Narancsos mákgolyó / Orange-poppyseed balls


Napok óta a fejemben volt már ez a kekszgolyó. Holnap van Zé szülinapja, és Ő, a nagy mákimádó, ezúttal meglepő módon diótortát kért. De hogy valami mákos is legyen, megleptem szülinapja előestéjén ezzel. Illetve nem is leptem meg,mert a képet már elküldtem neki ma délelőtt. Szóval már nagyon várja, hogy megkóstolhassa. A mák és a narancs régóta jóbarátok, hozzájuk csatlakozott most még egy kis Oreo keksz, krémsajt, és fehér csoki. Tökéletes!! Próbáljátok ki!!!!! 



Hozzávalók:
kb. 15 db golyóhoz

100 gr darált keksz ( háztartási típusú)
50 gr darált mák
50 gr Oreo keksz ( ennek híján mák vagy sima darált keksz)
1 narancs reszelt héja és leve
kb. 1 púpozott tk. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)

Bevonáshoz:
10-15 dkg fehércsoki
pici darált mák 


Elkészítés:
1. A kekszeket és a darált mákot egy tálba öntjük, belereszeljük a narancs héját, belefacsarjuk a levét és annyi krémsajtot adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk.
2. Teáskanálnyi gombócokat görgetünk belőle és hűtőbe tesszük, amíg a csokit előkészítjük.
3. A fehércsokit kockákra törjük, 3/4-ét mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk. Ha mikrózzuk, csak 20 mp-re tegyük be, utána keverjük át, majd újabb 20 mp-re. Ellentétben az étcsokivan, a fehércsoki nagyon hamar odakap, az első táblát ki is kellett dobnom, szóval csak óvatosan. Ha kész, hozzáadjuk a maradék csokit és addig keverjük,míg teljesen fel nem olvad.
4. A golyót felét megmártjuk a csokiban és a sima felével lefelé tálcára/ sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Rögtön megszórjuk pici darált mákkal és 1-1 fogpiszkálót szúrunk bele, amit benne is hagyunk. Így már szinte cake pops.:) Szerintem nagyon cuki, ha így kínáljuk, fogpiszkálóval.:)
5. Kb. 1 órára hűtőbe tesszük a golyókat és fogyasztásra készen is állnak.:)

További golyók, ha érdekel a téma:


In English:
Ingredients: 
makes 15 balls

100g digestive biscuits, finely ground
50g poppyseed, finely ground
50g oreo biscuits, finely ground
grated zest and juice of 1 orange
1 tsp cream cheese ( Philadelphia or mascarpone)

For coating:
100-150g white chocolate
ground poppyseed

Method:
1. Ground the biscuits and poppyseed in a food processor. Save 1 teaspoon of ground poppyseed for decoration.
2. Mix the biscuits and orange juice, zest in a bowl and add cream cheese to get a firm paste.
3. Roll them into balls (15-20g each) and put them in the fridge while you prepare the dipping chocolate.
4. Roughly chop the chocolate and melt 3/4 of it  in microwave. Remove from microwave and stir in every 20-30 seconds as it can burn quickly. Add the remaining chocolate and stir until smooth.
5. Insert a toothpick in the middle of each balls and dip half of them in the chocolate, sprinkle with ground poppyseed. Place them on baking paper until they get dry. 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése