Fahéjas fonat- tejmentes

A klasszikus fahéjas csigám  receptjét vettem alapul, csak a formán újítottam kicsit. Ami mindig elmaradhatatlan a kelt tésztáimból, az a kardamom, nagyon finom, különleges ízt és illatot kölcsönöz ezeknek a sütiknek.


Hozzávalók: 
15-16 fonathoz

A tésztához:
500 g sima liszt
1 nagy csipet só
2 tk. őrölt kardamom
25 g kristálycukor
300 ml növényi tej (mandulát használtam)
15 g friss élesztő
80 g olvasztott növényi margarin ( pl. Liga)

A töltelékhez:
kb. 30 g olvasztott növényi margarin
fahéjas cukor (nem szoktam mérni, van előre bekeverve egy nagy befőttes üvegben sütikhez, palacsintákhoz)

A tetejére:
1 felvert tojás



Elkészítés:
1. A tésztát a szokásos módon készítjük el: az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben majd a tészta többi hozzávalójával együtt kézzel vagy robotgép segítségével kidagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. 
2. A megkelt tésztát vékony téglalappá nyújtjuk enyhén lisztezett felületen. Megkenjük az olvasztott margarinnal és alaposan megszórjuk fahéjas cukorral. Innen jön az érdekesebb rész, a formázás.
3. A fahéjas cukorral leszórt téglalapot félbehajtjuk a hosszabb részénél fogva, tehát a tetejét ráhajtjuk az aljára, így bezárjuk a tölteléket. Ekkor még nyújtófával kicsit vékonyítunk a félbehajtott tésztán.
4. Pizzavágóval ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, a rövidebbik részénél fogva. Az így kapott csíkokból lesznek a fonatok. A csíkot néhányszor megtekerjük, majd feltekerjük, a végét behajtjuk a fonat alá, hogy ne nyíljon szét.
5. Sütőpapíros tepsire tesszük  őket, megkenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.



 

Megjegyzések