Thursday, 28 November 2013

Banános brownie / Banana upside down brownie

Időnként rájön a kollegáimra a süti-ehetnék és  olyankor mindig előszednek, hogy sose viszek nekik sütit...Általában brownie-t sütök nekik, mivel az hamar kész van, könnyen szállítható egy dobozban bicajjal is és azért nem sír általában Z, hogy ne vigyem el. Mikor ezt tegnap este megkóstolta, azért közölte, hogy ilyet azért majd magunknak is csináljak:)


Hozzávalók:
20x20 cm-es tepsihez

100 gr étcsoki ( 72% kakaótartalmút használtam)
100 gr cukor
70 gr olvasztott vaj / margarin
1 tojás
1 púpozott tk. holland kakaópor
60 gr liszt
50-60 gr pekándió, durvára vágva
2 banán ( lehetőleg jó érett)


Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.
2. A banánt karikázzuk fel és borítsuk be vele a tepsi alját.
3. A csokit a vajjal/ margarinnal olvasszuk össze vízgőz felett/ mikróban.
4. A tojást a cukorral keverjük habosra, majd mehet hozzá a csokis keverék, a kakaópor, a liszt és végül az aprított pekándió.
5.Öntsük a masszát a banánra és előmelegített sütőben 20 percig süssük.
6. Ha picit hűlt, fordítsuk egy tálcára  a sütit, így a banán lesz a tetején.:)


Banana upside down brownie:

Ingredients:
100g dark chocolate
100g sugar
70g butter, melted
1 egg
60g plain flour
1 tsp cocoa powder ( dutch)
50-60g chopped pecan
2 bananas

Method:
1. Preheat the oven to 180 degrees ( C) and line a 20x20cm baking tray with grease proof paper. 
2. Peel and slice the bananas and cover the bottom of the tray with the slices.
3. Place the butter and chocolate in a heatproof bowl and melt in the microwave. Mix it well.
4. Mix the egg with the sugar until pale and fluffy then add the chocolate-butter mixture, flour, cocoa and finally the pecan. Mix well and pour over the bananas.
5. Bake for 20 mins in preheated oven. Let it cool than transfer the brownie onto a large plate / tray by turning upside down so that the bottom will be the top.


Wednesday, 27 November 2013

Aszalt vörösáfonyás-csokis kelt kuglóf


Mióta megvan a mini kuglófsütőm, nem bírok lekattanni róla.Készült már karamellszószos-almás kuglóf, citromos túrókuglóf és répatorta-kuglóf is. Szerettem volna már kelt kuglófot is készíteni végre-mégiscsak a kelt tészta az én asztalom. 
A receptben megadott mennyiség egy normál méretű kuglófformához elegendő, én a kicsi formámba csak a tászta 2/3-át tettem bele, a maradékból rudacskákat sodortam, kettesével összecsavartam őket és feltekertem csigának. Mindenhogy nagyon finom lett. Az aszalt vörösáfonyától pedig ünnepivé is vált.:)


Hozzávalók:
500 gr liszt
csipet só
2 dl tej
40 gr friss élesztő
80 gr olvasztott vaj
80 gr porcukor
1 egész tojás+1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
50 gr étcsokicsepp
50 gr aszalt vörösáfonya


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a maradék cukrot, az élesztős tejet, a tojásokat és összegyúrjuk. Mikor már hólyagos a tészta és elválik az edény falától és a kezünktől is, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. ( kb. félóra)
3. A megkelt tésztát átgyúrjuk és kettévesszük: egyik felébe belegyúrjuk a csokicseppeket, másik felébe az aszalt vörösáfonyát.
4. A tésztákból kis gombócokat formázunk és felváltva belehelyezzük a gombócokat a kivajazott kuglófformába. Kb. félig legyen a forma, hiszen nagyon meg fog kelni. Én 2 sorba tettem a gombócokat.
5. A kuglófot toljuk 160 fokos hideg sütőbe, így amíg a sütő bemelegszik, tud kelni a kuglófunk.Helyezzünk a tepsi alá egy lábas vizet, a gőzben még puhább lesz a kalács és nem szárad ki.
Kb. 30 percig süssük, amíg piros nem lesz a teteje ( ami majd ugye az alja lesz) , tűpróbát végezhetünk.





Adventi csokikalendárium

Még van pár nap december 1-ig, Ti is elkészíthetitek szeretteiteknek a csokikalendáriumot.Azért ez mennyivel barátibb csokikalendárium, mint ami gyerekkorunkban volt divat, nem?? Tudjátok, a havas téli tájjal ellátott kalendár, rajta a kis ablakok 1-24-ig és télapó meg fenyőfa alakú csokicskák. Én már általában 5-re elpusztítottam az egész dobozt, de az ablakokat visszacsuktam gondosan, nehogy Anyu meglássa, hogy felzabáltam a 3 heti csokiadagot pár nap alatt.
Na de vissza erre a kalendárra. Hetekkel ezelőtt kitaláltam, hogy csinálok ilyet, aztán Praliné Zsuzsi is pont ilyet posztolt a Díványon. Csak a fantáziánk szab határt a csokitallérok díszítésének, én most csupa olyan dolgot használtam, ami a szekrényben volt. Ergo még óriási beruházás sem kell hozzá. A végeredménnyel elégedett vagyok-a temperálás mind a 3 csokinál jól sikerült és a tegnap beszerzett számozott kis csipeszek azért feltették az i-re a pontot szerintem.:) Ha ilyen csipeszhez nem juttok, öntapadó kis számos matricákkal is meg lehet oldani.


Hozzávalók:
24 tallérhoz

100 gr étcsoki
100 gr fehércsoki
100 gr tejcsoki

A díszítéshez:
fehércsokicsepp, étcsokicsepp, darált mák, darált dió, kókuszreszelék, aprított pisztácia, aprított mogyi, szeletelt mandula, aszalt sárgabarack, aszalt vörösáfonya, pici marcipán reszelve, pekándió

A csomagoláshoz:
24 db celofán
24 db számozott facsipesz


Elkészítés:
1. Először is egy nagy tányérra készítsük ki a feltéteket, mindent amivel díszíteni szeretnénk a csokit, a magvakat aprítsuk fel. Jó lesz, amikor a csokit kiöntjük, hogy csak pikk-pakk rá kell dobálni a feltéteket, nem akkor kell kutakodni a szekrényben, a csoki meg közben dermed.
2. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
3. Először a fehércsokit temperáljuk: 3/4-ét olvasszuk meg mikróban vagy vízgőz felett ( vigyázzunk, mert nagyon hamar odakap, én a mikróban 20 mp-enként kiveszem és átkeverem) majd a maradék 1/4-et csokit apróra törve adjuk hozzá. Kevergessük, míg a csoki teljesen el nem olvad és egynemű nem lesz.
4. Ekkor öntsünk ki a sütőpapírra 8 kis adagot és egy kiskanál hátuljával egyengessük kör alakúra az olvadt csokit. Szórjuk meg tetszés szerint a feltétekkel.
5. Ugyanezt ismételjük meg a tejcsokival és az étcsokival is majd várjunk türelmesen, míg a tallérok meg nem kötnek. Ekkor óvatosan fejtsük le őket a sütőpapírról és mehetnek a celofánba.
6. Minden csomagot egy kis csipesszel zárjunk le: nálam felváltva jön fehér-ét-tej, fehér-ét, tej. A csipeszek elhelyezésénél arra is figyeltem, hogy egymás utáni nap ne jöjjön egyforma csoki, tehát egyik nap mandulás tejcsoki, másik nap mandulás étcsoki. Így változatos lesz a kalendáriumunk:)

Tipp: darált mákot  csak a fehérre tegyünk, kókuszreszeléket és mandulát pedig az étre és a tejre.






Fehércsokis-darált mákkal, a kedvencem :)





Monday, 25 November 2013

Aszalt szilvás karácsonyi kekszgolyó

Megint golyó és megint karácsonyi. Külsőre nem az a doboktőleegyhátast golyó, az íze viszont olyan, szóval tessék csak bátran görgetni!


Hozzávalók:
15 golyóhoz

150 gr darált keksz ( háztartási)
50 gr porcukor
50 gr aszalt szilva, apróra vágva
50 gr olvasztott vaj
50 gr krémsajt ( Philadelphia)
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
mézeskalács-fűszerkeverék

A tetejére:
3 kocka étcsoki


Elkészítés:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, közben kóstolgatunk, beállítjuk ízlés szerint az édességét, fűszerességét. Fűszereket nem mértem, úgyhogy kóstolgatni kell.:)
2. Kis golyókat formálunk a masszából és olvasztott étcsokival áthúzzuk a golyók tetejét.:)



Sunday, 24 November 2013

...mert játszani jó....:)

Szofika a konyhában a Facebookon elérte a 888 kedvelőt és azt ígértem, 888-nál játék :)

A nyereményeket később mutatom, egyenlőre jöjjön a játék!
Az alábbi montázs az életművem, kedvenc sütijeim láthatók a rajta, a legfinomabbak, a legszebbek, azok amikre a legbüszkébb vagyok! 

A feladat: a képen látható 25 tétel közül egyet készítsetek el, fotózzátok le, és töltsétek fel Szofika  a konyhában FB oldalára. Aki nincs fent FB-on, emailben is elküldheti a giuditta.guide@gmail.com e-mail címre!

A határidő: 2013. december 10. Judit napon, azaz a névnapomon fogok sorsolni!
És íme a választék, balról jobbra haladva a képekhez tartozó recept, bízom benne, hogy aki szeretne játszani, talál legalább egyet a 25-ből, ami tetszik neki:)



























Játékra fel :)

És íme a nyeremény:

1 csomag karácsonyi szalvéta
1 db "Home made" feliratú süti/kekszpecsét
1 db Szofika-a-konyhában hűtőmágnes
2 csomag mini Oreo keksz
1 tábla rózsás (Turkish) Cadbury csoki
6 db London Fruit and Herb gyümölcstea ( epres-vaníliás, áfonyás, barackos)



Citromos-mákos keksz

Erről a kekszről most több gondolatom is van.
1. A citrom-mák kombó lassan kinövi magát a legek legévé nálam ( nálam, aki elvileg nem is szereti a mákot...), annyira megunhatatlan. Működik tortában is, kekszben is még gondolom sok másban.
2. Ez egy olyan rendkívüli keksz, ami nem ropogós, nem fujtós, nem száraz, ez pedig a benne lévő krémsajtnak köszönhető. Egy vajkaramellás-pekándiós változatban debütált ez a tészta.
3. Szeretem ezeket a "thumbprint" cookie-kat, vagyis amikor a hüvelykujjunkkal benyomjunk a tésztát és különféle töltelékeket teszünk bele.
4. A félóra pihentetési időt leszámítva ezzel a keksszel 5 perc a munka és kőkemény 12 perc alatt kisül.
5.Nincs több mondandóm, remélem elég meggyőző voltam a kipróbálásra:)


Hozzávalók:
15 db kekszhez

110 gr krémsajt ( Philadelphia)
70 gr puha vaj
80 gr porcukor
késhegynyi vanília
1/4 tk. szódabikarbóna
170 gr liszt
30 gr darált mák
1 citrom reszelt héja

A töltelék:


Elkészítés:
1. A krémsajtot a vajjal, porcukorral, vaníliával krémesre keverjük.
2. Hozzáadjuk a száraz anyagokat: lisztet, darált mákot, szódabikarbónát, citromhéjat és összedolgozzuk. A krémsajt és a vaj miatt nagyon lágy lesz a massza, ne ijedjünk meg, csak fóliába csomagolva tegyük félórára hűtőbe.
3. Sütőpapírral béleljünk ki egy gáztepsit, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
4. A  masszából formázzunk diónyi gömböket, tegyük őket sütőpapírra, hüvelykujjunkkal csináljunk krátert a gömbök közepére és mehet a sütőbe. 10-12 perc alatt süssük készre, ne tovább. Ha már kezd barnulni a széle, vehetjük ki.
5. Ha kihűlt, a krátert töltsük meg citromkrémmel és nyammm, kész is.:)


Lemon-poppyseed thumbprint cookie

Really soft, melting-in-mouth cookie. Poppyseed and lemon curd is a killer combo,a must have cookie. 

Ingredients:
makes 15 cookies

110g cream cheese ( such as Philadelphia)
70g butter, softened
80g icing sugar
vanilla extract
1/4 tsp baking soda
170g plain flour
30g ground poppyseed
grated zest of 1 lemon

For the filling: 
lemon curd

Method:
1. Preheat the oven to 180 degrees ( C) and line a large baking tray with baking parchment.
2. Mix the dry ingredients in a bowl: flour, poppyseed, lemon zest, baking soda.
3. Mix the cream cheese with butter, vanilla and icing sugar. Add the dry ingredients and mix until it forms a soft ball. Wrap in cling film and refrigerate for half an hour.
4. Roll the dough into little balls, place them on the baking tray and press our thumbprint in the middle of the cookies forming a hole.
5. Bake them for 10-12 mins, not longer. Place them on a wire rack to cool.
6. Put a spoonful of lemon curd in the middle of each cookie.



Marcipános-kávés kekszgolyó / Marzipan-coffee balls


Lassan már a védjegyemmé válnak a kekszgolyók.:) Így Advent közeledtével pedig ünnepi díszbe öltöztetem kedves kis golyóbisaimat, így ajándéknak vagy karácsonyi nasinak- ha már unjátok a szaloncukrot meg a bonbont-is tökéletes.
Ez a kávés golyó egy igazi kis ízbomba lett, kávé mellé tökéletes.:)


Hozzávalók:
15 db golyóhoz

15 dkg darált keksz ( háztartási)
5 dkg porcukor
1 adag eszpresszó ( jó erős)
tej, amennyit felvesz a massza

A bevonáshoz:
kb. 25-30 dkg fehér marcipánmassza
porcukor a nyújtáshoz
2-3 kocka étcsoki


Elkészítés:
1. A darált kekszet a porcukorral, kávéval és annyi tejjel összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk.
2.Egyforma gömböket formázunk a masszából, nálam most 15 gr-os golyók lettek és hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a marcipánt.
3. A marcipánt kicsit átgyúrjuk, hogy a kezünk melegétől felmelegedjen és könnyebben lehessen nyújtani. Porcukorral vékonyan meghintett deszkán vékonyra nyújtjuk. 
4. Egy kicsi pohárral köröket szaggatunk és belecsomagoljuk a golyókat, meggörgetjük őket, hogy midnenhol beborítsa a marcipán és szép egyenletes legyen a golyó felülete.
5. Olvasztott étcsokival áthúzzuk a tetejüket és fogyasztásig hűtőbe tesszük.


In English:
A must have for coffee lovers. Believe it or not but coffee and marzipan is such a nice combo. Don't forget that it's nobake, however it takes a bit more time than biscuit balls normally as you need to roll the marzipan and cover the balls. But it really does worth it, trust me. Put some balls on a little plate right next to your afternoon latte. Won't regret :)

Ingredients:
makes 15 balls

150g digestive biscuits, finely ground
50g icing sugar
1 small espresso : 60ml ( either from coffee machine either granulated with hot water)
milk

For covering:
250-300g  ready-to-roll marzipan
icing sugar
30-40g dark chocolate

Method:
1. Mix ground biscuits, icing sugar and coffee in a bowl. Add as much milk as you need to get a thick, pliable paste. Shape them into little balls ( 15-20g each) and put in the fridge while you prepare the marzipan.
2.Dust your working surface with icing sugar ( you can use cornflour instead) and roll the marzipan out to
2-3mm thick.  Using a large cookie cutter or glass cut out circles from marzipan  ( make sure the circle will be big enough to cover the ball.)
3. Take the balls out from fridge nd cover them in marzipan circles. Roll them between your palms so the marzipan will coat evenly the entire ball.
4. Melt the chocolate in microwave, put in a little plastic bag, cut out the corner of the bag and decorate the balls. Put them back in the fridge for another 1-2 hours or until the chocolate sets on top.






Saturday, 23 November 2013

A tökéletes palacsinta

Nagyon nagy boldogságom volt ma, végre megvettem a hőn áhított, kerámiabevonatos palacsintasütőt, ezt itt. Nagyon régen szerettem volna már egy ilyet, anno tavaly télen  Apósomnál szerettem bele, amikor másodpercek alatt lesütött vele nekünk egy nagy tál palacsintát, akkor vette, odáig volt érte.:) Én ezeréve egy ócska serpenyőben (!!) igen, serpenyőben, nem is palacsintasütőben sütöttem a palikat, szóval épp ideje volt! Szuper egy eszköz, imádom már most, másodpercek alatt kész a gyönyörű palacsinta, ami sütés után sem szárad ki, nem keményszik meg, puha, rugalmas marad. Imádom:) 
Nálunk a top 3 palacsinta a "cimetös", a nutellás és az "Anyubaracklekvár"-os.




Közzéadnám a receptet, de ez az egyetlen étel, amihez sosem mérem a hozzávalókat, csak úgy öntöm, szemre.:)

Hozzávalók:

3 tojás
csipet só
kb. 2 ek. cukor
liszt
tej
szénsavas ásványvíz/ szódavíz

Elkészítés:
1. A tojásokat kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a lisztet,a sót , fokozatosan, miközben a gép keveri-kavarja, hogy ne legyen csomós.
2. Ezután jönnek a folyékony elemek: először kb. 1-1,5 dl tejet adok hozzá majd annyi szénsavas ásványvizet, amíg a kellő sűrűségű palacsintatésztát el nem érem.
Mindig a lisztet adom először hozzá és nem a folyadékokat, így nem lesz csomós.
3. Ezután nem maradt más hátra, mint kisütni a palikat és tetszőleges töltelékkel ( fahéj, kakaó, nutella, lekvárok, túrókrém, mák, dió) megtölteni és feltekerni. Tekerhetjük hosszúkásra, vagy hajthatjuk négybe.

Nagyon finom töltelék még a tejfölös-kakaós és a tejfölös-fahéjas. Vékonyan megkenjük tejföllel a palit, megszórjuk fahéjas/ kakaós kristálycukorral és így tekerjük fel.




Friday, 22 November 2013

Kalácsvirág

Tegnap láttam meg Puffinnál ezt a gyönyörűséget. Ő Csudakalácsnak, én Kalácsvirágnak neveztem el. Nem vártam sokat az elkészítéssel, de milyen jól tettem. Igazi csoda ez a kalács tényleg, nagyon nehéznek tűnik-legalábbis nekem annak tűnt-az elkészítése, holott csak 1-2 tekerem-csavarom mozdulat és kész is. Én a jól bevált kelt tészta receptemet használtam, ebből 2 virág jött ki. A nagyobbik kakaós, a kisebbik nutellás lett. A töltelék lehet bármi, én fogok készíteni mákosat és fahéjasat is. A lényeg, hogy a tésztánál sötétebb legyen a töltelék,mert úgy mutat jól. A porcukor sem rontja el, de ne szórjuk le az egészet, épp csak egy icipicit, különben elvész a minta. Szerintem még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Képzeljük el karácsonyi reggelinek: odakint szakad a hó, a lakásban fenyőillat, egy pohár hideg tej vagy forró tea ( bár nekem kelt kalácshoz mindig a hideg tej dukál), most mondjátok, hogy nem tiszta karácsony-fíling:) Kellemes készülődést!


Hozzávalók:
1 nagyobb és 1 kisebb virághoz

A tésztához:
500 gr liszt
8 dkg cukor
8 dkg vaj
1 egész tojás+1 tojássárgája
2 dl tej
csipet só
40 gr friss / 14 gr porélesztő

A kakaós töltelékhez:
5 ek. cukor
3 ek. holland kakaópor
2 tk. fahéj
rumaroma ízlés szerint
10 dkg olvasztott vaj

A nutellás töltelékhez:
2-3 ek. nutella

A kenéshez:
1 egész tojás


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mehet hozzá a só, az olvasztott vaj, a maradék cukor, a tojások és az élesztős tej. Tésztát dagasztunk belőle és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a kakaós tölteléket: egy tálban elkeverjük a kakaót a cukorral, a fahéjjal, mehet hozzá az olvasztott vaj és a rumaroma. Félretesszük hűlni, hogy kicsit megkössön, és könnyebb legyen majd kenni.


3. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk  és az alábbi képeket követve összeállítjuk a kalácsot.
4. A tésztát kettévesszük, az egyik felét kör alakúra nyújtjuk. Egy nagy tányért ráteszünk és körbevágjuk. Így szép kör alakú lesz. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és megkenjük vastagon a kakaós töltelékkel.
5. A tészta másik felével hasonlóképp járunk el és rátesszük a kakaós tésztára.
6. Egy pizzavágóval/ derelyevágóval 16 egyenlő részre vágjuk a tésztát, de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem a közepénél megállunk. Ezután megfogunk 2 egymás melletti cikkelyt: a jobb oldalit jobbra, a baloldalit balra tekerjük és a tetejüknél összecsípjük őket. Ezt minden cikkellyel megcsináljuk kettesével és így lesz 8 párunk. 
7. Egész tojással lekenjük a kalácsot és mehet hideg, 160 fokos sütőbe. Így még kicsit tud kelni, amíg a sütő bemelegszik. Tegyünk a tepsi alá egy vízzel teli kis lábast, így még puhább lesz a kalácska és nem szárad ki. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.


8. A leeső tésztaszéleket ismét gyúrjuk össze és ismételjük meg a fentieket, de mostmár csak egy kis tányérral tudjuk kiszaggatni. Én a második kis kalácsot nutellával kentem meg. Ha túl kemény a nutella, tegyük fél percre mikróba, így kenhető állagú lesz. 
Jó étvágyat :)