Körtés-csokis fehér piskóta - tejmentes

Angel food, azaz "angyalok eledele" a fantázianeve ennek a süteménynek, ami nemes egyszerűséggel egy fehér piskóta, mivel a tojásnak csak a fehérjét használjuk, a sárgáját nem. Most néztem, hogy éppen 10 éve már, blogolásom hajnalán született már egy ilyen torta még az angliai konyhámban, most ismét szembe jött egy hasonló recept. Én most körtével és csokival turbóztam, de üresen is kiváló friss gyümölccsel, kompóttal, lekvárral, bogyós gyümölcsökkel. Légies, könnyű, pihe puha csoda. Viszont tortához piskótának semmiképp nem ajánlom, mert nem fogja a krémet megtartani.


Hozzávalók:
 1 db kb. 10x20 cm-es szilikon kenyér formához
(süthető kerek tortaként is)

5 tojás fehérje 
50 g kristálycukor
1 csipet só
60 g finomliszt
80 g porcukor
1 tk. citromlé
1 db körte, apróra kockázva
pár kocka étcsoki, apró darabokra törve 

Elkészítés:
1. A tojás fehérjéket a csipet sóval és kristálycukorral elkezdjük felverni. Mikor kezd habosodni, hozzáadjuk  citromlét és kemény habbá verjük.
2. Szilikon spatulával óvatosan beleforgatjuk az alaposan elkevert porcukor+liszt keveréket, végül a körtét és a csokit.
3. Szilikonos formába öntjük a masszát, elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Ahogy elkészült, fejre állítjuk a formát és így hagyjuk kihűlni. Kihűlés után óvatosan kivesszük a formából, porcukorral meghintve tálaljuk.


 

Megjegyzések