Sajtos stangli

Anyósom szokta készíteni ezt az egyszerű, gyors sósat. Lehet belőle stanglit, pogácsát, kockát. Fémdobozban nagyon -nagyon sokáig eláll, abbahagyhatatlan sörkorcsolya. 
A recept könnyen tejmentessé tehető, ha a tetején lévő sajtot növényi sajtra cseréljük vagy magokkal ( szezámmag, lenmag, tökmag) szórjuk meg,mert maga a tészta nem tartalmaz tejterméket.


Hozzávalók:
1,5 gáztepsinyi mennyiséghez

350 g sima liszt
1,5 tk. só
250 g tejmentes margarin ( pl. Liga)
70 g növényi tej ( pl. kókusztej, rizstej)
1 tk. cukor
20 g friss élesztő
1 tojás sárgája

A tetejére:
1 egész felvert tojás
reszelt sajt

Elkészítés:
1. Keverőtál üstjébe tesszük a lisztet, sót, margarint, tojássárgát majd a cukros tejben felfuttatott élesztőt és kidagasztjuk. Rugalmas tésztát kapunk, melyet folpackba csomagolva 30-60 percre hűtőbe teszünk.
2. Lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és pizzavágóval felcsíkozzuk. Sütőpapíros tepsire tesszük őket.
3. Tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajttal és 190 fokra előmelegített ( alsó-felső sütés) sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, míg szépen meg nem pirul a sajt a tetején.


 

Megjegyzések