Sütőtökös csigák sütőtökös-krémsajtos töltelékkel

Most, hogy itt a sütőtök szezon, érkezem pár sütőtökös recepttel. Ez a csiga azért lett nagyon szuper, mert nem csak a tésztájába, hanem a töltelékébe is került sütötök, így nagyon puha, krémes, szaftos, másnap is nagyon puha. Isteni.


Hozzávalók:
12-14 csigához

A tésztához:
400 g liszt
fél tk. só
120 g sült sütőtök püré
2 tk. őrölt kardamom
1 tk. őrölt fahéj
1 tojás
30 g étolaj
80 ml tej
50 g cukor
1 csomag (7g) porélesztő vagy 25 g friss

A töltelékhez:
100 g sült sütőtök püré
100 g natúr krémsajt
ízlés szerint fahéj
50-75 g cukor

A tetejére:
jégcukor

Elkészítés:
1. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk és a tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk, kidagasztjuk és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a hozzávalókat egy késes aprítóba tesszük és simára dolgozzuk, de egy kézi habverővel vagy botmixerrel is megoldható a dolog.
3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. A széleinél kb. 1 centit visszahajtunk minden oldalon, hogy tekerésnél ne jöjjön ki a töltelék majd a keskenyebb felénél kezdve feltekerjük.
4. Ujjnyi vastag szeleteket vágunk és sütőpapíros tepsire tesszük őket, megszórjuk jégcukorral és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük őket.

Tipp:
A tejet bármilyen növényi tejre cserélhetjük, így tejmentes lesz.
Olaj helyett bármilyen zsiradék ( olvasztott vaj, margarin, kókuszzír ) használható
Ha elég édes a sütőtök, a cukor akár el is hagyható a töltelékben. 





 

Megjegyzések