Ezúttal egy kicsit egészségesebb változatát hoztam a jól ismert galette-nek.
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, és a tésztája pedig gluténmentes lett.
Hozzávalók:
1 nagyobb galette-hez
A tésztához:
120 g gluténmentes zabpehely
100 g darált mandula
csipet só
25 g "negyedannyi"édesítő
1 tojás
90 g vaj
10 g útifű maghéj ( elhagyható, de nélküle nehezebb lesz nyújtani a tésztát)
Tetejére:
kb. 250 g áfonya
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit késes aprítóba tesszük és összedolgozzuk. Folpackba csomagolva néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük, ha nagyon sietünk, félórára a fagyasztóba.
2. Rizsliszttel picit átgyúrjuk a tésztát és 2 sütőpapír között vékony kör alakra nyújtjuk. Nem baj, ha nem szabályos.
3. Elterítjük rajta az áfonyát úgy, hogy a szélein pár centi szabadon maradjon, ezeket visszahajtjuk és lekenjük a felvert tojással.
4. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, szép ropogósra, barnára. Kihűlés után szépen szeletelhető.
Tálalhatunk mellé vanília fagyit vagy tejszínhabot, de magában is nagyon finom.
TIPP: ha tejmentesre szeretnénk, cseréljük a vajat tejmentes margarinra (pl. Liga) vagy zsírt is használhatunk, de abból kevesebb kell.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése