Tuesday, 28 February 2012

Még 2 nap a játékból!!!

Hallo-hallo!
Továbbra is várom az általatok készített mignonokat ide!!!!
Még 2 teljes nap van, ha valaki szeretni játszani, a határidő márc. 1. éjfél!!!
A részletek itt olvashatók.
És hogy mi lesz a nyeremény?

1 csomag, a nyertes által választott színű candy melts ( olvasztható, színes csoki) mely felhasználható például cake pops készítéshez!!

Mostmár azt is elárulom!

Sunday, 26 February 2012

Díjat kaptam!!

Ma reggel arra keltem, hogy díjat kaptam Linyah-tól.Igazán jólesett, köszönöm:)


A díjjal kapcsolatos teendők:
1. Linkeld be annak a blogját, akitől kaptad.
2. Tedd ki a díjat.
3.Jelölj meg öt, kétszáznál kevesebb követővel rendelkező blogot, akiknek adod.
4. Írj hozzászólást, amelyben értesíted őket.

Akkor én az alábbi 3 kolleganőnek szeretném adni, mert mostanában a Ti blogotokat nézegetem minden nap!!:)

Thursday, 23 February 2012

Mignon hadművelet Vol 1.

Én ma nekiveselkedtem a Közös sütésnek.Azért vártam vele ilyen sokáig,mert 1 hétig kerestem a megfelelő receptet. Hát beletrafáltam. Sikerült egy olyan receptet kiválasztanom a Nosalty-ról, ahol egy rossz fondant recept volt belinkelve...De az ott található krém viszont nagyon jó, csak nekem a 20 mignonhoz rengeteg lett. A krémmennyiség akár 50 mignonhoz is elég.
Tehát ez volt az a Nosaltys recept.
És akkor most lépésről lépésre megosztom Veletek az én hadműveletemet, hogy Nektek már könnyebben menjen a Közös sütésre-meg nekem is,mert a versenyművem nyilvánvalóan nem ez lesz:)

Tehát 3 fő lépés:
1. Tészta
2. Töltelék
3. Fondant


1. Tészta elkészítése:
Láttam olyan recepteket ahol 2 lap volt, olyat is ahol 3. Szerintem 2 réteg tészta bőven elég. Ehhez 2 piskótalapot kell sütnünk, én 4 tojásból készítettem. Tehát a hozzávalók:
2x4 tojás
2x4 ek.liszt
2x4 ek. cukor

A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tepsiben ( az enyém kb. 35x24 cm-es) 180 fokon aranybarnára sütjük. Hasonlóképp járunk el a másik adag tésztával is, kivesszük a tepsiből és félretesszük.

2. Krém elkészítése:
Az alábbi krémmennyiség nyugodtan elég kb. 50 db mignonhoz, ha kevesebbet csináltok, annak megfelelően csökkentsétek az arányokat. Azért is jó ez a krém, mert egy alap vajkrém, amit aztán sokféleképp lehet ízesíteni, színezni.
Hozzávalók:
fél liter tej
60 gr vaníliás pudingpor ( 1,5 csomag)
15 dkg cukor
25 dkg Ráma
1 vaníliás cukor v. vanília esszencia

A szokásos módon megfőzzük a pudingot és hagyjuk kihűlni. Az edény tetejére tegyünk sütőpapírt, így nem fog bebőrösödni. A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel dolgozzuk simára majd evőkanalanként adjuk hozzá a kihűlt pudingot és dolgozzuk csomómentesre.Türelem, jó sokáig kell keverni a krémet, én kb. 20 percig mixeltem és teljesen jó lett.

3. Fondant készítése
Itt most nem írom le én hogy készítettem, semmi értelme, mert az enyém nem lett használható. Viszont néhány nagyon jó linket ajánlok.
1. Farkas Vilmos mutatja be ezen a videón hogyan is készül az a bizonyos fondant, amit a mignon áthúzására használnak a cukrászok, Esterházy-torta és Puncstorta tetejére tesznek.Íme a video.
2. Szintén a Vili receptje alapján készült ez a leírás itt, itt lépésről lépésre képekkel illusztrálva láthatjuk, hogyan készül a fondant.

Nagyon fontos, hogy ECET kerüljön a cukorszirupba,mert az gátolja meg a visszakristályosodás folyamatát.
Akinek van kedve egy cukrászati infor olvasni a mignonról, az itt elérhető.

4. Összeállítás:
Én 3 féle mignont készítettem: citromost, málnást és kávést. Egymásra tettem a 2 piskótalapot és 3 részre vágtam ( citromosból 8 db lett, málnásból is 8 db, kávésból 4 db).A krémből kivettem 3 résznyit.
Citromos mignon: a krémhez egy kis citromlét adtam, jól elkevertem. Az alsó piskótára locsoltam egy kicsi citromlevet, megkentem a krémmel és rátettem a tetejét.
Málnás mignon:Az alsó piskótát vékonyan megkentem málnalekvárral, erre tettem a krémet, végül rácsuktam a tetejét.
Kávés mignon: az alsó piskótát vékonyan lelocsoltam ( ecsettel is rá lehet kenni) egy kis frissen lefőzött kávéval, erre jött a krém, majd a másik piskótaréteg.
Be a hűtőbe, hogy megkössön kicsit a krém. Ezután négyzet vagy rombuszalakúra vágjuk és jön a bevonás.
A fondantot lehet színezni, a barnát kakaóporral, a sárgát folyékony ételfestékkel, a pirosat ételszínező pasztával színeztem. ( Talán még utóbbinak lett a legelfogadhatóbb az állaga, ezt sikerült úgy bemártani, hogy be is fogja a sütit.)
Amúgy kritikán aluli,mert visszakristályosodott a fondant, beszívta a tészta és ropog a cukor a fog alatt, ami az egyik legvissataszítóbb gasztroélmény számomra.

Kedveseim, egyenlőre ennyit tudtam segíteni, ha még valami eszembe jut, természetesen bővítem a felhozatalt, Nektek meg sok sikert :)

Wednesday, 22 February 2012

Narancsos piskótakenyér


A múltkori banánkenyéren felbuzdulva, ma ismét gyümölcsös kenyérnek álltam neki.
A recept Nosalty-s, köszönet.
Mivel nekem nincs őzgerincformám, csak egy kisebb vekniformám ( megtudtam, hogy így hívják:)), nekem 2 kis vekni lett ekkora adagból. egyébként 1 nagy őzgerincforma.


Hozzávalók:
( 1 pohár=225 gr vagy 250 ml)

3/4 pohár frissen facsart narancslé
1/3 pohár olaj
1 1/2 pohár kristálycukor
6 tojás
fél csomag sütőpor
2 pohár liszt
1 kk. reszelt narancshéj ( én jóval többet tettem bele, 3 narancs héját is simán elbírja)

Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket csipet sóval és fél pohár cukorral habbá verjük. ( A cukor miatt nem lesz belőle olyan hab, ami nem folyik ki a tálból, ha megfordítjuk.)
2. A sárgákat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a narancslét, narancshéjat, lisztet.
3. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjét is.
4. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

Vaj, narancslekvár, lemon curd, méz. Hmmmm, mind játszik:)


Fahéjas-mézes banánturmix

Ím, a mai reggelim+ebédem :)
Nem egy nagy recept, de olyan finom volt, hogy azért megosztom.

Hozzávalók:
3 banán
1,5 dl tej
1 ek. méz
kk. fahéj
1 ek. tejszín

A hozzávalókat turmixgépben turmixoljuk össze és voilá, készen is van :)Ha igazán durva lennék, még vaníliafagyit is tennék bele és tejszínhabot a tetejére, de úgy már nem igazán diétás:)

Tuesday, 21 February 2012

Egy nagyon egyszerű banános cupcake

Gyorsan kellett ma rögtönözni,mert beteglátogatóm volt, és mostmár úgy döntöttem, mindenki aki eljön meglátogatni, kap valami sütit:) Múlt héten még nem voltam olyan jó állapotban, hogy a konyhában ténykedjek, de mától változik a helyzet:)


Hozzávalók 8 db-hoz:
113 gr liszt
csipet szódabikarbóna ( 1/4 tk)
2 tk. sütőpor
csipet só
57 gr vaj
1 banán
1 tojás
30 ml tej
75 gr cukor


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, a pürésített banánt, majd a száraz hozzávalókat is.
3. Szilikonos muffinformába ( a forma feléig) adagoljuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
4. Mézes-fahéjas banánkarikákkal díszítjük.

Sunday, 19 February 2012

Máktorta

Ma újra eljött az idő. Máktortát sütöttem. Novemberben volt utoljára és az ugyebár nem most volt. Én nem vagyok odáig a mákért, nem szeretem a mákos nudlit, sem a mákos tésztát, mákos gubából is csak az Anyu-félét azzal a vastag tojásfehérjehabbal a tetején. De a máktortából bármennyi lecsúszik.
A recept a régi.




Saturday, 18 February 2012

Lazacos-fokhagymás rizs

Szombat este. 10 óra. Úgy ennénk valamit, de főzni már mégse kéne ilyenkor.De van üres rizs a hűtőben még tegnapról,majd azt felturbózom valamivel, szigorúan 3 perc alatt. Egy pillanattal sem tartott tovább.


Hozzávalók:
főtt rizs
10 dkg apróra vágott füstölt lazac
fél deci tej
fél deci tejszín
diónyi vaj
só, bors
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
1. A főtt rizst tegyük egy lábasba, öntsük rá a tejszínt és a tejet, forraljuk össze.
2. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, dobjunk bele egy diónyi vajat.
3. Főzzük addig, míg krémes állaga nem lesz. ( kb. 2 perc)
4. Egy tálkába ( én most szufléformába) rétegezzük a rizst és a lazacot.
5. Egy határozott mozdulattalk borítsuk egy tányérra és HAMMM!!!

Jobb esetben köretnek tudom elképzelni, de tűzoltásképp megteszi egy szombat éjszakai nasinak is :)



Sajtos rúd

Ma megint süthetnékem volt, kérdeztem is az uram, mit süssek, valami habcsók-félét?Mire ő: -Süthetnél valami sósat inkább, van itthon egy csomó só :))
Ezek után bekattant a sajtos rúd, a receptet a Nosalty-ról vadásztam le, a legegyszerűbb sajtos rúd néven futott. Tényleg az. 


Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg Rama
2 tk. só
1 dl tejföl

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt

Elkészítés:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, annyi tejfölt adunk hozzá, amennyit felvesz.
2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
3. Egy felvert tojással megkenjünk, megszórjuk reszelt sajttal.
4. Pizzavágóval vagy éles késsel hosszú rudakra vágjuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a rudakat és 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük,míg aranybarna nem lesz a teteje.


Friday, 17 February 2012

Közös sütés 4. MIGNON


Régen volt közös sütés. És mivel én most baromi ráérek ( remélem Ti is), ismét közös sütésre invitállak Titeket.
A feladat ezúttal: MIGNON
Szín, íz, forma, dekoráció mindenkinek saját kreativitására van bízva, egy a lényeg, mignon legyen, a szó legnemesebb értelmében.
És mivel játék is rég volt, a mignonokkal most nyerni is lehet. A résztvevők közt valami kis ajándékot kisorsolok.
Határidő: mondjuk március 1.
Addig várom a képeket a mignonjaitokról ide.





Gundel palacsinta


Nálunk a palacsinta mindennapi kaja. Az én uram imádja. A fahéjast meg a túróst. Én nem vagyok egy nagy palacsinta rajongó, de ha Gundel vagy Hortobágyi húsos, akkor megmozdulok.
Ma úgy keltem, hogy Gundel lesz. Persze csak majdnem Gundel,mert nincs a töltelékben rum és mazsola és az öntet sem az igazi öntet. De így is Gundel, határozottan. És isteni.


Hozzávalók:
6 db palacsinta

A töltelékhez ( recept innen):
60 gr darált dió
60 gr durvára vágott dió
1/3 csésze tejszín
50 gr kristálycukor
1 narancs reszelt héja
1 tk. őrölt fahéj

Az öntethez:
125 gr vaj
100 gr cukor
2 ek. tej
2 ek. kakaópor (keserű, cukrozatlan)


Elkészítés:
1. A töltelékhez a tejszínt a cukorral felforraljuk.
2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és további 2-3 percig forraljuk, majd félretesszük.
3. Az öntethez a vajat a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a tejet és a kakaót. Addig főzzük, míg egynemű nem lesz.
4. A palacsintákat megtöltjük a diós töltelékkel, félbe, majd negyedbe hajtjuk.
5. Meglocsoljuk a csokiszósszal, tejszínhabbal tálaljuk.

Banánkenyér

Most egy kicsit rosszul érzem magam amiatt, hogy egy olyan receptet osztok meg, amint a munkahelyemen tanultam.Nem tudom ez legális-e. De mivel magyarul van, szerintem sose találják meg. Szóval legyen banánkenyér:) Isteni finom, több napig puha marad. Frissen 1 szeletnél többet nem szabad megenni, egyébként meg melegítsük kicsit meg, vajjal, mézzel vagy lekvárral. Jahaaaj, de finom.


Hozzávalók:
1 cup=227 gr

60 gr vaj
3/4 csésze cukor
2 tojás
2 csésze liszt
1/2 csésze tejföl
1 tk. vanília esszencia
1 tk. szódabikarbóna
2 tk. sütőpor
3 kisebb vagy 2 nagyobb banán
1/2 csésze darált dió


Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a szódabikarbónát, sütőport, vanília eszenciát, darált diót és az apró darabokra vágott banánt. Jól összedolgozzuk.
3. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát ( elég sűrű lesz ) és 150 fokra előmelegített sütőben ( villanysütő,alul-felül sütés) 1,5 óra alatt készre sütjük. 

( 1 óráig a sütőajtót se nyissuk ki, nem érdemes, utána elkezdhetjük tűpróbával ellenőrizni.
A legfelső rácsot érdemes kivenni még sütés előtt a sütőből,mert nagyon magasra megnő.)


Monday, 13 February 2012

Fokhagymás-sajtszószos tészta...

...avagy egy kaja, amit még nyomorékok is el tudnak készíteni.
Ma merészkedtem először a konyhába. Erősen be voltam korlátozva, mivel a hűtő csak nagy jóindulattal nevezhető nem üresnek. Másfelől, egyik kezem már foglalt, 1 mankóra még egyhelyben állás közben is szükségem van-nálam sose lehet tudni. Harmadrészt, olyan valami kell, amihez nem nagyon kell kést használni-én, aki minden másnap le tudom metszeni a fél ujjam főzés közben, így 5 véralvadásgátlóval a hátam mögött ezt nem szívesen vállaltam volna ma be. Ja, és 10 perc alatt legyen kész, mert azért annál többet egyhelyben állni, na, az se megy még. Hát így született a mai ebédem:)


Hozzávalók:
kb. 20 dkg fusilli
diónyi vaj
1 ek. liszt
2-3 dl tej
4 gerezd fokhagyma
kb. 15 dkg sajt ( nálam most edami és füstölt trappista otthonról:)
só, bors, őrölt szerecsendió

Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük.
2. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
3. Egy lábasban felhevítjük a vajat, rádobunk 2 gerezd felszeletelt fokhagymát, kicsit átpirítjuk.
4. Rászórjuk a lisztet és  folyamatos kevergetés mellett ( habverővel) hozzáadjuk a tejet.
5. Sűrű besamel mártássá főzzük. Mehet hozzá a só, bors, őrölt szerecsendió.
6. Végül hozzáadjuk a sajtot és addig főzzük, míg a sajt teljesen el nem olvad.
7. A másik 2 gerezd fokhagymát kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
8. A kifőtt tésztát a szósszal és a ropogós fokhagymával tálaljuk.

Sunday, 12 February 2012

Valentin-napi desszertek

Kár, hogy mi nem ünnepeljük a Valentin-napot,mert nem csak aznap szeretjük egymást, de ha ünnepelnénk, sem sütnék idén nyilván semmit,mert a múltheti térdműtét miatt még egy ideig nem merészkedek a konyhába...:(
Szokásomhoz híven, Magyarországról Angliába visszatérve, az összes megmaradt forintomat Ferihegyen az újságosnál költöttem el. Az első két ehető szivecske a Meglepetés újságban volt és igen, ha sütnék február 14-én, ezen sütik valamelyikét készíteném el.:) Ha Ti süttök, akkor válogassatok és borítsátok finom szivecskékbe a konyhát!:)















Málnás cheesecake, szivecskékkel



Wednesday, 1 February 2012

Röpke szünet...

Hello Mindenki!

Szólok előre, hogy 10 napig nem leszek,holnaptól átváltok Holiday üzemmódra. 
Ha valaki esetleg keresné az új posztokat és nem találja-akkor ezért van.
Persze előfordulhat, hogy otthon is kotyvasztok valamit a Mohával, úgyhogy lehet, hogy lesz meglepi!!!!:)
Szofika:)