Sunday, 30 December 2012

Egy kis Karácsony...

Íme, néhány kép a mi kis egyszerű, de szép Karácsonyunkról :)








Wednesday, 26 December 2012

Avokádós csokimousse

Figyelem, egy 5 perc alatt elkészíthető édesség következik! Erikánál láttam az avokádós csokimousse receptjét,és mivel nem is tudom, hogyan viszonyulok az avokádóhoz, hát gondoltam, miért ne, próbáljuk ki.Rendkívül érdekes, könnyű csokikrémet kapunk, amiben aztán se tojás, se tejszín,semmi mousse-os hozzávaló. Csak avokádó és kakaópor.És tényleg nem érezni az avokádó ízét. Csak egy kis adagot készítettem, próbaképp, de ha olcsón jutunk avokádóhoz, érdemes kísérletezni vele, fűszerek, narancshéj, esetleg likőrök hozzáadásával.

Hozzávalók:
2 db érett avokádó
2 ek. méz
2-3 ek. kakaópor
1 tk. vanília esszencia

Elkészítés:
1. Az avokádót mossuk meg, vágjuk félbe, vegyük ki a magját és kanalazzuk ki a húsát.
2. Turmixgépben vagy botmixerrel dolgozzuk össze a mézzel, vaníliával és a kakaóporral.
3.Kanalazzuk kis tálkákba és 1 órára tegyük hűtőbe.

Na de mi is az a mousse, milyen az igazi?
A könnyed, légies textúrájű hab karrierje a 18. századi Franciaországban kezdődött,ekkor született meg a mousse au chocolat.
A jó csokimoussehoz mindössze csokira, cukorra és tojásfehérjére van szükség, noha több recept említ tojássárgáját, tejszínt is.
Ha csokimousse-t készítünk, tejszín hozzáadásával lágyíthatunk a csoki karakterén anélkül, hogy túl sok cukrot tennénk bele.
A tojássárgája hozzáadása gazdagabb, teltebb ízt kölcsönöz a mousse-nak. A habot tovább dúsíthatjuk vajjal, még krémesebbé téve az állagát.

(Forrás: Mindmegette)


Tuesday, 25 December 2012

Zserbótorta


Már készen volt az összes süti, amit beterveztem Karácsonyra, de csak nem nyugodtam tegnap délután, napok óta kattogtam a zserbón, hogy csak kellene az is...Hát lett is, életem első zserbója és annyira de annyira katarktikus gasztroélmény volt, hogy megettem egy szeletet és meredtem magam elé, hogy úúúúristen, ezt én csináltam. A csoki ultragáz a tetején, DE a Jézuska a csokihőmérőt csak később hozta :)
Erika tette bele a bogarat a fülembe a zserbóval és az ő kis csini tortazserbói ihlették a kör alakú zserbótortát a hagyományos forma helyett. Remek!!!!!!Boldog Karácsonyt mindenkinek :)


Hozzávalók:
kb. 20 cm-es tortaformához

A tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
40 ml tej
7 gr friss élesztő
1 tojássárgája
csipet só
csipet sütőpor
1-2 ek. porcukor
1 kk. cukor az élesztő felfuttatásához

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
sárgabaracklekvár

A tetejére:
75 gr étcsoki
tejszín
pici vaj


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sót, sütőport, tojássárgáját és az élesztős tejet és összedolgozzuk.
3. Levehető aljú tortaformát kivajazunk, kilisztezünk.
4. A tésztát átgyúrjuk ( nem kell keleszteni) és 5 egyenlő részre osztjuk. ( Egy egység 80 gr-os lett,lemértem.)A gömböket kör alakúra nyújtjuk és elkezdjük a tortát rétegezni.
5. A forma aljára kerül az első tésztalap, ezt megkenjük baracklekvárral, megszórjuk cukros dióval és újabb tészta következik. 5 réteg tészta lesz, 4 réteg töltelék. A tetejére tészta kerül.
6. Kb. félóráig kelesztjük.
7. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
( Erika 40-45 percet ír, én sajnos nem is néztem az időt, amikor már barnul akkor készen van.)
8. Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk a tetejét.



Monday, 24 December 2012

Boldog Karácsonyt!:)

Minden kedves Barátomnak,Bloggertársamnak, Olvasómnak kívánok nagyon-nagyon szép Karácsonyt!
Szeretettel:
Szofika


Sunday, 23 December 2012

Last minute bejgli


A napokban elkészült életem első bejglije.2 rúd diós-nekem,és 2 rúd mákos-Zének.Annak ellenére, hogy a mákos totálisan szétrepedt,mert annyi tölteléket tettem bele, hogy már sütés előtt szétnyílt a tészta, azt kell mondjam, hogy még nekem is, aki abszolút és csakis diósbejgli-evő vagyok, jobban ízlik a mákos. Egyrészt,mert a diós nem igazi dióból, hanem valami diópótló cuccból van ( itt borzasztóan drága a dió,daráltat ráadásul nem is kapni),másrészt nagyon kevés lett benne a töltelék. Viszont a mákos, na az üt!Ha hétfőn marad időm, akkor még sütök 1-2 rúddal,mert egy felet már most megettünk és még 2 nap van Karácsonyig:)
A recept a Horváth Ilona-féle örökbecsű szakácskönyvből van. Néhol eltértem az eredeti recepttől, ami a kelesztési időt és a tojással való kenegetési utasításokat illeti, ugyanis egy kisebb égési sérülést sikerült összeszednem a bejglikészítés előtt és 1 kézzel, bömbölve nem nagyon volt affinitásom hozzá.


Hozzávalók:
( 4 rúdhoz)
500 gr liszt
250 gr margarin
2 tojás
50 gr cukor
20 gr élesztő
2 dl tej
pici só

Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 dl langyos  tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a hideg margarint, összemorzsoljuk.
3.Mehet hozzá a maradék cukor ( porcukor formájában), 2 egész felvert tojás, a só és az élesztős tej. Gyúrjuk össze a tésztát, amennyiben szükséges, még adjunk hozzá tejet.
4. Meleg helyen 1-2 órán át kelesszük.
5. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát és osszuk 4 felé.
6. Minden cipót nyújtsunk vékony téglalap alakúra, kenjünk meg a diós illetve mákos töltelékkel és tekerjük szorosan fel.
7. Tetejét kenjük meg egész tojással és 1 órán át meleg helyen kelesszük.
8. Ezután tetejét tojásfehérjével kenjük meg és félórán át hideg helyen kelesszük tovább. Ettől lesz állítólag szép márványos a teteje.
9. Sütés előtt az oldalát egy hosszú villával szurkáljuk meg,így nem reped meg.
10. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.


Kicsit elkeseredtem,mert a mákos megrepedt, bár ez várható volt, miután már rögtön kelesztés után szétnyílt a tészta. Hajszálvékonyra nyújtottam és rengeteg tölteléket tettem bele. A diós viszont ( ami a képen is látható) egészen szép lett, noha az oldalán látszik a szurkálás nyoma, de a teteje nem nyílt ki és egy kicsit még márványos is lett:) Azért elsőre nem rossz, Zé pedig el volt ájulva,hogy mennyire isteni finom lett a mákos.

Töltelék:
Ehhez sajnos nem tudok receptet adni,mert a recept ami alapján elkezdtem, nem bizonyult túl jónak, a mákos töltelék annyira híg lett, hogy még bőven kellett hozzá adnom mákot és cukrot is, hogy ne önteni, hanem kenni lehessen.
Annyit azért elmondok, hogy a tejet a cukorral fel kell forralni, szirupszerűre és ezzel leönteni a darált mákot. A reszelt citromhéj semmiképp ne maradjon ki belőle, aki pedig mazsolaevő, azt is nyugodtan tegyen bele.
A diós töltelék hasonlóképp készül,én még egy kis rumaromát is tettem bele.


Friday, 21 December 2012

Narancsos csillagok Karácsonyra

Kezd alakulni a Karácsonyi sütikínálat, és a hangulat is.Pár napja megvettem a fát és ajándékok is lesznek alatta:)
Elkészültek a kávés kiflik, a citromos holdak és utóbbi mintájára a narancsos csillagok is. Van már mákos és diós bejgli valamint Florentin-szelet is, ami örök kedvenc. Hamarosan őket is hozom.
De előbb a narancsos csillag!


Hozzávalók:
A tésztához:
28 dkg liszt
13 dkg margarin
10 dkg cukor
3 tojássárgája
csipet só
1 narancs reszelt héja

A díszítéshez:
tojásfehérje
porcukor
fél narancs leve
kandírozott narancshéj


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, 1-2 órára tegyük hűtőbe.
2.Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, nyújtsuk kb. 3 mm vastagra és szaggassuk tetszőleges formára.
3. A sütiket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe vagy szilikonos sütőlapra és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre. Folyamatosan figyeljük, mert nagyon hirtelen meg tud égni.:)
4. A mázhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjét ( én hármat használtam, nem fogyott el mind, pedig vastagon vontam be vele a csillagokat) majd apránként adjuk hozzá a porcukrot és a narancslét. Annyi porcukrot adjunk hozzá, hogy fényes masszát kapjunk, ami már nem csöppen le a keverőlapátról.
5. A kihűlt csillagokat mártsuk a mázba, díszítsük kandírozott narancshéjjal és szárítsuk meg.(kb. 1 nap)Ezután tegyük jól záródó fém-vagy műanyag dobozba.


Wednesday, 12 December 2012

Feketeerdő torta

Az elmúlt 2 napom nagy izgalomban és nagy munkában telt. Múlt héten felhívott Juditka barátnőm, hogy lenne egy nagy kérése. Szeretné, ha az ura 35. szülinapjára sütnék egy tortát. Joci imádja a Feketeerdő tortát, így erre esett a választás. Mivel soha nem sütöttem még, lázas kutakodásba kezdtem receptet illetően. Végül összegyúrtam egyet magamnak: a tésztát Mandulasarok Noémitől kölcsönöztem, a tölteléket pedig MohaKonyhától. Apró változtatásokkal megszületett az én Feketeerdő tortám.
Mivel nem szoktam ilyen nagybetűs Tortákat sütni, igazi kihívás volt ez. Meg mégsem lehet elrontani, hogy nem baj, megesszük akkor is, ha csúnya vagy folyik a krém vagy nyers a tészta,mert ezt most nem mi esszük meg. A torta jelenleg várja az ünnepeltet, amint felvágták és megkóstolták, kapok majd képet a szeletelt remekműről és hozom azt is. Addig is kívülről ilyen lett az én büszkeségem, nekem nagyon tetszik:)



Hozzávalók:
( 24 cm-es tortaformához)

A tésztához:
35 gr kakaó
35 gr liszt
35 gr étkezési keményítő
75 gr vaj
8 tojássárgája
150 gr cukor
6 tojásfehérje

A meggyhez:
350 gr magozott, lecsepegtetett meggy ( én befőttet használtam)
4 dl meggylé
1 ek. barnacukor
fahéj
rumaroma
5 dkg keményítő

A krémhez:
4 dl tejszín
2 ek. porcukor
2-3 csomag habfixáló ( mi biztosra mentünk, 3 csomagot tettünk bele, de elég a 2 is)

A bevonáshoz, díszítéshez:
4 dl tejszín
2 ek. porcukor
2 csomag habfixáló
10 szem meggy
csokireszelék a torta oldalára
csokidísz a tetejére



Elkészítés:
A tésztát és a meggyzselét érdemes előző nap elkészíteni, hogy teljesen kihűlt, hideg állapotban tudjunk velük dolgozni.

1. A tészta elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a kapcsos tortaformát vajazzuk-lisztezzük ki.
A tojásfehérjéket a cukor felével verjük habbá.
A tojássárgákat a cukor másik felével keverjük habosra, adjuk hozzá a tojásfehérje egyharmadát.
Szitáljuk bele a lisztet, kakaót, keményítőt, adjuk hozzá a vajat és keverjük alaposan el.
Végül a maradék tojásfehérjét is forgassuk hozzá.
Előmelegített sütőben, 25 perc alatt süssük készre, tűpróbát végezzünk.
Hagyjuk még 10 percig a kikapcsolt sütőben, majd tegyük félre. 
Ha teljesen kihűlt, folpackba csomagolva tegyük éjszakára a hűtőbe.

2. A meggyzselé elkészítése:
A meggylevet keverjük el a cukorral, rumaromával, fahéjjal és a keményítővel.
Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett kb. 5 perc alatt főzzük sűrűre, puding állagúra.
Ha langyosra hűlt, kézi habverővel alaposan dolgozzuk át, hogy csomómentes legyen majd adjuk hozzá a kimagozott, lecsepegtetett meggybefőttet és tegyük ezt is félre.

3. A krém elkészítése:
A torta betöltéséhez 4 dl tejszínt 2 ek. porcukorral kezdjünk el felverni. Adjuk hozzá a habfixálót és addig verjük, míg a kívánt állagot el nem éri. 
( Én 3 csomag fixálót tettem a torta betöltéséhez használt krémbe, hogy biztosan ne folyjon, de a 2 is elég.)
Hasonlóképp járjunk el a torta bevonásához szükséges tejszínnel is, ebbe viszont már tényleg elég a 2 csomag fixáló, különben nem lehet majd kenni.


A torta összeállítása:
1. Az előzőleg elkészített tortalapot vágjuk 3 egyenlő részre.
2. A tejszínhabot töltsük habzsákba és az alsó lapra spirál formában nyomjuk a tejszínhabot. A maradék közöket, ahol nincs tejszínhab,töltsük ki a meggyzselével.
3. Helyezzük rá a középső lapot és hasonlóképp járjunk el a habbal és a meggyzselével.
4. Borítsük rá a felső lapot.
5. A torta tetejét és oldalát szilikonos lapát és habkártya segítségével vonjuk be a második adag tejszínhabbal, nyomjunk 10 tejszínhab rózsát a torta tetejére, 1-1 szem meggyet tegyünk a csúcsokra. Díszítsük csokidísszel, az oldalát pedig panírozzuk be csokiforgáccsal.






Mézeskalácsos kekszgolyó

Megint van egy kis elmaradásom.Igazából csak az van. Ez a karácsonyi ihletésű kekszgolyó még múlt héten készült, Judit napra.
Sajnos ezzel a kekszgolyóval ördögi körbe kerültem. Zé nagyon jól tudja, hogy 10 perc alatt kész van és valami mindig van itthon, amiből kekszgolyót lehet csinálni, így már napi szinten nyaggat érte azóta, hogy elkezdtem. Tegnap éjfélkor ütöttem össze egy rumos-meggyes variációt, ami 2 perc alatt fogyott el.
Na de ígérem, hamarosan ennél bonyolultabb sütiket is hozok, elvégre jön a Karácsony és lesz majd bejgli, zserbó és a jól bevált Kávés kifli meg a Citromhold.
De most bemelegítésnek jöjjön a kekszgolyó:)

Hozzávalók:
kb. 20 golyóhoz

20 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs leve
( pici tej, ha nem áll össze)

Hempergetéshez:
csokireszelék/csokigiliszták


Elkészítés:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk,golyókat formálunk.
2. A golyókat meghempergetjük a csokireszelékben és azonnal fogyasztjuk!:)



Gingerbread biscuit ball:

Making biscuit balls is the easiest and fastest solution when you need something sweet urgently. Faster than go to the nearest shop and pick up a pack of biscuits. No waiting time, no cooling time, you can eat them as soon as they are ready.Or even before.:)
They are kind of cheaper and easier versions of cake pops:) No lollipop stick, no candy melts but tiny tasty balls.:)

Ingredients:
makes about 20 balls

200g biscuit crumbs( I used plain digestive )
100g icing sugar
2 tsp gingerbread spice mix 
juice of 1 lemon 
little milk ( if the mixture not soft enough)
chocolate sprinkles

Method:
1. Put the biscuits in a food processor and make biscuit crumbs.
2. In a large mixing bowl mix the ingredients to form a stiff dough.
3. Roll  into bite-size balls and cover them in chocolate sprinkles.


Sunday, 2 December 2012

Tripla csokis keksz

Azt hiszem, ételfotóban még van hova fejlődnöm,miután ma FB-on fasírtnak nézték az isteni finom csokis kekszeimet. Eredetileg csak egy sima csokis kekszet akartam némi choc chip-pel ( megszakadok, se tudom mi ez magyarul, csokicsepp vagy csokipasztilla vagy mi a búbánat, én most csokicseppnek fogom hívni), de aztán megláttam Nigella Lawson nagyon-nagyon csokis csokis kekszeit és eldöntöttem, csak ez!!!
Isteni finom, durván csokis, puha, nem morzsálódik,nem törik bele az ember foga!Ha félóra alatt kell rittyenteni valami nasit, akkor csakis ezt!í


Hozzávalók:
10-12 db-hoz

125 gr étcsoki
150 gr liszt
30 gr kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
fél tk. só
125 gr puha vaj
75 gr barnacukor
50 gr kristálycukor
1 tk. vanília esszencia
1 tojás (hideg)
csokicsepp ( az eredeti recept 35 dkg-t ír, amit én túlzásnak tartok, és nem is volt itthon annyi,mindössze 8-10 dkg került bele)



Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, a kakaóport, a szódabikarbónát.
3. A csokit mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk.
4. A puha vajat simára keverjük a kétféle cukorral majd hozzáadjuk az olvasztott csokit.
5. Ezután beleütünk egy, a hűtőből kivett hideg tojást, hozzáadjuk a vaníliát.
6. Végül a száraz anyagokat is belekeverjük,majd a csokicseppet.
7. Nagyon tömény, vastag masszát kapunk. Egy fagyikanállal, de inkább kézzel formázzunk gombócokat és egymástól kb. 6 cm távolságra helyezzük el őket sütőpapírral bélelt gáztepsire, de leginkább szilikonos sütőlapra, arról pikk-pakk lejönnek majd.
8. Előmelegített sütőben 18 percig süssük őket, 1 perccel sem tovább, különben megég a csoki. Miután kivettük, 5 perc alatt szilárdul annyit a keksz, hogy le tudjuk venni a sütőpapírról.