Csokis-mandulás tekercs - tejmentes, tojásmentes

Édes kelt tésztákhoz nagyon szeretem ennek a Fahéjas csigának a receptjét. Nincs benne tojás, nagyon könnyen kezelhető, rugalmas a tészta, igazából bármilyen édes kelt tésztás péksütihez tökéletes. Ez a csiga vagy tekercs most azért lett különleges, mert nem a klasszikus módon készült, hogy feltekerjük, mint a bejglit majd karikákra vágjuk, hanem egy kicsit másképp. Mutatós is és nem folyik belőle szeleteléskor össze-vissza a töltelék. Készíthető fahéjasan is vagy megtölthető Nutellával is (vigyázat, akkor már nem lesz tejmentes!)


Hozzávalók:
16 db tekercshez
A tésztához:
500 g sima liszt
1/2 tk. só
2 tk. őrölt kardamom
25 g cukor
300 ml mandulatej
25 g friss élesztő
80 g olvasztott tejmentes margarin (pl. Liga)

A töltelékhez:
100 g tejmentes margarin (pl. Liga)
5 ek. holland kakaópor
3 ek. porcukor (ízlés szerint lehet több, legközelebb lehet, hogy én is 5-öt tennék)
kb. 5 dkg őrölt mandula

A tetejére:
1 dl mandulatej
porcukor

Elkészítés:
1. Keverőtál üstjébe mérjük a lisztet, sót, kardamomot, olvasztott margarint és a cukros mandulatejben felfuttatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a csokis tölteléket: felolvasztjuk a margarint, beleszitáljuk a porcukrot, kakaóport, simára keverjük és kb. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen és kenhető állagú legyen.
3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon vékony téglalappá nyújtjuk (kb. fél centisre) és megkenjük egyenletesen a csokikrémmel majd megszórjuk a mandulával.
4.  Hosszában félbehajtjuk a téglalapot és még nyújtófával így is picit vékonyítunk az összehajtott tésztán.
5. Pizzavágóval csíkokat vágunk a tésztából és a felső képen látható módon feltekerjük, a végét picit behajtjuk a tekercs alá. 
6. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és 185 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ekkor kivesszük, megkenjük a csigák tetejét mandulatejjel ( vagy rá is locsolhatjuk , én ecsettel kentem) és további 5 percig sütjük. Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral még megszórhatjuk.



 

Megjegyzések