Hoztam egy olyan tejberizs receptet, amelyet ételérzékenyek is fogyaszthatnak. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes. Tulajdonképp mind a 14 fő allergént felsorolhatnám, mert egyiket sem tartalmazza, ezért bátorkodtam a "mindenmentes" jelzővel illetni. Én hozzáadott cukormentesen készítettem, de persze bármilyen édesítővel vagy cukorral is elkészíthető.
Hozzávalók:
2 adaghoz
135 g risotto rizs ( Arborio-t használtam)
csipet só
10-12 g negyedannyi édesítő
500 g növényi tej ( én rizs-mandulatejet használtam, de bármilyen növényi tejjel készíthető, aki olajos magra érzékeny, készítse rizstejjel vagy kókusztejjel).
Elkészítés:
1. Egy lábasba szórjuk a rizst, sót, édesítőt és a növényi tej kb. felét.
2. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük. Ahogy fő el alóla a folyadék, folyamatosan pótoljuk a tejjel. Mire elfő teljesen a tej és ragacsos lesz, mint egy rizottó, addigra meg is puhul a rizs. Azért kóstoljuk meg.
3. Zártjuk el, fedjük le egy fedővel kb. 10 percre majd szedjük kis tálkákba és hűtsük ki.
Az alaphoz adhatunk vaníliát, citromot, fűszereket is, én most egy teljesen natúr verziót készítettem.
Tálalhatjuk fahéjjal, kakaóporral, gyümölcsökkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése