Monday, 30 May 2011

Baconos-pesztós penne

Ez tipikusan a kinyitom a hűtőt és ami kallódik benne, abból valamit, lehetőleg 10 perc alatt. Tegnapról maradt egy csomó penne. Hiába, amikor az ember macskajajos, akkor azt gondolja, hogy iszonyatos mennyiségű sajtos-tejfölös tésztát meg tud enni, aztán kiderül, hogy annyira sokat azért mégsem...:)

Hozzávalók:
kb.30 dkg penne 
3 gerezd fokhagyma
15 dkg csíkozott bacon
2 dl creme fraiche
3 kk. vörös pesztószósz
kevés olaj

Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük-vagy kivesszük a maradékot a hűtőből:)
2. Kevés olajon ropogósra pirítjuk a bacont. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott fokhagymát is.
3. A kifőtt tésztához hozzáadjuk a creme fraichet és kis lángon addig kevergetjük, míg homogén, krémes állaga nem lesz. Hozzáadjuk a vöröspesztót és a fokhagymás bacont is. Pár perc alatt összeforgatjuk és kész. Voilá!:)

Saturday, 28 May 2011

Hortobágyi epres palacsinta

Igen, én is tudom, hogy a hortobágyi palacsinta húsos!!!!!!!!Kivéve, amikor Hortobágyiné epres palacsintát készít!:)) Köszi a receptet Edus:)))Jelentem, ízlett az uramnak is:) Igaz, én nem vaníliás, hanem banános pudinggal készítettem,mert nem kaptam vaníliásat....Ki hitte volna, hogy a vaníliás pudingport a legnehezebb beszerezni...
Hozzávalók:
20 db palacsinta
5 dl tej
1 csomag pudingpor 
4 ek. cukor

Az eperszószhoz:
fél kiló eper
10 dkg cukor
1 citrom leve
fél dl víz
1 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:
1. A palacsintákat kisütjük.
2. Megfőzzük a pudingot. ( Ugye nem baj, ha nem írom le, hogy hogy kell:))
3. Az epret megmossuk és apró kockákra vágjuk. Megszórjuk a cukorral és a citromlével,majd félórát állni hagyjuk.
4. Ráöntünk fél deci vizet és hozzáadjuk a keményítőt és pár percig forraljuk.
5.A palacsintákat megtöltjük a pudinggal és tetszőlegesen feltekerjük/ összehajtjuk. Az elkészült palikat az eperszósszal leöntve tálaljuk.
Jó étvágyat!:)



Thursday, 26 May 2011

Italia.....


Rómába indulásunk előtt mindenféle rémhíreket olvastam különböző fórumokon, hogy márpedig Rómában nem lehet jó pizzát enni...Hát mi minden nap azt ettünk-szégyen vagy nem, én csak a pizzára utaztam 3 nap alatt-és mondhatom, nekünk azért sikerült kifogni jó helyeket. És az igazi olasz kávé....Az én uram minden nap megivott 2-3 feketét. Sőt, egyszer még engem is rávett!!Engem, akinek ha fegyvert szegeznek a halántékához sem tudja tej/tejszín/tejpor nélkül meginni a kávét....Hát Róma kedvéért még ezt is megtettem:) De én azért maradnék a Cappuccinónál, amit tény és való, sehol nem tudnak úgy elkészíteni,mint Itáliában:)

Pizza Capricciosa

Egy kis bor.:)

Második nap ebédre olyan pizzát kértem, amin rucola volt...Eddig is szerettem a rucolát, de most halálosan és örök szerelembe estem vele. Hogy ez mennyire iszonyatosan durván jó pizzán....Itt prosciutto crudoval,parmezánnal és paradicsommal.

Itt mozzarella bufala-val és paradicsommal, prosciuttoval.

Ez pedig egy füstölt lazacos-rucolás-pomodori secchi-s változat....Talán ez volt a legdurvább!:)

Igen, ez vagyok én. Tipikus:)))Ehhez nemigen fűzök kommentárt. Nem érdemes.


És a Cappuccino:)

Spaghetti with meatballs

Ma nagyon kevéske időm jutott a főzésre...Lusta is voltam kicsit:) Ez a kaja fut nálunk is a Gyárban és Rómában is szerepelt az étlapokon.De nem vagyok különösebben büszke magamra,mert nem én gyúrtam a húsgolyókat, hanem készen vettem és csak kisütöttem őket. De legalább bevallom, nem csinálok úgy,mintha én állítottam volna össze a cuccot. Azért ez értékelendő, nem? Hát ha nem, akkor is nagyon fincsi volt:)


Hozzávalók:
fél csomag spagetti tészta
12 db marhahúsgolyó
fűszeres paradicsomszósz 
mozzarella sajt
étolaj

Elkészítés:
1. A tésztát kifőzzük.
2.A húsgolyókat olajban kisütjük. Állandóan forgatjuk őket, hogy minden oldaluk megpiruljon és lehetőleg a belseje se maradjon pink. Én időnként le is fedtem pár percre, aztán fedő nélkül pirítottam, megint fedő. Elég vicces, de nem lett rózsaszín a közepe, a külseje pedig crispy lett:)
3. A kifőtt tésztához hozzáadjuk az elkészült húsgolyókat, hozzáadjuk a paradicsoszószt és kislángon pár percig kevergetjük.
4.Mozzarella sajttal megszórva tálaljuk. A kép még a sajt előtti fázist ábrázolja, azért nincs rajta:)


Wednesday, 25 May 2011

Carnation lemon drench cake


Mohi küldött ma egy linket, hogy nézzem meg,mert milyen jó.És télleg jó. Többezer recept, receptkereső, minden ami kell.  A főoldalon már rögtön virítottak a citromtorták,úgyhogy gondoltam, akkor választok egy szimpit,aki ma az áldozat lesz. Carnation lemon drench cake. Hát hogy is hívhatnánk ezt magyarul...Talán citrommal/citromban áztatott torta???A carnation meg szegfű,szóval várom az ötleteket, hogy mi ez.
Aki egy szájösszeragasztóan édes cuccra vágyik, az csalódni fog, bele se kezdjen. Inkább fanyar. Meg is lepődtem, mikor láttam, hogy egy gram cukor sincs a tésztájában. Jesszusom, mi ez??Aztán kiderült,hogy lesz egy szirup is, amit a végén bele kell locsolni a cuccba. Hát ezért citromáztatta.
Hozzávalók:
225 gr puha vaj
4 tojás
400 gr sűrített tej ( itt: Carnation Condensed milk)
55 gr őrölt mandula
1 citrom reszelt héja és leve
225 gr liszt ( rétesliszt helyett én sima liszttel csináltam)
1 kk. sütőpor
1 ek. mák ( darált, vagy nem darált, szerintem mindegy)

Sziruphoz:
3 nagy citrom leve
10 dkg porcukor

Elkészítés:
1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt és kivajazunk-lisztezünk egy kb. 22 cm-es kapcsos tortaformát.
2.A hozzávalókat egytől egyig egy tálba tesszük és robotgéppel jól összedolgozzuk.
3.Belesimítjuk a tortaformába és kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. ( Tűpróba!!) Amikor már kezd erőteljesen repedezni a teteje, akkor figyeljünk, vegyük le a sütőt 150 fokra,mert hamarosan jó lesz.
4. A citromlevet a porcukorral közepes lángon szirup sűrűségűre főzzük. Ne várjuk meg, hogy kihűljön a torta,még melegen kanalazzuk vagy csorgassuk a szirupot a repedésekbe. Ha valamilyen csoda folytán nem keletkeznének rajta repedések, akkor sok-sok lyukat szúrjunk rajta és a lyukakba öntsük a szirupot.
5. Ha kihűlt, vegyük le a tortaformát és tálaljuk.
Készíthetünk hozzá citromos icingot ( az eredeti receptben ez megtalálható) de én 1-2 gombóc citromfagyival is el tudnám képzelni.:)

Wednesday, 11 May 2011

Marcipánkrémes-mangós kalács


Ismét kelt tészta. Mily meglepő. Hazafelé ötlöttem ki a marcipán-mangó ízkombinációt és meg kell mondjam remek lett.
A cseresznyés-túrós ridikül tésztáját készítettem el.Hatalmas téglalap alakúra nyújtottam és a következő krémmel kentem meg:
a tésztából kimaradt 2 tojásfehérjét habbá vertem, hozzákevertem 5 dkg reszelt marcipánt. Megszórtam egy konzervdoboz apróra vágott mangóval és feltekertem mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem ( kb 10 perc alatt sikerült a mutatvány, ez volt a süti legbonyolultabb része) és 160 fokon kb. 35 percig sütöttem.


Tuesday, 10 May 2011

Narancsos kókuszcsók



Remélem 10-20 év múlva eljön majd az az idő, amikor a megmaradt tojásfehérjéket macaron készítésére használom fel...Addig marad a kókuszcsók:)
A tegnapi cseresznyés-túrós ridikülből maradt meg 2 fehérje amit ma feláldoztam a kókuszcsók oltárán.
Kicsit feltuningoltam egy kis reszelt narancshéjjal és egészen parádés lett.:)
Íme, a nem túl bonyolult recept!!


Hozzávalók:
2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
12 dkg kókuszreszelék
1 narancs reszelt héja

Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket felverjük. Folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Jó sűrű masszát kapunk.
2.Fakanállal keverjük bele a kókuszreszeléket és a reszelt narancshéjat.
3.A sütőt melegítsük elő 160 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
4. Habzsák híján ( jelzem, nekem még mindig nincs:)) egy evőkanállal tegyünk kis halmokat a sütőpapírra és 8-10 perc alatt süssük meg a csókokat. Az utolsó 1-2 percben nyissuk ki a sütő ajtaját és már csak szárítsuk. Így a külseje roppanós, a belseje meg ragacsos lesz. Mint a brownie, csak fehérben és csoki nélkül.:)
5. Várjuk meg míg kicsit kihűl és utána könnyen-vagy inkább könnyebben elválik a csók a sütőpapírról.

Monday, 9 May 2011

Cseresznyés-túrós ridikül



Először is némi magyarázat a címre...Túrós táska lett volna, vagy rosszabb esetben batyu.Még rosszabb esetben-jelen helyzetben- ridikül. Alaktalan,formátlan, shapeless, egyik kicsi, másik nagy, harmadikból kifolyt a töltelék, negyedikből ki se látszik. Hát ez jellemzi röviden és tömören életem első túrós táskáit. Annak ellenére, hogy formájuk hagy némi kívánnivalót maga után, az íze TÖKÉLETES.
A receptet itt találtam.Kicsit átalakítottam és dagad is a májam,mert a cseresznye az én ötletem volt és hát  a túróval nagyon egymásra találtak. Nyammmm.

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
8 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet só
125 ml olaj

A krémhez:
2 tojás
15 dkg porcukor
50 dkg túró
koktélcseresznye apróra vágva
(nekem ebből a krémből elég sok kimaradt, de biztos csak azért mert béna voltam és nem sikerült szép tatyókat formáznom)


Elkészítés:
1. Az élesztőt a tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe öntjük az élesztős tejet, a sót, a cukrot, az olajat, a tojássárgákat  és jól összegyúrjuk.
3. Meleg helyen megkelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a porcukorral és a túróval, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét és hozzáadjuk az apróra vágott cseresznyét.
4.Ha megkelt a tészta, smét átgyúrjuk és kettévesszük. Mindkét cipót kb. 30cm x 40cm-es téglalapra nyújtunk és 10x10 centis négyzetekre vágunk.A négyzetek közepébe 1-1 kiskanálnyi tölteléket teszünk majd átlósan behajtjuk a négyzet 4 sarkát. Lehetőleg úgy, hogy a cucc ne folyjon ki belőle.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a ridikülöket, olajjal elkevert tojássárgával megkenjük a tetejüket,és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük őket,míg pirulni nem kezd a tetejük. Nekem kb. 15 perc alatt lettek készen.

Wednesday, 4 May 2011

Currys csirke krémes-kapros burgonyával


Ezzel a finom kajával ünneplem a blogom 10.000-es látogatottságát!!!!Éljen a blog:)))
Hozzávalók:
2 csirkemellfilé
1 kg krumpli
2 dl tejszín
1,5 dl creme fraiche
egy csokor kapor
só, bors, curry
olaj

Elkészítés:
1.A krumplit meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.Beledobjuk egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk. 
2. Lelocsoljuk a tejszínnel és a creme fraich-sel, jól összekeverjük. Megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.
3. Fólia alatt kb. 35-40 perc alatt puhára sütjük.
4. Közben a csirkemellet megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. Enyhén sózzuk.
5. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Mikor forró, beledobjuk a csirkemellcsíkokat és jól megszórjuk curry porral- annyit tegyünk rá, hogy szép sárga színt kapjon a hús.
6. Folyamatosan forgatva addig sütjük,míg piros nem lesz.

A húst a kapros burgonyával és salátával tálaljuk.


10 000!!!!!!!!!

Történelmi pillanathoz érkeztünk: néhány perce a mutató átlépte a 10.000-t!!!!!!!!Mindenkinek nagyon köszönöm, aki akárcsak eggyel is hozzájárult ehhez a hatalmas számhoz!!!!!!

Csak egy saláta...


Ez csak egy hipp-hopp saláta az esti vacsihoz. Mert olyan szépek a színei és mert tavasz van.:)

Hozzávalók:
fél fej jégsaláta, apró darabokra vágva vagy tépkedve
10-12 db koktélparadicsom félbe vágva
4 szál újhagyma, karikákra vágva
5 dkg ementáli sajt, apró kockákra vágva

Keverjük őket össze és bármilyen salátaöntettel vagy simán csak olívaolajjal locsoljuk meg. Én Ezersziget öntetet tettem rá. Imádom:)

Kakaós kifli

És íme, kakaósan is. Ha valaki még nem tudná, a tészta bonyolult receptje itt megtalálható.


Fahéjas kifli

Ahogy ígértem, elkészült a fahéjas kifli. A kakaós még a sütőben, majd lesz arról is egy poszt. A recept a Virlis kiflié, csak virsli helyett fahéjas cukor illetve cukros kakaó került bele. Édesen is megállja a helyét ez a tészta.:)

Közérdekű közlemény

Jelentem, hogy Szofika-a-konyhában már a Facebook-on is megtalálható, az alábbi linkre kattintva lehet csatlakozni:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_197044413663941&ap=1

Várok mindenkit:)
Pussz:
Szofika

Újabb virslis kifli

Az úgy volt, hogy vártam az Ákost meg az Enikőt hétfőn a koktélpartyra. Nagy lendülettel nekiestem a svéd mandulatortának, ami a kukában végezte...Ezek után úgy döntöttem, torta márpedig kell,így 1 hét leforgása alatt harmadszor is megsütöttem az Eszter svéd brownie-ját. Jelentem, egyre jobban sikerül. 
Mivel sósat is akartam, úgy gondoltam,megsütöm a múltkori -szintén AzEszternél talált-virslis kiflit. El is mentem bevásárolni.Már épp a receptet nyitottam meg a blogon, mikor láttam, jesszus, ebbe túró is kell, azt meg nem vettem. Na jó,én már mégegyszer ki nem megyek a boltba, keresek olyan virslis kiflit, amihez nem kell túró. Ezt sikerült találnom a Nosalty-n.És meg kell, hogy mondjam, ezt megtartom alap kelt tésztás receptnek. A tészta semmi perc alatt összeállt és még lisztet sem kellett szórnom alá,mikor nyújtottam.Hihetetlenül jó állaga van, nagyon könnyű volt vele dolgozni. Úgyhogy ma sütök is megint egy adagot, ezúttal kakaósat és/vagy fahéjasat.

A végtelenül egyszerű recept pedig a következő ( én az eredeti recept hozzávalóit feleztem,ebből az adagból 16 kifli lett).
Hozzávalók:
fél kiló liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 dl olaj
8 db füstölt virsli
1 tojás a kenéshez
sajt
kb. 1 kk.só

Elkészítés:
1.Az élesztőt cukros tejben szépen felfuttatjuk.
2. Összedolgozzuk a liszttel és az olajjal,hozzáadjuk a sót majd meleg helyen megkelesztjük. ( 50 fokos sütőben 20 perc alatt gyönyörűen megkel.)
3. Ha megkelt, gyúrjuk át mégegyszer és osszuk 2 részre. Mind a két cipót nyújtsuk megközelítőleg kör alakúra és osszuk 8 körcikkre.
4.Minden cikk széles felére tegyünk egy fél szál virslit és egy kis sajtot és tekerjük fel.
5.Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsibe, tojással kenjük meg a tetejüket és 20 perc alatt 200 fokon süssük ki. Ha kész, még forrón spricceljük le pici vízzel,így puha marad.
Az eredeti recept utasítását követve betettem a sütő aljába egy vízzel teli lábast. A mai napig nem értem, hogy ennek mi volt a funkciója, ha valaki tudja, várom a megoldást:) De a kifli isteni lett,úgyhogy lehet, hogy a lábas víz is közrejátszott:))