A kedvenc áfonyás cheesecake-em

Kétségtelen, hogy a cheesecake a kedvenc desszertem, legyen szó bármilyen cheesecake-ről. Sima New York cheesecake, málnás, erdeigyümölcsös, csokis vagy cheesecake brownie. A legjobb mégis az áfonyás. Ott van szorosan a málnás a nyomában és ki tudja miért, de brownie-ból hiába a málnás a top, cheesecake-ben az áfonyás verzió a verhetetlen. Régóta ugyanazon recept alapján dolgozom, mondhatom, sikerült tökéletesíteni a sajttortámat, nekem ez, így a legfinomabb. Ebből bármikor, bármennyit. Még most is megengedtem magamnak pár szeletet, hogy egyébként diétázunk. Szóval nem volt kérdés, hogy a Budapest Cheesecake versenyre ezzel pályázok. 


Hozzávalók:
18 cm-es tortához

A kekszes alaphoz:
150 gr zabkeksz ( a Győri édes Zabfalatokkal lesz a legjobb)
70 gr olvasztott vaj

A krémsajtos réteghez:
500 gr Philadelphia natúr krémsajt
100 gr tejföl
80 gr cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai ( nem ér kispórolni)
1 citrom reszelt héja ( ezt sem)
1,5 ek. liszt
3 egész tojás 
250 gr friss áfonya





Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, előkészítünk egy teflonos kapcsos tortaformát. Az alját kibélelhetjük sütőpapírral, az oldalát kivajazhatjuk, de nem feltétlen szükséges.
2. A kekszet késes aprítóba dobjuk és ledaráljuk, hozzákeverjük az olvasztott vajat. A tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen és amíg a krémet kikeverjük, elősütjük.
3. Robotgéppel kikeverjük a krémsajtot a tejföllel, cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat, a lisztet, majd egyenként a tojásokat. Alaposan eldolgozzuk, teljesen csomómentes legyen a krém.
4. Szilikonos spatulával óvatosan belekeverjük a megmosott, friss áfonyát és az elősütött kekszes alapra öntjük.
5. A sütő hőfokát levesszük 150 fokra, a sütő aljába egy lábas vizet teszünk és a középső rácason kb. 80 perc alatt készre sütjük a tortát. Ha a közepén még kicsit remegős, de a széle már megszilárdult, elzárhatjuk a sütőt és nyitott sütőajtónál hagyjuk a tortát kihűlni.
6. A kihűlt tortát csomagoljuk folpackba és lehetőség szerint egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap egy éles késsel vágjuk körbe a tortát, kapcsoljuk le a formát, szeleteljük és tálaljuk.

Tippeket, ötleteket a tökéletes sajttortához ide kattintva olvashattok. 




Megjegyzések

Megjegyzés küldése