Áfonyás cheesecake

Azt hiszem kijelenthetem, hogy nekem az áfonyás cheesecake a kedvenc sütim. Készült már Oreo kekszes alappal és szögletes formában is, áfonyaszósszal a tetején.
Most Anyu szülinapjára sütöttem megint, ezúttal a masszába turmixoltam bele némi áfonyát, így az egész cucc lila lett. Szerettem volna, ha márványosabb lesz a belseje, de az sajnos nem jött össze. Viszont isteni finom volt, így is.
A képeket a nővérem, Tündérsüti készítette. 


Hozzávalók:
18 cm-es formához

A kekszes alaphoz:
1 csomag Győri édes Zabfalatok ( 215 gr)
100 gr vaj / margarin

A krémsajtos réteghez:
600 gr natúr krémsajt ( Lidl-ben kapható vödrös, Pilos krémsajt)
140 gr tejföl
4 egész tojás
100 gr nádcukor
2 ek. lisztvaníi
vaníliarúd kikapart magjai / vaníliás cukor / vanília esszencia
25 dkg áfonya

Tetejére:
25 dkg friss áfonya


Elkészítés:
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a tortaforma alját alufóliával beborítjuk.
2. A kekszet ledaráljuk és olvasztott vajjal alaposan elkeverjük, egyenletesen a forma aljába nyomkodjuk és addig sütjük,míg a krémet kikeverjük.
3. A krémsajtot simára keverjük a tejföllel, tojásokkal, cukorral, vaníliával és a liszttel, majd 2 részre osztjuk. Egyik felébe beleszórjuk az áfonyaszemeket egészben ( 125 gr áfonyát)
másik felébe pedig az áfonya másik felét ( 125 gr) leturmixolva keverjük bele. Lesz tehát egy fehér masszánk áfonyadarabokkal és egy lila masszánk.
4. A kekszes alapra öntjük a fehér masszát, a sütő hőfokát levesszük 150 fokra, egy vízzel teli lábast teszünk a sütő aljába és visszatesszük sülni.
5. Kb. félóra elteltével ráöntjük a tortára a lila masszát és visszatesszük sülni további 70-90 percre. Ha már csak egy picit remegős a torta közepe, de a széle megszilárdult, elzárjuk a sütőt és nyitott sütőajtnál hagyjuk a cheesecake-et kihűlni. Ha kihűlt, fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tesszük, másnap friss áfonyával tálaljuk.

Tippek a tökéletes cheesecake-hez ebben a bejegyzésben olvashatók.

Megjegyzések