Narancsos-mandulás linzer Karácsonyra - tejmentes, tojásmentes

Nagyon sokan kértétek a Facebook oldalon ennek a keksznek a receptjét. A történet annyi hozzá, hogy a képen látható hópihe mintás nyújtófát kaptam a Tesómtól a névnapomra. Nagy erőkkel vetettem magam a munkába, ahogy hazaértem ma, a végeredményt pedig láthatjátok. A hópihe minta sehol. Gyönyörű a nyújtófa, de sajnos nem elég mély a vágás és már nyersen is halványan látszódott csak. De mégiscsak megérte megsütni, mert a keksz viszont isteni lett. Ennek biztosan helye van a karácsonyi kekszes dobozban. A tésztában nincs tojás és tejmentes is egyúttal.

Hozzávalók:
40 db kekszhez 

200 g sima liszt
100 g darált mandula
200 g tejmentes margarin ( LIGA), de ha nem kell tejmentesre, sima vaj is használható
100 g porcukor
kb. 3 ek. reszelt narancshéj (minél több, annál jobb)
csipet só
1-2 ek. hideg víz, ha nem állna össze a tészta

Elkészítés:
1. A hozzávalókat kézzel vagy géppel összegyúrjuk és folpackba csomagolva legalább fél-1 órára hűtőbe tesszük, de akár lehet egy egész éjszakára is. Így, hogy tojás sincs benne, akár pár napot is elvan a hűtőben a tészta, sőt, le is fagyasztható.
2. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.
3. Sütőpapíros tepsire tesszük a kekszeket és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha már kezd picit barnulni a széle,akkor jó lesz.
4. Rácsra tesszük őket hűlni, majd mehetnek is a kekszes dobozba.

Ez egy rögtön puha, omlós keksz. Köszönhetően a mandulának, nem kell várni 1-2 napot sem, hogy megpuhuljon. Próbáljátok ki, isteni :)


 

Megjegyzések