palacsinta viszi a palmat.:)

Thursday, 21 October 2010

Raffaello



Hmmm, a Raffaello golyoert mindig is odaig voltam. Mint ahogyan minden edessegert, amiben kokusz es mandula valamilyen formatumban jelen van. Ugyhogy gyorsan osszedobtam egy adag Rafi golyot.
A recept innen.
Mi kell hozza?
16 dkg tejpor
6 cl viz
10 dkg olvasztott margarin
8 dkg porcukor
8,5 dkg kokuszreszelek+a hempergeteshez
kb. 30 szem piritott, hej nelkuli mandula( az eredeti recept szerint 45-50 db, tehat ebbol nem lesz annyi golyo...)
Hogyan keszul?
Roppant egyszeru.
1. A vizet es a cukrot egy labasban felforraljuk.
2. Egy talban keverjuk ossze a tejport es a kokuszreszeleket, majd adjuk hozza a cukros masszahoz.
3.Keverjuk hozza az olvasztott margarint is.
Ezutan varunk, amig hul. En betettem kb. 1orara a hutobe, utana mar lehetett formazni, de kisse nehezen, ugyhogy legkozelebb meg tovabb fog a massza pihenni a hutoben.
4. Tehat ha kihult, golyokat formazunk belole, a kozepukbe 1-1 szem mandulat nyomunk, meghempergetjuk kokuszreszelekben es mehetnek a fagyasztoba.
Nyammmmmiii!!!

Csirkemellcsikok szezammagos-mezes bundaban

Nem mondom, egesz finom lett. A koret piritott zoldseges-szojaszoszos teszta lett hozza.
Hozzavalok:
2 csirkemellfile
liszt
2 tojas
2 ek. mez
szezammag
tej
so, etolaj
Elkeszites:
1. A 2 csirkemellfilet megtisztitottam es hosszu, vekony csikokra vagtam oket. Soztam.
2. Elkeszitettem a panirt. 2 melytanyerra van szukseg: az egyikbe csak sima liszt kerul. A masikba beleutottem 2 tojast, soztam, tejet ontottem hozza es jol elkevertem. Hozzaadtam a mezet es a szezammagot, majd annyi lisztet, hogy kb. palacsintateszta-allagu legyen a massza. Aranyokat, dekakat nem tudok, ez megint az az "erzesre" kategoria.
3. Kozben egy serpenyoben olajat hevitettem. A husdarabokat eloszor a sima lisztbe majd a mezes-tojasos-lisztes keverekbe forgattam, es mindket oldalukat par percig kis langon sutottem.
Hat ez volt az en elso kinai-jellegu-hatasu-beutesu alkotasom.:)
Es a holnapi feherjenapon, jutalomkent a mai tisztessegesen betartott viznap utan, en is eszem par csikot ezekbol a finom husikbol:) Amen!

Piritott zoldseges-szojaszoszos teszta

Ma ugy dontottem, kinai kajat csinalok. De csak mert meg sosem csinaltam, es ideje elkezdeni. Persze a hulye gyerek akkor csinal eleteben eloszor kinai kajat, mikor a 90 naposban epp viznapot tart. Sebaj, marad belole holnapra is.
Ez a jopofa teszta csak a koret, de ez szenhidratnapra vagy vegaknak onallo kajanak is tokeletes, ezert most kivetelesen kulon posztolom a koretet is:)
Hozzavalok:
20 dkg  vermicelli teszta ( a legvekonyabb fajtabol valo-eredetileg uvegtesztat akartam, de nem kaptam)
fel fej voroshagyma
fel fej lilahagyma
1 sargarepa
fel piros kaliforniai paprika
so, etolaj, szojaszosz
Elkeszites:
1. Ez a teszta nagyon vicces,mert nem kell kifozni. Annyira vekony, hogy csak forro vizzel le kell onteni. Sose "foztem" meg igy tesztat,pedig mi sem egyszerubb ennel. Egy labasba beleteszem a tesztaszurot, a szurobe a tesztat. Vizforraloban forralok kb. 1 liter vizet. Ha forr, raontom a tesztara az egeszet. Parszor megkavarom, es kesz. Felreteszem.
2. Vekony csikokra vagom a 2 fele hagymat es Julienne-re a paprikat valamint a sargarepat. Az egeszet keves olajon par percig piritom. Picit sozom, de csak picit,mert rajon meg a szojaszosz, ami eleve sos. Utana raontom a tesztat, szojaszoszt izles szerint. Jol osszepiritom es kesz is. Kb. 5 perc volt az egesz hadmuvelet.

Wednesday, 20 October 2010

Lazacos-spenotos makaroni

Regota tudom, hogy a lazac es a spenot jo baratok. Most egy gyors teszta erejeig osszeeresztettem oket.
Hozzavalok: 12 dkg apritott fustolt lazac
1 csokor spenot 
25dkg makaroni teszta (bucatini)
1,5 dl creme fraiche
citromle
so, bors, olivaolaj
Elkeszites:
1. Kifoztem a tesztat.
2. Keves olivaolajra radobtam a lazacot es a megtisztitott spenotot. Nehany percig piritottam, amig a lazac ki nem feheredett es a spenot ossze nem esett.
3. Nagyon picit soztam,borsoztam, majd raontottem a creme fraiche-t. 
4. Osszeforraltam, majd belefacsartam egy negyed citrom levet. 
5. Vegul hozzaontottem a kifott makaronit, jol osszeorgattam es talaltam. 

Tuesday, 19 October 2010

Olivas sonkatekercs tojasos uborkatalpon

A recept teljes egeszeben egyik kedvenc receptes oldalamrol, a Nosalty-rol szarmazik. Szilveszteri vendegvarokent szerepel, nalunk a szulinapi hideg eloetel-etvagyfokozo szerepet toltotte be. Hamar kesz van, roppant mutatos es nem utolso sorban meg finom is.
Hozzavalok 10 falatkahoz:
10 vastag szelet uborka
2 fott tojas
10 szelet vekony csirkemell vagy pulykemellsonka
dijoni mustar
10 kis kocka kaliforniai paprika
10 fekete olivabogyo
10 fogvajo

Elkeszites:
 Legalulra kerul az uborka. Ra egy szelet fott tojas. Egy csepp dijoni mustar. 
Kor alaku sonkat hasznaltam, kicsit felhajtottam az aljat, majd felcsavartam es fogvajoval rogzitettem a talphoz. A fogvajo aljara egy kiskocka kaliforniai paprika, a tetejere egy szem fekete olivabogyo kerult.
Lehet varialni,az eredeti recept zold olivat irt es majonezt, en fekete olivat es mustart hasznaltam. Igy is fincsi lett.

Olasz tejszines csirkeleves


Ez a leves pont ugy nezett ki nalunk is, mint a szakacskonyvben, ahonnan a recept van. Ritka az ilyen.  De ebbol is le lehet vonni a tanulsagot, lasd alabb.
Hozzavalok:
1 csirkemellfile
1 kis konzerv kukorica
vermicelli teszta
1,5-2 dl tejszin ( double cream)
kb. 2 ek. liszt
2 csirkehusleves kocka

Elkeszites:
1. Fozzuk ki a vermicellit.
2.  Kb. fel liter vizbe dobjunk ket csirkehusleves kockat. Mikor felolvadt, tegyuk bele a kis kockakra vagott csirkemellet. Kis langon fozzuk kb. 20 percig, amig a hus megpuhul.
3. A tejszint keverjuk csomomentesre a liszttel, majd adjunk hozza 1 merokanalnyit a husleves alaplebol. 
Zuditsuk bele a levesbe, forraljuk fel.
4. Adjuk hozza a kukoricakonzervet es a kifott tesztat, sozzuk, borsozzuk. 
5. Nehany perc fozes utan kesz is.
Es hogy mi a tanulsag amit igertem??
A  kifott vermicellit mar csak akkor tegyuk bele, mikor tanyerba kiszedtuk a levest. En beletettem ugy, ahogy a recept is irja, es 2szer kellett utana higitanom, mert annyira magaba szivta a folyadekot, hogy megallt benne a kanal:) Kb. 2 oraval azutan kerult asztalra a leves, hogy beletettem a tesztat, igy volt ideje bevenni a sok folyadekot. Tehat a konkluzio: vagy azonnal talaljuk a levest, ahogy elkeszult, vagy csak talalaskor tegyuk hozza a tesztat. Ettol persze a tokeletes kategoriaban maradt az unnepi leves. :)

Es ime az en kis unnepeltem, aki nagyon-nagyon orult minden fogasnak!
Happy birthday!!!:)

Sztrapacska

Hetekig gondolkodtam, hogy mi legyen a foetel a szulinapi menuben.Talan ez az egyetlen husmentes etel, amit a Picim imad.Es mivel a leves husos volt, gondoltam, belefer, hogy a foetel ne legyen az. Nem lottem melle vele, a Szivem majd kiugrott a borebol, mikor a gozolgo tepsit az asztalra tettem.
Nalunk a sztrapacska sosem juhturoval keszult, hanem tejfollel. Allitom, hogy igy a legistenibb.
A recept pedig Edesanyatol!Koszi Anyuci!
Hozzavalok:
1 kg krumpli
2 tojas
liszt
so
1 nagy pohar tejfol 
20 dkg sajt

Elkeszites:
1. Eloszor is megpucolunk 1 kg krumplit. A kisebbik sajtreszelon reszeljuk bele a krumplit egy jo nagy talba.Ussunk bele 2 tojast, jol sozzuk meg, es keverjuk ossze.
2. Tegyunk hozza annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy egy nokedli allagu masszat kapjunk.
3. Lobogo sos vizbe szaggassuk bele a galuskakat. A hagyomanyos nokedliszaggato ide nem jo, nagyobb galuskakra van szukseg. Anyuci-modra egy kis vagodeszkarol szaggattam a vizbe a nokedliket, egy kessel szep formajura formaztam oket.
4. Mikor feljonnek a viz tetejere, akkor vannak keszen. Csepegtessuk le oket es tegyuk kivajazott/kiolajozott tepsibe.
5. Vegul ontsunk ra egy nagy pohar soval elkevert tejfolt, jol keverjuk ossze. Szorjuk meg boven reszelt sajttal, es addig sussuk kb. 200 fokon, mig meg nem pirul a sajt a tetejen.
 ( Piritott bacon kockakat is kinaltam hozza, csak hogy meglegyen a hus-feeling:))

Szulinapi ribizlis turotorta

Happy Birthday Picim!!!
Ma volt a Szivem szulinapja!!!Ezt a tortat keszitettem neki a kiskuktam, Moha segitsegevel.
A receptet hetekkel ezelott neztem ki Andinal.
Igyekeztem kovetni az utasitasokat, de azert elarulom mit valtoztattam:
1. Kakaopor hijan, egy 1 adagos forro csokipor kerult a tesztaba, attol lett barnas:)
2. Nem pitesutoben, hanem kapcsos tortaformaban sutottem, amit kivajaztam elotte.
3. Tortazselet tobbet nem teszek 1 tortara sem. Szegyen, nem szegyen, az az atkozott zsele lefolyt a forma oldalan, es kicsit elaztatta a tesztat. De nem baj, isteni finom malnaaromaju teszta lett belole:))

A tesztahoz: 22 dkg liszt
14 dkg margarin
2 dkg kakao
7 dkg porcukor
1 kk. sutopor
1 tojas
Osszegyurjuk, es kibeleljuk vele a tortaforma aljat es az oldalat is.

A turokremhez:
25 dkg turo
1 kis pohar tejfol 
10 dkg porcukor
1 citrom heja
van. cukor
3 tojas
5 dkg puha vaj
2,5 dkg liszt
Robotgeppel dolgozzuk ossze es ontsuk a tesztara.
50 percig sussuk 170 fokon. Ha kihult, boritsuk be ribizlivel. Aki ugyesen banik a tortazselevel, tegyen ra. En tobbet nem...:)

Saturday, 16 October 2010

English breakfast

A Picim emberemlekezet ota muzlit reggelizik...De tegnap ceges buli volt, tequila, sor, persze, hogy nem kivanta a tejet reggel.:)
Igy aztan kapott egy jo kis feherjedus angol reggelit. Azert nem full english breakfast,mert 1-2 dolog hianyzik belole,de a lenyeg megvan: 4 szelet bacon sutve, 2 tukortojas, 2 szelet sajt ( ez eredetileg nincs hozza) es baked beans. A baked beans-szel nem kell sokat vacakolni, csak felnyitja az ember a paradicsomos babkonzervet es megmelegiti a mikroban. De nagyon finom!!

Thursday, 14 October 2010

Fokhagymas-csirkes cannelloni

Ehhez most nem tudok semmi frappansat hozzafuzni,csak annyit, hogy a Picimnek nagyon izlett.:) Azt mondta, finomabb lett,mint a sonkas-ricottas. Az alapotlet a Mindmegette-rol szarmazik, de egy kicsit atalakitottam a sajat stilusomban, mert a  porbol kikevert szoszokat mar nem szeretem....:)
Hozzavalok:
10 db cannelloni
1 csirkemellfile
3-4 gerezd fokhagyma
1 kispohar tejfol 
kb. 3 dl bechamel-martas
so, bors
reszelt sajt izles szerint
Elkeszites:
1. Szokasomhoz hiven, ahogy a multkor is, elofoztem a cannellonit. Ahany receptet latok, mind ugy irja, hogy nem kell elofozni. Meg is fogadtam, hogy legkozelebb en is ugy csinalom ( pedig a lasagne-t is fozes nelkul teszem a tepsibe-mindegy),mert sajnos picit tulfoztem a tesztat es nemelyik elszakadt. De az elvezeti erteken ez mit sem rontott. Szoval visszaterve-elofoztem a tesztat.
2. Keves olajon megpiritottam a nagyon apro kockakra vagott csirkemellet. Soztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymat.  Beleontottem a tejfolt, par percig kis langon fozogettem- majd felretettem.
3. Megcsinaltam a bechamel martast,kb 3dl-t, de egy picit sok is lett, nem tettem ra mindet. Persze ha nyers a teszta, akkor nyilvan elbirja az egesz adagot.
4. A csirkemelles tolteleket belekanalaztam a cannellonikba es kivajazott tepsibe egymas melle tettem oket, jo szorosan. Raontottem a bechamelt, megszortam reszelt sajttal.
5. Elomelegitett sutoben 180-200 fokon ( holegkevereses) 20 percig sutottem, addigra szepen rapirult a sajt is. 

Tuesday, 12 October 2010

Marcipantaller II.

A recept valtozatlan. Ugyanaz a marcipantaller, mint a multkor. ( recept itt)
Azzal a kulonbseggel, hogy most nem daralt, hanem szeletelt mandula kerult a belsejebe. A tetejere szinten- az elso valtozatban mogyoroval szortam meg. 
Es valami miatt egy kicsit nehezen jott ossze, olyannyira, hogy a cukrasz noveremnek kellett osszegyurnia a tesztat. :)))  De a kep jo, azon nem latszik, hogy ilyen nehezkesen jott ossze...Koszi Moha a segitseget!

Kinai zoldseges teszta

Egy konnyu kinai zoldseges tesztat ebedeltunk ma Mohaval. Merthogy szenkidrat nap van. Roppant egyszeru, roppant hamar kesz van es roppant finom.
Hozzavalok:
fel csomag spagetti teszta
1 sargarepa
fel fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
15 dkg zoldborso
szojaszosz
Elkeszites.
1. Kifoztem a tesztat.
2. Felforrositottam a vajat es ratettem a Julienre vagott sargarepat, par perc mulva a vekonyra szelt lilahagymat, vegul a zoldborsot.
 3. Pici sot tettem ra, belereszeltem 1 gerezd fokhagymat.
4. Kb. 10 percig piritottam, hol kis langon, hol kozepesen. A repa kicsit roppanos maradt, de pont olyanra szerettem volna.:)
5. Vegul hozzaontottem a kifott tesztat, joool meglocsoltam szojaszosszal ( habar a szinen valami miatt nem latszik, pedig ez DARK szojaszosz) es mar be is lapatoltuk.

Monday, 11 October 2010

Bacon kebab kremes kakukkfuves-gombas rizzsel


En ilyen finom rizst meg eletemben nem keszitettem es nem is ettem. 
A kebabot nem kostoltam, mert kemenyitonap van, de a Picim imadta. Pedig meg zeller is volt benne.:)
Hozzavalok:
A kebebhoz:
2 szal fustolt virsli
4-5 kisebb fej gomba
zellerszar
dionyi vaj
kakukkfu
4 szelet fustolt bacon

A rizshez:
1 csomag zacskos rizs
2 ek. creme fraiche
dionyi vaj
kakukkfu
4-5 kisebb fej gomba

Elkeszites:
Kebab:
1. Lobogo sos vizben 5 percig fozzuk az angolzellert. 
2. A virsliket 4 egyenlo reszre vagjuk, azaz 8 kis virsli lesz.
3. A gombakat megpucoljuk es felbevagjuk oket.
4. Ha kesz a zeller, azt is akkora darabokra vagjuk,mint a virsli.
5. Ezutan a bacont hosszu csikokra vagjuk, es az osszes zellerdarabot, virslit, gombat betekerjuk 1-1 baconbe.
6.Majd  eloveszunk 2 hosszu nyarsat, es egymasutan feltuzzuk oket: virslis, gombas, zelleres, amig el nem fogynak.
7. Olvasszuk meg a dionyi vajat, keverjuk el a kakukkfuvel, es locsoljuk meg az idokozben sutotalcara helyezett kebabokat.
8. Elomelegitett sutoben, a legmagasabb fokozaton 10-12 perc alatt sussuk meg oket.
Rizs:
1. A rizst a szokasos modon fozzuk ki.
2. Egy serpenyoben hevitsuk fel a dionyi vajat, adjuk hozza az aprora vagott gombat es jol piritsuk meg.
3. Ezutan szorjuk meg gazdagon kakukkfuvel es tegyuk ra a creme fraichet. 
4. Ha kesz a rizs, zuditsuk a kremre, keverjuk el, es ezzel talaljuk a kebabokat.
Joetvagyat mindenkinek!

Sunday, 10 October 2010

Anyuci-fele sajtpuffancs


Hat most potolom az elmult napokat!( Evesben is, meg blogirasban is:)
Kismillio sajtpuffancs receptet talaltam,aztan felhivtam Anyucit, es az ove lett a befuto. Koszi Edesanya, isteni lett. Pedig NEHEZ volt!!
Hozzavalok: 2,5 dl tej
8 dkg margarin
kaveskanal so
16 dkg retesliszt
3 egesz tojas
1 tojas sargaja
12 dkg reszelt sajt
Elkeszites:
Egy edenyben felforralom a tejet a margarinnal es a soval. Mikor homogen, felrehuzom a tuzrol es beleontom egyszerre az osszes reteslisztet. Egy fakanallal gyorsan osszekeverem. ( Nehez, mert nagyon ragad a massza) Ezutan 1 percre visszateszem meg a tuzre, keverem, es elzarom a gazt.
1-2 percig varok, hogy huljon, majd egyenkent beleutom a 3 egesz tojast, kozben folyamatosan keverem. Vegul a negyedik tojas sargajat es a reszelt edami sajtot is beleteszem, jo alaposan osszedolgozom.
Ezutan vizes kezzel kb. dionyi nagysagu gomboket " formazok" es sutopapirral belelt tepsibe teszem. A "formazom" azert van idezojelben, mert az tulzas, ugyanis a massza nagyon-nagyon ragad, de ugy a jo, ragadnia kell! En egy evokanalnyi mennyiseget nyomkodtam a kezemmel gomb alakura.  Minden gomb utan be kell vizezni a tenyeret, kulonben vakargathatjuk napestig a kezunkrol a sajtos masszat!
Elomelegitett, holegkevereses sutoben 180 fokon kerek 23 perc alatt sultek meg. :) Mind a harom tepsi, osszesen 43 pufika lett, pedig Anyu azt mondta, kb. 30. Mennyei, isteni finom!!!





Lime-mal pacolt lazacfile kapormartassal, zoldseg-es rizskorettel

Napok ota nem irtam. Gyumolcsnap volt, vendegseg , viznap, a Picimnek pizza, ugyhogy nem nagyon volt mit feltenni. DE a mai nap azt hiszem karpotol mindenkit,legalabbis engem a tegnapi kinszenvedeses viznapert. Tegnap relative olcson jutottam hozza 2 csodaszep lazacfilehez, igy ez lett a feherjenapi jutalomebed.

Hozzavalok: 2 csodaszep lazacfile
A pachoz: 1 dl olivaolaj
1 lime kifacsart leve
aprora vagott kapor (jo sok)
3 gerezd reszelt fokhagyma
so

A zoldsegkorethez:
fel kilo gomba
1 csokor ujhagyma
1 sarga kaliforniai paprika
so, bors

A kapormartashoz:
 dionyi vaj
1 ek. liszt
kb. 3 dl tej
aprora vagott kapor
so, bors

Tovabba a Picimnek 1 csomag gyorsrizs



Lassuk szep sorban:
1. Eloszor kifoztem a rizst.
2. Keves vajon megpiritottam a karikakra vagott ujhagymat, majd radobtam a meghamozott, vekonyra szelt gombat, vegul a felcsikozott kaliforniai paprikat. Soztam, borsoztam, es addig piritottam, mig nagyjabol el nem fotte a gomba levet.
3. Ezutan elkeszitettem a kapormartast. Sose csinaltam meg, kb. 20 fele receptet talaltam ra a Mindmegette-n, de egyik se volt szimpi, igy vegul egy sima bechamel-martast csinaltam ( vajat hevit, lisztet ratesz, tejjel felont, jol beforral) es beledobtam az aprora vagott kaprot.
4. Nem maradt mas hatra, mint kisutni a halakat, amiket elozo este bepacoltam. Osszekevertem a pacnak valokat egy melytanyerban es beleultettem a lazikat, 1 ejszakat toltottek a hutoben. 
Egy serpenyoben sutottem ki oket, de olajat nem tettem alajuk, mert a pacban levo olaj elegendo volt. A recept szerint 3-3 percig kell sutni mindket oldalat a halnak. Hat 6 perc utan felbevagtam a halat es joooo nyers volt a kozepe. ( lehet, hogy tul vastag volt a hal???) Igy aztan meg raraktam gyorsan egy fedot es par percig kis langon sutottem mindket ( vagy inkabb mind a 4 ) oldalat. Na, igy lett a tokeletes.

Ez az enyem, rizs nelkul, feherjenapra. Isteni a lime a lazaccal, ez a pac valami zsenialis volt. 
Meg is fogadtam, hogy ezentul gyakrabban eszem lazacot. Nem erdekel, mennyibe kerul:)

Wednesday, 6 October 2010

Zold zoldseges rizs

Ma kemenyitonap volt. Isteni kajat csinaltam. Csak egy baj volt vele: akarmennyit meg tudtam volna enni belole. Ez a rossz a zoldsegekkel. Nem laktatnak egyaltalan.
Mi kellett ehhez?
fel brokkoli
fel cukkini
kb. 10 dkg mirelit zoldborso
2 gerezd fokhagyma
1 csomag gyorsrizs ( 125 gr)
Kifoztem a rizst a szokasos modon. Egy edenyben, sos vizben  megfoztem a rozsaira szedett brokkolit, az utolso 2 percben beledobtam a zoldborsot is.
Olajat hevitettem egy serpenyoben es jol megpiritottam benne a vekonyra vagott cukkinit.Ezutan hozzaadtam a brokkolit es a borsot is, belereszeltem 2 gerezd fokhagymat, kicsit meg megsoztam, osszekevertem a rizzsel es mar fogyasztottuk is Mohaval.:)

Tuesday, 5 October 2010

Fahejas-citromos-mandulas tejberizs

Hat ez a tejberizs nem lett eppen szakacsmuveszetem csucspontja, de azert eheto volt. Mivel mi csak zacskos gyorsrizst tartunk itthon, termeszetesen a tejberizs is abbol keszult. Kiontottem a zacskobol ( 125 gr rizs), felontottam epp annyi vizzel, ami ellepi es elkezdtem fozni. Aztan folyamatosan adagoltam hozza a tejet. 3 ek. cukrot, fahejat, reszelt citromhejat es orolt mandulat tettem bele.
Meg nem mondom hany percig foztem, mert nem neztem az orat, de eleg sokaig, 10-szer biztos felontottem tejjel.:) De nagy nehezen csak elkeszult!!!!A tetejere meg fahejat es kristalycukrot szortam!

Pesztos-csirkes rigatoni

Ugy emlekeztem, hogy a Picim nem szereti a pesztot. Meg mondtam is a Mohanak, mikor keszult a kaja, hogy ez majd lehet, hogy az Ove lesz. Hat a Picim kert meg repetat is.
Nagyon egyszeru es gyors kaja volt.
Hozzavalok: 25 dkg rigatoni teszta
1 csirkemellfile
3 teaskanal zold peszto
Kifoztem a tesztat, a csirkemellet kockakra vagtam es megpiritottam. Nagyon finom lett a husi,mert abban az olajban sutottem, amiben a delutani baconos hust:) Mikor kifott a teszta, csak radobtam a csirkemellkockakat es a pesztot, jol osszekevertem es mar lehetett is fogyasztani!

Lazaccal-sajttal toltott csirkemell baconben, tzatziki salataval

Egesz jo kis menut rittyentettem ma magamnak feherjenapra. Szeretem a feherjenapot.:)
Hozzavalok:
1 csirkemellfile
4 szelet bacon
kb. 5 dkg apritott lazac ( " trimming")
kb. 5-10 dkg sajt
1 kigyouborka
2 gerezd fokhagyma
1 dl creme fraiche vagy tejfol
Igy keszul:
A csirkemellet szep szeletekre vagom, kiklopfolom, sozom. Mindegyik szeletre teszek egy kis lazacot, sajtot. Feltekerem, fogvajoval rogzitem. Elomelegitett sutoben folia alatt 200 fokon 20 percig sutom.
Amig a hus sul, elkeszitem a salatat.Az uborkat nagylyuku sajtreszelon lereszelem ( hejaval egyutt, hogy szep szine legyen), sozom, es belereszelek 2 gerezd fokhagymat is. Rateszem a creme fraichet vagy tejfolt, osszekeverem. Kesz is.
Ha kisult a hus, varok, hogy picit huljon, majd becsavarom oket 1-1 szelet baconbe es egy serpenyoben, nem tul sok olajban addig sutom nagy langon, mig meg nem pirul a bacon.
Mennyei finom volt!


Sunday, 3 October 2010

Sonkas-ricottas cannelloni

Tegnapi chelmsfordi kirandulasunkrol is sikerult hazahoznom egy szakacskonyvet, melyben csupa-csupa tesztaetel szerepel. A Picim mara ezt valasztotta.
Ime a titkos recept.
A hozzavalok:
1 voroshagyma
2 gerezd fokhagyma
oregano, so, bors
800 gr konzerv hamozott, darabolt paradicsom
10 db cannelloni
225 gr ricotta
115 gr fott sonka
1 egesz tojas
sajt
Eloszor a Cannellonikat beledobtam lobogo, sos vizbe es 8 percig foztem oket, majd helyet foglaltak egy tanyeron.

Ez a ragu: hagymat es fokhagymat piritottam olajon, ratettem a paradicsomkonzervet, soval,borssal, oreganoval izesitettem es kb. 30 percig kis langon foztem, amig jo suru nem lett.

Kozben elkeszitettem a tolteleket is: osszetortem a ricottat, elkevertem benne egy egesz tojast es hozzaadtam a pici kockakra vagott sonkat is. Soval, borssal izesitettem.

Ezutan egy kiskanallal beletoltottem a masszat a cannellonikba. Ennyi toltelek pont 10 csobe lett eleg.
Szorosan egymas melle fektettem oket a kivajazott tepsibe es elomelegitett sutobe tettem oket 30 percre, 180 fokra.

Ilyen lett mikor kijott a sutobol.

Ez pedig mar fogyasztas kozben. :)

Almas minipalacsinta juharsziruppal

Eljott a varva vart szenhidratnap.:) Mohi is sok jo szakacskonyvet vasarolt mostanaban, az egyikben erre az izgalmas palacsintara bukkantunk. 
Hozzavalok: 200 gr retesliszt
100 gr kristalycukor
1 tk. fahej
1 egesz tojas
2 dl tej
2 alma meghamozva, lereszelve
Hogyan is keszul?
Osszekeverjuk a lisztet a cukorral es a fahejjal. A keverek kozepebe csinalunk egy lyukat, ebbe beleontjuk a tejjel elkevert tojast. Ovatosan osszekeverjuk egy fakanallal, majd belekerul a reszelt alma is.
Eztan jon a sutes, ami picit nehez. En csak az elso palihoz tettem olajat a palacsintasutobe, a tobbihez mar nem es nem is ragadtak le:)
2 evokanal masszat beleteszunk a palacsintasuto kozepebe es eligazgatjuk ugy, hogy kb. 9 cm atmeroju kort kapjunk. Kis langon kb. 30-45 masodpercig sutjuk mind a ket oldalat. A kesz palikat egymas tetejere tornyozzuk es lelocsoljuk juharsziruppal.
Disziteskent 1 koktelcherry kerul a torony tetejere.
Fontos: a legkisebb langon sussuk a palacsintakat, mert kulonben megegnek es a kozepuk nyers marad,mert nagyon vastag a teszta.
En a vegen mar untam es felkapcsoltam nagyobb langra, par masodperc alatt meg is egtek picit.De isteni finom es megeri a faradsagot.
Ebbol a mennyisegbol egyebkent kb. 18-20 pali lesz.