Pisztáciakrémes-málnás kalács - tejmentes

Az alap tejmentes édes kelt tészta receptem nagyon sokféleképp variálható, ezúttal egy Pisztáciakrémes-málnás kalácsot készítettem belőle.


Hozzávalók:
 1 db kalácshoz

A tésztához:
500-600 g sima liszt
1/2 tk. só
25 g vaníliás cukor
300 ml mandulatej
25 g friss élesztő
80 g olvasztott tejmentes margarin (pl. Liga)

A töltelékhez:
300 ml mandulatej
80 g cukor
60 g vaníliás pudingpor
50 g pisztácia paszta
100 g fagyasztott málna, kiolvasztva

A tetejére:
1 felvert tojás ( ez el is hagyható és úgy máris tojásmentes és vegán lesz a kalács)

Elkészítés:
1. A tésztához keverőtálba tesszük a lisztet, sót, olvasztott margarint és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Kidagasztjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez elkészítjük a pudingot: hagyományos módon pudingot főzünk, csak kézi habverővel belekeverjük a pisztácia pasztát is. Egy tányérra öntjük a pudingot, lefedjük folpack-kal és hűtőbe tesszük amíg kel a tészta.
TIPP: ha nincs pisztácia pasztánk, tegyünk hozzá vanília pasztát vagy vanília rúd kikapart magjait, így vaníliás-málnás kalácsunk lesz, ami szintén nagyon finom.
3. A megkelt tésztát kinyújtjuk vékony téglalappá, kenjük meg egyenletesen a kihűlt pisztácia pudinggal és szórjuk rá a kiolvasztott, lecsepegtetett málnát.A hosszabbik felénél tekerjük fel mint egy bejglit majd egy éles késsel hosszában vágjuk félbe úgy, hogy csak egy centit hagyunk a tetején, így nem esik szét. Fonjuk át egymáson a 2 szálat és kenjük meg a felvert tojással.
TIPP: én már a nyújtást is sütőpapíron végeztem, így a kész kalácsot sütőpapírral együtt átemeltem a tepsire. Elég masszív a kalács és mivel nyitott, folyik majd ki belőle a töltelék, így elég nehéz lenne papír nélkül megemelni.
4.  185 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük.

TIPP:  a könnyebb kezelhetőség érdekében készíthetünk belőle 2 kisebb kalácsot is és ha szeretnénk, hogy jobban megtartsa a formáját, a kisebb kalácsot formázás, tekerés után tehetjük egy vekni formába / őzgerinc formába is.




 

Megjegyzések