Rájöttem, hogy mennyire szeretem a kuglófokat. El is döntöttem, hogy idén Karácsonyra készülök 1-2 deluxe változattal. De először álljon itt ez az alaprecept, ami isteni finom puha, szaftos, omlós.
Nekem az alábbi mennyiség 2 kisebb kuglófra lett elég, mert kisebb (20 cm átmérőjű) szilikonos kuglóf formám van kettő, de a mennyiség egy nagyobb (26 cm-es ) kuglóf formára is elég.
Hozzávalók:
5 tojás, különválasztva
csipet só
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
16 dkg puha vaj
2 citrom reszelt héja
2 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
A citrommázhoz:
porcukor
1 citrom leve
Elkészítés:
1. A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.
2. A sárgákat kihabosítjuk a cukrokkal, majd mehet hozzá a puha vaj, a citromhéj és a tej is.
3. Végül evőkanalanként hozzáadagoljuk a sütőporos lisztet.
4. A szilikonos formákat kifújjuk forma leválasztó / olaspray-val ( Lidl-ben általában kapható) és elosztjuk a 2 forma közt a masszát. Kb. 2/3-ig legyen a forma, akkor szépen feljön a tetejéig a kuglóf. Én az egyikbe dobáltam áfonya szemeket is- megmondom őszintén, nekem az áfonyás verzió jobban tetszett.
5. Légkeverésen, 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbát végezzünk.
56. A kisült kuglófokat borítsuk egy rácsra fejjel lefelé és így hagyjuk kihűlni. A kihűlt kuglófról óvatosan válasszuk le a formát.
6. A mázhoz az átszitált porcukrot annyi citromlével keverjük el, hogy egy sűrű, de habzsákból nyomható mázat kapjunk. Ezzel díszítsük a kihűlt kuglófokat.


Megjegyzések
Megjegyzés küldése