Thursday, 30 September 2010

Szalonnas-paprikas sult csirkemell


A heti menubol ez az alkotas vitte el a primet, a Picim ezt a kajat tette az elso helyre.
Hozzavalok:
1 csirkemellfile
15 dkg rizs
4 gerezd fokhagyma
1 piros es 1 sarga kaliforniai paprika
15 dkg bacon
olivaolaj.
Kifozzuk a rizst. A bacont es a paprikat vagjuk egyforma vekony csikokra es kicsit piritsuk meg. Reszeljunk bele 2 gerezd fokhagymat.
A husit vagjuk vekony csikokra es fektessuk bele egy enyhen kiolajozott tepsibe.Minden szelet tetejere halmozzunk a szalonnas-paprikas keverekbol es elomelegitett sutoben 200 fokon 25 percig sussuk oket. Nem kell foliaval lefedni. 
Vegul egy serpenyoben picit piritsuk meg a masik 2 gerezd, vekony karikakra vagott fokhagymat es keverjuk ossze a fott rizzsel. Ez lesz a koret. Eleg remek kis vacsora :)

Wednesday, 29 September 2010

Ujabb marcipanmania!

Unokanoverem, Heni kuldott a minap egy ropke 30 oldalas kis valogatast, kulonfele fantasztikus bonbon es truffelreceptekkel. Mar rogton az elson megakadt a szemem: adventi bonbon.
Termeszetesen marcipanos a cucc. 25 dkg feher marcipanmasszat osszegyurtam 10 dkg aprora vagott, darabolt, tort etcsokival (akar reszelni is lehet) nehany dekanyi kandirozott narancshejjel. Kis golyokat formaltam a masszabol,most pihennek a hutoben, nemsokara jo is lesz:) Ujabb kotelezo darab marcipanimadoknak!:)


Tuesday, 28 September 2010

Mentas-csirkes rigatoni

Nalam a menta az Akos es a Gabor  Mojitojaval kapcsolodik az ossze, a mustar meg a szilveszteri fott  virslivel. Most egy isteni finom tesztaetelbe kerultek bele, hihetetlen izorgiat alkotva. Ez KOTELEZO tetel, ki kell probalni!
Hozzavalok: 
25 dkg rigatoni teszta
1 filezett csirkemell
fel voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma
etolaj, dionyi vaj
1 csirkehusleves-kocka
1 piros kaliforniai paprika
1,5 dl creme fraiche
1 ek. mustar
4 teaskanal aprora vagott friss menta
Elkeszites:
Kifozzuk a tesztat. Az olajat es a vajat felforrositjuk es beletesszuk a Julien-re vagott kaliforniai paprikat. Kb 5 percig piritjuk, majd kitesszuk egy tanyerra. Beletesszuk az olajba az aprora vagott hagymat es a kb. 1,5x1,5 cm-es kockakra vagott  csirkemellet, es kb 10 percig piritjuk. Az utolso percben belereszelunk 2 gerezd fokhagymat is.
Hozzaadjuk a leveskockat es felontjuk kb. 2 deci vizzel, fedo alatt puhara paroljuk kb. 10 perc alatt.
Ezutan visszakerul bele a paprika, a menta, a mustar es a creme fraiche.
Vegul a szoszt osszeforgatjuk a rigatonival es amulunk-bamulunk,hogy  mennyire durvan finomat foztunk egy felora alatt.:)

Mohi mokka muffinja

Ezt sajnos nem en keszitettem, de annyira szep es annyira finom, hogy muszaj kozzetennem. Kaves-mokkas-csokis omlos muffin csokis-cukormazzal a tetejen. Moha alkotasa. Kikialtasi ara: felbecsulhetetlen. Es a holnapi szenhidratnapra lefoglaltam belole kettot:) Es a receptet nem tudom kozzetenni,mert a Mohi mindig csak ugy osszedobalja a dolgokat, nincs tisztaban a mertekegysegekkel:)

Monday, 27 September 2010

Marokkoi csirke


Mai napon elertem azt, amirol 5 eve almodozom: Picim megevett vagy fel kilo cukkinit es csicseriborsot-amirol eddig nem is nagyon hallott es eloszor azt hitte mogyoro.Hat ez volt a marokkoi csirke. Olyan fuszereket hasznaltam, amik eddig csak a polcon pihentek es nagyon erdekes izvilag bontakozott ki. 

Jojjon a recept:
4 szortelen-bortelen csirke felsocomb
1 cukkini
1 doboz konzerv csicseriborso
1 csirkehusleveskocka
1 voroshagyma
3 ek. olivaolaj
1 ek. mez
3 tk. friss petrezselyem
1 citrom leve
fuszerek: komeny, chili, fahej
Beledobom a labasba a husikat, az aprora vagott hagymat, az olajat, a mezet, a leveskockat es a fuszereket. Felontom annyi vizzel, ami ellepi. Fedo alatt 25-30 percig fozom. Utana hozzaadom a vekony csikokra vagott cukkinit es a csicseriborsot. Tovabbi 10 percig fozom,majd beledobom a petrezselymet es belefacsarom a citrom levet. Rizzsel talalom.

Sunday, 26 September 2010

Fustolt lazacos-gombas gnocchi

Az uj szakacskonyv jol debutalt.:)Annyit valtoztattam, hogy a tagliatelle tesztat kicsereltem gnocchira. Amit nem en keszitettem ugyan, de annyira olcson kaptam, hogy kar lett volna pepecselni vele.:)



A receptet is megosztom, mert a csalad odaig volt erte.:)
Hozzavalok: 500 gr gnocchi
125 gr gomba
125 gr fustolt lazac
petrezselyem zold
citromle


Kifoztem a gnocchit az utasitas szerint.
Olajon kb. 5percig piritottam a felvagott gombat majd hozzaadtam a lazacot is. Addig piritottam oket,mig a lazac is "kifeheredett". Pici sot tettem csak ra,mert a lazac sos. Ratettem a creme fraichet, raszortam a petrezselyemzoldet es egy fel citrom levevel izesitettem meg. A kifott gnocchival osszeforgattam.

Toltott alma karamellizalt banannal

Ugy dontottem, kicsit feltupirozom a mai gyumolcsnapot. Mezes dioval toltott alma karamellizalt banannal.
Gyors recept-Ivettnek:)
Hozzavalok: 5 alma, 3 banan, 10 dkg daralt/durvara vagott dio, mez, juharszirup, reszelt citromhej es citromle, fahej, szerecsendio.
Az almak kozepet kivajtam. A toltelekhez osszekevertem a diot mezzel, juharsziruppal, fahejjal, citromlevel-es hejjal es beletoltottem az almakba. Folia alatt kb 20 percig sutottem nagy langon, majd folia nelkul tovabbi 5 percig. Mig az alma sult, egy serpenyoben felforrositottam kb 2 evokanal mezet es radobaltam a banant, szerecsendioval izesitettem. 
NEM fogyokurazok onthetnek az alma ala a tepsibe egy kis vorosbort, isteni ahogy az alma beveszi a bort. Ez mar Karacsony filing.Ja, es mazsola is mehet bele, azt elfelejtettem venni:)



Saturday, 25 September 2010

Biblia

Vegre valahara megerkezett a szakacskonyv, amit rendeltem. 101 olcso kaja. Par hetig most ebbol fogok fozni. A Dragam bekarikazta azokat a kajakat amiket enne, en meg boldogan elkeszitem, es termeszetesen a kepek erkeznek majd:)

Marcipantaller

Imadom a marcipant. Barmilyen formaban. Ez a taller pedig tomeny marcipan. Osszegyurunk 20 dkg marcipanmasszat, 10 dkg lisztet, 10 dkg daralt mandulat, 5 dkg porcukrot,1 tojast. ( 2 evokanal konyakot is tettem bele, csak a biztonsag kedveert:))
Dionyi gomboket formazunk belole, kilapitjuk oket kb fel centi vastagra es sutopapirral kibelelt tepsibe helyezzuk a tallerokat. Tojassargaval megkenjuk a tetejet es pici mogyoromorzsakat szorunk rajuk. Elomelegitett, holegkevereses sutoben 130 fokon 15-17 perc alatt megsulnek. AZONNAL kell oket fogyasztani, amig omlosak. De nem is fognak sokaig elallni. Lefotozni is alig tudtam oket,mert mar ugraltak is le a szalvetarol:)

Magyar Macaron

A franciak kultikus desszertje. Nekem is volt szerencsem Parizsbol hozni.:) Magyarorszagon is probalkozik vele nehany cukraszda, tobb-kevesebb sikerrel. Jo hir, hogy mar 100 forintert is adjak darabjat.

Vaci Desszert Szalon

Le Meridien cukraszata

A solymari Zazzi cukraszda

Auguszt Cukraszda

T.Nagy Tamas

Gresham Kavehaz

Cukkinis-paradicsomos rizs

Rajottem, hogy igazabol a gyumolcsnapot leszamitva szeretem a 90 napos fogyokurat. Minden nap lehet valami ujat kitalalni, amit amugy nem eszik az ember. A mai ebedem egyenesen pazar volt: hagyman megparoltam a cukkinit es a paradicsomot, fokhagymaval, borssal, bazsalikommal izesitettem. Vegul osszerottyantottam a kifott rizzsel, es kesz is lett a kemenyitonapi ebed. Annak, aki van olyan szerencses, hogy nem fogyozik, egy szelet grillezett husi melle koretnek is el tudom kepzelni.

Mezes-mustaros csirke ditalonival

En meg sosem csinaltam hazilag mezes-mustaros szoszt, csak azt az uveges valtozatot ettem regen. De most kiprobaltam: csirkemell lepiritva hagyman, ra egy kis mez es egy kis dijoni mustar. Az extra a feherjenapi ebedbol megmaradt hagymas-petrezselymes parolt gomba volt-ez is belekerul a szoszba:) Es mindezt egy szamomra eddig ismeretlen tesztafajtaval, a ditalonival talaltam. Osszekeverve pici mozzarella sajttal. 

Ez lenne a ditaloni. Olyan mint a rigatoni, csak kicsiben. De nagyon jo szoszos etelekhez, mert jol raragad a szosz. 

Friday, 24 September 2010

Bonbonparade!!!

Uj hobbink: a bonbonkeszites. Roppant egyszeru, csak egy szilikonos bonbonkeszito-forma, sok-sok otlet es sok-sok csoki kell hozza.:) Felolvasztjuk az etcsokit 1 evokanal etolajjal, fuszerezzuk fahejjal/chilivel es belekanalazzuk a formaba. Ha picit kihult, bedobjuk a hutobe, es szuk 1 ora mulva mar eszegetjuk is sajat bonbonjainkat:)

Mohika is kanalazata boszen a masszat.

Fehercsokival is probalkoztunk: ebbe kokuszreszelek kerult.


Betoltve meg nem olyan szepek.

Muszaj volt egy par marcipangolyot is gorgetnem. Csak az ize miatt:)


Es elkeszult a fahejas-etcsokis bonbon.


A masik fehercsokisba reszelt narancshej, narancsle es pici konyak kerult. Folyt.kov.:)

Nyanyekos teszta


Ennek a kajanak az elkeszitese aztan annyira primitiv, hogy annal primitivebb mar csak akkor lenne, ha ures teszta kerulne a tanyerra. Regi kedves ismeros-Nyanyek-akivel anno egy hazban laktunk Londonban, nem szeretett sokat kolteni a kajara. Ezert minden masnap ez kerult Nyanyek tanyerjara: spagetti nyakon ontve tejszinnel osszekevert paradicsomszosszal. Csak igy. Se hus, se sajt, csak a szosz. Hat ebbol a kajabol lett nalunk fogalom.

Jamie-fele toltott hagyma


Na, ez az a kaja, amit meg tokelyre kell fejlesztenem,mert elsore sajnos nem sikerult jol. Jamie Oliver a toltott hagyma otletgazdaja. Megpucolom a hagymat es utana felig puhara fozom. Kivajom a kozepet, felkockazom, megpiritom rajta a bacont, tejszinnel felontom es sajtot reszelek bele. Visszatoltom a hagyma kozepebe es reszelt sajttal a tetejen bedobom a sutobe. Hagyott nemi kivannivalot maga utan, de az otlet hatarozottan jo.

Baconbe tekert csirke rozmaringos burgonyaval

Mmmmm.Nagyon egyszeru,de nagyon finom. Csak betekertem baconbe a csirkemellet es megsutottem. A bacont egy szal rozmaringgal rogzitettem a hushoz-fogpiszkalo hijan. De igy meg jobb is lett. A krumplit mindig hejastol sutom meg tepsiben-egyreszt mert nem szeretek krumplit pucolni,masreszt mert isteni ize van a ropogosra sult hejas burinak:)

Fish and chips

Az elso bejegyzesnek egy olyat valasztottam ami nagyon finom es nagyon szep. Ezt meg nem en csinaltam, ez csak a bevezeto. A tradicionalis, hires-neves angol fish and chips. Ami tulajdonkepp csak egy szelet rantott hal sult krumplival, zoldborsoval es tartarmartassal. De valahogy megis oooooolyan finom, imadom:)

Hello Gasztrorajongok es Mindenki!


Udv mindenkinek!
Szofika vagyok. Sose volt blogom, es naplot sem vezettem sosem. A noveremnek- aki egy igen kreativ szemelyiseg-viszont van egy blogja. Mindig megnezem, nagyon jopofa.
Eddig mindig ugy gondoltam, en nem alkotok semmi olyat, amit egy blogra fel lehetne tenni. De mivel imadok fozni es sutni, a kedves noverem-nevezzuk Mohanak-felkialtott:Miert nem csinalsz egy gasztroblogot??
Hmm,miert is ne?
Szoval udv mindenkinek a gasztroblogomon. Mivel minden nap fozok, biztos gyakran lesznek bejegyzesek!!