Lilahagymás-sonkás-túrós quiche - TELJES KIŐRLÉSŰ, IR-barát

Gyorsan elkészülő, finom, könnyű kis ebéd-vagy vacsoraötletet hoztam. A tésztája teljes kiőrlésű, így inzulinrezisztenciások is fogyaszthatják. A quiche tölteléke általában tojás+tejszín, én most szerettem volna a kalória-és zsírtartalmát csökkenteni, a fehérje tartalmát viszont növelni az ételnek, így a tejszín helyett túró került bele.Isteni lett. A tészta receptje innen van


Hozzávalók:

A tésztához:
140 g teljeskiőrlésű búza liszt
60 g sima búza liszt
100 g vaj vagy margarin
1 tojás sárgája
1 csapott tk. sütőpor
1 csapott tk. só
1-2 ek. hideg víz, ha nem áll össze a tészta

A töltelékhez:
250 g tehéntúró
3 egész tojás
1 tojás fehérje
50 g magas hústartalmú pulykamell sonka ( Lidl- Pikok Pure)
1 kis fej lilahagyma apróra kockázva
só, bors ízlés szerint
tetejére: reszelt sajt


Elkészítés:
1.A tészta hozzávalóit kézzel vagy késes aprítóban / robotgéppel egyneművé dolgozzuk.
2. Lisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk és egy kivehető aljú piteformát (23 cm átmérőjű)  kibélelünk vele, az oldalát is. Villával megszurkáljuk, sütőpapírral kibéleljük és rizst / lencsét/ kerámia babot szórunk bele, 180 fokon vakon süjük 20 percig.
3. A töltelékhez a túrót, tojásokat, sót, borsot késes aprítóba tesszük és krémesre dolgozzuk. Belekeverjük a felkockázott sonkát és a lilahagymát.
4. A piteformából kivesszük a nehezéket és a sütőpapírt és beleöntjük a túrós masszát, visszatoljuk a sütőbe. Mikor kezd megszilárdulni a massza, reszelt sajttal megszórjuk és addig sütjük, míg az formát enyhén megrázogatva már szilárdnak érezzük a tölteléket. Kb. mint egy sajttortánál :) Én kb. 20 percig sütöttem.  Miután kihűlt, szeleteljük és fogyasztjuk. Melegen, de másnap hidegen is finom. Másnapra teljesen megpuhul a tészta is, frissen még ropogós.



 

Megjegyzések