Szilvalekváros hókifli - tejmentes, tojásmentes

Ezennel elkezdtem a karácsonyi készülődést. Na jó, ezek a sütik nyilván nem tartanak ki addig, de szeretnék idén pár újdonságot kipróbálni. Idén Karácsonykor nem fogunk dolgozni, így végre egyszer a saját ünnepi asztalunkon is lesz sütemény. És mivel nekem most tejmentesen kell étkeznem, így igyekszem néhány klasszikust elkészíteni úgy, hogy én is ehessek majd belőle. Ez a hókifli biztosan ott lesz az ünnepi asztalon.
Akinek nem fontos a tejmentesség, a vegaföl helyett használhat sima tejfölt, a margarin/ zsír helyett pedig lehet vajjal is készíteni, a növényi tej helyett pedig sima tejjel.


Hozzávalók:
kb. 35 db-hoz

500 g sima liszt
1/2 tk. só
120 g tejmentes margarin
80 g sertészsír
100 g vegaföl (Dr. Oetker Creme Vegát használok)
100 g mandulatej
1 tk. cukor
20 g friss élesztő

A töltéshez:
fél üveg sűrű, házi szilvalekvár

A forgatáshoz:
vaníliás porcukor


Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos, cukros mandulatejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval együtt kézzel vagy robotgéppel összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át pihentetjük.
2. Ezután a masszából egyforma, diónyi golyókat szaggatunk. Én 25 g-osra csináltam mindet, így 35 db kifli lett.
3. És itt jön a sziszifuszi munka: a golyókat egyenként vékony háromszöggé nyújtjuk: nem kell, hogy szabályos legyen egyáltalán, csak az egyik felén keskenyebb, a másik felén pedig szélesebb. A szélesebb részre teszünk egy kb. fél teáskanálnyi szilvalekvárt, lehajtjuk a tetejét és az oldalát lenyomkodjuk, hogy ne folyjon ki sütés közben a töltelék,majd feltekerjük egy kifli formára.
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük őket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük őket. A teteje még világos lesz, de ha a talpa már aranybarna, akkor készen van.
5. Vaníliás porcukorba forgatjuk őket és lezárt dobozban tároljuk.


 

Megjegyzések