Sunday, 30 October 2011

Mi így ünnepeljük a Halloweent

Mint észrevettétek, a mai nap nálunk a Halloween jegyében telt. Elkészültek a pirosra lakkozott boszorkányujjak, a pókos cupcake-ek és az ijesztő habkoponyák.
Egy -rendhagyó módon- zöld színű tökből pedig életem párja töklámpást is készített. Ezekkel felvértezve nézzük éjjel a rémisztő filmeket:)

A Halloween ősi kelta hagyományból kialakult ünnep, melyet főként angolszász országokban tartanak meg, de mára már gyakorlatilag az egész világon elterjedt.A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, október 31-én tartják.
A töklámpás lett az idők folyamán Halloween legfőbb jelképe, angol nyelvterületen elterjedt neve "Jack O'Lantern".A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki olyan ígéretet csikart ki az ördögtől, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépéba rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a látványosabb tök váltotta fel.










Ijesztő habkoponyák-Halloweeni őrület Part III.

A Halloweeni rémisztő sütigyűjtemény utolsó versenyzői.
Mindössze 1 tojásfehérjét használtam el hozzájuk és 5 dkg porcukrot, na meg egy csipet sót.
Eredetileg nem koponyának, hanem szellemnek készültek, de valahogy nem akart ebből az 1 tojásfehérjéből készült hab olyan állagot ölteni, hogy kiskanállal csúcsos kis szellemeket tudtam volna halmozni a sütőpapírra, így beletöltöttem egy zacskóba és 7 kört kreáltam belőle.
150 fokon kezdtem sütni, majd mikor megrepedt a teteje ( nálam állandóan ez a téma, vajon megreped-e a süti teteje vagy nem?:))) akkor lekapcsoltam 100 fokra és még úgy szárítottam nyitott sütőajtónál. Hogy meddig, fogalmam sincs... Úgy félórát tölthettek a kopik a sütőben.
Fekete ételfesték híján egy kis kakaóport kevertem ki vízzel és egy fogpiszkáló segítségével díszítettem ki őket. Feketén nyilván ijesztőbb lett volna, dehát ez így sikerült. Így aztán 3 rémségem lett Halloweenra,meg egy töklámpás, hála a Picimnek.:)


A Pókok támadása-Halloweeni őrület Part II.

Ha ekkora pókok jelennének meg nálunk a lakásban, azt hiszem szörnyethalnánk az urammal mindketten, de ő biztosan előbb. Pókoktól való irtózásunk szavakba nem önthető, nem is tudom, honnan jött az ötlet, hogy mi Halloweenkor pókokkal díszítsük a cupcake-et!!Én visítottam mikor kész lettek, annyira megijedtem tőlük:)) De biztosan meg fogjuk őket enni,mert a cupcake, amin a pókok csücsülnek, nem akármilyen cupcake. Igazi Halloweeni narancsos-fahéjas-kardamomos-szerecsendiós cupcake. Mennyei illata van. Még a pókok sem tudják igazából elrontani. Nem bánom, hogy mindössze 6 darab készült, elég volt 48 póklábat megsodorni marcipánból.:) És ami igazán nagy szó, hogy az első pókot az Uram állította össze. Lehet, hogy eljött az idő,mikor leszámol a pókfóbiával?


Hozzávalók:
6 db cupcake-hez:

95 gr liszt
100  gr cukor
50 gr margarin
1 dl tej
1 tojás 
csipet só
csipet sütőpor
fél narancs reszelt héja
fél tk. őrölt szerecsendió
fél tk. őrölt kardamom
fél tk. őrölt fahéj

A mázhoz:
porcukor
sárga ételfesték

A pókokhoz:
cukrozatlan kakaópor
marcipánmassza


Elkészítés:
1. A tojást a cukorral és a margarinnal habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a tejet, a sót, a sütőport, a narancshéjat és a fűszereket is.
3. Végül hozzámixeljük a lisztet is.
4. A masszát 6 db szilikonos muffinformába kanalazzuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20  perc alatt megsütjük.
5. A porcukorból és az ételfestékből sűrű mázat kavarunk, ezzel vonjuk be a kihűlt cupcake-eket.
6. A marcipánmasszát alaposan összegyúrjuk a kakaóporral és ebből készítjük el a pókokat: sodorjunk pókonként 8 vékony lábat és illesszük hozzá a póktesthez.
Kellemes rémüldözést :)

Piros lakkos boszorkányujjak- Halloweeni őrület Part I.

 Tavaly ilyenkor láttam először Boszorkányujjakat a Nosalty-n. Már akkor dobtam egy hátast, hogy miket ki nem találnak és mennyire undi, és én nem lennék képes megenni...Nos, idén elkészültek a Bosziujjaim, és az a vicc, hogy még finom is :) A receptet a Nosalty-n találtam, Flóránál, de az ott írt mennyiségek mindössze egynegyedét használtam,mert lesz még pár rémisztő sütim Halloweenra,és valakinek meg is kell enni őket.Íme akkor a recept, amiből 7 db bosziujj lett:)


Hozzávalók 7 ujjhoz:
62,5 gr liszt
37,5 gr margarin v. vaj
25 gr cukor
50 gr őrölt mandula
fél tojás
7 szem mandula, héj nélkül
piros ételfesték
porcukor

Elkészítés:
1. A hozzávalókat egy tálban jól összegyúrjuk. ( Fél tojás: egy egész tojást üssünk fel, keverjük habosra egy villával és felét csurgassuk bele a sütibe.)
2. A tésztát osszuk hét részre,kb. 10  centi hosszú rudacskákat sodorjunk belőle. Csináljunk rá bütyköket ( 3-4 helyen az ujjunkkal kicsit nyomjuk be a tésztát), egy késsel pedig húzzunk barázdákat az ujjakra.
3. 1-1 szem héj nélküli mandulát tegyünk az ujjak végére, körmöknek.
4. Tegyük az ujjakat sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben 10  perc alatt süssük őket meg.
5. Porcukrot pici ételfestékkel keverjünk ki  körömlakk sűrűségűre, és végezetül lakkozzuk ki a banya körmeit.





Halloween-i csontváz cookie-k

Még nem késő nekiállni a halloweeni őrült sütiknek, elvégre még mindig van 1 nap :)
Én is ma sütöm őket!!!
Íme néhány újabb elvetemült tétel, ezúttal csontváz cookie kategóriában!!:)



Ízmorzsák Elif csontvázai



Saturday, 29 October 2011

Ijesztő sütik Halloween-ra

Közeleg a Halloween...Holnap tököt faragunk. Valami jó csúnyát és ijesztőt :) Amellé természetesen dukál valami rémisztően undi süti is, pókhálós muffin, boszorkányujj, vagy kripta-süti.Lehet válogatni, egy kis ízelítő...
Happ Halloween!













Friday, 28 October 2011

Szofilli fusilli,majdnem az igazi

Egyszer már felkerült a blogra egy "ál-Szofilli Fusilli", akkor spagettivel készült és piros kaliforniai paprikával.Most végre elkészült sárga paprikával és fusilli tésztával, de most meg a vöröshagyma helyett lilahagyma került bele. Ez is egy változat, de közelebb áll az eredetihez,mint a múltkori. 
Mindenesetre a recept itt olvasható.


Thursday, 27 October 2011

Lemon curd Charlotte torta

Ezen a héten is van Közös sütés, a mostani projektünk a Charlotte torta. Továbbra is várom a blog facebook oldalára a remekműveket. Nekem ma sikerült elkészítenem,és hát nem volt könnyű.
Elég vicces, hogy macaront tudok készíteni, croquembouche-sal is próbálkoztam, de életem első piskótájára ma került sor. Az első, 2 tojásos változat nem is nyerte el a tetszésemet, mert nem sikerült normálisan feltekerni, kicsit összetört, így összedobtam egy 3 tojásost is és az került felhasználásra a Charlotte tortához.
Az első adagból készült kis nyomoroncok a torta alsó felén pihennek, ahol nem látszanak. Hihi, cseles vagyok,mi?
Számomra a Charlotte torta nem újdonság, maximum annyiban, hogy nemrég tudtam meg, hogy ennek ez a neve:) Nálunk ez a süti "Suba Éva joghurttortája" néven futott, Anyu receptadó barátnője után. Habár van aki túróval készíti a tölteléket, én most a joghurt mellett döntöttem, egyszerűbbnek tűnt.
Nem is lemon curd-ösnek terveztem ezt, de miután sikerült feltekernem a piskótát, annyira megrémültem, hogy sikerült, hogy az első üveg, amit hirtelen kikaptam a szekrényből, az a lemon curd lett, azzal töltöttem be. Így aztán ehhez kellett igazítani a belsejét is. Szerencsére létezik itt olyan, hogy lemon curd-ös joghurt, így az lett a befutó. Ennek hiányában természetesen citromos joghurttal is elkészíthető.
Henivel épp ma beszéltük ennek kapcsán, hogy mennyire nagy citromlázban égünk mindketten. Citromos macaroon, tarte au citron, citromos túrótorta, hogy csak egy párat említsek az elmúlt hetekben-hónapokban készített citromcsodákból. És most itt van ez. Még ugyan nem kóstoltam meg, mert a bombarobbantással várom Életem Párját, de már most imádom:)


Hozzávalók:
3 tojás
3 ek. liszt
3 ek. cukor
pici só
pici sütőpor
lemon curd

A töltelékhez:
5 dl citromos ( lemon curd-ös joghurt)
2 dl tejszín
3 ek. cukor
5,5 lap zselatin


Elkészítés:

  1. 3 tojásból piskótát készítünk: a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót és a sütőport. Hozzákeverjük óvatosan a fehérjéhez, majd beleszitáljuk a lisztet is.
  2. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk a masszát, és sütőben készre sütjük.
  3. Amint kisült, még melegen megkenjük a citromkrémmel, és vizes konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, hogy ne törjön. A tekercset felvágjuk. (Ebből a mennyiségből 20 csiga lett.)
  4. Egy mély üvegtál belsejét folpackkal kibéleljük, és szorosan belehelyezzük a piskótacsigákat.
  5. A zselatint kevés vízbe beáztatjuk. 5 perc múlva kicsavarjuk, és egy kis lábasba tesszük annyi vízzel, ami épphogy ellepi, és pár perc alatt felmelegítjük, amíg teljesen fel nem olvad.
  6. A tejszínt a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a joghurtot, a citromkrémet és a zselatint. Egy szilikonos lapát segítségével jó alaposan összeforgatjuk.
  7. A masszát a piskótával kibélelt tálba öntjük. Ha maradt ki csigánk, akkor a tál tetejét (ami a süti alja lesz) is beboríthatjuk vele.
  8. Hűtőbe tesszük min. 3-4 órára. Ha megkötött, borítsuk egy lapostányérra, ne felejtsük el lehúzni a folpackot sem.




Tárkonyos tőkehal snidlinges-fűszervajas burgonyával


Olyan ritkán eszünk halat, pedig én úúúgy szeretem. Kedd este Jamie Oliver a brightoni tengerparton halat sütött a szüleivel meg a nagymamájával...Olyan jól nézett ki. A hal is, a brightoni tengerpart is, na meg persze Jamie is :) El is döntöttem, hogy a héten én is halat készítek-sajnos brightoni tengerpart és Jamie nélkül, de így is finom lett.:)

Hozzávalók:
40 dkg tőkehal
50 dkg baby-burgonya
friss tárkony
friss snidling
vaj
fűszervaj-keverék

Elkészítés:
1. A krumplit megmossuk, négybe vágjuk és egy tepsi egyik felébe helyezzük. Picit sózzuk.
2. A tepsi másik felébe a megmosott hal kerül, szintén picit sózzuk.
3. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a fűszerkeverékkel.Meglocsoljuk vele a krumplit is és a halat is.
4. Friss tárkonyleveleket teszünk a halra, a krumplira pedig apróra vágott snidlinget, azaz metélőhagymát.
5. Fólia alatt 180-200 fokon kb. félóra alatt készre sütjük.Tálaláskor friss snidlinggel még megszórjuk.

Wednesday, 26 October 2011

Lemon curd macaroon


Tegnap újra macaroon-projekt volt.A recept a régi,felturbózva némi reszelt citromhéjjal és sárga ételfestékkel.
A töltelék nemes egyszerűséggel lemon curd volt. Mind a színe, mind az állaga tökéletes megfelel macaroon-tölteléknek. És nem utolsósorban még szépek is lettek.:)