Cseresznyés-mandulakrémes (frangipane) pite


 Apukám 75. szülinapját ünnepeltük tegnap. Mivel 50 fok volt, semmiképp nem szerettem volna habos-krémes tortát sütni és utaztatni egy órát, így erre az abszolút kánikula-és utazásbarát, de mégis elegáns és különleges pitére esett a választásom. Egy gombóc vanília fagyival isteni.


Hozzávalók:
22 cm-es piteformához
A tésztához:
150 g sima liszt
100 g hideg vaj
75 g porcukor
1 csipet só
1-2 ek. hideg víz

A töltelékhez:
100 g porcukor
100 g vaj
120 g darált mandula
75 g sima liszt
2 nagyobb tojás

A tetejére:
egy marék cseresznye kimagozva, félbevágva
1-2 ek. szeletelt mandula


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit késes aprítógépbe dobtam és simára dolgoztattam vele. Természetesen kézzel is összegyúrhatjuk, de ebben a melegben egyszerűbb volt géppel. Folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük (nálam most egy éjszakát pihent)
2. A tésztát picit átgyúrjuk és lisztezett felületen igyekszünk gyorsan kör alakúra nyújtani, akkorára, hogy a piteforma oldalára is jusson belőle. Én egy levehető aljú, lyukacsos pite formát használok (ilyet). Beleigazítjuk a tésztát, villával megszurkáljuk, sütőpapírt teszünk bele és teleöntjük babbal majd 210 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütjük (vakon sütjük)
3. A töltelékhez a porcukrot, mandulát, vajat, lisztet késes aprítógépbe tesszük és összedolgozzuk majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Egy sűrű, sima, de kenhető krémet kapunk melyet belekenünk az elősütött tésztába. Megszórjuk a cseresznyével és a mandulával és 180 fokra átállított sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Ha már kicsit kezd pirulni a töltelék, akkor jó lesz.
4. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és egy gombóc vanília fagyit is adhatunk hozzá.



Megjegyzések