Monday, 25 April 2011

Svéd brownie a'la Eszter

Az Eszter receptje ez. Ma felrakta a facebook-os oldalára.Én megláttam és beleszerettem. Habár még a tegnapi Red Velvetből is van, de ezt muszáj volt megcsinálnom.Aztán egy kisebb fajta párbeszéd alakult ki a facebookon Eszter és köztem,merthogy én alig tudtam beleerőszakolni a masszát a tortaformába, neki meg folyt...Nagy nehezen megfejtődött a rejtély: 5 dkg liszttel kevesebb kell bele. Persze ez az élvezeti értékén mit sem ront. Egy gasztro-orgazmus ez a süti. A receptért és a sztoriért kattintsatok Az Eszterhez,mert megérdemli.Félelmetes, hogy ő milyen sütiket tud. Ismét köszönöm Eszter. Nagyon finom lett. Az uram hazaért, még a táskáját se tette le, de már az ajtóban az orra elé dugtam a tányért, hogy na ezt kóstold meg. Ízlett neki...
Bocsánat, hogy a tálalást is-majdnem-lenyúltam, de az a cukros tejföl olyan jól hangzott. Még dobtam rá egy pár szelet szamócát is, a biztonság kedvéért:)



Sunday, 24 April 2011

RE- Red velvet cake

Ehhez hozzáfűznivaló nincs. Vagy ha van, akkor ódákat lehet róla zengeni. A legeslegfinomabb süti a világon.  A recept a régi, itt megtalálható.
Én ezzel kívánok minden kedves látogatómnak Kellemes Húsvéti ünnepeket!!



Wednesday, 20 April 2011

Borzas eper

Folytatódik az eperláz, ahogy ígértem. Ma is elsétáltam a Görög előtt,és kiabáltak a polcról...Muszáj volt 2 dobozzal elhoznom. Az egyikből ez lett, a másik meg most fog landolni a hasamba:)
Szintén a Nosalty-n találtam a receptet, nagyon sok jó epres sütike van, azt hiszem,fogok még onnan szemezgetni:)

Hozzávalók: kb. 30 dkg eper
3 dkg porcukor
6 dkg margarin
9 dkg liszt

Elkészítés:
1.A porcukrot a liszttel és a margarinnal összegyúrjuk és az elkészült gombócot 1 órára a mélyhűtőbe tesszük.
2.Az epret megmossuk, lecsepegtetjük és félbe, ha nagyobbak, negyedekbe vágjuk.
3. Egy kisebb méretű tepsibe vagy inkább hosszúkás, őzgerincformába tesszük az epret.
4. A fagyasztóból kivett tésztát nagylyukú sajtreszelőn ráreszeljük az eperre és eloszlatjuk rajta.
5.180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. ( kb. 15-20 perc)
Lehet tuningolni porcukorral, vaniliaöntettel, de a vaniliafagyi sem hiszem, hogy túlzottan elrontaná:)


Epres túrókrémmel töltött rakott palacsinta


Ez valami istenien sikerült. A legutóbbi szabadnapomon a Szivem azzal állt elő, hogy akkor palacsinta...Hát persze húztam a számat rendesen, mert a francnak volt kedve szabadnapon 1,5 óráig palacsintát sütni. Rájöttem, hogy a palacsintasütés nem az én idegrendszeremnek és türelmemnek való. Legalábbis az a mennyiség nem, amit az én uram képes magába burkolni. Na jó, de akkor valami fullosat,és Te sütöd a palacsintát. Az uram belement. Szó nélkül kikeverte a palacsintatésztát és tisztességgel kisütötte őket az utolsó darabig. Én csak kikevertem a krémet és töltögettem a palacsintákat. Ennyi:)
A recept a Nosalty-ról,mert már rég főztem-sütöttem onnan.

Hozzávalók:
palacsintatészta( nem részletezem, mindenkinek megvan a maga receptje, kisütünk kb. 15 db palacsintát a szokásos módon)
A krémhez:
25 dkg túró
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
40 dkg eper
vanilia aroma ( nálam ez kimaradt)
3 tojás
5 dkg porcukor ( igen, mégegyszer 5 dkg)

Elkészítés:
1.Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, kis kockákra vágjuk.
2.A túrót 5 dkg porcukorral, a 3 tojás sárgájával,citromhéjjal összedolgozzuk.
3.A tojásfehérjéket a másik 5 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
4.A tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába majd hozzáadjuk az epret is.
5.Ezzel a töltelékkel töltjük meg a palacsintákat és egy tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk őket, 2 emelet magasan.
6.Előmelegített sütőben 180 fokon alufólia alatt 20 percig sütjük őket.
Tálaláshoz bármi: csokiöntet, tejszínhab, vaniliasodó, custard... Mi citromszósszal ettük.Elég komoly volt:)

Epres-mandulás pite


Itt az eperszezon!!Véééégre!!!Az eper minden formában jöhet, sütiben, tortában, krémben, főételként, reggeliként, desszertként...Mindegy.
Úgyhogy akkor következzen pár recept, ez lesz az első!!Innen.

Hozzávalók:
2 bögre eper
2 bögre liszt
1 bögre tej
20 dkg vaj
1 bögre szeletelt mandula
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
kb. 10-15 dkg porcukor

Elkészítés:
1.A vajat habosra keverjük a tojással és a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet is, a mandulát és a tejet.
2.Reszeljük bele a citromhéjat.
3. A kész masszát simítsuk  sütőpapírral bélelt tepsibe  és a tetejét borítsuk be a felkarikázott eperrel.
4.Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig süssük.

Wednesday, 13 April 2011

Spenótos-ricottás-sonkás tortellini zöldfűszeres mártással

Ez a kaja rekordidő alatt készült el. 5 perc? Talán.
Jó, valljuk be, a tortellinit azt készen vettem, de néha ilyet is kell. És ez a tortellini annyira finom, hogy totál rákattantam mostanában:)Na de büntetésből felteszek ma egy "normális" receptet is, ha sikerül elkészíteni.
Na de vissza a tortellinihez!
Hozzávalók:
25 dkg spenótos-ricottás tortellini
25 dkg sonkás tortellini
2 dl creme fraiche
zöldfűszerkeverék, kakukkfű
ementáli sajt

Elkészítés:
1. A tortellinit lobogó, sós vízben kb 2-3 perc alatt kifőzzük. Ha a tortellinik feljönnek a víz tetejére, akkor a jó. Mint a gnocchinál. Leszűrjük és visszatesszük a lábasba, amiben főtt.
2. Ráöntjük a creme fraichet és a zöldfűszereket, jól összeforgatjuk és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk.
Bonyolult???:))

Tuesday, 5 April 2011

Rakott tészta baconnel

Nyanyekos tésztát akartam ma. Mindig az van, mikor 1. semmi nincs itthon, 2. nincs időm főzni, 3. a Picim nagyon éhes.:)
Aztán kinyitottam a hűtőt,és egyből eszembe jutott, hogy a paradicsomszósz elfogyott. A hűtő meg finoman szólva is üres volt, leszámítva a 6 db Lidl-ös Háromsajtos pizzát, amit a Picimnek vettem.:) Úgyhogy ez lett a végeredmény.

Hozzávalók:
fél csomag spagetti
15 dkg kockázott bacon
3 szál füstölt virsli
diónyi vaj
2 ek. liszt
2-3 dl tej
só, bors, szerecsendió, kakukkfű, zöldfűszerkeverék
pici étolaj
sajt

Elkészítés:
1.A tésztát kifőzzük.
2.Kevés olajon megpirítjuk a bacont,majd az apróra vágott virslit is hozzáadjuk.Mikor a virsli is megpirult, kakukkfűvel és zöldfűszerkeverékkel ízesítjük,majd félretesszük.
3.A vajból,lisztből, tejből bechamel-mártást készítünk,sózzuk,borsozzuk,őrölt szerecsendióval ízesítjük-szokás szerint.
4.A kifőtt tésztát összekeverjük a bechamellel és a baconös-virslis keverékkel és egy tepsibe/ tűzálló tálba tesszük. Sajtot teszünk a tetejére és előmelegített sütőben addig sütjük,míg a sajt rá nem pirul.

Friday, 1 April 2011

Sajtos puffancs...vagyis tallér


Na jó, azt én is elismerem, hogy első ránézésre inkább tűnnek krumplis pogácsának, mint sajtos tallérnak...ne adj' Isten puffancsnak. Nyilván áprilisi tréfa áldozata lettem ezzel a mai alakítással. Merthogy minden hajszálpontosan ugyanúgy készült,mint legutóbb, Anyuci híres sajtpuffancsának receptje alapján.
Ok, tettem bele egy kis őrölt szerecsendiót, de nem hinném, hogy ez az 1 gramnyi anyag olyan őrült sokat változtatott volna a tészta állagán.
Lényeg a lényeg, egy ragacsos masszát kellett volna kapni, amiből vizes kézzel jobb esetben gömböket formál az ember, amik aztán a sütőben puffancsokká alakulnak. Ma nem így történt. Ragacsos helyett folyós masszát kaptam. Sebaj, egy evőkanállal kanalaztam rá a cuccot a sütőpapírral bélelt tepsire, és láss csodát, habár nem puffancs alakjuk lett, de 15-17 perc alatt megsültek a 180 fokos sütőben,és az ízük ugyanolyan,mintha puffancsok lennének.
Szóóóval, amikor azt gondoljuk, hogy kész, ez megy a kukába, akkor is fejezzük be a remekművet,mert sosem tudni,mi lesz a végeredmény. Lehet, hogy végül mégis a kukában landol, de ha meg nem, akkor jól jártunk. Ennek ékes példája a sajtostallér,és valamilyen szinten a tegnapi sajtos-virslis kiflik is.
Summa summarum: never give up!!!!