Friday, 25 March 2016

Húsvéti likőrös tojáslinzer

Húsvétra nem készülök semmi extrával, csak a gigaszuper fonottkalácsommal és a tavaly sikert aratott tojáslinzerrel. A linzert ezúttal likőrös csokikrémekkel töltöttem be és a liszt egy részét réteslisztre cseréltem, nekem így sokkal puhább, omlósabb, porhanyósabb lesz a linzer. 


Hozzávalók:
A fehér linzerhez:
150 gr sima liszt
150 gr rétesliszt
200 gr vaj / margarin
100 gr porcukor
1 narancs reszelt héja
1-2 ek. hideg víz

A barna linzerhez:
150 gr sima liszt
130 gr rétesliszt
20 gr holland kakaópor
200 gr vaj /margarin
100 gr porcukor
1 tk. instant kávé 1 ek. forró vízben feloldva

A világos krémhez:
70 gr fehércsoki
50 ml habtejszín

A sötét krémhez:
70 gr étcsoki
50 ml habtejszín
2-3 cl narancslikőr ( Grand Marnier)


Elkészítés:
1. A fehér és barna linzer hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Addig elkészítjük a töltelékeket: a tejszínt felforrósítjuk és a kockákra tördelt csokira öntjük egy kis edénykében, úgy, hogy teljesen ellepje a csokit. Pár perc múlva átkeverjük, ekkor adjuk hozzá a likőrt is, simára keverjük. Mindkét krémet ugyanígy készítjük el. Félretesszük őket hűlni.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 2 gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
4. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és tojás alakú szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A tojások felét egy kis kör alakú szaggatóval is kiszaggatjuk, ezek lesznek a lyukas tojások. Érdemes a teli és a lyukas tojásokat külön sütni,mert a teli 10-12 perc alatt, a lyukas picit hamarabb ( kb. 8 perc alatt) sül meg. Mindkét színnel hasonlóképp járunk el.
5. Ha a linzerek kihűltek, a krémet habzsákba töltjük és összeragasztunk vele egy lyukas és egy teli tojást: a fehér linzereket barna, a barna linzereket a világos krémmel. De persze úgy is ragaszthatjuk, hogy 1 barna 1 fehér linzer, úgy is jól fog mutatni :)


Sunday, 20 March 2016

Málnamousse tortácska sütés és cukor nélkül


Imádom a mousse tortákat, az elmúlt években nagy slágerré váltak nálam, volt már  banános-brownies
Most egészségesebbre vettem a figurát és teljesen liszt-és cukormentes verzióban készítettem egy minitortát. Isteni lett. Akár reggelire, uzsonnára, akár desszertként,mindenhogy megállja a helyét. 


Hozzávalók:
1 db 12 cm-es minitortához

A csokis aljhoz:
30 gr finomszemű zabpehely
csipet só
1,5 dl víz
2 ek. cukrozatlan holland kakaópor
folyékony édesítő

A málnás részhez:
150 gr fagyasztott málna
1 dl habtejszín
2 ek. natúr joghurt
1 csomag Expressz Zselatin Fix
folyékony édesítő


Elkészítés:
1. Először is egy jó sűrű kakaós zabkását készítünk: a hozzávalókat egy kis lábasba tesszük és kislángon kevergetve addig főzzük,míg jó sűrű puding-állaga nem lesz. Kapcsos mini tortaformába öntjük a kész zabkását és félretesszük hűlni.
2. A fagyasztott málnát közepes lángon egy lábasban felfőzzük, kicsit forraljuk el a levét. Én ezúttal nem passzíroztam át, magokkal együtt ment a krémbe.
3. A tejszínt elkezdjük habbá verni, beleszórjuk a zselatin fixet és addig verjük,míg kemény hab nem lesz. Eztán kézi habverővel hozzáadjuk a joghurtot, a málnát és ízlés szerint édesítjük. A langyosra hűlt málnamousset a zabkása alapra öntjük. Ha kihűlt, 2-3 órára hűtőbe tesszük. Málnaszemekkel díszítve tálaljuk. 


Wednesday, 16 March 2016

Fitness spenótfőzelék

Mióta az új étrendem szerint étkezem, nem is hoztam új receptet, csak a Fb oldalra és Instagramra posztolok. Ez a főzelék viszont az egyik kedvencem lett, így megosztom a receptet.


Hozzávalók:
2 adaghoz

450 gr fagyasztott parajpüré
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma 
1 ek. olívaolaj / kókuszzsír
só, frissen őrölt bors
3 ek. zabpehelyliszt
2 dl zabtej


Elkészítés:
1. A parajt hagyom szobahőmérsékleten kiolvadni vagy mikróban kiolvasztom.
2. Egy nagy lábasban az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a kiolvadt parajt. Sózom, borsozom.
3. Kézi habverővel elkeverem a zabtejben a zablisztet és hozzáöntöm a parajhoz. Kb. 5-10 percig lassú tűzön forralom, míg be nem sűrűsödik. Célszerű kevesebb tejjel készíteni és ha túl sűrűnek találjuk,még adni hozzá.
4. Ezután botmixerrel vagy késes aprító segítségével pürésítem az egészet, hogy ne maradjanak benne nagyobb hagymadarabok.Tükörtojással, grillezett csirkemellel tálalom.  Ez az adag nekem 2 evés, ebéd és vacsora. 

1 adag tápértéke:
190 kcal 
fehérje: 8 gr
szénhidrát: 28 gr
zsír: 5 gr