Imádom a könnyű, habos,gyümölcsös-joghurtos mousse tortákat. Ezekből több szeletet is meg lehet enni, bármilyen gyümölccsel működnek, az alap pedig lehet bármi:sütés nélküli kekszes, brownie, különböző piskóták. Nem tudtam ellenállni a csábításnak és mostmár vettem 2 doboz epret. Persze pont olyan volt,mint amilyenre számítottam, felejthető. Szép piros, de nem túl édes. Magában még nem eszegetném, de ebben a tortában varázslatos. Alapnak most a hűtőben árválkodó 2 tojásfehérje okán egy fehér piskótát választottam, amit mákkal turbóztam. Mert a mák és az eper jó páros. Nagyon jó.
Hozzávalók:
15 cm-es tortához:
A mákos piskótához:
2 tojás fehérje
40 gr cukor
30 gr liszt
10 gr darált mák
Az eper mousse-hoz:
450-500 gr eper
330 gr sűrű görög joghurt ( Zott)
2 dl habtejszín
20 gr porzselatin+ fél dl víz
ízlés szerint porcukor
Díszítésnek:
pár szem friss eper
darált mák
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot. Fényes, sűrű masszát kapunk, beleforgatjuk a darált mákkal elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 10-12 perc alatt készre sütjük. A piskótát kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt és visszahelyezzük a tortaformába.
2. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, félretesszük.
3. Az epret megmossuk,lecsumázzuk, felkockázzuk és a joghurttal összeturmixoljuk. Ízlés szerint porcukrot adunk hozzá. Mennyiséget nem tudok mondani, attól függ, mennyire édes az eper illetve hogy édesebb vagy fanyarabb tortát szeretnénk.
4. Egy kis tálkába fél dl vizet öntünk, rászórjuk a porzselatint. Ha kicsit megduzzadt, 20-30 másodperc alatt mikróban felmelegítjük, simára keverjük. Folyamatos keverés mellett, szűrőn átszűrve az epres joghurthoz adjuk és kézi habverővel alaposan eldolgozzuk. 2-3 részletben adjuk hozzá a zselatint, így nem lesz csomós.
5. Végül a tejszínhabot is beleforgatjuk óvatosan, simára keverjük, ne maradjanak benne tejszínhab-csomók. A mákos piskótára öntjük és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
6. Másnap levesszük a formát a tortáról, oldalát darált mákkal panírozzuk, tetejét friss eperrel díszítjük.
TIPP:
Magas falú tortaformát használjunk, hogy beleférjen az összes massza.
23-24 cm-es tortához a hozzávalókat duplázni szükséges.
erdei gyümölcsös joghurt mousse torta kekszes alapon.
Recipe in English:
Ingredients:
make a 6 " cakes
For the white sponge:
2 egg whites
40g sugar
30g plain flour
10g ground poppyseed
For the strawberry mousse:
450-500g fresh strawberries
330g Greek natural Greek yogurt ( unsweetened)
200ml double cream
20g gelatin powder + 50ml water
icing sugar ( amount is according to your taste)
For decoration:
fresh strawberries, ground poppyseed
Method:
1. Preheat the oven to 350 F and line a loose-bottom baking tin with baking paper.
Whip the egg whites until forms firm peaks, then gradually add sugar and carefully fold the sifted flour and ground poppyseed in. Pour into the prepared tin and bake for 10-12 mins. Let it cool, remove the paper from the sponge, wash the tin and put the sponge back.
2. For the mousse whip the cream until it's thick and put in the refrigerator. Wash strawberries, slice them and using a blender or food processor process them until you get a puree. Mix with yogurt and add as much sugar as you wish ( depending on the sweetness of the strawberries and on your sweet tooth).
3. In a small ball pour 50ml water and sprinkle gelatin on top. Leave it for 2 minutes standing then put in the microwave for 20 seconds. Using a small spoon stir until it's smooth. Do not boil or overheat the gelatin just slightly warm it up. Using a tea-strainer gradually pour in the strawberry mixture, finally carefully fold the whipped cream in.
4. Pour the mixture over the sponge and refrigerate overnight. 4-5 hours might be enough for the cake to set, but I always mousse cakes in the evening and just slice them in the morning.
5. In the morning remove the cake carefully from the tin, decorate the top with fresh strawberries and cover the sides with ground poppyseed.
For more mousse cakes: banana yoguirt mousse cake on a brownie base, forest fruit yogurt mousse cake on a crunchy oatmeal biscuit base.
Csodaszép letisztult torta ő is, imádom :)
VálaszTörlésÉn is vettem epret, nem bírtam ki, nagyon rossz volt :)))
Koszonom Orsikam. Hat valoban ez az eper meg nem az igazi magaban,de a tortaban remek volt :0
VálaszTörlésNyamm nagyon guszta, pont jól jön így húsvét után , könnyű és finom :-)
VálaszTörlésNagyon csábító! :)
VálaszTörlés