Monday, 30 September 2013

Egzotikus frozen yogurt

A frozen yogurtról, azaz fagyasztott joghurtról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, csak pozitív tulajdonságai vannak, úgymint gyorsan elkészül, olcsón előállítható, egészséges, finom, low-carb, low-fat és millióféleképp variálható. 
A munkahelyem szomszédságában van egy ilyen bár, mindig az utcán áll a sor, de eléggé aranyáron mérik, noha nagyon finom. Praliné Zsuzsi fagyasztott joghurtjai adták az utolsó lökést, hogy nekiálljak itthon. Most amúgyis egy darabig low-fat és low-carb cuccokat eszem, az úszógumim eltüntetése céljából. Tudtátok, hogy a has körül kialakult zsírpárnácskákért-azaz az úszógumiért- az édességek, illetve a késő este elfogyasztott kaják a felelősek? Nekem mindkettőből jut bőven. Noha eltüntetésükhöz az edzés is hozzájárul ( és nem a hasizomgyakorlatok elsősorban, hiába arról a testtájról beszélünk, hanem a cardio gyakorlatok, úgymint futás, bicajozás, úszás) mégis a leghatékonyabban úgy vehetjük fel a harcot az úszógumi ellen, ha a kiváltó okot megszüntetjük! Szóval mostantól ha nassolhatnékom van, akkor azt igyekszem nem süti, csoki, gumicukor formájában bevinni, hanem banán, milkshake, frozen yogurt formájában.  Szóval ennek fényében készült ez az egzotikus fagyasztott joghurt.


Hozzávalók:
200 gr natúr, zsírszegény görög joghurt
1 db papaya
1 ek. méz
1,5 ek. porcukor

25 gr aszalt ananász és kesudió vegyesen


Elkészítés:
1. A papayát megmossuk, félbevágjuk, kikaparjuk a magjait és egy kiskanállal kivájjuk a héjából a húsát. Botmixerrel vagy villával pürésítjük.
2. Egy tálba öntjük a joghurtot, hozzáadjuk a porcukrot, mézet, papayapürét és kézihabverővel elkeverjük.
3. Az elkészült alapot fagyigépbe öntjük és addig dolgoztatjuk,míg kissé híg nem marad, ne várjuk meg,hogy teljesen keményre szilárduljon.
4. Tegyük habzsákba a masszát és csillagcsővel nyomjuk ki egy kis pohárkába a fagyasztott joghurtot. Szórjuk meg a kesudióval és az aszalt ananásszal és már fogyaszthatjuk is.:)
Készíthetünk hozzá különféle önteteteket, megszórhatjuk friss vagy fagyasztott vagy aszalt gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel,magvakkal, müzlivel, mindenhogy fini lesz:)


...papaya...
Most vettem először friss papayát, eddig csak gyümölcskonzervek alkotóelemeként ettem, így kicsit utánaolvastam.
Rendkívül egészséges gyümölcsről van szó, rengeteg A és B vitaminnal és meglepő módon C vitamin tartalma magasabb, mint a citromé vagy a narancsé. 
Gyulladáscsökkentő, segít a rákos betegségek megelőzésében, immunerősítő, emésztésjavító, sebgyógyító hatású.
100 gr papayában mindössze 39 kalória van, magas az antioxidáns tartalma, kiváló zsírégető, így diétákba is beilleszthető! Készítsünk belőle turmixot, smoothie-t, salátát, fagyasztott joghurtot, vagy csak kockázzuk fel és habzsoljuk be magában :)

Sunday, 29 September 2013

Kókuszkocka

Számomra Ő az igazi, a klasszikus kókuszkocka. Mézes tésztából, nem holmi piskótából. Imádom én a piskótát, de a kókuszkockához semmi köze. Visszanézve a blogot, megint 1 év telt el a legutóbbi kókuszkocka óta és Z. ma reklamált. Ráadásul igazi, magyar rumaroma is van most itthon dögivel, meg már honvágyunk is van, úgyhogy most lehet, hogy megint magyaros sütik következnek egy kis ideig :)


Hozzávalók:
25x35 cm-es tepsihez, kb. 20 kockához

A tésztához:
20 dkg cukor
1 tojás
5 dkg margarin
2 ek. méz
30 dkg liszt
2 tk. sütőpor
2 dl tej

A mázhoz:
25 dkg cukor
20 dkg margarin
3 ek. holland kakaópor
4 ek. tej
rumaroma

A hempergetéshez:
25 dkg kókuszreszelék


Elkészítés:
1.A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk-lisztezzük.
2. A vajat a cukorral, tojással, mézzel simára keverjük majd felváltva hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a tejet.
3. A tepsibe simítjuk a masszát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. ( nekem kb. 30 perc.)
4. Ha kihűlt, a széleit levágjuk és 4x4 cm-es kockákra vágjuk, így kicsi, csinos, 2 falatos kockáink lesznek.
5. Egy kicsit, magas falú lábasban a cukrot a margarinnal összeolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, kakaóport, rumaromát és kézi habverővel csomómentesre keverjük.
6. A kockákat megmártjuk a csokimázban és kókusreszelékbe forgatjuk őket. Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha pár órát pihen, akkor a tészta magába szívja a csokit és úgy lesz az igazi :)

Tipp: nekem maradt egy kis csokimáz,a leeső tésztaszéleket tépkedjük apró darabokra, locsoljuk le a csokimázzal, esetleg mehet rá egy kis tejszínhab vagy vaníliafagyi és tökéletes desszert addig, míg a kockák ki nem hűlnek.:)




Friday, 27 September 2013

Szivárvány torta újra!


Még a nyáron készítettem egy Szivárvány tortát, csuda izgalmas projekt volt. Ráment ugyan egy teljes napom és a végeredmény azért pici kívánnivalót hagyott maga után. A héten újra nekiláttam, egy szülinapra készült egy kedves kollegának.:) A múltkori receptet használtam, mégis eszközöltem némi változtatást, így azt gondolom, a múltkorihoz képest fejlődött a projekt,bár 1 sarkalatos pont még mindig van.
Tehát amit sikerült javítanom:

1. Lényegesen lerövidítettem a projekt időtartamát oly módon, hogy sikerült beszereznem egy 10 darabos, eldobható, alufóliából készült tortaforma-szettet a megfelelő méretben ( 15 cm átmérő), így egyszerre 3 lapot tudtam sütni. Tehát a múltkori 6x25 perces sütési idő 2x25 percre rövidült, nem beszélve arról, hogy az egyes lapok közt várnom kellett pár percet, míg a tortaforma kihűl annyira, hogy el tudjam mosni és készülhessen a következő.Plusz időnyereség. És kevesebb mosogatnivaló.

2. A múltkor Philadelphia krémsajtos krémmel töltöttem meg, ami nagyon-nagyon fini, de nem adott kellő tartást a tortának. Ezért-és azért,mert most szállítanom is kell a tortát-a vajkrém mellett döntöttem. Igazi teavajból, igazi vaníliából meglehetősen finom, ja és ami a legfontosabb: betonkeményre köt. Fogyasztás előtt 1 órával érdemes a vajkrémmel töltött tortát kivenni a hűtőből, hogy kissé felpuhuljon a krém.

3. Most a dekorációra is picit nagyobb hangsúlyt fektettem: azt gondolom, ami ennél több ( ne adj isten színes krém vagy a tortalapok színével nem megegyező dekoráció) már igencsak a giccs felső határát súrolja. Fehéren nem akartam hagyni, de nem is akartam tetőtől talpig felöltöztetni a tortát. Először zselés cukorkával ( jelly bean) akartam díszíteni, vettem is 2 csomaggal,mikor tudatosult bennem, hogy kék nincs benne. Aztán megláttam a Smarties-t, a szivárvány minden színe benne van, így ő lett a befutó.:)



És ami továbbra is kritikus.
A kék színű tészta nem akar kék lenni. Olvastam Szivárvány tortás recepteket, sokat. Vannak, akik fehér piskótát készítenek, hogy élénkebb színeket érjenek el. Én egész tojásokat használtam és a kék kivételével minden színem szép lett. Azt mondják a kék ételfesték a tojásban lévő sárgája miatt nem lesz soha igazán kék, hanem inkább zöldes. Na de most akkor süssön le az ember 5 lapot egész tojásokkal, 1-et meg csak fehérjével? Máris 2 adag tésztát kell bekeverni, ami plusz macera. Vagy lehet, hogy tényleg érdemes kipróbálni a fehér piskótát? Nem tudom, ez a recept működne-e a fehérje nélkül, számomra furcsa kicsit, de sokan állítják, hogy sárgája nélkül is működik a piskóta. 
Habár tény és való, hogy a kék ételfestékem csak egy Dr Oetker gél, nem pedig a paszta, amit a pinkből, lilából, zöldből használok. Lehet, hogy előbb beszerzek egy kék pasztát és ha azzal sem lesz kék, akkor gondolkodom a fehér piskótán.
Na de ennyi duma után jöjjön a recept.
A múltkori recept 12 cm-es tortára szólt, most ugyanabból a tésztamennyiségből 15 cm-es tortát készítettem, így kicsit alacsonyabb lett. ( 10 cm magas a torta mindössze.)


Hozzávalók:

A tésztához:
175 gr puha vaj
175 gr cukor
3 tojás
175 gr liszt
csipet só
1 tk. sütőpor
késhegynyi vanília paszta
lila,kék, zöld, citromsárga, narancssárga, pink ételfesték

A krémhez:
250 gr sózatlan vaj ( Lurpakot használtam)
500 gr porcukor
1 ek. tej
1 tk. vanília paszta

A tetejére:
Smarties cukorka


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a 6 db eldobható tortaforma alját kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük.
2. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliát majd a sütőporral, sóval elkevert lisztet és simára dolgozzuk.
3. Az elkészült massza súlyát lemérjük ( nekem 660 gr  lett) és 6 egyenlő részre kiporciózzuk kis tálkákba vagy műanyag dobozokba. Hozzáadjuk az ételfestéket mindegyikhez és szép egyneműre keverjük.
4. A színes tésztákat simítsuk ez előkészített tortaformákba és kb. 25 perc alatt előmelegített sütőben süssük őket készre. ( Tűpróbát végezzünk.) ha picit kihűltek, húzzuk le róluk a papírt és tegyük félre.
5. Amíg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet: a szobahőmérsékletű vajat robotgéppel kezdjük el habosítani, fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukor felét, a tejet, majd a porcukor másik felét és a vaníliát. Addig habosítsuk, míg szinte teljesen fehér nem lesz és a térfogata meg nem nő. Osszuk el 7 részre: 5 a tortába, 1 az oldalára, 1 a tetejére.



6. Állítsuk össze a tortát a következőképp: egy tortatálra/ tányérra tegyük a lila tésztát, arra krém, kék tészta, krém, zöld tészta, krém, sárga tészta, krém, narancsssárga tészta, krém, rózsaszín tészta. A torta tetejét és oldalát is vonjuk be a krémmel és habkártyával simítsuk le a felesleget. Amíg a krém meg nem köt, nyomkodjuk bele a Smarties-t, később már nem fog beleragadni.
Mivel a vajkrém masszívabb,mint a múltkor használt krémsajtos töltelék, most nem láttam szükségét egy támasztószerkezetnek, egyszerűen csak felpakoltam a tortát, beburkoltam és már ment is a hűtőbe, 1-2 óra alatt betonra szilárdult a vajkrém! Ha szállítani szeretnénk, akkor ideális választás! Fontos, hogy mindenképp jó minőségű vajat használjunk ( én sózatlan Lurpakot) és felejtsük el a margarint. Én alapvetően nem vagyok margarin-ellenes, mert Zé gyomra nem bírja  a vajat nagyobb mennyiségben, de ha nem nekünk sütök, akkor mindig és csakis vajat használok. Ez a krém viszont margarinnal nem műküdik!

Végül egy kép: ez volt a torta utolsó állapota, amit este 9-kor fotóztam le a munkahelyen a konyhában, a szakács fiúk pusztították el a végét.:)
A képek minőségéért elnézést, a munkahelyen, munka közben-helyett, telefonnal készültek:)

A korábbi Szivárvány torta bejegyzés itt olvasható.


Wednesday, 25 September 2013

Sárgabarackos-cukkinis-diós kocka

Ismét Blogkóstoló játék van, ezúttal Dina a háziasszony. ChefViki blogját sorsolta nekem, ahonnan nehéz volt a választás. Közel 1000 bejegyzés van a blogján és én megint az utsó pillanatra hagytam, naná, nem is én lennék. Tegnap aztán ráakadtam erre a csodás őszies színvilágú-ízvilágú sütire és döntöttem, ő lesz :) A cukkinit tényleg nem érezni benne, ám szuper textúrát kölcsönöz a sütinek-brownie fílingje van, úgyis mondhatnám. Megbolondítva mindez sok-sok dióval és étcsokival, hmmm, nagyon finom. Egyetlen dolgot tudok negatívumként felhozni- ami persze nem a recept hibája, hanem nyilván az enyém- nekem lehetne egy kicsit édesebb. A kakaópor és az étcsoki keserű, a dió és a cukkini semleges, az angol sárgabarack meg nagy jóindulattal se nevezhető édesnek, így nekem kicsit több cukrot elbírt volna! De biztos hogy fogom még sütni különböző variációkban és majd kikísérletezem a nekem tökéletes édességet. :) Köszi a receptet, fini nagyon a süti :)


Hozzávalók:
20x30 cm-es tepsihez:

4 tojás
15 dkg vaj/ margarin
30 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
15 dkg cukor
1,5 tk. sütőpor
10 dkg durvára vágott dió
30 dkg cukkini ( tisztán mérve, meghámozva, lereszelve)
késhegyni vanília paszta
1 tk. őrölt fahéj
csipet só
5 dkg étcsokicsepp v. durvára vágott étcsoki

Tetejére:
3 szem sárgabarack
1 marék dió durvára vágva


Elkészítés:
1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit kibéleljük sütőpapírral.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sóval, sütőporral, fahéjjal, kakaóporral.
3. A cukrot a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és egyenként a tojásokat. Beleöntjük a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. 
4. Mehet hozzá a nagylyukú reszelőn lereszelt cukkini, az étcsoki és a dió. Alaposan összedolgozzuk a masszát és a tepsibe simítjuk. Megszórjuk a durvára vágott dióval és az apró kockákra vágott sárgabarackkal.
5. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, nekem kb. 45-50 perc alatt sült meg.




Wednesday, 18 September 2013

Battenberg cake/ Battenberg sütemény

A napokban úgy döntöttem, ezentúl lesz egy olyan "rovat", ahol tradicionális angol édességeket mutatok majd be. Mondjuk hetente 1-et, ez még talán teljesíthető.
Elsőnek a Battenberg sütit készítettem el, ami amellett, hogy nagyon szép és mutatós, roppant finom is. Kiváltképp egy csésze kávéval vagy teával, tipikus angol teasütemény.

Története régre nyúlik vissza.A torta eredete ismeretlen, de a 19. század végén már szerepel " Domino cake" illetve " Neapolitan Roll" néven. 
A Battenberg-család 19. századi német nemesi család, melynek leszármazottai a mai angol királyi család tagjai, akik 1917-ben vették fel a Mountbatten nevet.
A sütit először Viktória királynő unokahugának, Victoria de Hessee-Darmstadtnak az esküvőjének szolgálták fel, aki 1884-ben ment férjhez Louis de Battenberghez.

A süti sárga és rózsaszín vajas piskóta, ami sakktáblaszerűen van lekvárral összeragasztva és fehér marcipánnal van leburkolva. 
A torta összeállítása kicsit időigényes,teljesen egyformára kell vágni a csíkokat és aki nem gyakorlott a marcipánnal burkolásban, annak azzal is meggyűlhet a baja.:) Az enyém sem lett tökéletes, de alapvetően elégedett vagyok vele, az íze pedig mesés.
Ennek egyik változata a kávés Battenberg, azt is készíteni fogom a későbbiekben.



Hozzávalók:
20x20 cm-es formában készítve

175 gr puha vaj
175 gr cukor
3 tojás
175 gr liszt
késhegynyi vaníliia paszta
csipet só
1 tk. sütőpor
rózsaszín ételszínező paszta

A ragasztáshoz:
kb. 2 ek. lekvár ( nálam eper)

A bevonáshoz:
kb. 30 dkg fehér marcipánmassza
1 ek. porcukor a nyújtáshoz


Elkészítés:
1. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzádolgozzuk egyenként a tojásokat, a vaníliát majd a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Simára dolgozzuk.
2. Konyhai mérlegen lemérjük a masszát és 2 egyenlő részre osztjuk, az egyik részbe beledolgozzuk az ételfestéket.
3. Egy 20x20 cm-es tepsit kivajazunk és  kibélelünk sütőpapírral a képen látható módon ( középen megmagasítjuk a sütőpapírt, elválasztva ezzel a tepsit, így egyszerre tudjuk a két színű piskótát sütni.)






4. Egyik felébe a fehéret, másik felébe a pinket öntjük,190 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( kb. 30-35 perc) sütjük, kihűtjük.
5. A két színű kihűlt piskótát egymásra tesszük, egyformára vágjuk: az oldalait, az alját, a tetejét egyenesre vágjuk ( nyugodtan használjunk vonalzót).Ezután 2 egyforma csíkra vágjuk az egyes piskótákat, tehát lesz 2 sárga és 2 pink piskótarudunk.
6. A lekvárt mikróban 30 mp alatt felmelegítjük, teaszűrőn átpasszírozzuk és összeragasztjuk a piskótákat. Alulra teszünk egy sárgát, bekenjük az egyik oldalát lekvárral és hozzáragasztunk egy rózsaszín rudat. Bekenjük a tetejüket, a sárgára kerül egy pink, annak az oldalára pedig sárga-a képen látható módon. Az elkészült süti oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük lekvárral.
7. Porcukrozott deszkán kinyújtjuk vékonyra a marcipánt és a sütire borítjuk.Oldalra fordítjuk, a süti alját is belekvározzuk és bevonjuk marcipánnal. A leeső részeket levágjuk, egy habkártyával kicsit összetömörítjük a sütit és akár szeletelhetjük is-persze miután lefőtt a kávé. :)

Sunday, 15 September 2013

Őszi sajttorta-almával, dióval,fahéjjal,gyömbérrel...

Igazán különleges, őszköszöntő cheesecake-et hoztam ma.Fantasztikus ízek ezek együtt, lélekmelengető torta, egy csésze teával vagy kávéval elviselhetővé teszi a 12 fokos, esős, pocsék angol időjárást. Az eredeti recept innen származik, a torta alapját azonban megváltoztattam, a diós keksz alap helyett nálam gyömbéres keksz alappal készült, így még egy extra íz betársult ebbe a brutális kombóba.
Most először történt meg, hogy nem tudtam kivárni azt az x órát, hogy megszilárduljon, még langyosan muszák volt felvágni, kicsit folyós volt a közepe, de isteni volt úgyis...Nagyon-nagyon ajánlom kipróbálásra,mert új dimenzióba repít minden sajttorta-rajongót.:)


Hozzávalók:
20 cm-es tortához

Az alaphoz:
180 gr gyömbéres keksz
80 gr olvasztott vaj

A töltelékhez:
400 gr krémsajt ( Philadelphia)
75 gr cukor
2 tojás
késhegynyi vaníliapaszta
1 tk. őrölt fahéj
100 ml tejföl
1 tk. keményítő
200 gr almapüré ( 3 db almából)

A tetejére:
1 db alma
kb. 50 gr durvára vágott dió
ízlés szerint fahéj

Tálaláskor:
méz vagy juharszirup


Elkészítés:
1. A kekszet ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és alaposan a tortaforma aljába nyomkodjuk, hűtőbe tesszük.
2. Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, kivesszük a csumákat, felkockázzuk és annyi vízzel, ami épp ellepi, feltesszük főni. 15-20 perc alatt közepes lángon puhára főzzük majd botmixerrel pürésítjük. 3 közepes almából nekem épp 20 dkg pürém lett. Nem kell hozzá se cukor, se fűszer, csak natúran az alma. Félretesszük.
3. A krémsajtot a cukorral simára dolgozzuk, hozzáütjük egyenként a tojásokat, mehet hozzá a vanília, a fahéj, a keményítő, a tejföl, végül az almapüré. Simára dolgozzuk és a kekszes alapra öntjük.
4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, aminek az aljába egy vízzel teli lábast teszünk-a gőz megakadályozza, hogy a sajttortánk megrepedjen. 20 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra visszavesszük, a torta tetejét kirakjuk vékony almaszeletekkel, megszórjuk dióval, ízlés szerint fahéjjal é további 40-50 percig sütjük. Ha a közepe még remegős, de körben megszilárdult, akkor elzárjuk a sütőt, kinyitjuk kicsit az ajtaját és a sütőben hagyjuk kihűlni a tortát. ( Még ekkor is kicsit sül, a sütőben és a tortában lévő hőnek köszönhetően.)
4. Ha kihűlt, folpackkal betekerjük és 1 éjszakára, de min. 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjuk majd szelni.




Saturday, 14 September 2013

Gasztrobeszámoló: Cake and Bake Show, London

Huuu, most kicsit izgulok, sosem írtam még gasztrobeszámolót, egyetlen posztomhoz se csatoltam még sose 39 képet és valószínűleg ennyi duma sincs sok posztomnál,mint itt!
Szóval Jucika barátnőm még nyár végén a szülinapom alkalmából lepett meg a londoni Cake and Bake Show-ra 2 jeggyel. Ő nem tudta, de nagyon szerettem volna rá elmenni, Zét viszont 6 ökörrel se tudtam volna egy egész napos sütibuliba elvontatni, így nagyon-nagyon örültem az ajándéknak, ami ma volt esedékes. Fantasztikus csajos program kerekedett, a pasikat otthon hagytuk, egész nap sütiket, csokikat,édességeket kóstoltunk,aztán este egy olaszos-pasta vacsi egy pohár fehérborral, és most regenerálódunk. A nap végére-nem gondoltam, hogy valaha kimondom-, de a csokibefogadóképességünk elérte a topot, úgy éreztem, végem van, ha még egy morzsányi brownie-t le kell gyűrnöm.
Az eseményről bővebben-csak angolul- itt olvashattok!


Tipikus Szofika-beállás :)


Rögtön a túra elején érkeztünk Paul A. Young csokiboltjába. A fiatalember különleges csokijai, bonbonjai számos díjat nyertek,minket mégis inkább a Brownie-jai hoztak lázba. Egyből beleszerettünk a karamellizált tejcsokis,sós-pekándiós brownie-ba és noha több browniet is kóstoltunk, a túra végén evidens volt, hogy ide térünk vissza és gondolkodás nélkül lecsengetjük a 4,5 GBP-t a szelet browniért. Ha van brownie, amiért nem sajnálok ennyi pénzt kiadni, akkor ez az!


Aneesh Popat, a Chocolatier üzlet kézműves csokikészítője szintén fantasztikus bonbonokat készít, igaz, az árukat is megkéri.



Jucika barátnémmal, itt már jó pár tucat csoki/ süti megkóstolása után :)


Cupcake-ek is szép számmal akadtak, szebbek is, kevésbé szebbek is, ők itt a szebb kategória.


Megkóstolni sajnos nem tudtuk ezt a citromos-Earl grey kreációt, de ígéretes kombónak tűnik-főleg nekem, aki egy csésze Earl greyt 4-5 szelet citrommal iszik, tuti imádnám!


Csodaszép frostingok díszelegnek eme cupcake-ek tetején, első látásra beléjük szerettem, mert nem a hagyományos, felfelé keskenyedő frosting van a tetejükön, hanem mintegy emeletes cupcake, 2 emeletnyi, rusztikus, kissé szögletes krémmel a tetején, különleges formát adva ezzel az egész sütinek-talán a csokison látszik a legjobban- ilyet még eddig nem láttam.


A cake pop még mindig hódít, de már szerencsére gondolnak a lusta és kissé kétbalkezes háziasszonyokra is: egész készletet árulnak már, benne minden ami kell hozzá: pálcika, piskótapor, candy melts, szórócukrok, csupán egy tojást kell felütni és már indulhat is a nagyüzemi cake pop-gyártás. A pult mögött álló hölgynek azért megmutattam gyorsan a blogomon a fagyi popjaimat, nagyon lelkes volt, tetszett neki.:)


Természetesen macaroont is kóstoltunk, egy ibolyásat és egy créme brüléset sikerült kiválasztanunk.Utóbbi egyáltalán nem emlékeztetett créme brülére, az ibolyás viszont nagyon finom volt. Habár kicsit ragacsosabb lehetett volna a közepe-na, a nagy macaron-szakértő megszólal-, kicsit túl ropogós volt az egész. De az ibolya finom, szerezni kell!


A Blueberry Brothers standja mágnesként vonzott, engem, mint megrögzött áfonya-imádót. Nevük is mutatja, náluk minden áfonyás. A lila színű, áfonya-ízű marcipángolyók ( a képen ) valami fantasztikusak voltak, nemkülönben az áfonyás-lime-os lekvár, amit már kicsit bánok, hogy nem vettem meg. Jucika vett egy áfonyás frangipane-pitét, amit otthon ettek meg az urával, állítólag finom volt.:)


Számomra az egyik legizgalmasabb a színes habcsók volt. A Meringue girls szerint a cupcake-nek, cake pop-nak, macaronnak már leáldozott, az új trend, a habcsók! Epres-feketeborsos,citromfüves-gyömbéres,gin tonicos, pina coladás, mojitos, mogyorós, zöld teás, hogy csak egy pár ízt említsek, rengeteg félét készítenek a lányok! Kóstolni sajnos nem tudtunk, de mivel egyikőnk sem habcsók-mániás, beértük a látvánnyal is, ami valljuk be, főleg a feltornyozott képen, zseniális! Szóval esküvőre, leánybúcsúra, partyra, itt az új őrület! Viszonylag olcsó, nem túl nagy macera, elrontani sem igen lehet ha megfelelő tojásfehérje-cukor aránnyal dolgozunk és picit utánaolvasunk a habcsókkészítés technikájának, a siker tuti nem marad el!


A másik, amit imádtam, a marshmallow, azaz pillecukor-stand volt. Itt is fergeteges ízkombinációk voltak, és a várakozásaimat felülmúlták, nem egy ragacsos, szájösszeragasztóan édes massza volt, hanem puha, habos állagú és abszolút az az íz dominált, aminek kellett. Én kóstoltam egy pezsgős-málnást ( tutiiiii), egy áfonyás-ginest, egy mangós-narancsost, Jucika pedig egy merész ízkombóra esküdött: a juharszirupos-baconös szerinte vitte a prímet. Nekem ez túl merész volt, nem mertem bevállalni!

Itt jegyezném meg, mielőtt bárki azt hinné, hogy 10 kilónyi édességet tömtünk magunkba és többszáz angol fontot tapsoltunk el,hogy a kóstolók minden standnál ingyen voltak. Nyilván nem egész brownie-kat és pillecukrokat osztogattak,hanem picike falatkákat, tényleg csak kóstolókat.Szóval a 3 féle marshmallow kóstolás nem 3 ekkora kockát jelent, hanem 3 nagyon picit. A háttérben látható kisebb darabokból csíptek le 1-1 pici darabkát, kóstolónak. A pillecukornak darabja egyébként 1,50 volt, de a 8 darabból álló dobozkát már 8 GBP-ért el lehetett hozni!



Egész nap különböző előadások, bemutatók is voltak, amit mi láttunk, az Kathy Moore bemutatója volt arról, hogyan vonjunk be egy tortát szakszerűen cukorpasztával!Szuper tanácsokat adott és olyan egyszerűnek tűnt!


"A jövő esküvői tortája" címmel volt egy elég termetes kiállítás, ahol különleges, szép illetve számomra már giccses esküvői tortákat láthattunk!


Ez a gömb alakú torta kifejezetten tetszett!




A hófehér elegancia, nekem még mindig ő a befutó, ha esküvői tortáról van szó!


A habcsóknál kissé nagyobbak, tenyérnyi méretűek voltak ezek a különböző színű/ízű Pavlovák, vitték is őket, mint a cukrot, az angolok valami megmagyarázhatatlan módon odáig vannak a Pavlováért...


A Pavlovánál jobban lázba hoztak minket a nagybetűs Bakeryk, azaz pékségek. Igazi piac hangulat, többszáz féle kenyér, bagett, cipó, péksüti.


Egy brownie-torony is azért odakeveredett a kenyerek közé, a rendezvény fő sztárja amúgy is a brownie volt véleményünk szerint, ezzel lehetett a legtöbb helyen találkozni!


Az Olivier's Bakery igazi kenyérművészet!


Hatalmas méretű mandulás croissant-ok!


Az OmniBlend-nél meg csak tátottuk a szánkat. Mikor odakeveredtünk, meglehetősen teleshop-fílingünk volt, de ennek az amerikai hölgynek a zseniális stílusa mégis megállított minket. Mikor az első gyümölcsturmixot kitöltötte a vendégeknek, még nem voltunk elájulva, noha megállapítottuk, hogy finom. Aztán elmosta a kütyüt és beledobált 5-6 fajta zöldséget. Akkor döntöttük el, hogy megvárjuk, ebből mi lesz, mikor láttuk, hogy a fokhagymát héjastól, a répát pucolatlanul és minden zöldséget a la natúr dobott a gépbe, megturbózva mézzel és kesudióval. A gép egy másik fokozaton kicsit tovább, kb. 5-6 percig dolgozott, majd az amcsi nő papírpoharakba töltötte a gőzölgő krémlevest, ami baromi finom volt. Na, itt már földbe gyökerezett a lábunk. Megint elmosta a blendert, majd tejszínt öntött bele, belevágott egy fél répát, egy fél karalábét és 3 marék fagyasztott epret. Na én itt már húztam a szemöldököm, Jucika is toporgott, hogy ebből mi lesz? Kapaszkodjatok meg, 30 másodperc múlva fagyiztunk! Szóval a kütyü zseniális, az USA-ban beszerezhető 299 USD-ért és kb. 20-30 USD-ért házhoz is szállítják bárhova!!! Mi totál beleszerettünk!


Szóval összességében szuper dolgokat láttunk, hallottunk, ettünk, ittunk, kóstoltunk!!!Rengeteg mindent tudtunk volna venni, de azért elég drágák voltak, hiába, a minőséget és az egyediséget mindig meg kell fizetni, legyen szó bármiről!!! Hamarosan Jucikával újra akcióba lendülünk, majd figyeljétek az újabb beszámolókat :)