Vaníliapudingos csiga

 El se merem mondani, hányasával hordom haza a Lidl-ből a vaníliás csigát a fiúknak. Tegnap este összeszedtem magam és megsütöttem itthon. Puha (másnap is!!), krémes, kevésbé édes és persze van benne kardamom is ami számomra minden péksütemény elengedhetetlen kelléke.

Hozzávalók:
kb. 15 csigához

A tésztához:
500 g sima liszt
fél tk. só
1 ek. őrölt kardamom
80 g olvasztott vaj / margarin
300 ml tej / növényi tej
25 g cukor
1 csomag (7 g) porélesztő vagy 25 g friss

A töltelékhez:
500 g tej 
60 g cukor
60 g vaníliás pudingpor

Tetejére:
1 felvert tojás


Elkészítés:
1. A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, kidagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Egyszer félidőben átgyúrom és kelesztem tovább.
2. Amíg kel a tészta, megfőzzük a pudingot, tányérra öntjük és lefedjük folpackkal, hogy ne bőrösödjön be.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon egy nagy téglalappá nyújtjuk és a majdnem teljesen kihűlt pudinggal egyenletesen megkenjük.
4. Itt jön az érdekes rész, mert nem tekerjük fel és vagdossuk fel úgy, ahogyan hagyományosan a csigákat szoktuk, hanem egy pizzavágóval kb. 1,5 cm széles csíkokra felvágjuk. A csíkokat egyenként feltekerjük és így készülnek el a csigák. Én ezt a módszert a fahéjas / kakaós csigánál is szeretem alkalmazni, mert nem jön ki szeletelés közben a töltelék fele és nem deformálódnak el a csigák felvágás közben.
5. A csigákat sütőpapíros tepsire tesszük, tetejüket és oldalukat lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük amíg pirul a tetejük ( nekem kb. 25 perc volt)



Megjegyzések