Sunday, 28 August 2011

Profiteroles


Mostanában kísérletezős kedvemben vagyok: quiche, tartlet, pite...Az égetett tésztával eddig nem sok dolgom volt, összesen egyszer készítettem, akkor is sós változatban: Anyuci féle sajtos puffancsot.
Ideje volt az édeset is kipróbálni, méghozzá az örökzöld olasz desszert, a Profiteroles formájában. Ami tulajdonképp hasonló a képviselőfánkhoz. Legközelebb zacskóba fogom tölteni és úgy nyomok ki kis halmokat a sütőpapírra, nem pedig evőkanállal. Ismét Nigella Lawson receptjét választottam.


Hozzávalók: ( kb. 18-20 darabhoz)
Az égetett tésztához:
100 gr margarin
125 gr liszt
3 dl víz
4 tojás

A töltelékhez:
250 ml tejszín
fél tk. vanilia eszencia
2 ek. cukor

A tetejére:
olvasztott étcsoki


Elkészítés:
1. Egy lábasban felolvasztjuk a margarint 3 dl vízben. Mikor teljesen felolvadt, kézi habverővel vagy  fakanállal fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Akkor jó, ha a massza elválik az edény falától. ( nekem egy picit csomós lett:)
2. Félrehúzzuk a tűzről és egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, alaposan elkeverve a masszát minden tojás között.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra  egy evőkanállal halmokat teszünk vagy habzsákból kinyomjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. NEM SZABAD a sütőajtót nyitogati,mert összeesik. 20 perc után kivesszük és egy késsel vágunk mindegyikre egy kis nyílást, amin a gőz ki tud szabadulni. Ezután visszatesszük még 2 percre.
4. A tejszínt  a cukorral és a vaniliával kemény habbá verjük és habzsákba töltjük.
5. A kihűlt profiterolokat a korábban vágott nyíláson keresztül( vagy az alján) betöltjük a krémmel.
6. Olvasztott csokival meglocsoljuk.

Megjegyzés: nekem a krém kb. felére lett elég, lehet, hogy túl sokat töltöttem 1-1 profiterolba. Mindenesetre a maradékot nyakon öntöm ma egy kis custard-dal és szerintem úgy is finom lesz:)


Saturday, 27 August 2011

Lazacos-újhagymás spagetti


Különösebb sztori ehhez a pastához most nem fűződik,  10 perc alatt összedobhat finom kis ebéd vagy vacsi:)

Hozzávalók:
fél csomag spagetti
1 csokor ( 7 szál) újhagyma
10 dkg aprított füstölt lazac
1 dl tejszín
krémsajt (Philadelphia)
diónyi vaj, bors


Elkészítés:
1.A tésztát a szokásos módon kifőzzük.
2. Egy serpenyőben diónyi vajat hevítünk és pár perc alatt megdinszteljük rajta a karikákra vágott újhagymát.
3. Hozzáadjuk a füstölt lazacot, fehéredésig pirítjuk. Picit borsozzuk, sózni nem kell, mert a lazac elég sós.
4. Hozzádjuk a krémsajtot  és a tejszínt és sűrűre főzzük.
5. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával és voilá, nem volt több, mint 10 perc:)



Wednesday, 24 August 2011

Black and white tartlets, avagy fekete-fehér minitortácskák


Tegnap este,miután elkészítettem a 3 fogásos vacsit a szabadnapomon és vártam haza életem párját a gyárból,kínomban bekapcsoltam már a tévét is...Ritka alkalom az ilyen, olyankor is általában valamelyik főzős csatornán kötök ki. Így lett ez tegnap is. Épp a Great British Bake Off 2. epizódja ment. Egy műsor, melynek résztvevője 12 hétköznapi ember.A legkülönfélébbek: volt fiatal suttyó srác, négygyerekes családanya, öltönyös üzletember, nagymama, meg még sorolhatnám. Hétről hétre megvannak a feladatok,mit kell elkészíteni,melyet aztán a szakmai zsűri (Mary Berry: egy halál jópofa idős angol néni, akinek seszeri se száma a megjelent szakácskönyveinek, a UK egyik legelismertebb "food expert"-je és Paul Hollywood "baker expert") könyörtelenül pontoz. A leggyengébb láncszem pedig kiesik. A tegnapi feladat: először is egy quiche-t kellett készíteni, aztán meg mini tartlet-et. Hát innen jött az ötlet a mai kis tortácskákhoz és ahhoz a Quiche-hez, amit talán fel sem teszek a blogra...Mary Berry biztos engem ejtett volna ki a műsorból ha megkóstolja a quiche-emet...A tészta finoman szóval is underbaked lett, magyarul nyers:)
Na de a tartletek picit jobban mentek.



Hozzávalók: 12 db tartlethez
a tészta recetje azonos a Very Berry Frangipane tart-hoz használt tésztával

Csokis krémhez:
fél tábla jó minőségű étcsoki
0,5-0,7 dl tejszín

A krémsajtos töltelékhez:
kb.5 dkg Philadelphia krémsajt
10 dkg porcukor

A dekorációhoz:
3-3- kocka ét-és fehércsoki


Elkészítés:
1. Először a dekorációt készítjük el: vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk az ét-és a fehércsokit. Zacskóba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe krikszkrakszokat rajzolunk vele. Hagyjuk megkötni,tegyük be a hűtőbe.
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva kb. félórára hűtőbe tesszük.
3. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a 2 tölteléket: a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és felhasználásig ezt is a hűtőbe tesszük.
4. Vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokit és hozzáadjuk a tejszínt. Addig keverjük,míg teljesen sima csokikrémet nem kapunk. Beleállítjuk egy hideg vizes lábasba, hiszen ennek is hidegnek és kicsit keménynek kell lenni,mikor betöltjük a sütibe.
5. A tésztát 2 folpack közt vékonyra nyújtjuk és egy bögrével 12 db kört szaggatunk belőle. 12 db szilikonos muffinkapszlit kibélelünk a tésztával, jól lenyomkodjuk és villával megszurkáljuk.Az oldalára is jusson tészta, egészen a forma tetejéig. 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. ( Nem néztem az órát, kb. 15-20 perc? De ellenőrizzük folyamatosan.:)
6. Ha a tortácskák kihűltek, hatot a csokis krémmel, hatot pedig a krémsajtos masszával töltünk meg. A csokikrémes sütik tetejére fehércsokidíszt, a sajtkrémes tetejére pedig étcsokidíszt helyezünk. Fogyasztásig tegyük vissza a hűtőbe, hogy a díszek ne olvadjanak el és a chocolate ganache teljesen megkössön.

Tuesday, 23 August 2011

Fehércsokis-mandulás cupcake-szerűségek


Pár percig azért gondolkodtam, hogy egyáltalán feltegyem-e a blogra ezeket a szörnyűségeket, de aztán úgy döntöttem,miért ne?Nem sikerülhet mindig minden.:(
Napok óta a mai day offot vártam-meg sem lepődtem reggel,mikor kinéztem az ablakon és szakadó eső fogadott. Mint az elmúlt 1 hónap összes ( azaz 4 ) szabadnapján.
De ezt a kis cupcake-szerű sütit már hetek óta kinéztem. Ennyi utánajárást még 1 süti sem igényelt. Szárított levendulavirág kellett volna hozzá, dehát mostmár kijelenthetem, hogy Londonban ilyen nem létezik. Úgyhogy nem lett levendulás. A másik dolog: ratafia keksz...Mikor megláttam a receptet, azt sem tudtam mi az. Aztán beütöttem a gugliba és egyből a fejemhez kaptam,mikor megláttam a képet: jajjj, hát az az isteni finom amarettos korong, amit otthon a Lidl-ben lehetett egy időben kapni és imádtam. Hát itt az is luxusszámba megy, csillagászati áron sikerült vennem egy zacskóval.Na de a lényeg nekem mégsem a ratafia keksz vagy a levendula volt, engem a fehércsokiból készült ehető kapszli fogott meg egy pillanat alatt, ami aztán olyan csodásan sikerült, hogy majdnem sírva fakadtam. Na de álljon itt a recept. Úgy,ahogy én csináltam.
A 12 fehércsokis kapszliból 6-ot sikerült kivennem a formából, azt is katasztrofális állapotban, de majd legközelebb jobb lesz:)


Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg fehércsoki
12 db ratafia keksz
4 ek. narancslé vagy mandulalikőr
reszelt narancshéj
3 ek. cukor
3 dl tejszín ( double cream)
pár csepp mandula aroma
12 db szilikonos muffinforma ( anélkül elkészíthetetlen. De lehet, hogy annak birtokában is...)

Elkészítés:
1.A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk.
2.Minden egyes szilikonos kapszlit bekenünk olvasztott fehércsokival. Az alját is és az oldalát is, egészen  tetejéig egy kiskanál segítségével. Jó vastagon álljon rajta a csoki,mindenhol fedje be, különben nem lesz jó. Itt rontottam én el,pedig az eredeti recept 12 dkg csokit írt, de én 1 forma kibélelése utána már láttam,hogy az semennyire se lesz elég, így olvasztottam még egy táblával. Tanulság: még több kell.Várjuk meg, hogy megkössön teljesen, tegyük be a hűtőbe.
3.Ha megkötött, óvatosan fordítsuk ki a formából.Tegyük vissza a hűtőbe őket.Gyorsan dolgozzunk,mert nagyon hamar olvadásnak indul szobahőmérsékleten, próbáljuk a cuccokat úgy beletenni, hogy a csokihoz ne nagyon érjünk hozzá.
4. A tejszínt a cukorral és a mandula aromával verjük kemény habbá és a reszelt narancshéjat is adjuk hozzá.
5. Vegyük elő a hűtőből a csokikapszlikat,mindegyikbe helyezzünk 1-1 ratafia kekszet, amit pici narancslével locsoljunk meg. Erre tegyünk egy kiskanálnyit a krémből és fehér choc-chip-pel díszítsük. 
Fogyasztásig tegyük vissza a hűtőbe.



Monday, 22 August 2011

Aszalt vörösáfonyás-tejcsokis muffin


Mostanában rákaptam a muffinsütésre. Ma pedig jutányos áron sikerült aszalt vörösáfonyához jutnom, úgy döntöttem, muffinra áldozom fel. A képi világ nem túl nagy cucc, olyan kis snassznak tűnik ( pedig igyekeztem a fotóval javítani rajta:)), de az íze az, jajjdenagyonfinom:)A recept innen.


Hozzávalók 12 darabhoz:
 (1 csésze 225 gr)
2 csésze liszt
2 tk. sütőpor
fél tk. só
1,5 csésze vörösáfonya
1 csésze cukor
2 tojás
3/4 csésze tej
fél csésze olaj
1 tk. vanilia eszencia
1 tk. reszelt narancshéj
fél csésze csokicsepp ( én tejcsokis choc-chip-et használtam, de nyilván fehércsokissal vagy étcsokissal is nagyon finom:)


Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral és a sóval.
3. Egy másik tálban mixerrel keverjük habosra a tojásokat a cukorral,majd adjuk hozzá a tejet, olajat, vanilia eszenciát és a narancshéjat.
4. Forgassuk hozzá a lisztes keveréket majd mehet bele az áfonya és a csokicsepp.
5. A masszát kanalazzuk 12 szilikonos muffinformába vagy kapszlival kibélelt muffinsütőbe és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.


Thursday, 18 August 2011

Very berry frangipane tart



Ma végre valahára sikerült vennem egy pitetálat.Mert hogy még sosem sütöttem pitét, gondoltam ideje elkezdeni, vagy legalább egyszer kipróbálni ezt is-attól függ, hogy sikerül.
Talán életemben ennyit nem kutattam recept után,mint ma. Adva volt 2 doboz áfonya és 2 doboz málna, piteforma, és néhány alapvető alapanyag. Kint persze zuhogott az eső, ergo hiába találtam nagyon jó kis recepteket mascarponéval meg Philadelphiával, tudtam, hogy én ugyan ki nem mozdulok még a sarki boltig se, pláne, hogy ott ezeket  nem is lehet kapni. Aztán ráakadtam arra amit kerestem: frangipane tart. Mi az a frangipane? A frangipane kérem a tömény mandulás krém, amit az omlós tésztára öntünk, és jó bőkezűen megszórjuk bogyós gyümölcsökkel. Ettől "very berry":)
Sikerült tehát összeollóznom egy receptet, a tésztát Jamie-nek köszönöm,tökéletes lett, nem száraz, isteni finom puha, omlós. Hiába na, Jamie nagyon lájk:)
A frangipane receptjét pedig itt találtam, ezt pedig Katie-nek köszönöm. Így született meg hát az én gyönyörű áfonyás-málnás frangipane tortám. A fotók miatt elnézést, még csak 6 óra van, de kint olyan sötét és borongós az idő,mintha este 10 lenne...


Hozzávalók:
a tésztához:
250 gr liszt
50 gr porcukor
125 gr jéghideg margarin
1 tojás
pici tej
őrölt szerecsendió ízlés szerint ( ízesíthetjük akár reszelt citromhéjjal, narancshéjjal is, én ezek hiányában megfogadva Jamie tanácsát, szerecsendiósra csináltam.)

A frangipane-hoz:
100 gr puha margarin
100 gr kristálycukor
2 tojás
100 gr őrölt mandula
fél tk. mandula aroma

A tetejére: 
10 dkg friss málna
25 dkg friss áfonya


Elkészítés:
1. Nyújtódeszkára szitáljuk a lisztet és a porcukrot.
2. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott jéghideg vajat és morzsoljuk el.
3. Eztán mehet hozzá a tej, a tojás és a szerecsendió.
4.Gyorsan dolgozzuk össze, ne várjuk meg, míg a kezünk melegétől elolvad a vaj. Gyúrjunk belőle gyorsan egy bucit és folpackba csomagolva min. félórára tegyük hűtőszekrénybe.
5.  Lisztezett deszkán nyújtsuk akkorára,mint a piteforma( az enyém 24 cm-es) és igazgassuk szépen bele a pitetálba, teljesen béleljük vele ki, a peremét is.Villával szurkáljuk meg.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra és egy sütőlapot tegyünk az alsó rácsra.
6. Készítsük el a frangipane-t: a vajat a cukorral keverjük habosra, dolgozzuk hozzá egyenként a tojásokat is, majd az őrölt mandulát.
7. A masszát öntsük bele a tésztával kibélelt piteformába és szórjuk meg a megmosott, lecsepegtetett gyümölcsökkel.
8. A sütő alsó rácsán 200 fokon 10 percig süssük. Ezt követően vegyük le a hőfokot 160 fokra és egy emelettel toljuk feljebb a sütőlapot, itt süssük még további 25-30 percig.
Ha a közepe még remegős, de a széle már megszilárdult, kivehetjük. Ahogy hűl, úgyis kicsit keményedik még.
Innentől már csak a fantáziánk és az édességimádatunk szab határt a tálalásnak: melegen hideg vaniliafagyival vagy hideg custarddal, hidegen forró custarddal tálaljuk.



Wednesday, 17 August 2011

Nigella Lawson málnás-fehércsokis muffinja


A múlt héten, mikor épp az önéletrajzaimat szórogattam egész Észak-Londonban és már majd' éhen haltam, betértem a Greggsbe, hogy veszek valamit. Megakadt a szemem a málnás-fehércsokis muffinon és vettem is egyet gyorsan. Hmmmm, mennyei volt. Akkor eldöntöttem, hogy a málna-fehércsoki párosítást érdemes lesz megtartani. Aztán mai bevásárlókörutam során eltévedtem ahhoz a jópofa zöldség-gyümölcsös standhoz itt a környéken, aki minden tálat egy fontért ad. Egyforma tálakban a banán, brokkoli, narancs, alma, grapefruit, minden tál 1 font. A málna ugyan nem tálban volt, de abból meg 3 dobozzal adott 1 fontért. Na, gyorsan felkaptam 3 doboz málnát meg 2 doboz áfonyát. Hogy az áfonyának mi lesz holnap a sorsa, azt még nem tudom, de 1 doboz málnát feláldoztam Nigella Lawson Raspberry-white chocolate muffinjának oltárán.:)


Hozzávalók 12 db muffinhoz:
300 gr liszt
2 teáskanál sütőpor
150 gr kristálycukor
1 tojás
1 tk. vanilia eszencia
225 ml tej
50 gr olvasztott margarin
kb. 100 gr málna
100 gr fehércsoki apróra törve


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A málnát megmossuk,lecsepegtetjük. Ha nagyszemű, félbevágjuk. A fehércsokit apróbb darabokra törjük. ( Én minden kockát négybe vágtam.)
2.Egy tálba szitáljuk a lisztet a sütőporral és a cukorral.
3. Egy másik tálban habosra keverjük a tojást a margarinnal, hozzáadjuk a vanilia eszenciát és a tejet.
4. Mixer segítségével fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztes keveréket.
5. Ezután kézzel óvatosan hozzákeverjük a csokit és a málnát, vigyázva, hogy a málna ne törjön darabokra.
6. A masszát kanalazzuk 12 db szilikonos muffinformába ( vagy kapszlival kibélelt muffinformákba) és 30 perc alatt süssük készre.





Keménytarhonya


Néha kellenek ilyen egyszerű kis magyaros vacsorák. Semmi extra,de annyira finooom:)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kb. 20 dkg tarhonya
5-6 kisebb szem krumpli
3-4 szál füstölt virsli
só, bors, pirospaprika
olaj
1 kk. Erős Pista


Elkészítés:
1. A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk. Mikor kicsit pirul, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát.
2. Pár percig kis lángon kevergetve pirítjuk,majd félrehúzzuk a tűzről.
3. Megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük vízzel.
4. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt krumplit is és közepes lángon időnként kevergetve addig főzzük,míg a tarhonya és a krumpli is puha nem lesz.
5. Sózzuk, borsozzuk, Erős Pistázzuk.
6. Mikor majdnem kész, beledobjuk a felkarikázott virslit és néhány percig még főzzük. 



Monday, 15 August 2011

Citromos túrótorta


Régen jártam a Nosaltyn, pedig régen függő voltam. De mióta blogom meg a blogomnak facebook oldala van,azóta azoktól függök. A napokban mégis arra tévedtem, feltöltöttem pár receptet és rábukkantam erre a citromos túrótortára. Ezer köszönet és hála érte Dave-nek.Annyi bókot és dicséretet kapott ez a torta a Nosalty-n-mostmár tudom miért:))-hogy nem tudtam neki ellenállni.És mióta felfedeztem, hogy a lengyel boltban ugyanolyan túrót lehet kapni,mint Magyarországon, nincs előttem akadály, legyen az stíriai metélt, vargabéles vagy citromos túrótorta. Gyorsan bevásároltam és a délutáni szünetben összedobtam. Behajítottam a hűtőbe, az uramnak meg kiadtam az ukászt, hogy eszébe ne jusson még véletlenül se felvágni mielőtt hazajövök,mert még fel kell díszíteni és le kell fotózni és egyébként is lehet, hogy a zselatin meg se kötött és nem is lesz jó...Megkötött és jó lett, de még milyen iszonyatosan jó. Legközelebb lime-mal fogom megcsinálni, de naranccsal sem lehet rossz. Hogy AzEszter-t idézzem, a "hibridek kivétel nélkül mind életképesek maradnak".
Íme a recept, ahogyan én csináltam ( nem sokat változtattam az eredetin, de egy picit azért mégis) 
Ja, a tortaformám azt hiszem 22 centis, vagy talán 24. 


Hozzávalók:

Az alaphoz:
20 dkg gyömbéres keksz
12,5-15 dkg margarin

A krémhez:
2 db citrom leve és reszelt héja
15 dkg porcukor
2,5 dl tejszín
40 dkg túró
4 levél zselatin

A díszítéshez:
2 db citrom


Elkészítés:
1. A kekszet apróra, morzsásra összetörjük. Le lehet darálni, daráló híján én a szokásos Jamie Oliver-es módszert alkalmaztam: bele a kekszet egy zacskóba és nyújtófával ütögettem amíg szét nem porladt.
2. A szétporladt kekszet kikeverjük az olvasztott margarinnal és eloszlatjuk egy kapcsos tortaforma alapján. Jó alaposan lenyomkodjuk a masszát.
3.Min. 1 órára hűtőbe tesszük.
4.A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk.
5. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukor felét, a citrom reszelt héját és alaposan elkeverjük.
6. A tejszínt habbá verjük.
7. Kicsavarjuk a zselatinlapokat és kislángon felolvasztjuk a citrom kifacsart levében. Ha picit kihűlt, hozzáadjuk a túrós masszához,majd belekeverjük a maradék porcukrot és a tejszínhabot.
8. A kekszes alapra simítjuk és min. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
9. Ha megkötött, leemeljük a tortaformát és citromszeletekkel díszítjük.
És most megyek és eszem még egy szeletet, nem számít, hogy mindjárt éjfél:)



Wednesday, 10 August 2011

Krémsajtos fusilli lazaccal és rucolával


Igen, most ezekre az ételfotókra BÜSZKE vagyok:))Maga a kaja nagyon egyszerű, de olyan szép színei vannak, ahogy Moha is megjegyezte:)) Ez délután 1 órára hazaszaladós ebéd-vacsi:)

Hozzávalók:
fél csomag fusilli tészta
10 dkg szeletelt füstölt lazac
15 dkg Philadelphia krémsajt
rucola
só, bors

Elkészítés:
1. Kifőzzük a tésztát sós vízben. Leszűrjük, visszatesszük a tűzre és kislángon kevergetve hozzáadjuk  a krémsajtot.
2. Picit sózzuk, borsozzuk.
3. A tetejére lazacot és rucolát teszünk. 
Hoppá, ennyi a recept:))
Csak a kép miatt tettem fel, na:))



Cookie-k:)


Még mielőtt azt hinnétek, hogy a pezsgőspohár alakú kuki rózsaszín csillámporral díszítve az én agyamból pattant ki, le kell hogy lombozzak mindenkit, nem, sajnos nem én vagyok ilyen kreatív. Én csak egy "copycat" vagyok:)
Egyik kis sütis bibliámban akadtam ezekre a jópofa sütikre, és elárulom,vannak még ennél meredekebbek is, úgy mint körömcipő és ridikül.:) Körömcipővel is próbálkoztam, de elég hamar kudarcba fulladt a megvalósítás, mert még sütés előtt kitört mindegyiknek a sarka.:)

Ezek a sütik igazából annyira nem finomak,mert csak egy sima keksz, itt a dizájn a lényeg. És hát olyan nagyon szépek se lettek, ne szépítsük a dolgokat, elég csúnyácskák, no de ezzel a royal icinggal dolgozni mindenféle harci felszerelés nélkül nem is olyan könnyű...


A tészta a következő:
125 gr puha vaj vagy margarin
125 gr kristálycukor
1 tojás
250 gr liszt
fél tk. sütőpor
fél tk. vanilia eszencia ( ez most kimaradt,mert nem volt itthon)

A vajat a cukorral mixer segítségével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vanilia eszenciát. Ezután beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és kézzel összegyúrjuk.
Min. 1 órát a hűtőben pihentetjük. 
Ezalatt kitaláljuk,milyen alakúra szaggassuk. Jelen esetben pezsgőspohár. Nyomtassunk ki egy képet és vágjuk ki kemény kartonból vagy csak egy sima papírból, ez lesz az alaklemez. ( Hozzátenném, hogy a nyomtatból is ilyenkor fogy ki a festék, én meg ugye nem tudok patront cserélni:))), így kézzel kellett pezsgőspoharat rajzolnom....A rajz meg nem az én erősségem...Így aztán én csak kerestem egy képet a neten egy pezsgőspohárról, rátettem a laptopom képernyőjére a sütőpapírt és szépen lekopíroztam:)))) Haha, mikre nem képes az ember:)) Szóval megvan az alaklemez.
Közben a sütőt begyújtjuk 170 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.


Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk a tésztát. Gyorsan dolgozzunk,mert ha felmelegszik a tészta, elkezd olvadni a vaj benne és szétszakad. Tegyük a tésztára az alaklemezt és egy éles késsel vágjuk körbe. Ezután valahogy transzferáljuk át a poharakat a sütőpapírra.Ilyenkor törik le a pohár szára:)) Úgyhogy legközelebb a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, ráteszem a tepsire és azon szaggatom ki a formákat.
10 perc alatt megsülnek.
Addig elkészítjük a "royal icing"-ot: 1 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral és némi ételfestékkel kikeverünk. Betöltjük egy zacskóba, aminek nagyon pici lyukat vágunk a sarkára. Díszítésnek ezüst gyöngyöt és rózsaszín csillámport használtam.Kb. 1 óra alatt megszárad.



Thursday, 4 August 2011

Marcipánkrémes minipalacsinta


Ma megint palacsintát rendelt a Drága, gondoltam, akkor legyen valami extra:) Mini palacsintákat sütöttem. Mostmár beruházok egy ilyen kis kör alakú formára, nem tudom minek hívják, csak bele kell tenni a palacsintasütőbe és abba önteni a tésztát és lesznek szép egyforma, kör alakú minipalacsinták,nem ilyen kis egyik ilyen-másik olyan-félék,mint nekem most:)

A marcipánkrémhez pontos hozzávalókat nem igen tudok mondani, de azért megpróbálom:
kb. 2 dl tej
kb. 5 dkg marcipán
kb. 2-3 dkg őrölt mandula
folyékony keményítő

A tejet felforralom, belemorzsolom a marcipánt és beleszórom az őrölt mandulát. Kézi habverővel csomómentesre keverem. Kell jó pár perc,mire a marcipán teljesen elolvad. Hozzáadom a keményítőt is és kislángon néha megkevergetve kb. 20 percig főzöm, addigra jó sűrű lesz. Ahogy hűl,még jobban sűrűsödik.
A palacsinták közé egy kiskanálnyit teszek és voilá, kész a marcipános palacsinta. Naggggyon finiiii:)


Debütál a cupcake állvány


Hogy az én Picim mindig kitalál valamit.:)Kaptam Tőle azt a csodás könyvet a szülinapomra. Pár nappal utána szóltam neki, hogy rendeljen az Amazonról ( ez itt a reklám helye, mert szeretjük az Amazont) cupcake állványt nekem. Még régen kinéztünk egy nagyon szépet a Mohával. Abbamaradt a dolog, nem nézett utána....Aztán 2 napja bedobott a postás egy levelet, hogy csomagunk van, de túl nagy volt, nem tudták bedobni, be kell érte fáradni a Delivery Office-ba. Egyből felhívtam, hogy már megint mi a bánatot rendelt?Azt mondta képkeretet, amibe autós képeket akar tenni és kitenni a falra....Jesszusom. De menjek el érte a postára. Jó hát elmentem. És este mire hazaértem, a cupcake állvány fogadott itthon:) Még a szülinapomra meg kellett volna érkeznie, de kicsit késett:) De parádésan szép, nagyon tetszik. Csak egy kicsit szebb cupcake-eket kellene bele tenni. Ez most sima vaniliás cupcake, vajas krémmel a tetején. A krém felét fehéren hagytam, a másik felét rózsaszínre színeztem. 1-2 rózsaszín és fehér glitter, és kész is:)