Sütőtökös-kakaós kuglóf

Újabb sütőtökös receptet hoztam (nyugi, lesz még), ezúttal egy gyors, kevert tésztás kuglófot. Isteni finom, szaftos állagú lett, nálunk igazából még langyosan elfogyott, mert épp vendégek voltak, de szerintem ha marad belőle, tuti másnap is puha még.


Hozzávalók:
1 db kuglófhoz 
( kb. 25 cm átmérőjű)
csésze: 250 ml

3/4 csésze (175 g) puha vaj vagy margarin
1,5 csésze cukor
 4 egész tojás
 3 csésze liszt
1/4 tk. só
1 tk. sütőpor

A sütőtökös részhez:
3/4 csésze sütőtök püré
1/2 tk. őrölt fahéj
1 tk. őrölt kardamom

A kakaós részhez:
2 ek. holland kakaópor
kb. fél deci tej ( növényi tej is lehet)

Elkészítés:
1. A puha vajat/margarint a cukorral kihabosítjuk majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, végül belekeverjük a sóval, sütőporral elkevert lisztet.
2. A masszát 2 nagyjából egyenlő részre osztjuk: az egyikhez adjuk a sütőtök pürét és a fűszereket, alaposan elkeverjük, ezt már nem robotgéppel, csak egy spatulával.
3. A tészta másik felébe beleszitáljuk a kakaóport és löttyintünk hozzá egy kis tejet, hogy könnyebb legyen elkeverni, lévén elég sűrű a massza.
4. Kivajazott, kilisztezett kuglóf formába adagoljuk evőkanalanként a masszát: egy adag sütőtökös, mellé egy kakaós és így tovább. Akár húzhatunk bele márványmintát is egy hústű segítségével. Tetejét elsimítjuk.
5. 175 fokra előmelegített sütőben ( alsó-felső sütés) kb. 1 óra alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk,
6. Várjuk meg, hogy kihűljön, mielőtt kiborítjuk a formából. Porcukorral megszórva tálaljuk.


 

Megjegyzések