Nincs Karácsony Vaníliás kifli nélkül. Idén több aprósütit is kipróbáltam vaj/margarin helyett zsírral. Hagyományos, rendes sertészsírral. Sokkal omlósabb, porhanyósabb a végeredmény.
Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz
200 g sima liszt
75 g sertészsír
1/2 tk. só
75 g vaníliás porcukor vagy sima porcukor+vanília kivonat
1 tojás sárgája
100 g darált mandula
fél citrom leve
1 tk. citromlé
1/2 tk. sütőpor
A beforgatáshoz:
vaníliás porcukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2. A pihentetés után a tésztából 10 g-os darabokat csipkedünk és kifli formájúra megsodorjuk. Ne vékonyítsuk el nagyon a végeit, mert hamar meg fog pirulni és esetleg el is fog törni sütés után.
3. A kifliket sütőpapíros tepsire tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, de inkább 10. Semmiképp se tovább, akkor se ha nem tűnik késznek.
4. Pár percig a tepsin hagyjuk mielőtt levesszük majd vaníliás porcukorba forgatjuk és jól záródó (lehetőleg lakattal ellátott!) dobozba tesszük Karácsonyig.
Isteni finom, de elég aprólékos munka a kiflik formázása. Mégis érdemes dupla adagot begyúrni,mert úgyis kell majd még 1 adagot sütni Karácsonyig. Én is így jártam :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése