A tészta receptje a Villámgyors pizzás csigám receptje, ami pedig a Villámgyors kifli receptje volt anno. Ezt a csavart sós sütit általában leveles tésztából szokták készíteni, aminek viszont én nem vagyok nagy rajongója, viszont gyorsan kellett elkészítenem, így erre a tésztára esett a választásom. Nagyon finom és tényleg nem kell keleszteni.
Hozzávalók:
3 tepsinyi adaghoz
60-70 dkg búza finomliszt
2 tk. só
400 ml tej (én most zabtejet használtam)
2 tk. cukor
40 g friss élesztő
40 g olvasztott vaj vagy margarin
A töltelékhez:
1 kis üveg vörös pesztó
reszelt trappista sajt
A kenéshez:
1 felvert tojás
Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval együtt kézzel vagy géppel összegyúrjuk, kidagasztjuk. 2 részre osztjuk a tésztát. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra (alsó-felső sütés)
2. A tészta gombócot téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a pesztó felével, megszórjuk reszelt sajttal és a hosszabb felénél fogva félbe hajtjuk. Tehát becsukjuk a tölteléket a tésztába. Pizzavágóval vagy éles késsel csíkokra vágjuk, megcsavarjuk őket és sütőpapíros tepsire tesszük. Megkenjük felvert tojással.
3. Előmelegített sütőben kb. 15-17 perc alatt pirosra sütjük. Hasonlóképp járunk el a másik tésztagombóccal is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése