Sütőtökös-karamellizát almás morzsasüti- tejmentes

Nem olyan rég készítettem egy almás-sütőtökös zabkását reggelire, akkor jöttem rá, az alma és a sütőtök milyen jó is együtt. Így találtam rá erre a receptre, amit tejmentesítettem. Annyira szuper az állaga és az ízek!Az idei ősz kedvenc sütije lett nálam.


Hozzávalók:
11x23 cm-es püspök kenyér forma
( ennek híján kicsi szögletes formában vagy akár egy kisebb kerek torta formában is készíthető)

A karamellizált almához:
2 db alma
2 ek. tejmentes margarin ( pl. Liga)
2 ek. cukor
1/2 tk. őrölt fahéj

A sütőtökös tésztához:
( ebből kell majd félúton kivenni egy részt a tetején lévő morzsához)
csésze: 250 ml
210 g liszt
fél csésze cukor
1/3 csésze tejmentes margarin ( 75 g)
1/2 tk. só
1 csésze sütőtökpüré
1/2 tk. őrölt fahéj
1/2 tk. sütőpor
3/4 tk. szódabikarbóna
2 egész tojás

Elkészítés:
1. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk.
2. Egy kis serpenyőben felhevítjük a margarint, rádobjuk az alma kockákat és közepes lángon pár percig kevergetjük. Mehet hozzá a cukor és  fahéj, így forgatjuk tovább. Pár perc alatt elkezd aranybarna színt felvenni és kissé megpirulni, ekkor félretesszük.
3. Egy keverőtál üstjébe mérjük a lisztet, sót, margarint és a cukrot és morzsás állagúra dolgozzuk. Ez a művelet kézzel is elvégezhető, így is elmorzsolhatjuk. Ebből a keverékből 2/3 csészényit kiveszünk, félretesszük, ez lesz majd a morzsa a süti tetején.
4. A maradék morzsához a keverőtálban hozzáadjuk a sütőtökpürét, fahéjat, sütőport, szódabikarbónát és egyenként a tojásokat. 
5. A sütőtökös masszát a sütőpapírral bélelt formába öntjük, elsimítjuk. Ennek tetejére kanalazzuk a karamellizált almát majd megszórjuk a félretett morzsával.
6. 180 fokra előmelegített sütőben 1 óráig sütjük. Tűpróbát végezzünk, az edény méretétől függően a sütési idő lehet több vagy kevesebb.



 

Megjegyzések