Sunday, 12 October 2014

Kókuszos hópihe-kalács


A csúnya telefonos képek miatt nem terveztem megosztani ezt a receptet, de szokatlanul nagy érdeklődést váltott ki ez a kókuszos verzió. Korábban készült már kalácsvirág, annak a receptje ezen a linken olvasható.  Tulajdonképpen van egy jól bevált édes kelt tészta receptem és minden kalácshoz azt használom. Ma dupláztam az adagot, 1 kiló lisztből készítettem 4 kalácsot. Az egyszerűség kedvéért az eredeti receptet adom közre, abból 2 jó nagy hópihe-kalács lesz. A töltelék természetesen lehet diós, mákos, kakaós, fahéjas, zserbós, nálam is többféle készült most, de az újítás ez a kókuszos volt. Ez lett a legszebb és a legfinomabb- köszönhető ez nyilván annak, hogy Ő volt az utolsó, aki a sütőbe került és így volt ideje szépen megkelni. Az igazi hópihe-hangulathoz nagyon kívánkozott volna a tetejére a jégcukor, de Anyunál, ahol készült, sajnos nem volt, így kénytelen leszek még egyszer megsütni-amit nem bánok egy cseppet sem-és akkor majd szép fotókat is csinálok róla és frissítem a bejegyzést.


Hozzávalók:
2 hópihe-kalácshoz

A tésztához:
500 gr liszt
8 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj 
2 dl tej
4 dkg friss élesztő
csipet só
1 egész tojás 
1 tojás sárgája

A töltelékhez:
2 tojás fehérje
20 dkg cukor
kókuszreszelék

A tetejére:
1 tojás sárgája 
pici tej
jégcukor ( sokat dob rajta, ha van, ne hagyjátok ki :)



Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. 
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a tojásfehérjéket robotgéppel habbá verjük. Mikor már kemény a hab, további keverés mellett fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot majd egy szilikonos lapáttal annyi kókuszreszeléket forgatunk bele, hogy egy sűrű, jól kenhető masszát kapjunk. Félretesszük a kókuszkrémet.
3. A megkelt tésztát kettévesszük. Az egyik felét további 2 részre osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékony, kör alakú lappá nyújtjuk őket. ( Egy nagy méretű lapos tányért a kinyújtott tésztára téve, éles késsel körbevágva szabályos kört kapunk, ha esetleg gondot okozna a forma.)
4. Egy gáztepsibe sütőpapírt terítünk és ráhelyezzük az egyik kinyújtott körlapot. Megkenjük a kókuszos krém felével és ráillesztjük a másik lapot. 
5. Egy pizzavágóval / éles késsel 16 cikkre vágjuk a kört, de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem a közepénél megállunk. Ezután megfogunk 2 egymás melletti cikkelyt, a jobb oldalit jobbra, a baloldalit balra tekerjük és a tetejüknél összecsípjük őket. Ezt kettesével megcsináljuk a cikkelyekkel, így lesz 8 párunk. Az alábbi képek segítséget nyújthatnak a formázásban.
6. Pici tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük a kalácsot, esetleg megszórjuk jégcukorral és további 20 percig kelesztjük. Ezután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, melynek aljába odateszünk egy kis lábas vizet. Így extra-gőzös lesz a sütőnk, a végeredmény pedig szuper pihe-puha kalácska lesz. Kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
A másik tésztadarabbal hasonlóképp járunk el.



Szofika és a hópihe kalács :)

Sunday, 5 October 2014

Szezámmagos minikiflik

Nem tudom megunni a kelt tésztát. Ezt a sörkiflit is  már egyszer elkészítettem, de most változtattam a recepten kicsit, így is szuper lett. Sose felejtsük el a lábas vizet betenni a sütőbe a tepsi alá, így még gőzösebb helyet biztosítunk a kelt tésztának, ettől finom puha lesz a tészta. Sok-sok édes és sós kelt tészta receptet találtok ide kattintva. Merem állítani, hogy a legtutibb csipegetnivaló ezek a kis kiflik sörök, de akár borok mellé is. :)


Hozzávalók:
32 kicsi kiflihez

25 dkg liszt
fél ek. só
0,75 dl olaj
1,5 dl langyos tej
1 kk. cukor
2,5 dkg friss élesztő

Tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag


Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat és a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt. Simára dagasztjuk és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát kettévesszük, a tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk ( jó vékonyra) és 16 cikkre vágjuk egy pizzavágó vagy éles kés segítségével. Az egyes cikkeket még kicsit ellapogatjuk vagy nyújtófával még picit vékonyítunk rajtuk és a szélesebb felüknél kezdve feltekerjük őket. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket úgy, hogy a végeik alulra kerüljenek, így kelés/ sülés közben nem fognak szétnyílni.
3. Felvert tojással megkenjük a tetejüket, megszórjuk szezámmaggal és mehetnek a hideg, 200 fokos sütőbe, aminek az aljába odatettük a lábas vizet. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
A tészta másik felével hasonlóképp járunk el, így 36 kis egyfalatos kiflink lesz, úgyhogy érdemes duplázni az adagot, legalább!

Saturday, 4 October 2014

Mákos koszorú

Alakul a konyhám,napokon belül elkészül. Addig is a nővérem konyhájába vetettem be magam ma délután, hogy Apunak a névnapjára süssek valamit. Apu mákimádó mióta az eszemet tudom és imádja a kalácsokat. Mikor megláttam ma ezt a kalácsot, úgy döntöttem, kipróbálom ezt a formát, de mákos töltelékkel. A szívem csücske a kelt tészta, aki ismer, az tudja, hogy élek-halok az élesztős dolgokért, akár édesek, akár sósak. És azt hiszem, igazán csodásan sikeredett ez a kalács, készítsétek el bátran, fahéjas, kakaós töltelékkel is szuperül fog mutatni és nagyon egyszerű ezt a mutatós koszorú-formát megfonni :) A képeket köszönöm a nővéremnek, Tündérsütinek-és a kölcsönkonyhát is :)


Hozzávalók:
1 koszorúhoz

A tésztához:
250 gr liszt
4 dkg cukor
4 dkg olvasztott vaj / margarin
1 egész tojás
1 dl tej
csipet só
2 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
kb. 10 dkg darált mák
ízlés szerint cukor
tej
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
1 felvert tojés
jégcukor

Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojást, olvasztott vajat és az élesztős tejet és lágy tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá lisztet. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a mákot ízlés szerinti mennyiségű cukorral és annyi tejjel felfőzzük, hogy sűrű, de kenhető masszát kapjunk. Citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük.
3. A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk ( érdemes sütőpapíron csinálni, így a kész kalácsot egyszerűbb lesz a tepsire átemelni), megkenjük a töltelékkel és a hosszabb oldalánál kezdve feltekerjük. Ezt követően az alábbi képek alapján megformázzuk a kalácsot. A linken egy videó is van erről. Megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk jégcukorral.
4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a kalácsot, a sütő aljába egy lábas vizet teszünk ( így puha lesz a kalácsunk a gőztől) és 25-30 perc alatt készre sütjük.