Monday, 28 February 2011

Chocolate Fudge Cake


Na, ez az a süti, amiért a kolleganőimmel vérre menő harcot tudunk vívni, ha marad a dobozban egy csúnyácskább, összenyomódottabb szelet, amit már a vendégnek nem lehet kiadni.Olyankor aztán hipp-hopp a pulton a vaniliafagyi és 4-5 kiskanál gazdája tolakodik a dobozhoz, hogy mindenkinek jusson egy hari a Chocolate Fudge Cake-ből.:)Főleg melegen a finom, vaniliafagyival.
Az enyém persze messze nem lett olyan finom, talán kicsit sokáig sütöttem. Majd kísérletezek, nagyon sok ígéretes receptet találtam. Íme az első próbálkozásom-ez egy kis adag, 6 szelet lett belőle egy hosszúkás mini őzgerinc-formában. Mondjuk 2 személyes adag:)

Hozzávalók:
A tésztához:
85 gr rétesliszt ( azt hiszem, angolul self-raisin flour)
30 gr cukrozatlan kakaópor
csipet só
115 gr kristálycukor
115 gr margarin
1 tk. Vanilia eszencia
2 egész tojás
2-3 ek. Tej

A „szósz”-hoz:
85 gr porcukor
30 gr cukrozatlan kakaópor
225 ml tej

Elkészítés:
1.A lisztet keverjük össze a sóval, kakaóporral.
2.A tojásokat keverjük habosra a cukorral, margarinnal, vanilia eszencival.
3.Adjuk a tojásos masszás a lisztes keverékhez,és dolgozzuk hozzá a tejet is.
4.Kivajazott őzgeric vagy mini tortaformába simítsuk a masszát.
5.Keverjük csomómentesre a szósz hozzávalóit és öntsük a tésztára.
6.Most tehetjük be a sütőbe. Nekem 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt sült meg. Az eredeti recept 40-60 percet ír. ( Elég tág az intervallum, de szerintem 1 óráig semmiképp se kell sütni.)

Ha benézünk menet közben a sütőbe, ne ijedjünk meg, a szósz a tetején bugyogni fog. Aztán szép lassan belülről kifelé haladva elkezd megszilárdulni.Én akkor nyilvánítottam késznek, amikor már a széle sem bugyogott egyáltalán.
Többféleképpen tálalható: melegen vanilia fagyival vagy hideg vanilia öntettel, vagy hidegen forró vanilia öntettel. Mindenhogy nagyon finom:)


Tojáskrémes-virslis bagett sonkaköntösben rucola salátával


Hát a neve hosszabb,mint az elkészítése:)
Hiába, néha ilyen kaja is kell, nem kell mindig hús meg tészta meg sok sajt meg meleg étel. A maga módján ez is meleg étel, ha azon frissiben megeszi az ember.

Hozzávalók:
1 db félkész fokhagymás-zöldfűszeres bagett ( azt hiszem, Anyu a LIDL-ben szokta otthon venni)
2 szál füstölt virsli
6-7 szelet vékony pulykasonka ( SaGa selyemsonka erre a célra tökéletes)
rucola saláta
tojáskrém ( én most készen vettem, de Körimama tojáskrémjét semmi nem űbereli,majd felkerül annak a receptje is, vagy majd Csilla bepötyögi nekünk szépen egy kommentben, ugye Körimama?:))

Elkészítés:
Az útmutató szerint megsütjük a bagettet és felszeleteljük.
A virslit pici olajon megsütjük és hosszúkásra szeleteljük.
A rucolát megmossuk, lecsepegtetjük, egy konyhai törlőlkendővel felitatjuk róla a vizet.
Minden szelet bagettre egy teáskanálnyi tojáskrémet púpozunk, erre egy pár szál rucolát, majd egy szelet virslit.
Végül a bagett egyik végét egy félbehajtott sonkával betekerjük.
Jó étvágyat!


Túrós tészta


Hát a magyar konyha másik borzasztóan finom és őrültem bonyolult, professzionális szakácstudást igénylő étele. Nem is érdemes feltenni ezt a „receptet”-már ha nevezhetjük annak- ,mert a túrós tésztát mindenki el tudja készíteni. Nálam ugyanaz a kategória,mint a rakott krumpli: sok-sok-sok tejföl. Rájöttem, hogy imádom a tejfölt.:) Na de a lényeg, hogy szerintem ez a kép annyira szép lett-ami nálam ritka, hogy egy ételfotó jól sikerült-hogy ha másért nem is, hát ezért felposztolom.
Az embereket 2 csoportra lehet alapvetően osztani: aki kristálycukorral eszi a túrós tésztát és aki szalonnapörccel. Abszolút, 200%-osan a szalonnacsoport tagja vagyok:)

Hozzávalók:
fél csomag szélesmetélt tészta
jó sok tejföl
túró
kis kockákra vágott bacon

Elkészítés:
Főzzük ki a tésztát.
Egy szerpenyőben kevés olajon pirítsuk jó ropogósra ( crispy-re) a szalonnakockákat.
A kifőtt tésztára borítsunk jó sok tejfölt és túrót, kissé keverjük el-sózzuk ha szükséges, bár én a tejfölbe szoktam sót tenni-és szórjuk meg a szalonnával. Ennyi a történet.Isten áldja a túrós tésztát!


Saturday, 26 February 2011

Rakott krumpli

Na ez az a kaja, amit soha nem tudok megunni és bármennyit képes vagyok belőle megenni. A Picim azt mondta, ne legyen rakott krumpli, mert ő azt nem szereti. Hát én meg imádom,úgyhogy apukám, ha tetszik, ha nem, rakott krumpli lesz. Jó, akkor majd ő eszik mást.-Egyél.
Éjfélkor hazatérvén a munkából üres tepsi fogad a konyhában. -Hol a rakott krumpli?Hát pici ez olyan finom volt, hogy most már szeretem a rakott krumplit, de csak azt amit te csinálsz.Elcsomagoltam a másik felét holnapra,nem baj?-Nem szívem, nem baj.:)


Hozzávalók:
1 kg Charlotte burgonya ( ismét:)
5 db főtt tojás
nagy pohár tejföl ( talán 375 gr-os?)
6-8 szelet házikolbász:)

Elkészítés:
Keményre főzzük a tojásokat, megpucoljuk, csíkokra vágjuk. ( Tojásszelőm momentán nincs, úgyhogy elég amorf formájú tojásdarabok figyelnek a kajában:)
Karikákra vágjuk a kolbit.
A krumplit megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk és jól megsózzuk.
Egy tepsibe lerakjuk a krumplit, rá a kolbászt, a tojásszeleteket és ráborítjuk az egész pohár tejfölt. Kicsit összekeverjük ( nem nagyon, mert akkor még jobban összetörik a tojás:)) és fólia alatt addig sütjük, míg a krumpli puha nem lesz. Azt hiszem, talán 40 percig volt bent 200 fokos sütőben, de félóra után levehetjük a fóliát és megkóstolhatunk 1 krumplit.

Az én rakott krumplim azért finom,mert tocsog a tejfölben és vékonyra van vágva a krumpli. Kiver a víz az olyan rakott krumplitól, ami 3 cm vastagra van vágva,és csak képről látott tejfölt, borzasztóan fujtós tud az olyan lenni. Sok tejföl,nagyon sok, amennyi a tepsibe belefér. Ki se látszódjon belőle a krumpli, ez a titok nyitja:)


Lazacfilé kapros-krémes burgonyával


Az új konyhám első remekműve.Mit ne mondjak, elég jól sikerült. A köret különösen elnyerte a tetszésemet. Mindenféle húshoz remek lehet, nem csak halhoz. De lazachoz igazán nyerő, a kapor miatt.

Hozzávalók:
2 lazacfilé
kb. 70 dkg Charlotte burgonya ( kis szemű, hosszúkás, kissé édeskés, nagyon jópofa)
egy csokor kapor
kb. 2 dl creme fraiche ( vagy tejszín, esetleg tejföl, vagy a kettő keveréke, és akkor az máris creme fraiche:)
só, bors, kevés étolaj

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk. Egy tepsibe leterítjük, sózzuk, borsozzuk. Rázódítjuk a creme fraichet és az apróra vágott friss kaprot, jól összeforgatjuk és fólia alatt 180 fokon ( most villanysütőm van) kb. 40 percig sütjük, amíg a krumpli puha nem lesz.
Amíg a krumpli a sütőben, elkészítjük a lazacot. Megmossuk a filéket, enyhén sózzuk, borsozzuk őket, majd kevés olajon egy serpenyőben kis lángon,folyamatosan forgatva megsütjük. Sűrűn forgassuk, és az oldalára is fektessük a lazacot ( főleg ha vastag a filé), hogy minden oldalán átsüljön és ne maradjon belül sem nyers. Nem baj, ha a kérge kicsit „crispy” lesz.
Ennyi, kivesszük a krumplit a sütőből és tálalunk:)

Tuesday, 15 February 2011

Red Velvet Cake

Nem gondoltam, hogy könnyes lesz a búcsú a Lascotts Road 40-től.Amennyire utáltunk itt lakni az elején,mégiscsak majdnem 1 évig ez volt az otthonunk. Piros konyhából csináltunk Magnolia színűt, kék szobából mályvaszínűt Mohának, narancssárgából halványzöldet magunknak. Megszerettük na, szomorúak vagyunk mind a ketten napok óta....:(
Meg hát ebben a konyhában készült drága blogom minden alkotása, az összes sötét fotó, de én szerettem itt főzni. Úgy gondoltam,méltóképp illik búcsúznom a Konyhától is, ahol kétségtelenül a legtöbb időt töltöttem a házban. Talán még az ágyban sem voltam ennyit:)
Búcsútortám: Red Velvet Cake
Viszlát Lascotts Road!:(


Gizikénél találtam a receptet, a tésztát az alapján csináltam, a krém pedig a Whoopie pie krémje lett csak citrom nélkül, natúr krémsajtos krém.
Hozzávalók a tésztához ( 22 cm-es tortaforma):
18 dkg liszt
fél ek. kakaó
fél mokkáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál sütőpor
18 dkg kristálycukor
18 dkg margarin
1 dl tejföl
vanilia aroma
1 db tojás
piros ételfesték
csipet só

1. Egy tálban keverjük össze a lisztet a kakaóporral, szódabikarbónával, sütőporral, sóval.
2. Egy másik tálban keverjük habosra a tojást a margarinnal, cukorral, tejföllel, adjuk hozzá a vanilia aromát és a folyékony ételfestéket. ( Ha az ételszínező por állagú, akkor a lisztes cucchoz adjuk)
3.Keverjük össze a 2 tál tartalmát és simítsuk sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába.( Elég sűrű a massza.)
4. Előmelegített sütőben 150 fokon ( hőlégkeverésesnél) 35 percig, tűpróbáig sütjük.
5. Borítsuk rá egy tányérra, vegyük ki a formából és húzzuk le a papírt, majd fordítsuk vissza, hogy a teteje legyen a teteje.:) 
Ha kihűlt, kenjük rá a krémet. ( Nekem nem sikerült megvárni a hűlést, még most is meleg az egész torta, de mostmár megkóstolom:)

A krémhez:
14 dkg porcukor
8 dkg krémsajt
8 dkg margarin
Keverjük habosra.
Az arányok kb. ezek,de nem tudom pontosan,mert a maradék krémsajtot és maradék margarint használtam el, nem tudom mennyi volt pontosan, lényeg, hogy kenhető állagú krémet kapjunk.
Elvileg ha kihűlt, 1-2 órára hűtőbe kéne tenni, hogy könnyebben lehessen szelni, de jelentem, melegen is nagyon szépre fel lehet szelni:)


Sunday, 13 February 2011

Kakaós csiga

Jelentem, elkészült életem első kelt tésztás süteménye.:)) Sosem csináltam még semmi ilyesmit, valahogy az élesztőtől mindig féltem-mint kiderült nem hiába:)
Na de ma reggel erőt vettem magamon, elcsattogtam a lengyel boltba, ahol ugyanolyan friss élesztőt lehet kapni,mint otthon,és nekiálltam.
Százával találtam kakaós csiga recepteket, de végül emellett döntöttem, elsősorban a rövid kelesztési idő miatt. Az élesztőt ugyan csak második nekifutásra sikerült felfuttatni-azt hiszem az elsőnél kicsit forró lett a tej-de jelentem, sikerült:)

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 tojássárgája
3 dkg élesztő
csipet só
3 dl tej
10 dkg cukor

A töltelékhez:
olvasztott margarin
kristálycukor
kakaópor

A tetejére:
vaniliás cukorral elkevert tej


Elkészítés:
1. Kb. 1 dl tejbe tegyünk 1 ek. cukrot és kissé melegítsük meg a tejet tűzön vagy mikróban, de ne legyen forró. Morzsoljuk bele az élesztőt és várjunk pár percet míg felfut. Ha nem sikerül, próbáljuk meg újra.Másodszorra biztos menni fog:)
2.Egy keverőtálba tegyük a lisztet, a cukrot, a tojássárgákat, a sót és a maradék tejet, majd adjuk hozzá az élesztős tejet és gyúrjuk jól össze. Addig dagasszuk,míg a tészta el nem válik az edény falától.
3.Fedjük le egy konyharuhával és meleg helyen ( pl. paplan alatt) 30-45 percig kelesszük.
4.Enyhén lisztezett deszkán ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtsuk ki. Kenjük meg olvasztott margarinnal, szórjunk rá bőven kakaóport ( keserű, cukrozatlan) és kristálycukrot.
5.Tekerjük fel és 2-3 centi vastag darabokra-csigákra-vágjuk. Kivajazott-kilisztezett tepsibe tegyük őket egymás mellé. Ne túl közel,mert szélesednek és magasodnak rendesen.
6.Hideg sütőbe tegyük-addig is kelnek,míg bemelegszik a sütő-és 180 fokon 25 percig süssük.
7. Vegyük ki és a vaniliás cukros tejjel locsoljuk meg őket-ettől lesznek finom puhák-és még 8 percre tegyük vissza a sütőbe.
Ebből a mennyiségől 17 db csiga lett, ebből 2-3 elég csoffadt, ami a sarka volt, de az is el fog fogyni:)

Friday, 11 February 2011

Whoopie pie

Mondják, aki fél a macarontól, az süssön whoopie piet,mert az sokkal könnyebb...Aha, köszi. És aki a whoopie pie-tól is fél, annak mi marad? A Non plus ultra?
Hát jelentem, nekiálltam ma. 
A receptet itt találtam. Választási lehetőségem nem nagyon volt, mert a gugliba beírva a whoopie pie recept konstrukciót, gyakorlatilag minden oldal ezt az egy receptet dobta ki magyarul...Még jó,hogy a Mohinak Karácsonyra egy egész Whoopie-s könyvet vettem. Majd beszkennelhet belőle pár oldalt.:) Mert hát ahogy kinéznek az siralmas, de az íze, az mindent felülmúl.Én még ilyen isteni finom tésztát sose csináltam és sose ettem.Csak hát nem lettek szépek,mert nincs habzsákom, így jobb híján egy kis zacsiba töltöttem bele a tésztát, icipici lyukat vágtam a sarkára és kb. 2 korongot sikerült is szépen kinyomni vele ( belülről kifelé haladva, csiga alakban, ahogy a recept is írja), de 2 korong után valahogy háromszor akkora lett a zacskón a lyuk és egy nagy placsni lett.
Nem is sütöttem ki az egészet, betettem a maradék tésztát a hűtőbe és krémet is csak egy féladaggal kevertem ki. Azért lett pár szép korongom, így kb. 10-12 egész tűrhető whoopie-t sikerült prezentálnom, a nyomibb darabokat meg csak úgy megettem, mellé kiskanállal a citromos-krémsajtos tölteléket. Nem ez volt az utolsó, hogy próbálkoztam. Nem adom fel!!!Ezzel megéri ennyit szenvedni! Na de kérem, akkor milyen lehet macaront sütni....

Tuesday, 8 February 2011

Rokolya Heni ananászos csirkéje

Rég nem jelentkeztem, hiába, a dolgos hétköznapok...
Kedves blogolvasóm és egyben kedvenc unokanővérem, Heni küldte pár napja ezt a receptet, hogy náluk mennyire szereti a család. Na, gondoltam, amiben ananász van, sajt, tejszín és csirkemell, az rossz nem lehet. Most sült ki. Köszi Heni:))

Hozzávalók:
1 csirkemellfilé
1 doboz darabolt konzerv ananász ( vagy friss)
1,5 dl tejszín
1 ek. liszt
vaj
só, bors
reszelt füstölt sajt

Elkészítés:
1.Vágjuk szép vékony szeletekre a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk.
2.Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és hirtelen süssük meg a húsok mindkét oldalát.
3.Egy tepsibe tegyük egymás mellé a hússzeleteket, a visszamaradt vajat öntsük a húsok alá.
4. Dobjuk rájuk az ananászkockákat és locsoljuk meg a liszttel alaposan elkevert tejszínnel. (Heni tippje: a liszt akkor kell, ha zsírszegény, hígabb tejszínt használunk,mert akkor nem biztos, hogy kellőképp besűrűsödik.Én nem találtam a dobozon, hogy hány %-os a tejszín,úgyhogy a biztonság kedvéért 1 ek. liszttel elkevertem-pudingos rázókában ( azt hiszem shaker-nek hívják, nálunk csak " rázóka"))
5.Szórjuk meg reszelt sajttal ( én otthonról hozott Karaván sajtot használtam).
6.180 fokos előmelegített sütőben fólia nélkül kb. 15 perc alatt süssük készre.
Főtt rizzsel tálaljuk. ( Amit most úgy főztem, hogy egy zöldségleves-kockát tettem a főzővízbe.)


Thursday, 3 February 2011

Svéd húsgolyó

Amikor megláttam a Nosalty-n a svéd húsgolyó receptjét, azt hittem elájulok.Egyből eszembe jutottak megboldogult egyetemista éveim, amikor az Orosz irodalomtörténet 8.című roppant érdekfeszítő kurzus helyett inkább azt a programot választottam magamnak, hogy elmetróztam az Örsre és benyomtam egy kis adag húsgolyót krumplipürével, áfonyaszósszal.Volt amikor barna mártással adták, de én jobban szerettem az áfonyás időket.Akció idején 10 golyó 100 forint volt. Te jó ég!!Olyankor dőzsöltem is, egy szelet mandulatortát is lenyomtam utána.
Sajnos a recept nem hozta vissza a nosztalgikus ízeket. Egy roppant finom fasírt, de ennyi. Nem Ikeás. Sajnos. Hiába, olyan húsgolyót csak az Ikeában tudnak csinálni.

Hozzávalók:
50 dkg darált hús ( én marhát használtam)
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 tojás
1 dl tejszín
7,5 dkg zsemlemorzsa
2 kk. só
fél kk.őrölt bors
petrezselyemzöld(sajnos nem volt itthon friss, így szárítottat használtam)

Elkészítés:
1. Vajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát.
2.Verjük fel a tojást, adjuk hozzá a tejszínt és a zsemlemorzsát.
3.A darált húshoz keverjük a fűszereket, majd adjuk hozzá a hagymát és a tojásos masszát. Kézzel jól dolgozzuk össze. Ha nem megfelelő az állaga, még egy kis zsemlemorzsát tegyünk hozzá.
4.Egy serpenyőben hevítsünk olajat és tegyük bele a kis gömbökre formázott húsgolyókat /fasírtokat. Kis lángon, időnként forgatva őket süssük készre.
Köretnek krumplipürét és áfonyaszószt adtam hozzá.Csak hogy mégis legyen valami ikeás fílingje...

Wednesday, 2 February 2011

Ételmérgezést kaptam...

A bloghoz kapcsolódó mai bejegyzésem az ételmérgezésről szól.Mivel napi szinten tevékenykedünk a konyhában, érdemes tisztában lennünk az alapvető higiéniai szabályokkal, ezáltal elkerülve az ételmérgezést. Mentségemre legyen mondva, az étel, amitől már 2 napja lázasan, hányingerrel, és ami a legfőbb étvágytalanul vergődök, nem az én konyhámból került ki. Nem titok, a kép is árulkodik róla: egy félkész carbonara spagetti volt a bűnös. Pfff, ezt sem eszem most azt hiszem évekig. Na de lássuk, hogy mire kell figyelni a konyhában, és ha már megtörtént a baj, hogyan lábalhatunk ki belőle minél előbb.

Mi is az ételmérgezés?
A köznyelv minden olyan megbetegedést ételmérgezésnek nevez, melyet az elfogyasztott élelmiszerben lévő vírusok, baktériumok,méreganyagok okoznak.
A tünetek akár már félórával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek (igen, így van), de akár 2-3  nappal, vagy 1 héttel később is, bár ez utóbbi ritkább.

Mik a tünetei?
Hányinger( igen), hányás, hasmenés(igen),hasi görcsök, általános rosszullét ( igen),puffadás ( igen), esetenként hőemelkedés vagy magas láz(igen).Súlyosabb esetben, ritkán kettős látás, eszméletvesztés,nyálfolyás, görcsök,tudatzavar, izombénulás.

Romlott volt-e az étel?
Ha ételmérgezést kapunk, egyáltalán nem biztos, hogy az étel romlott volt.Lehet, hogy a szagán, állagán, ízén semmi szokatlant nem éreztünk, ám ha mégis-akkor méginkább gyanakodhatunk ételmérgezésre.

Hol fordulhat elő?
Bárhol, leginkább magánháztartásokban, a tömeges ételmérgezés pedig rendezvényeken, vendéglátóhelyeken, közétkezdékben fordul elő.

Milyen élelmiszerek okozzák?
Főként azok a tojás-vagy hústartalmú ételek, melyek egyáltalán vagy nem teljesen vannak átsütve, megfőzve, a teljesség igénye nélkül:
tojáskrémes, tojáshabos sütemények,madártej, tojásos nokedli,carbonara spagetti (!!!),vagdalt hús, hamburger, tatárbifsztek,majonézes saláták, nagy darabban, egészben sütött húsok.
GOMBA: fokozottan figyeljünk rá, ha gombafogyasztás után hasmenés, hányás jelentkezik,azonnal forduljunk orvoshoz!

Hogyan kezeljük?
Általában orvosi beavatkozás, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik az ételmérgezés 2-3 nap alatt. Ágynyugalom, pihenés, diéta, bőséges folyadékfogyasztás ( főleg hányás, hasmenés esetén) javasolt, szükség esetén lázcsillapítás.Ha magas láz, vagy véres széklet jelentkezik, keressük fel a háziorvost.

És végül a legfontosabb!Hogyan előzzük meg?
Mossunk kezet gyakran, főleg főzés és étkezés előtt!
A nyers húst, baromfit tároljuk elkülönítve!
Tartsuk tisztán a konyhát, a konyhai eszközöket!
A maradék ételt forraljuk át fogyasztás előtt!
Ha házon kívül étkezünk, legyünk igényesek! (itt a hibapontom)
Csak forrón tálalt meleg ételt, csak hűtőben tárolt hideg ételt fogyasszunk!
Jegyezzük meg, hogy a nyers tojást, húst tartalmazó ételek veszélyesek!Kisgyereknek, beteg embernek ne adjunk ilyet!
A frissen készült, forrón tálalt étel a biztonságos!