Kardamomos-mogyorós-mandulakrémes csigák -VEGÁN

 Nagyon gyakran készítek itthon kelt tésztát és jóideje már az édes keltekhez ennek a Fahéjas csigának a tésztáját használom. Mivel tojás nincs benne, nagyon-nagyon könnyű a tésztájával dolgozni, ruganyos, könnyen nyújtható és formázható. Mivel tejterméket sem tartalmaz, így vegánok, tej-és tojásérzékenyek is fogyaszthatják. 
Ez a péksüti most különösen jól sikerült. Nagyon szaftos lett a tölteléke, olyan, mintha marcipánnal lenne töltve, de egyáltalán nem émelyítően édes. Most ő lett a kedvenc kelt péksütim, próbáljátok ki.



Hozzávalók:
15 db csigához

A tésztához:
400 g sima búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 nagy csipet só
7 g porélesztő
2 tk. őrölt kardamom
300 ml mandulatej, cukrozatlan
25 g cukor
80 g olvasztott tejmentes margarin (Liga)

A töltelékhez:
50 g olvasztott tejmentes margarin (Liga)
60 g darált mandula
40 g darált mogyoró ( lehet ehelyett is mandula, nekem nem volt annyi itthon)
70 g porcukor

A tetejére:
kb. fél dl mandulatej 


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk majd a tészta többi hozzávalójával együtt kézzel vagy robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk, alaposan kidagasztjuk és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez egy tálban elkeverjük a darált mandulát, mogyorót, porcukrot. A margarint felolvasztjuk.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott margarinnal és megszórjuk a darált mandulás-mogyorós-cukros keverékkel.
4. Ezután téglalapot a keskenyebb részénél fogva félbehajtjuk és alaposan lenyomkodjuk. Tehát egy ugyanolyan hosszú, de fele olyan széles téglalapot kapunk.
5. Pizzavágóval 15 db egyforma csíkot vágunk és feltekerjük őket.
6. Kikent sütőtálba tesszük szorosan a csigákat és a maradék olvasztott vajjal megkenjük a tetejüket. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük őket. Meglocsoljuk a tetejüket kb. fél deci mandulatejjel és további 5 percig sütjük.
A formázásról képeket ebben a bejegyzésben találtok.



Megjegyzések