Sunday, 26 December 2010

Halászlé lazaccal

A halászlé olyan nehezen jött össze, hogy el se tudom mondani. Ez alapján a recept alapján csak vállalkozó szelleműek próbálják elkészíteni, akiket nem zavar, ha a végeredmény olyan messze lesz a halászlétől,mint Makó Jeruzsálemtől.
Viccet félretéve, a halászlékészítés ötlete több sebből vérzett.1: pontyot,vagy ahhoz hasonló olyan halat, amiből halászlé készíthető, nem sikerült széles e Londonban beszerezni.Illetve hal még lett is volna, de EGÉSZBEN. Én nagy naivan csak 1-2 szeletet akartam, mondván, csak hárman vagyunk,meg egyébként is, nincs az az isten, hogy én egy egész halat felpucoljak.Vagy azt a csirkével szokták? Mindegy is...Nem lett hal.
2: gyufatészta. Fene se gondolta, hogy ez ekkora luxus lesz itt, dehát halászlét másmilyen tésztával, hááát, elég gáz. Mint a mellékelt fotó mutatja, gyufatészta sem lett.Mindezek ellenére sikerült egy "halászlét" összehoznunk, ami piros volt, halízű, és még tészta is volt benne:)

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
1 gulyásleves-kocka
3-4 halászlé kocka ( illetve halkocka)
pirosarany,pirospaprika
só,bors,olaj
liszt
lazacfilé

Elkészítés:
1.Olajon üvegesre pirítjuk a hagymát.Félrehúzzuk a tűzről és jó sok pirospaprikát szórunk rá valamint egy kis lisztet, hogy majd jó sűrű legyen.
2.Felöntjük vízzel (mennyiséget nem tudok) és fűszerezzük: só,bors,pirosarany, leveskockák. 
3.A legvégén a halat tesszük bele apró darabokra vágva. ( Nálunk csak azért került bele, hogy halízű legyen a leves.)
4.Külön kifőzzük a tésztát és tálalásnál adjuk a leveshez.

Gyömbérjégkrém

A jégkrémtorta egyik fő összetevője a habkarika.Gyömbérrel,citromhéjjal, fagyi formában...Hát nem is nagyon tudom hova ragozni, elég szigorú.:)
Hozzávalók:
6 db habkarika
3-4 dl tejszín ( double cream)
1 citrom reszelt héja
3 ek. cseresznyelikőr ( én a Karácsonyi puncsból tettem bele)
2 ek. kristálycukor
reszelt gyömbér
juharszirup
( Az eredeti recept valami szirupba áztatott gyömbérdarabokról beszél, amit sehol sem találtam, így maradt a sima gyömbér és egy kis juharszirup:))

Elkészítés:
1.A habkarikákat törjük darabokra.
2.A tejszínt verjük fel, de ne kemény tejszínhab legyen belőle, csak egy kicsit krémes legyen.Adjuk hozzá a cukrot, a likőrt, a citromhéjat és a reszelt gyömbért.
3.Keverjük hozzá az összetört habkarikákat.
4. Egy 18 cm-es tortaformát béleljünk ki folpackkal ( én tortaforma helyett a mini-őzgerincformát használtam) és öntsük bele a tejszínes-habkarikás keveréket.
5.Min. 4 órahosszát fagyasztóban pihentessük,majd késsel szeleteljük fel,mint egy jégkrémtortát.Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.


Saturday, 25 December 2010

Mákosguba-torta

Az, hogy mákosguba lesz-e Karácsonykor, nem is volt kérdés.Inkább az, hogy milyen mákosguba. Az Anyuci-féle tojáshabos tetejű gubával nemigen tudja semmi a versenyt felvenni. A Vidék Íze újságban még 2 hónapja találtam ezt a gubareceptet és elmentettem a kedvencekbe, mondván, jó lesz Karácsonyra.Megcsinálram,jó lett.
Hozzávalók:
6 kifli ( nálunk a jól bevált görög laposkenyér helyettesítette)
20 dkg darált mák
5 ek. porcukor
2 alma lereszelve
1+4dl tej
3+2 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 ek. vanília aroma

Elkészítés:
1. 1 dl tejet forraljunk fel 2 ek. kristálycukorral és a vanilia aromával és locsoljuk le vele a kenyér/kiflidarabkákat.
2.A darált mákot keverjük ki a porcukorral és a reszelt almával és keverjük össze a kiflikkel.
3.Kivajazott kapcsos tortaformába nyomkodjuk a mákos kiflimasszát. Tetejére a 4 dl tejből, 3 ek. cukorból és 1csomag pudingporból főzött vaniliás pudingot öntsük.
4.Ha teljesen kihűlt, kapcsoljuk ki a tortaformát,és mint egy tortát, szeleteljük fel a gubát.
Az eredeti recept szerint tejszínhab és narancskarikák dukálnak a tetejére. Lehet ezt még tovább fokozni, de így is nagyszerű lezárása volt a Szenteste halas menüjének.

Fokhagymás sajtkrémleves

Egy könnyű kis leves mára.A recept a Mindmegettéről származik, némi átalakítással készítettük el Mohival.
Hozzávalók:
diónyi margarin
1 púpos ek. liszt
4 dl tej
4 dl víz
1 csirkehúsleves kocka
2-3 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
petrezselyemzöld
só,bors,őrölt szerecsendió

Elkészítés:
1.Hevítsük fel egy lábasban a margarint.Húzzuk félre a tűzről és szórjuk rá a lisztet, majd a reszelt sajtot. Kevés tejjel öntsük fel és tegyük vissza a tűzre. Kézi habverővel lassú tűzön folyamatosan kevergessük, amíg a sajt fel nem olvad.
2.Adjuk hozzá a maradék tejet és a vizet is, dobjuk bele a leveskockát.Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítsük, reszeljük bele a fokhagymát.
3.Addig főzzük,míg a sajt teljesen fel nem olvad és el nem éri a kellő sűrűséget a leves.Ha túl hígnak bizonyul, szedjünk ki a léből egy merőkanállal és kevés liszttel keverjük csomómentesre,majd öntsük vissza a levesbe és forraljuk újra fel. 
4.Végül apróra vágott petrezselymet szórjunk bele. Jobb ha azonnal tálaljuk,mert ha kihűl, főzelék állagú lesz, lehet újra felönteni folyadékkel, az pedig nem jó, Elveszti a finom ízt,újra kell fűszerezni,stb.
Kínáljunk hozzá sajtos pirítóst, meleg bagettet, crutont, mi fokhagymás vajjal lelocsolt mini bagett-golyókat ettünk hozzá.A háttérben valamennyire látszik is.

Újhagymás lazacfilé steak burgonyával és kapormártással

Hiába, Karácsonykor úgy döntöttünk, mi bizony lazacfilét fogunk enni Szenteste. Az év többi napján nem szoktunk, de most Karácsony van. A recept Norvégiából van, Moháék szokták így sütni a hotelban a lazacot. A steak burgonya receptje Jamie Olivertől van-perfect roasted potatoes: fluffy inside-crispy outside.Nem lett perfect, de finom lett. A kapormártás meg saját alkotás:) Hát így állítottuk mi össze a karácsonyi lazacos főételt.
Hozzávalók:
4 db lazacfilé ( egyenként 20 dekásak)
3 szál újhagyma
kb. 10 dkg vaj ( fele a lazachoz, fele a kapormártáshoz)
1 kg burgonya
3-4 gerezd fokhagyma
3 dl tej
2 ek. liszt
apróra vágott kapor
só,bors, őrölt szerecsendió


Elkészítés:
A lazac
A filéket mossuk meg, sózzuk, borsozzuk őket. Vékonyra vágott vajcsíkokat tegyünk a tetejükre és szórjuk meg őket karikákra vágott újhagymával.Csomagoljuk a halakat egyenként alufóliába és tegyük őket egy sütőtálcára. Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt süssük őket készre. Tálaláskor fóliástól tegyük őket a tányérra, mindenki maga nyitja ki a lazacát, mint egy ajándékot:)
A steak burgonya:
Hámozzuk meg a burgonyákat és vágjuk őket négybe. ( Jó nagy krumplikat használtam, még négybe vágva is méretesek voltak:)
Főzzük őket teljesen puhára ( nem kell só sem a vízbe, majd később.)
Szűrjük le a megfőtt krumplit és alaposan csepegtessük le, legyen teljesen száraz.
Tegyük bele egy tepsibe, locsoljuk meg kevés olivaolajjal, most lehet sózni,borsozni.Tegyünk a tepsibe 3-4 gerezd fokhagymát is, héjával együtt.Gyújtsuk meg a tepsi alatt a lángot a tűzhelyen, és 1-2 percig így pirítsuk. Majd tegyük 180 fokos sütőbe és 30-40 percig süssük, míg ropogós nem lesz a külseje.
A kapormártás:
Diónyi vajat hevítsünk fel.Szórjunk rá lisztet,majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet és folyamatos kevergetés mellett kislágon főzzük sűrűre.Sózzuk,borsozzuk,ízesítsük őrölt szerecsendióval.Végül szórjuk bele az apróra vágott kaprot.
Nagyon-nagyon finom.:)Boldog Karácsonyt!


Karácsonyi puncs

Szenteste ezt a finom italt ittuk. Teljes mértékben Mohának köszönhető, ő készítette.Méghozzá a nyereménykönyvből:) Bocsánat, Körimama, muszáj volt belelapoznunk és beleszerettünk ebbe az újragondolt forralt borba. Érdemes kipróbálni még most, az ünnepek alatt.
Hozzávalók:
10 dkg cukor (ízlés szerint lehet több): fele fehér,fele barna
1 narancs reszelt héja és leve
1 narancs gerezdekre szedve
1 alma szeletekre vágva
fahéj
őrölt szerecsendió
5 dl víz
1 üveg vörösbor

Elkészítés:
1. A cukrot, a narancs héját és levét, a narancsgerezdeket a fűszerekkel együtt fél liter vízben 10 percig főzzük.
2.Hozzáadjuk az üveg bort és az almaszeleteket is. További 10 percig forraljuk.
3.Melegen, a gyümölcsdarabokkal együtt tálaljuk.

Friday, 24 December 2010

Nyertes hirdettetik!

Tegnap éjfélkor megtörtént a sorsolás.Persze a Blogger is ilyenkor mondja be az unalmast, így sajnos ezt a képet csak ilyen formában tudtam feltölteni. Majd próbálom javítani.
Na de a lényeg: a BBC Good Food 101 Christmas Dishes boldog tulajdonosa nem más miiiiiiint:
KÖRIMAMA :))))))
Körimama, gratulálok, a postai címedet légyszíves minél hamarabb közzétenni és azonnal postázom a nyereményt:) Gratulálok!
Ildónak, Anyunak, Szumának, Heninek, Erácskának és Anitának pedig köszönöm a részvételt,ne csüggedjetek, lesz még nyereményjáték máskor is!!!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!Puszi!

Thursday, 23 December 2010

Boldog Karácsonyt!

Ezzel a szép Karácsonyi képpel-ami itt készült a környékünkön-szeretnék mindenkinek békés, boldog Karácsonyt, szép ajándékokat és finom ételeket kívánni!
Mindenkinek aki nézte idén a blogomat: családnak, barátoknak, barátnőknek, blogtársaknak, véletlenül erre tévedőknek!Áldott Karácsonyt mindenkinek!
Merry Christmas!

Sunday, 19 December 2010

STEAK

Életem első steakje. Nyilván nem tökéletes. Mondjuk időm sem volt ma belemerülni a steaksütés rejtelmeibe és receptek után kutatni,így végtelenül egyszerű lett,
Hozzávalók:
3 szelet marha steak
só, bors
grill fűszerkeverék
olaj

Elkészítés:
1. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a húsokat. ( Persze a legjobb, ha napokig csücsülnek a pácban, de nekem most erre sem volt időm...)
2. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és oldalanként 2-2 percig süssük, plusz 1-1 extra percet a well done-ért, vagyis, hogy ne legyen véres a közepe. Én még 1-2 extra percet azért adtam neki a biztonság kedvéért, dehát köztudott, hogy az én drágám mindent feketén szeret, miért épp a marha hús lenne ezalól kivétel???
Hát ennyi a nagy történet. Legközelebb, ígérem, valami frappánsabb megoldást választok.:)


Saturday, 18 December 2010

Karácsonyi nyereményjáték!

Több blogon is olvastam, hogy Karácsony illetve egyéb esemény alkalmából nyereményjátékot hirdetnek!!!
Mivel itt a Karácsony és a blog 1-2 napon belül eléri a 3000.látogatót, úgy döntöttem, szeretnék megajándékozni valakit!!
A nyeremény: a fent látható könyv, mely a BBC Good Food csodás szakácskönyv-sorozat egyik része, 101 karácsonyi recepttel. A könyv angolul van, Londonból fogom postázni a szerencsés nyertesnek!
Hogy mit kell tenni?
Csak írni egy kommentet ehhez a hozzászóláshoz, hogy szeretnél részt venni a nyereményjátékon!!!
A dec. 24-ig beérkezett kommentek írói közt tartok egy sorsolást és a szerencsésnek postázom a könyvet!!!!
A jövő karácsonyi menüt már ebből lehet főzni:))
Kellemes játékot mindenkinek!
Szofi

Csokis-kókuszos szív


A receptet Kókuszos csillag néven találtam a Nosaltyn. Mivel csillag alakú szaggatót továbbra sem sikerült szereznem,megint másik formát kellett választanom. Múltkor csillag helyett hold, most pedig szivecske lett. A csokimáz már az én ötletem volt, hogy ne legyen olyan uncsi. Meg, hogy elvonja a figyelmet arról,hogy picit megégtek, mert közben a norvég-dán kézimeccset néztük:)Nem mindig sikerült akkor kiszaladni a konyhába, amikor csipogott a sütő. A szivek nemhogy a Karácsonyt, de nyilvánvalóan már a holnap reggelt sem érik meg. Sőt, holnap újabb adagot készülök sütni, ét-és fehércsokimázzal. Tudom-tudom, a díszítési technikám hagy némi kívánnivalót maga után, dehát ez van...Moha szerint egyébként van valami kókuszos győrikeksz, és  ennek pont olyan íze van. Hát ilyen lett az én kókuszos szivem:)

Hozzávalók:
6 dkg kókuszreszelék
12 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
6 dkg puha margarin
1 tojássárgája
1 tk. sütőpor
csipet só
1 ek. vanília eszencia

A tetejére: csokimáz


Elkészítés:
1. Öntsük egy tálba a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a kókuszreszeléket. Keverjük el, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat és a vanilia eszenciát. 
2.Gyúrjuk össze és félórán át pihentessük a hűtőben.
3. Lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát és szaggassunk belőle szivecskéket vagy csillagokat.
4. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 8-10 perc alatt süssük készre őket.
5.Ha teljesen kihűltek, csokimázzal díszíthetjük őket. Fél tábla étcsokit olvasszunk fel vízgőz felett 1 ek. étolajjal. Öntsük zacskóba, a sarkán vágjunk egy icipici lyukat és rajzoljunk kriksz-krakszokat vagy aki ügyesebb,mint én, mintákat a kekszekre.


Friday, 17 December 2010

Mascarponés-paradicsomos csirke

Nem mondom, hogy büszke vagyok erre az ebédre, mert mondhatni "műkaja".Legalábbis félig. De amikor az ember ingyen hozzájuit akármilyen élelmiszerhez is, azt fel kell használni. Akkor is ha félig műkaja lesz belőle. De mindegy is,mert nagggggyon finom lett.
Hozzávalók:
2 csomag gyorsrizs
fél fej vöröshagyma
350 gr bazsalikomos-paradicsomos-mascarponés szósz ( ez a mű rész)
kb. 20 dkg előre sütött, fűszeres csirkemellcsíkok ( meg ez is)
só, pici étolaj

A tálaláshoz:
koktélparadicsom

Elkészítés:
1. Főzzük ki a rizst. Amíg ez fő, bőven elkészül a szósz, tehát összesen 10 percet vesz igénybe a kaja.
2. Pici olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát, picit sózzuk.
3. Vágjuk apró kockákra az előre elkészített csirkemellcsíkokat és adjuk a hagymához. Pár percig pirítsuk őket együtt, míg el nem kezd a hús pirulni.
4. Öntsük rá a paradicsomos-mascarponés szószt és pár percig főzzük az egészet.
5. A kifőtt rizzsel tálaljuk.

Thursday, 16 December 2010

Újhagymás-krémsajtos tészta koktélparadicsommal

Roppant egyszerű, de fincsi kaja volt. Nagy örömömre akciósan jutottam Philadelphia krémsajthoz, amit amúgy sose veszek,mert amúgy drága. Sokáig gondolkodtam, mi legyen a sorsa, aztán úgy döntöttem, 1-2 evőkanálnyit elhasználok egy tésztához.

Hozzávalók:
20 dkg tészta
2 ek. Philadelphia ( vagy bármilyen natúr) krémsajt
2 szál újhagyma
5-6 koktélparadicsom
só,bors, pici étolaj

Elkészítés:
1.Főzzük ki a tésztát.
2. Karikázzuk fel az újhagymát,a koktélparadicsomokat vágjuk kettőbe, ha nagyobbak, akkor négybe.
3. Pici olajon pirítsuk meg a hagymát, tegyünk rá 2 ek. krémsajtot. Sózzuk, borsozzuk.
4.Keverjük hozzá a kifőtt tésztát és szórjuk meg a paradicsomdarabkákkal.
Reszelt sajt igény szerint mehet rá.


Bodzás-mákos keksz

Így Karácsony előtt nagyon rákaptam az aprósüti készítésre. Szinte minden nap készül valami finomság.Azt hiszem, ezt a jó szokásomat az ünnepek után is megtartom. Ma egy nagyon jó keksz-receptet találtam Lillánál.
A képen teljesen olyan az enyém is,mint az övé, de meggylekvár híján Anyu bodzalekvárjával készítettem.
Fémdobozban eláll Karácsonyig. (Ha a mákimádó drágám meg nem eszi addig mindet:))
Hozzávalók:
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
vanília eszencia
10 dkg darált mák
1 tojás
30 dkg liszt
bodzalekvár

Elkészítés:
1. Robotgéppel keverjük habosra a puha vajat a cukorral és a vanilia eszenciával. Adjuk hozzá a tojást is.
2. Ezután a robotgépre nem lesz már szükség: apránként adjuk hozzá a mákkal elkevert lisztet és kézzel dolgozzuk jól össze. Én még pici lisztet tettem hozzá pluszban ( pár dekányit), de alapvetően egy kissé ragacsos tésztát kell kapnunk.
3. Félórára tegyük hűtőbe.
4. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
5. A masszából formázzunk diónyi gömböket, két tenyerünk közé fogva kicsit lapítsuk el és hüvelykujjunkkal egy kis krátert formázzunk a közepébe. A kráterbe pöttyintsünk egy kávéskanálnyi lekvárt és egymástól kellő távolságra helyezzük el a tepsiben a kekszeket. ( Eléggé elterülnek)
6. 20 perc alatt süssük őket készre, én akkor vettem ki őket, mikor a széle kezdett pirosodni.
Ebből a mennyiségből kb. 30-32 db keksz lesz.



Wednesday, 15 December 2010

Florentin-szelet

Kedvenc karácsonyi süteményem, már évek óta. Kerestem is a Nosalty-n a receptjét,de meglepő módon nem volt fenn. El is döntöttem, hogy akkor majd megcsinálom és felrakom. Erre másnap mire bukkanok az új receptek között? Florentin-szelet...Ráadásul pontosan ugyanolyan a recept, mint ami alapján én is készítettem.Így a Nosalty-ra nem került fel, de a blogra igen.
Kinézetre nem olyan mint az eredeti, mert a 2 végét kellene étcsokiba mártani, de mivel nincs rácsom, amin megszárítsam, csak belenyomtam egy zacskóba az olvasztott csokit és kriksz-krakszokat rajzoltam a tetejére. Az íz a lényeg.:)

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
18 dkg margarin
9 dkg purcukor
1 tojás
1 vaniliás cukor
1 kk. sütőpor
1 csipet só
Összegyúrjuk, félórát pihentetjük.

 Addig elkészítjük a "mázat" a tetejére:
1,25 dl tejszínt
5 dkg mézet
5 dkg margarin
10-15 dkg porcukrot
lassan felforralunk,majd langyosra hűtünk.Belekeverünk 15 dkg szeletelt mandulát és 10 dkg kandírozott citrom-narancshéj és cseresznye keverékét, apróra vágva.

Nekem kisméretű ( 33x24 cm-es ) tepsim van, már előre tudtam, hogy 2 tepsinyi sütim lesz. Így félóra pihentetés után 2 felé választottam a tésztát. Sütőpapíron akkorára nyújtottam, mint a tepsi, majd óvatosan, sütőpapírral együtt belehelyeztem a tepsibe. ( Nagyon vékony, pár mm-es tésztát kell kapnunk.) A masszát szintén kétfelé kell választani és az egyik felét rákenni a tésztára.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsül. Amikor kivesszük a sütőből, bugyborékolni, forrni fog a teteje. Ne ijedjünk meg, ahogy hűl, úgy fog megkötni a vaj és a méz.
Másnap vegyük ki a tepsiből és kb. 2x5 cm-es darabokra vágjuk fel és ízlés szerint étcsokival díszítsük.

Tuesday, 14 December 2010

Szavazzatok a mézeskalácsunkra!!

Kedves Látogatóim!

Mint azt tegnap láthattátok, gyönyörű mézeskalácsokat készítettünk Mohával, amiket beneveztünk a Nosalty karácsonyi mézeskalács szépségversenyére.
Felkerültünk az oldalra, szavazni az alábbi linken lehet a lájk gomb megnyomásával:


http://www.nosalty.hu/szekeres_ildo_mezeskalacsa_jatek_35191

Köszönjük a szavazatokat!

Monday, 13 December 2010

Mézeskalács szépségverseny

Íme Mohával közös alkotásaink a Nosalty mézeskalács szépségversenyére.
Ki lehet találni, mi volt a munkamegosztás. Igen, én gyúrtam és sütöttem, Mohi meg díszített. A recept egy másik Mohától származik,köszönet érte. Nem csak látványra lettek csodásak, de ízre is.

Íme a tészta receptje.
Hozzávalók:
50-60 dkg liszt ( inkább több)
1 ek. kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg vaj
3 tojás
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kk.szódabikarbóna

Elkészítés:
1.A mézet a vajjal olvasszuk fel. ( Mi mikróban melegítettük meg, lehet vízgőz felett is.)
2.A lisztet szitáljuk össze a kakaóporral,sütőporral,szódabikarbónával,porcukorral, mézeskalács fűszerrel  és keverjük el egy mély tálban.
3.A lisztes keverék közepébe csináljunk egy krátert, ahova öntsük be a vajas mézet, majd egyenként a tojásokat és jó alaposan gyúrjuk össze. A tészta kicsit ragadni fog, semmi baj, fóliázzuk le és tegyük be a hűtőbe mininum 1 napra. ( Több napig is eláll, igazából minél tovább, annál jobb.)


1 nappal később:
1. Vegyük ki a hűtőből a tésztát és lisztezett deszkán jó alaposan gyúrjuk át. ( Én kettéválasztottam a masszát és úgy gyúrtam át.) Ha buborék marad a tésztában, felhólyagosodnak a kalácsok és nem lehet majd szépen kidíszíteni őket, ezért fontos, hogy tisztességesen gyúrjuk át a tésztát, akkor is, ha sokáig tart.
2. Adjunk hozzá bőséggel lisztet és vastagon lisztezzük be mindig a deszkát is, mert NAGYON ragad. Megszenvedtem vele. Nyújtsuk ki kb. 3 mm-esre és szagassuk ki őket. Kenjük  meg a tetejüket tojássárgájával és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket jóóóó messzire egymástól,mert terülnek. Lett nekünk is 1-2 sziámi mézeskalink.
3. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük őket készre.
Innentől az egész kreativitás dolga. Mi színes ( piros és fekete ) mázzal vontuk be őket és fehér írókával díszítettük.

A színes mází elkészítése:
1. 3 ek. forrásban lévő vízhez adjunk hozzá 1 ek. por állagú zselatint. 
2.Folyamatos kevergetés mellett annyi folyadék formátumú ételfestéket adjunk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt színt. Kis lángon folyamatosan rotyogjon a cucc ( szigorúan vízgőz felett) és 1 lapos, széles ecset segítségével kenjük be a kalácsokat 
3. Ha teljesen megszáradtak, akkor lehet őket írókázni.

Az íróka elkészítése:
1.Porcukorhoz annyi hideg vizet adjunk, hogy egy borzasztó sűrű pasztát kapjunk. Mi egy kis folyékony ( itt tubusban lehet kapni) keményítővel is tuningoltunk rajta. Ezután Moha egy zacskóba töltötte az anyagot és indult a díszítés. 
Folyt. köv. Talán még ma. 

Friday, 10 December 2010

Tonhalas spagetti

Szeretem az olyan tésztaételeket, ahol a szósz pontosan ( vagy maximum) annyi idő alatt kész van, amennyi alatt a tészta megfő.Pláne a sietős napokon. Mint amilyen a mai is.
A fokhagymára meg olyan szinten rákaptam az utóbbi időben, hogy épp csak a süteményekből hagyom ki. IMÁDOM:)
Éééés, úgy tűnik, sikerült végre egy normális módot találnom a fényképezőgépen, amivel tűrhető ételfotókat lehet készíteni. Hiába, antitalentum vagyok a fotózáshoz. Ez már így is marad.
Na de visszatérve a tonhalas tésztához: a vörös Leicester sajttól és a petrezselyemtől nagyon szép szineske lett.:) És milyen finom. Mmmm. Jó kis ebédet főztem magamnak a névnapomra:)

Hozzávalók:
fél csomag spagetti
1 tonhalkonzerv
3 gerezd fokhagyma
288 ml tejszín ( itt ekkora a nagy doboz:))
őrölt bors és szerecsendió
petrezselyemzöld
Red Leicester sajt ( Cheddar-típusú angol kemény sajt, vörösborral színezik narancssárgára.Az íze semmi extra, de nagyon mutatós a kaján.)

Elkészítés:
1.Főzzük ki a tésztát.
2.Reszeljük le aprólyukú sajtreszelőn ( nekem nincs fokhagymanyomóm:)) a fokhagymát és tegyük bele egy serpenyőbe. Öntsük le a tonhalkonzervről a lét, csak egy picit hagyjunk rajta. Öntsük rá a fokhagymára és pár percig pirítsuk őket. 
3.Mikor már elkezdjük érezni a fokhagyma felszabaduló isteni illatát, apránként öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk be sűrűre, mártás állagúra. 
4. Borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük. ( Sót nem tettem bele.)
5. Végül az apróra vágott petrezselymet is adjuk hozzá, keverjünk rajta még egyet és zárjuk el alatta a gázt.
6. A kifőtt spagettire halmozzunk a szószból és a vörös Leicester sajtot reszeljük rá. Mennyei.

Thursday, 9 December 2010

Odakozmált:)

A múlt héten találtam egy vicces blogot.Odaégetett, elrontott kajákat lehet beküldeni.Jókat nevettem rajta és mérgelődtem, hogy miért is nem fotóztam le a kukában landolt menüket is??? Hát ma sikerült összehoznom a nagy alakítást. Nekiálltam a carbonarának, feltettem a spagettit főni aztán bejöttem a szobába mézeskalács recepteket keresni a neten. "Pár" perc múlva kimentem, hogy ránézek a tésztára, hát ez az eredmény fogadott.... Teljesen beszívta az összes vizet, egy egybefüggő massza lett, aminek csodák csodájára a tetejét meg tudtam menteni, így lett carbonara:)) Az edény, még kétséges, hogy marad-e a konyhám alkatrésze, egyenlőre ázik a mosogatóban:)

Wednesday, 8 December 2010

Fokhagymás-tejfölös csirkemell petrezselymes krumplival

Mi sem bizonyítja jobban, hogy ez a kaja mennyeien sikerült, mint az, hogy még Mohi is közölte, hogy ebbe ő  is beszállna.Ő, aki szökőévente egyszer eszik húst. Na jó, már akkor mondta,hogy beszáll,mikor még a hús sem volt megvéve, de én már akkor tudtam, hogy ez nagy kaja lesz. Az lett.
Hozzávalók:
3 csirkemellfilé
3 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
1 kg krumpli
diónyi vaj
só,bors, petrezselyemzöld, vegeta
1 ek. liszt ( ha szükséges)
reszelt sajt

Elkészítés:
1. A meghámozott krumplit vágjuk kockákra és vegetás vízben főzzük puhára. Szűrjük le,öntsük vissza az edénybe.Tegyünk rá egy diónyi vajat és apróra vágott petrezselymet jó bőven, és kis lángon forgassuk össze, csak amíg a vaj fel nem olvad.
2. A csirkemellet mossuk meg és vágjuk vékony szeletekre. Sózzuk, borsozzuk őket.
3. A tejfölt keverjük el 3 lereszelt fokhagymagerezddel.
4.Egy tepsit picit olajozzunk ki és rakjunk le az aljára 1 réteg csirkemellet. Kenjük be őket a tejföllel úgy, hogy mindenhol érje, teljesen fehér legyen. Erre jöhet még egy réteg hús, majd a maradék tejföl. ( Aki nagy tepsiben süti, annak lehet, hogy csak 1 réteg lesz, az én tepsim nem túl nagy.)
5. Alufóliával fedjük le és előmelegített 180 fokos sütőben süssük 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát és újabb 30 percig süssük, míg el nem fő a leve. ( Én úgy megijedtem a sok létől, hogy rászórtam 1 ek.lisztet mikor levettem a fóliát, így kellőképp be is sűrűsödött.)
6. Végül reszeljünk rá sajtot és még addig süssük, míg el nem kezd a sajt pirulni.
7.A petrezselymes krumplival tálaljuk.

Baconbe tekert sajtli tejszínes-currys rizzsel

Tegnap megvolt az első napom a Prezzoban.Úgy néz ki felvettek:) Elég elfoglalt voltam délután, így csak gyorsan összedobtam ezt a kaját a Picimnek:)

Hozzávalók:
6 szál füstölt virsli
6 szelet füstölt bacon
ementáli sajt
1 csomag gyorsrizs 
1 dl tejszín
curry, étolaj

Elkészítés:
1.Főzzük ki a rizst.
2.A virsliket hosszában vágjuk be és vékony szelet sajtokat tegyünk a nyílásba. Minden sajtos virslit 1 szelet baconbe tekerjünk be. 
3. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és ropogósra, pirosra süssük ki a virsliket.
4. Az elkészült főtt rizshez öntsünk 1 dl tejszínt és annyi curry-t, hogy szép sárga színe legyen. Keverjük jól el és kész is.