Sunday, 29 January 2012

Macaroon katasztrófa!!!!

Na most beütött a krach!!!Íme a frissen kisült macaroonjaim. És igen, ideges vagyok, szétvet a düh. Hogy finoman fogalmazzak.
DE mivel én eddig is felvállaltam mindent, ami balul sütött el a konyhában, ezt teszem most is. Tessék, íme a macaroonjaim. De legalább szép lilák, legalább az újonnan vásárolt Violet színű ételszínező-pasztában nem csalódtam. Valamire majd jó lesz-ha macaroonra nem is...
Na de hogy miért osztom ezt most meg?
2 dolog miatt!
1: szeretném, ha most jelentkezne az a sok-sok macaroonszakértő, aki pompásabbnál pompásabb képeket posztol és ódákat zeng arról, hogy ez aztán a világ legegyszerűbb sütije amit szinte el se lehet rontani.Na most tőlük várom epekedve a használható ötleteket, hogy miért nem lett talpuk ezeknek a szerencsétleneknek és miért repedt meg mindnek a teteje egytől egyig...Mert Isten a tanúm nem értem.
És ne mondjátok, hogy gyakoroljak, meg hogy majd egyszer Neked is sikerül...

2: azért, hogy megcáfoljam az 1. pontban tett kijelentést, miszerint " ez aztán a világ legegyszerűbb sütije amit szinte el se lehet rontani". De, el lehet.
Csak hogy valami pozitív macaroon élményt is lássatok tőlem: ilyen is volt.



 Csináltam én már ilyen macaroonokat...



A cukrászat nagy rejtélye ez az átkozott macaroon, mindamellett, hogy a legeslegfinomabb francia remek, amit valaha ettem. Please, segítsetek:((

Top 10-ezt szerettétek a legjobban!

Íme, kedves Olvasóim, őket szeretitek a legjobban:)










Rakott krumpli, az abszolút kedvenc


És most jött el a történelmi pillanat!!Bemutatom Nektek abszolút number 1 kedvenc kajámat.Ő pedig nem más,mint a rakott krumpli. A bármikor-bármennyit kategória abszolút győztese.
Sokszor kérdezték már, mi a kedvenc kajám...És én olyankor csak nézek bárgyún és gondolkodok,majd azzal a frappáns válasszal zárom le a témát, hogy "jajnemistudomolyansokvan"...Egy frászt nem tudom!!A rakott krumpli:)))
A héten volt szerencsém ajándékba kapni pár szál jóóó kis magyar, füstölt házikolbászt!!!Egy pillanatig se gondolkodtam,mi is legyen a sorsa.
Van, aki nem főzi meg a krumplit. Én megfőzöm. Jelen esetben nem megfőztem, hanem szét. Merthogy kézi EB volt és feltettem a krumplit főni. Eszembe se jutott a meccs végéig. Hááát, majdnem krumplipüré lett belőle, de nem tudott érdekelni, csak a rakott krumpli lebegett a szemem előtt. Irreálisan sok tojással és még több tejföllel. Mert az úgy a jó.


Hozzávalók- arányok nélkül:

krumpli ( mondjuk 1 kiló??)
tojás ( úgy 8-10 db)
füstölt házikolbász
tejföl ( 5-6 dl mindenképp)

Elkészítés:
1. A krumplit lobogó, sós vízben, héjastól puhára főzzük.
2. Leszűrjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.
3. A tojást megfőzzük, szintén karikákra vágjuk.
4. A házikolbit is felkarikázzuk.
5. Egy tepsiben rétegesen lepakoljuk az összetevőket: 1 sor krumpli, 1 sor tojás, 1 sor kolbi, só, tejföl. 
Tetejére rengeteg tejfölt teszünk.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon cca. 30-35 perc alatt készre sütjük.


Saturday, 28 January 2012

Rózsás tejberizs

Első találkozásom a virágízű sütikkel szintén egy kellemes, újpesti emlék. Már jóideje laktunk a Virág utcai Hoffmann-rezidencián,mikor a nővérem egyik látogatása alkalmával felfedezte, hogy a híres-neves
 Sugar Shop sütimennyország épp a mi utcánk végében található. 
No, nekünk se kellett több, gyorsan átcsattogtunk, hogy akkor szétnézünk ( hiába, a színes, cuki sütik iránti rajongásunk már akkoriban bimbózott:))
Na ott ettem én levendulaízű sütit. A mai napig nem tudom eldönteni, hogy ízlett-e vagy sem, de katarktikus élmény volt. Iszonyatosan lila volt és iszonyatosan levendulás. Talán egy picit túlságosan is.
Aztán jött a rózsa. Ami viszont, szerelem első látásra.:)



Erre a nagyszerű rózsavizes tejberizsre Adélnál bukkantam ma rá. Ezúton is köszönöm:)

Hozzávalók:
22.5 dkg rizs
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy pár csepp vanília esszencia
7 dl tej
3 dl tejszín
víz
1-2 kk. rózsavíz

Elkészítés:
1. A rizst kb. félórára beáztatjuk hideg vízbe. Átmossuk, leszűrjük, jól kinyomkodjuk.
2. Annyi vízzel feltesszük főni, ami épphogy ellepi és forrástól számított 5 percig főzzük. ( Adél receptje szerint ekkor leöntjük róla a vizet-nos, nekem 5 perc alatt frankón elfőtte az összes vizet, pedig nem tettem rá sokat...:)
3. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot / vanília esszenciát és 15-20 percig főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul.
4. A vége felé hozzáöntjük a tejszínt is.
5. Mikor kész, hozzákeverjük a rózsavizet és melegen vagy hidegen, rózsamámorban úszva elfogyasztjuk.

Friday, 20 January 2012

Narancsszuflé a'la Michel Roux

Napok óta nyitogatom megint a Michel Roux könyvet.Nem hagyott nyugodni ez a narancsszuflé, de nem mertem nekiállni a creme patissiere miatt. Eddigi 2 próbálkozásom creme patissiere házilagos készítésére katasztrofához vezetett. Mind a kétszer "berántottásodott" a cucc, nem tudom jobban megfogalmazni, aki már rontott ilyet el, az tudja. Na és most!!!!!Most nem!!!Igazi, tökéletes, szép, sima creme patissiere lett!!!Ullallllaa!!!!!:)


Hozzávalók 4 db szufléhoz:

40 gr vaj, a forma kikenéséhez
70 gr kristálycukor + 40 gr a forma kiszórásához
250 ml frissen facsart narancslé
125 ml tej
3 tojássárgája, 6 tojásfehérje
10 gr liszt
10 gr kukoricaliszt
2 narancs reszelt héja
30 ml Grand Marnier


Elkészítés:
1. 4 db 8 cm átmérőjű, 6 cm magas ramekint ( szufléformát) kivajazunk és megszórunk kristálycukorral.
2. A narancslét közepes lángon addig forraljuk, míg a mennyisége kb. felére ( 125 ml) nem csökken.
3. Egy másik lábasban felforraljuk a tejet. A forró tejet a narancsléhez adjuk és addig főzzük, míg ismét forrni nem kezd.
4. A tojássárgákat 20 gr cukorral habosra keverjük kb. 1 perc alatt, majd hozzáadjuk a lisztet és a kukoricalisztet és további 1 percig keverjük.
5. Hozzáöntjük a forrásban lévő narancsos tejhez, folyamatosan kevergetjük, majd mehet hozzá a narancshéj. 
6. Újraforrástól számítva 1 percig főzzük, hozzáadjuk a Grand Marnier-t. Ezzel kész a narancsos creme patissiere.
7. Öntsük át egy tálba, folpack-kal fedjük le és hagyjuk 10 percig állni.
8. A tojásfehérjét 50 gr cukorral verjük habbá.
9. A creme patissiere-hez forgassuk hozzá óvatosan a tojáshabot, kevergessük addig, míg egynemű nem lesz.
10. Osszuk el a szufléformákban és 190 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg kb a kétszeresére nem nő a magassága. 

Tipp: 
1. NEM nyitogatjuk a sütőajtót!
2. Előkészítünk mindent a fotóhoz, mert onnantól számítva, hogy kivettük a szuflét a sütőből, kb. 1 percünk van erre. Utána vége, a hab összeesik. ( Nem, nem rontottuk el, a szuflé sajnos ilyen.:(
3. Vegyük ki a felső rácsot a sütőből, ha van, mert nagyon durván fel fog emelkedni a szuflé, ha jól dolgoztunk.
U.i: Az enyém is kétszeresére emelkedett, csak a fotózást nem sikerült 60 mp alatt abszolválnom :)
Michel Roux, King of Pastry, köszönöm, ismét :)






Thursday, 19 January 2012

Vilmos herceg esküvői csokitortája

Íme a torta, amit Vilmos herceg rendelt a 3 emeletes gyümölcstorta mellé az esküvőjére tavaly. A herceg és nagyanyja, II. Erzsébet kedvenc tortája ez a tömény csokicsoda évtizedek óta, egy csésze Earl Grey mellé mindig ezt fogyasztották Sütni sem kell és 5 perc alatt kész van. Hogy az Erzsiék mennyit tudnak belőle megenni, arra kíváncsi lennék,mert mi ketten 1 szeletet alig tudtunk legyűrni. De kétségtelenül rendkívül finom.
Az eredeti recept innen.


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:
225 ml tejszín
2 ek. méz
450 gr étcsoki
56 gr vaj
1 tk. vanília esszencia

A tetejére:
2 ek. vaj
60 ml tejszín
170 gr étcsoki

Elkészítés:
1. A keszet törjük apróbb darabokra. Ne legyen morzsás, csak darabos.
2. A vajat, a mézet és a tejszínt öntsük egy tálba és tegyük be a mikróba ( igen, a mikróba:)) kb. 2 percre, vagy annyi időre, amíg bugyogni nem kezd.
3. A kockákra tört étcsokit keverjük a tejszínes-mézes-vajas masszába, addig keverjük, míg teljesen fel nem olvad a csoki és egynemű lesz.
4. Adjuk hozzá a kekszet, jó alaposan keverjük át, amíg minden kekszdarab fel nem veszi a csokit.
5. Kivajazott, vagy formaleválasztó spray-vel befújt kapcsos tortaformába simítsuk a masszát, jó alaposan egyengessük el. Párszor csapjuk a formát a konyhapulthoz, hogy a levegőbuborékok eltávozzanak belőle.
6. Kb. 3 órára tegyük hűtőszekrénybe,
7. A mázhoz vízgőz felett olvasszuk meg a csokit, keverjük hozzá a tejszínt és a vajat és a kihűlt torta tetejére kenjük. Ezzel is hűtsük le jó alaposan. Érdemes 1 éjszakán át pihentetni, hogy a keksz megpuhuljon.

Tipp: csak akkor tegyük be a hűtőbe,mikor a krém már szobahőmérsékleten kihűlt.Ha azonnal hűtőbe tesszük, túl gyorsan megszilárdul a csokikrém, és nem tud megphulni a keksz. Köszönöm a tippet Anyunak.:)

Ne keressétek a fotón a csokimázat a torta tetején, én ezt most elhagytam, elég csokis volt már így is, de az extra csokimáz nyilván még javít az élvezeti értékén:)



Tuesday, 17 January 2012

Áfonyás-fehércsokis mini cheesecake


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy sárgabarackos mini cheesecake.
Hatalmas sikert aratott még a nyáron, aztán a feledés homályába merült. Egészen a mai napig. Ezúttal nem sárgabarackkal, hanem friss áfonyával ( januárban:)) és fehércsokival. Ez már az én találmányom- jól gondolja meg, aki le akarja nyúlni a receptet :)
 És valljuk be, az áfonya és a fehércsoki nagggyon-naggyon jóban vannak, pláne a cheesecake-kel. Az uram azt mondta, miután még forrón megevett belőle hármat, hogy hagyjam a cake pops-okat a p...ába és inkább ezzel foglalkozzak,mert nincs ember, aki ettől az ízvilágtól ne dobna egy hátast :))


Hozzávalók 9 db mini cheesecake-hez:
50 gr gyömbéres keksz
15 gr vaj
1 tojás
20 dkg Philadelphia krémsajt
75 gr görög joghurt ( na jó,most tejföl ment bele, de a lényegen szerintem nem változtatott)
10 dkg kristálycukor
friss áfonya
fehércsoki

Elkészítés:
1. A kekszet daráljuk porrá és keverjük ki az olvasztott vajjal. 
2. Egy kiskanállal osszuk el a masszát a 9 szilikonos mini muffinforma alján és a kanál hátuljával jó alaposan nyomkodjuk bele.
3. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
4. A tojást keverjük habosrsa a cukorral majd adjuk hozzá a joghurtot és a krémsajtot is,
5. Kb. 3 evőkanálnyit tegyünk a masszából mindegyik formába és kb. 15-20 perc alatt süssük készre.
6. Ha kicsit kihűlt, vegyük ki a formából, díszítsük áfonyával és olvasztott fehércsokival.


Tejszínes gombaleves galuskával

 Az utóbbi napokban levesfüggők lettünk. Rám szakadt a sok szabadidő, minden este itthon vagyok, és persze tanulás helyett inkább fűlik a fogam egy 3 fogásos vacsora elkészítéséhez...Ez már csak így megy.:)


Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 dl tejszín
1 csapott ek. liszt
petrezselyemzöld
só,bors, ételízesítő, olaj

A galuskához:
1 tojás
pici só
liszt

Elkészítés:
1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk.
2. Hozzáadjuk a felkockázott gombát és pár percig együtt pároljuk őket.
3. Rászórunk 1 csapott ek. lisztet és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
4. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük.
5. A galuskához felütjük a tojást, picit sózzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy viszonylag sűrű galuska-állaga legyen.
6. Ha a gomba már megpuhult, beleszaggatjuk a galuskát, pár percig együtt főzzük.
7. Hozzáadjuk a tejszínt és még egyet forralunk rajta, tálalás előtt adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.


Monday, 16 January 2012

Tejfölös krumplileves füstölt sonkával


Nem szeretek leveseket posztolni. Mert nem tudok hiteles receptet írni hozzá.Nem mérem le grammra a krumplit és nem számolom meg, hány csigatésztát teszek a levesbe. De talán mindegy is. Ez most egy jóóó kis parasztos krumplives lett, az uram javaslatára némi füstölt sonkával felturbózva, mert azért csak legyen már benne valami hús, elvégre edzünk, köll az energia:)


Hozzávalók:
fél fej lilahagyma
kb. 40  dkg krumpli
kb. 20 dkg füstölt, főtt sonka ( olyan Húsvéti-féle)
1 marék csigatészta
pirospaprika, pirosarany, vegeta, bors, olaj
tálaláshoz tejföl


Elkészítés:
1. Az apróra vágott lilahagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk.
2. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük bőven vízzel és visszatesszük a tűzre.
3. A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, felaprítjuk a sonkát is és hozzáadjuk a leveshez.
4. Borssal, vegetával, pirosarannyal ízesítjük.
5. Kb. negyedóra elteltével hozzáadjuk a tésztát is és addig főzzük kis lángon,míg minden alkatrésze puha nem lesz.
6. Szükség esetén még a vizet pótolhatjuk, de túlzásokba ne essünk, ez a leves úgy jó, ha megáll benne a kanál.
7. Jóóó sok tejföllel tálaljuk.



Az eredeti, az enyém: Szofilli Fusilli


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták,hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta.Talán  ez volt az első olyan étel, még évekkel ezelőtt, amit ÉN találtam ki::)Amikor még a megboldogult újpesti Hoffmann-lakásban laktunk, akkor volt sláger. Olcsó volt, egyszerű és finom. És az én saját találmányom volt.
Itt a recept.



Sunday, 15 January 2012

Átkozott recepttolvajok!

Kedves Látogatóim!

Mélységesen fel vagyok háborodva és el vagyok keseredve.
Ma beütöttem a google-ba, hogy Szofilli Fusilli...egy halom találat jött ki, mindenféle oldalakon.
Aztán a Gyermelyi oldalán ráakadtam ismét Szofilli Fusillire, szerző: DZSuzsa címen. Íme a lopott recept, alatta a sok dicsérő komment és érdeklődés, hogy vajon honnan származik ez a különleges név. És íme a válaszom ennek a szerencsétlen nőnek:

 Kedves DZsuzsa!

Nyilván még nem hallottál arról, hogyha egy receptet feltöltesz valahova és nem a saját pici fejedből pattan ki a recept, akkor megadod a recept forrását...Ha már annyi eszed és kreativitásod nem volt, hogy átkereszteld sonkás-paprikás tésztára, hanem az ÉN nevem alatt töltötted fel. 
Hogy honnan ered a név?
"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták,hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta.Talán ez volt az első olyan étel, még évekkel ezelőtt, amit ÉN találtam ki::)Amikor még a megboldogult újpesti Hoffmann-lakásban laktunk, akkor volt sláger."
FORRÁS: http://szofika-a-konyhaban.blogspot.com/2011/06/szofilli-fusilli.html

Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, hogy kié is a recept. Köszönöm a dicsérő szavakat. Üdv:
Szofika


Eddig is tudtuk, nem újdonság, hogy blogokról szép képeket lopnak le undorító emberek és feltöltik ide-oda sajátjukként, meg beküldik receptesújságokba, ahol 1000  forintot fizetnek egy receptért. De szerencsére mióta vízjelezzük a képeket, talán már nem olyan egyszerű más képeivel villogni.
Nem az a baj, félreértés ne essék, hogy megcsinálta, neadjisten feltöltötte valahova a receptemet, a sajátomat, hanem az a baj, hogy egy nyomorult linket, forrást nem tudott megjelölni....


Teljes letargiában vagyok, egyrészt magamat sajnálom, másrészt az ilyen embereket....
Vigyázzatok bloggertársaim, néha csak úgy random írjátok be 1-2 saját recepteteket a google-ba és imádkozzatok...

Körözött-ahogy a Mama készítette...

Van aki fehéren, van aki pirosan...Van aki juhtúróból, van aki tehéntúróból...Van aki lilahagymával, van aki vöröshagymával...
Körözött. A Mama mindig így csinálta gyerekkoromban. És a legducibb paprikákat hozta be a kertből, hogy minél több cuccot lehessen beletenni.:)


Arányok nincsenek-nem tudok.
Hozzávalók:
tehéntúró
tejföl
pirosarany
lilahagyma
só, bors
TV paprika

Elkészítés:
1. A túrót villával összetörjük,összekeverjük a tejföllel.
2. Sózzuk, borsozzuk és annyi pirosaranyat teszünk bele, hogy szép tetszetős színe legyen.:)
3. Belekeverjük az apróra vágott lilahagymát is.
4. A paprikát hosszában félbevágjuk, kivesszük a magházát, az ereit és az ÖSSZES magját, beletöltjük a körözöttet.
És nosztalgiázunk.Én legalábbis...


Friday, 13 January 2012

Mini Brownie


Amióta egyszer rábukkantam Az Eszternél a svéd brownie receptre,nem is vagyok hajlandó más recept után nézni,mikor brownie-süthetnékem van. Egyszerűen úgy tökéletes ahogy van, Eszter, örök hálám érte.Már annyiszor megcsináltam, hogy nem is tettem fel a blogra, de ma kivételt teszek,mert csini kis muffinformában sütöttem őket-tortaforma helyett-és mert az új fényképezőgép, na....Hiába, még mindig nem tudok betelni vele, ezentúl lehet, hogy egy vajas kenyeret is posztolok:DD
Na de viccet félretéve, itt a recept.



Sunday, 8 January 2012

Cake pops!!!!Nagyüzemben!!

Először is boldog új évet minden kedves olvasómnak!!Eltűntem, igen!!!
Felmondtam a mnkahelyemen és megnyitott Giuditta's Bakery :)
Az első megrendelésem 45 cake pops volt,íme!


Csokis cake pops, fehércsokival bevonva, rózsaszín csillámporral.




Citromos cake pops, fehércsokival, cukorgyönggyel


És életem legnagyobb kihívása: 25 db cake pops gyerekeknek, Princess Belle alakban!!!


U.i.: A képek minősége miatt elnézést, de mivel sajnos egyetlen működőképes fényképezőgép sincs a háztartásunkban, csak telefonnal tudtam lefotózni őket...Illúzióromboló, tudom....:)