Monday, 28 November 2011

Mini fánksütő

Imádom a fánkokat. A simát is, a lekvárral töltöttet, a vaníliakrémmel töltöttet, az almakrémmel töltöttet, csokiszósszal leöntöttet, kicsit-nagyot, rózsaszín fánkokat a Tescoban...Tegnap a Winter Wonderlandben imádtam volna a mini fánkokat is csokiöntettel, de akkora volt a sor, hogy jááááj, nem. Sorba állni nem szeretek.
Ma egész napos shopping volt a program Mohival. Azonnal beleszeretett ebbe a mini fánksütőbe, és ahogy megvette magának,én is beleszerettem. Úgyhogy 5 perc múlva a nővérem közölte,hogy akkor most visszamegyünk és meghív egy mini fánksütőre:) Köszönöm, drága Mohikám!:)



Sunday, 27 November 2011

Karácsonyi vásár Londonban, szép desszertek:)

Itt a drága testvérkém nálunk Londonban. Ma a Hyde Parkban voltunk, a Winter Wonderland-ben.Az ottani Karácsonyi vásáron láttuk ezeket a csodálatos, ínycsiklandó desszerteket.


A legszebb marcipánokat természetesen egy magyar cég sátrában láttuk: Királyi Marcipán






Kávés, tiramisu ízű, lime-os, kókuszos karamella

Saturday, 26 November 2011

Oreo trüffel



Tegnap találtam Flóránál ezt a trüffelt.Azonnal beleszerettem. Sose csináltam még fekete-fehér desszertet, és most a nővérkém tiszteletére megtörtént. Egyszerű, gyönyörű és isteni. A fotók elég borzasztóak, de most erre futotta. Biztosan nem most készítettem utoljára, úgyhogy majd frissítem.:)


Hozzávalók:
1 csomag Oreo keksz
100 gr krémsajt (Philadelphia)
150 gr fehércsoki

Elkészítés:
1. A kekszet porítjuk. ( Ledarálhatjuk vagy nyújtófával morzsásíthatjuk egy zacskóban.) Mivel a keksz töltött (fehér vagy barna krémmel), így szétválasztottam őket és a krém nélkül porítottam.
2. A kekszport összegyúrjuk a krémsajttal és golyókat formálunk belőle.
3.A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk és megforgatjuk benne a golyókat.



És íme, így néz ki az Oreo keksz. Ha valaki házilag vetemedne a készítésére, a receptet Flóránál megtalálja.

Thursday, 24 November 2011

Meseszép trüffelek, bonbonok

Mindig van valami új, amire felpörgök. Most a bonbonok, trüffelek vannak soron. Íme néhány remekmű-sajnos nem az én munkáim.:(
És egy kis csokitan!
BONBON:
Általában 10 gr tömeget meg nem haladó,apróra formázott, csokoládéval bevont édesség.A 18. században még csak az előkelőek fizethették meg a csokoládét,melyet főként patikákban árusítottak húsképző szerként, hashajtó és méregtelenítő gyógyszerként.Ekkor már készültek az első bonbonok is,melyek főként csokoládéba mártott cukrozott dióból vagy mandulából álltak és nagy népszerűségnek örvendtek az arisztokrata hölgyek körében.

Mire figyeljünk bonbonkészítéskor?
A csokoládé hőmérsékletének 30 fokosnak kell lennie.Amennyiben a csokit nem temperáljuk, a felülete kiszürkülhet.Ezt nevezik kakaóvaj szürkülésnek, amikor az instabil kakaóvak kristályok szabaddá válnak,közben hő keletkezik és megolvad a kakaóvaj egy része.

Amennyiben a formázás, töltés, hűtés ugyanabban a helyiségben történik,akkor a helyiség hőmérséklete nem lehet több 18-20 foknál.A helyiség légtere meleg és párás,a lehűtött bonbonok felületére kicsapódik a levegő páratartalmának egy része és a termék felületén cukrot old fel.Később az így kialakult cukoroldat megszárad és a bonbon felületén fehéres-szürkés lepedéket képez.Ez a jelenség a cukorszürkülés.


TRÜFFEL:
A trüffel tömény csoki. Neve azontúl,hogy utal a szarvasgombára-amire a süti alakja emlékeztet-,a töltelékre is vonatkozik, ami alapesetben nem más,mint ganache.
Trüffelekről itt.




Narancsos-fahéjas kardamomos trüffel

Ahogy ígértem, haladok a Michel Roux könyvvel. Most egy ideig tuti,hogy csak onnan csinálok édességet. És jelentem, beleszerettem a trüffelbe. Nagyon durván finom. Igaz, hogy macerás, de esküszöm megéri.És hát Karácsonyi ajándéknak sem utolsó.Egy szép kis dobozkában. Ezt most én is ajiba viszem. Íme a Michel Roux-féle alap csokitrüffel recept, amit én most narancshéjjal, fahéjjal és kardamommal turbóztam fel. 


Hozzávalók: kb. 30 darabhoz:
225 gr étcsoki ( minél magasabb a kakaótartalma, természetesen annál jobb)
75 ml tejszín
112 gr vaj
2 cl konyak / Grand Marnier/Armagnac
További 100 gr étcsoki
cukrozatlan, keserű kakaópor
1 narancs reszelt héja
késhegynyi őrölt fahéj
késhegynyi őrölt kardamom

Elkészítés:
1. 225 gr étcsokit vízgőz felett felolvasztunk. ( Az alsó edénybe csak kevés vizet tegyünk, hogy a felső edény, amiben a csoki van, ne érjen bele a vízbe.)
2. Adjuk hozzá a tejszínt és a vajat és kis lángon addig kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a fahéjat, kardamomot, reszelt narancshéjat.
3. Tegyük félre kb. 1 órára, hűvös helyre, amíg kicsit meg nem szilárdul.
4. Mikor kissé szilárdul, de még nem kőkemény, töltsük zacskóba, aminek vágjunk lyukat a végére és egy sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomjunk kis gombócokat.
5. Újabb 1 órára tegyük félre hűvös helyre ( akár hűtőbe is), várjuk meg, míg teljesen megköt.
6. Olvasszuk fel a maradék 10 deka csokit vízgőz felett, egy villa vagy fogvájó segítségével egyenként forgassuk meg benne a gömböket majd rögtön hempergessük meg a kakaóporban.
7. Tegyük őket rácsra és várjuk meg, míg teljesen megszilárdulnak. (Újabb 1 óra, grrrr....:))
Aztán fogyasszuk!!!Amennyi csak belénk fér!Vagy ajándékozzuk:)



Wednesday, 23 November 2011

Csokiműhely, avagy trüffel készül...:)

Nem ígérem, hogy ma, de holnap biztosan felkerülnek a blogra a trüffeljeim.Most még hűlnek és várják a drámai befejezést. Egyenlőre így néznek ki. Michel Roux alap csokitrüffel receptje alapján, kicsir felturbózva így Karácsony közeledtével. Hogy mivel, az hamarosan kiderül...



Addig is itt vannak a tavaly készült, életem első bonbonjai és marcipángolyói



Sunday, 20 November 2011

Cseresznyés clafoutis

Nagy boldogságom volt pénteken. Megérkezett a Michel Roux sütibibliám.:)
Már amikor először végiglapoztam, akkor tudtam, hogy ennek minden egyes receptjét meg fogom csinálni. Az első a clafoutis lett. Régóta szemezek vele, de valahogy ez a clafoutis név annyira csicsás (eskü, azt sem tudom, hogy kell kimondani:)), hogy eszembe se jutott, hogy ilyen könnyű is lehet. Merthogy az, tényleg.
Viszont amikor egy oldalon azt olvastam, hogy magyarul tejespite néven is fut, hát kicsit elbizonytalanodtam...Én meg a tejespite nem vagyunk ugyanis valami nagy spanok. No de csak megcsináltam. És tényleg a tejespitéhez tudnám a leginkább hasonlítani, de annál sokkal-sokkal finomabb. A tejespite nekem unalmas. De ez nem. Azok a finom cseresznyedarabok, a félig ráolvadt kristálycukor és a vaj, na meg a custard, amivel nyakon öntöttem.Mire ez a bejegyzés elkészül, már lehet, hogy üres lesz a pitetál. Már csak 1 szelet van...:)


Hozzávalók: 22 cm-es piteformához

4 tojás
160 gr liszt
160+60 gr vaj
120 gr kristálycukor
pár csepp vanília esszencia
3 dl tej
kb. 40 dkg cseresznye (hát én kb. 25 dekát tettem csak bele,mert £10 kilója...)

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A cseresznyét félbevesszük, kimagozzuk.
2. Kb. 20 gr vajjal alaposan kikenjük a piteforma alját és oldalát. Rászórjuk a felezett cseresznyét.
3. A vajat felolvasztjuk, félretesszük.
4.A tojásokat felverjük ( Michel Roux villával veri fel, én azért biztosra mentem: robotgép),majd hozzászitáljuk a lisztet.
5. Ezután mehet bele a kissé kihűlt olvasztott vaj, a tej, a kristálycukor és a vanília esszencia.
6. Alaposan elkeverjük és ráöntjük a cserkóra.
7. 200 fokon 10 percig sütjük,majd 180 fokon további kb. 15 percig.
8. Ezután a megmaradt 40 gr vajat apró kockákra vágjuk és megszórjuk vele a sütit. További 5 percig még így sütjük.
9. Mikor kész, azonnal megszórjuk kristálycukorral és melegen tálaljuk.
Nyilván magában is jó, de azért ha van kéznél vaníliafagyi vagy hideg vaníliaöntet, ne habozzunk!!!!!
Érdemes tűpróbával vagy késpróbával ellenőrizni, hogy jó-e. Az uram szerint pár perc sütés még ráfért volna ( nem, nem lett nyers), szerintem pedig pontosan így volt tökéletes. Mindenesetre félórája sült ki és 1 szelet maradt, szóval gondolom, annyira nagyon csak nem ronthattam el :)





Thursday, 17 November 2011

Kókuszos-lime-os cookie

Nnnna, végre az első jól sikerült cookie. Volt pár kudarcba fulladt próbálkozásom már. Lehet, hogy csak sosem találtam meg a megfelelő receptet??Most itt van, köszönet érte Piszkének.
Finom, naaaagyon is. Kár, hogy ajiba készítettem. De azért párat, ami kevésbé kör alakú, megtartok magunknak:)


Hozzávalók 16-18 db cookie-hoz:
30 dkg liszt
fél tk. sütőpor
fél tk. só
1 tk. szódabikarbóna

20 dkg vaj
22 dkg cukor
8 dkg kókuszreszelék
3 ek. limelé
1 tojás

A mázhoz:
porcukor
limelé
ezüst cukorgyöngy

Elkészítés:
1. A kókuszreszeléket száraz serpenyőben pár perc alatt halványsárgára pirítjuk.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, szódabikarbónával.
3. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a limelét és a tojást is.
4. A vajas keverékbe egy szilikonos lapáttal, jobb híján fakanállal beleforgatjuk a lisztes keveréket és a kókuszreszeléket.
5. Diónyi gömböket formálunk vizes kézzel és sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól jó távol elhelyezzük őket. ( Én 5 db-ot tettem egy gáztepsire, ennél több esetén már összeértek volna.)
6. 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.
Mikor kivesszük, még képlékeny lesz, de pár perc alatt szilárdul annyit, hogy óvatosan le tudjuk venni a sütőpapírról. Így finom puha marad, nem lesz kemény,mint a kő. Ne süssük 10 percnél tovább akkor sem, ha még nyersnek tűnik.
7. Készítsük el a cukormázat a limelével, töltsük egy zacskóba, vágjunk pici lyukat a végére, és a limeos mázzal díszítsük a kekszeket. ( Persze csak miután kihűltek:)



Őszibarackos mini Pavlova

Ismét Pavlova. Ezúttal miniben. És baracckal. Így is jóóó:)


Hozzávalók 4 db mini Pavlovához:
4 tojásfehérje (120 gr)
200 gr kristálycukor( aprószemcsés, ha lehet)
pár csepp vanília esszencia
1 tk. ecet
fél ek. kukoricaliszt

A töltelékhez:
2 dl tejszín
2-3 ek- porcukor
pár csepp vaníliaesszencia
1 doboz konzerv vagy pár szem friss őszibarack kockákra vágva

Elkészítés:
Itt olvasható.



Tuesday, 15 November 2011

Honti Katéért...

Ez most nem gasztrotéma, de megosztom, mert megérintett...Olvassátok, érdemes. Én ezúton kívánok gyors felépülést és sok erőt Honti Katának. Szeretettel:
Szofika

Saturday, 12 November 2011

Brokkolikrémleves

Sok más egyéb élelmi anyaggal egyetemben a brokkoli is egy örök szerelem. Nem vagyok ezzel egyedül a családban:) Imádom a színét is, hát olyan széééép:) És mire kettőt pislogok, kész is!!!

Hozzávalók:
egy kis fej brokkoli
só, bors
2 dl tejszín

Elkészítés:
1. A brokkolit kis méretű rózsákra szedve sós vízben puhára főzzük.
2. Hozzáadjuk a tejszín felét és botmixerrel pürésítjük.
3. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a maradék tejszínt, sózzuk, borsozzuk és annyi vízzel felöntjük még, hogy krémleves állaga legyen.
4. Beforraljuk és kész. Szórjunk bele reszelt sajtot, pirított kenyérkockákat vagy neadjisten pirított bacont-hogy ez utóbbi miért nem jutott előbb eszembe...Már késő, a leves már elfogyott:)



Kakaós-kefíres kocka

A recept Strawberry Jucitól van, aki "Alighanem a világ legegyszerűbb süteménye"-ként aposztrofálja blogján ezt a valóban könnyű kis sütit. Pikk-pakk kész van, mindössze 1 azaz egy darab tálat kell elmosogatni utána, that's it:)Köszi Juci!!!:)

Hozzávalók:
 20 dkg liszt
18 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
1 tojás
1 dl olaj
2,5 dl kefír
2,5 dkg kakaó

Elkészítés:
1. A hozzávalókat egy tálban jó alaposan kikeverjük.
2. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
3. Nincs harmadik pont. Tényleg ennyi.És tényleg nagyon jó.


Máktorta

Az én Drágám már a szülinapjára is máktortát rendelt. Sajnos nem kapott. Mert nekem Croquembouche-t kellett inkább sütni. Ami tudjuk, hogy végződött. Nem érte el a kellő sikert-legalábbis nálam. Akkor megfogadtam, hogy a 6 éves évfordulónkra máktorta lesz, ha törik, ha szakad. Ez az én uram kedvenc tortája, gyerekkora óta majdnem minden szülinapján ez volt a torta.Úgyhogy tegnap gyorsan írtam egy emailt Anyósomnak, hogy SOS kellene a máktorta receptje. Jött is a recept azonnal. Ezúton is köszönöm Edit néninek, remélem tetszik a végeredmény.:) Nekünk tetszett!


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:

A tésztához:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 ek. liszt
6 tojás

A krémhez:
2 cs. főzős vaníliás pudingpor
8 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj v. margarin

Elkészítés:
1. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
2. A 6 tojás sárgáját habosra, a fehérjét kemény habbá verjük.
3. A felvert tojáshabba beleforgatjuk a sárgáját majd a száraz anyagokat és kivajazott-kilisztezett tortaformába simítjuk a masszát.
4. 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
5. 2 csomag vaníliás pudingport 8 dl tejben felfőzünk. Amikor kicsit kihűlt, hozzákeverjük a vajat/margarint és a cukrot.
6. Amikor a torta kihűlt, félbe vagy háromba vágjuk és megtöltjük a krémmel, a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. Csokidarával vagy ezüst gyönggyel, esetleg mákkal díszítjük.



Friday, 11 November 2011

Csatlakozzatok!!!!

Ha szeretnétek mindig frissen értesülni arról,hogy mi zajlik a blogon, akkor csatlakozzatok Szofikához a facebook-on is!!!
Csak kattintsatok az alábbi linkre vagy a főoldal baloldalán találálható likebox-ban nyomjátok meg a "Like" gombot!!!Várok szeretettel mindenkit!:)

Thursday, 10 November 2011

Rozmaringos sült csirkecomb

Csirkecombot nem igen szoktam venni. Ha csirke, akkor az mindig mell. De ma megláttam és bekattantam, hogy rozmaringos csirkecomb legyen. Naggggyon finom. Egyébként is imádom a rozmaringot, az egyik legjobb fűszer húsokhoz.

Hozzávalók:
9 db csirkecomb
1 csokor rozmaring
só, bors
kevés olaj
kb. 5 dkg vaj


Elkészítés:
1. A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk. ( Nem vettem le a bőrét, de aki nem szereti, eltávolíthatja sütés előtt.)
2. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és pár percig, folyamatosan forgatva sütjük a combokat.
3. Tegyük őket egy tepsibe, dobjunk rá néhány kis vajkockát és szórjuk meg rozmaringágakkal.
4. Fólia alatt 180-200 fokon süssük 35-40 percig.
5. Vegyük le a fóliát. kapcsoljuk át a sütőt grill fokozatra és addig süssük, amíg ropogós, piros nem lesz a teteje.
Adjunk hozzá burgonyapürét, rizst vagy steakburgonyát.


Tuesday, 8 November 2011

Tejszínes gombakrémleves

Nagyon ritkán főzök levest. Ma megtörtént, úgyhogy legközelebb kb. akkor kerül rá sor,mikor lejár az útlevelem...
Mikor beteg vagyok, akkor jön rám a leves-ehetnék. Most itt a november, elkezdődött a nátha, megfázás, torokfájás és bűntársai...Leves kell. Azonnal. Gombakrém. Nosalty, recept. És 20 perc múlva kész is. Nem is olyan rossz ez a krémleves-téma:)



Hozzávalók 2 főre:
20 dkg gomba
fél fej vöröshagyma
2 dl tejszín
2 dl víz
olaj
só, bors
1 kk. liszt
2 szelet kenyér
reszelt sajt 
Elkészítés:
1. A hagymát és a gombát meghámozzuk, nagyon apró kockákra vágjuk. 
2. Kevés olajon megdinszteljük, majd fedő alatt puhára pároljuk.Sózzuk, borsozzuk.
3. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk a liszttel, felöntjük 1 dl tejszínnel és botmixerrel pépesítjük.
4. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a maradék tejszínt és kb. 2 dl vizet vagy többet-kevesebbet, attól függően,mennyire sűrű krémlevest szeretnénk. Ízlés szerint még fűszerezhetjük.
5. A levest beforraljuk, pirított kenyérkockákkal és csipet reszelt sajttal megszórva tálaljuk.