Puha citromos kuglóf citrommázzal

Ezennel bemutatom az első süteményt, ami az új konyhámban, az új sütőmben készült. Félév elteltével beizzítottam a fényképezőgépet is és egész tűrhető fotókat sikerült csinálom este 10-kor. Hogy miért épp kuglóf lett az első süti? Nos, a konyhám felszereltsége még finoman szólva is hiányos. A cuccaink nagy része még mindig Anyósomnál pihen a fészerben, de a kuglófsütő és néhány tepsi már előkerült és a mindentudó szuper robotgépem is. Szép csillogóra megfürdettem és már el is foglalta méltó helyét a konyhában :) A kuglóf isteni finom lett, pihe-puha, nagyon citromos-citrommázzal a tetején! Welcome back :)


Hozzávalók:
5 tojás
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 citrom reszelt héja
16 dkg vaj / margarin
2 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A citrommázhoz:
porcukor
citromlé


Elkészítés:
1. A kuglófformát kivajazzuk-kilisztezzük. 
2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéket kemény habbá verjük, a sárgákat kihabosítjuk a cukorral, vaníliás cukorral. Mikor már szépen kifehéredett, hozzáadjuk a citromhéjat, a szobahőmérsékletű vajat / margarint és a tejet.
3. Evőkanalanként beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet, simára keverjük. 
4. A formába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőbe ( hőlégkeveréses) toljuk, 40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbát mindenképp végezzünk.)
5. Ha kihűlt a formában, körbevágjuk és egy tányérra borítjuk.
6. A mázhoz a cukrot ( kb. 20 dkg) egy tálkába szitáljuk és folyamatosan adagolva annyi citromlevet facsarunk bele, amennyivel sűrű, de kenhető mázat kapunk. Bevonjuk vele a kihűlt sütemény tetejét, én díszítésnek kókusz chips-szel szórtam meg, de citromhéjjal, apróra tört magvakkal is díszíthetjük. 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése