Szilvalekváros "buktatorta" - vegán

Télies hangulatban készítettem el ezt a tej-és tojásmentes buktát. A töltelék bármilyen lekvár lehet, én most Anyósom házi szilvalekvárját használtam el hozzá, isteni lett. Ha van finom szilvalekvárotok, ajánlom szeretettel a Szilvalekváros hókifli receptemet is Karácsonyra, ami szintén tejtermék és tojás nélkül készül. Na de most lássuk a bukta receptet!


Hozzávalók:
13 db buktához

500 g sima liszt
1/2 tk. só
80 g cukor
280 g növényi tej (rizstejet használtam)
25 g friss élesztő
50 g növényi margarin (pl. Liga)

A töltelékhez:
sűrű, házi szilvalekvár

A tetejére:
porcukor

Elkészítés:
1. Az élesztőt 1 tk. cukorral felfuttatjuk a langyos növényi tejben majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, kidagasztjuk kézzel vagy géppel és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát 13 egyenlő részre osztjuk és vékony téglalapokká nyújtjuk a darabkákat. Egy kiskanál szilvalekvárt teszünk a hosszanti részére úgy, hogy az oldalain szabadon maradjon a tészta. A 2 oldalát behajtjuk majd feltekerjük, így nem folyik ki a lekvár sütés közben.
3. Kiolajozott tepsibe vagy torta formába helyezzük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt jó vastagon meghintjük porcukorral.



 

Megjegyzések