A napokban úgy döntöttem, ezentúl lesz egy olyan "rovat", ahol tradicionális angol édességeket mutatok majd be. Mondjuk hetente 1-et, ez még talán teljesíthető.
Elsőnek a Battenberg sütit készítettem el, ami amellett, hogy nagyon szép és mutatós, roppant finom is. Kiváltképp egy csésze kávéval vagy teával, tipikus angol teasütemény.
Története régre nyúlik vissza.A torta eredete ismeretlen, de a 19. század végén már szerepel " Domino cake" illetve " Neapolitan Roll" néven.
A Battenberg-család 19. századi német nemesi család, melynek leszármazottai a mai angol királyi család tagjai, akik 1917-ben vették fel a Mountbatten nevet.
A sütit először Viktória királynő unokahugának, Victoria de Hessee-Darmstadtnak az esküvőjének szolgálták fel, aki 1884-ben ment férjhez Louis de Battenberghez.
A süti sárga és rózsaszín vajas piskóta, ami sakktáblaszerűen van lekvárral összeragasztva és fehér marcipánnal van leburkolva.
A torta összeállítása kicsit időigényes,teljesen egyformára kell vágni a csíkokat és aki nem gyakorlott a marcipánnal burkolásban, annak azzal is meggyűlhet a baja.:) Az enyém sem lett tökéletes, de alapvetően elégedett vagyok vele, az íze pedig mesés.
Hozzávalók:
20x20 cm-es formában készítve
175 gr puha vaj
175 gr cukor
3 tojás
175 gr liszt
késhegynyi vaníliia paszta
csipet só
1 tk. sütőpor
rózsaszín ételszínező paszta
A ragasztáshoz:
kb. 2 ek. lekvár ( nálam eper)
A bevonáshoz:
kb. 30 dkg fehér marcipánmassza
1 ek. porcukor a nyújtáshoz
Elkészítés:
1. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzádolgozzuk egyenként a tojásokat, a vaníliát majd a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Simára dolgozzuk.
2. Konyhai mérlegen lemérjük a masszát és 2 egyenlő részre osztjuk, az egyik részbe beledolgozzuk az ételfestéket.
3. Egy 20x20 cm-es tepsit kivajazunk és kibélelünk sütőpapírral a képen látható módon ( középen megmagasítjuk a sütőpapírt, elválasztva ezzel a tepsit, így egyszerre tudjuk a két színű piskótát sütni.)
4. Egyik felébe a fehéret, másik felébe a pinket öntjük,190 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig ( kb. 30-35 perc) sütjük, kihűtjük.
5. A két színű kihűlt piskótát egymásra tesszük, egyformára vágjuk: az oldalait, az alját, a tetejét egyenesre vágjuk ( nyugodtan használjunk vonalzót).Ezután 2 egyforma csíkra vágjuk az egyes piskótákat, tehát lesz 2 sárga és 2 pink piskótarudunk.
6. A lekvárt mikróban 30 mp alatt felmelegítjük, teaszűrőn átpasszírozzuk és összeragasztjuk a piskótákat. Alulra teszünk egy sárgát, bekenjük az egyik oldalát lekvárral és hozzáragasztunk egy rózsaszín rudat. Bekenjük a tetejüket, a sárgára kerül egy pink, annak az oldalára pedig sárga-a képen látható módon. Az elkészült süti oldalát és tetejét is vékonyan lekenjük lekvárral.
7. Porcukrozott deszkán kinyújtjuk vékonyra a marcipánt és a sütire borítjuk.Oldalra fordítjuk, a süti alját is belekvározzuk és bevonjuk marcipánnal. A leeső részeket levágjuk, egy habkártyával kicsit összetömörítjük a sütit és akár szeletelhetjük is-persze miután lefőtt a kávé. :)
Nagyon mutatós:)- imádom a marcipánt minden formában.
VálaszTörlésElőszeretettel használom én is a vajas piskótát, szerintem sokkal finomabb és nem olyan száraz mint a hagyományos. Az egyenes vágással sokszor bajban vagyok és nem szégyen a vonalzó használata sem.
Marcipánnal nem burkoltam még, de csak eljön annak az ideje is. Kíváncsian várom a kávés változatot is.
en is csak 2szer burkoltam eddig,most kicsit vekony is lett,nehol atlatszott a pink piskota :) de majd kikiserletezem :)
TörlésImadnivalo! Anyukam unnepi alkalmakkor keszitett egy hasonlo sutit egy regi Benke Laci bacsi fele receptes fuzetbol. Annyiban kulonbozik, hogy a Benke-recept Nutellaval keni meg a kakaos, illetve vanilias vajas piskotakat. Egyenesen isteni!!
VálaszTörlésnekem is pont az villant be,hogy a nutellat valahogy bele kell ereszteni ebbe a sutibe :)
TörlésNagyon tetszik. Lekvárral is finom lehet, de nutellával még jobb lehet. A marcipán pedig mindent visz!!
VálaszTörlés