Évek óta nem ettem citrompitét és már el is felejtettem, hogy anno Angliában a kedvenc sütim volt. Aztán jött a cheesecake-láz és a sajttorták leszorították a trónról a lemon tartot. Most újra beleszerettem,még mindig isteni. A recept hasonló a régihez.
Hozzávalók:
23 cm-es kör alakú vagy 23x23 cm-es szögletes piteformához
A tésztához:
250 gr liszt
70 gr porcukor
125 gr vaj
2 tojás sárgája
( ennek a tésztának a fele kell csak a pitéhez,a másik fele lafagyasztható)
A citromkrémhez:
5 egész tojás
140 gr cukor
150 ml habtejszín
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tészta felét lefagyasztjuk,másik felét lisztezett deszkán kör vagy téglalap alakúra nyújtjuk is kibéleljük vele a formát úgy, hogy pereme is legyen. Célszerű kivehető aljú piteformát használni. Villával megszurkáljuk és újabb félórára hűtőbe tesszük.
3. A tésztába sütőpapírt terítünk és babot szórunk bele vagy ráteszünk egy nagy lábast/ tepsit, így sütjük vakon 10 percig, majd a nehezék és a sütőpapír eltávolítása után további 20 percig.
4. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet: robotgéppel az összes hozzávalót összekeverjük és beleöntjük az elősütött piteformába.
5. További 30 percig sütjük a pitét, mikor már a krém a közepén sem remegős, kivesszük a sütőből, a formában hagyjuk kihűlni a pitét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése