New York style cheesecake

##English recipe below the last photo, scroll down please##

Ahány város Amerikában, kb. annyi cheesecake. Philadelphiai, Chicago style és New York, csak, hogy egy párat említsünk. Függ a krémsajt típusától,attól,hogy tejföllel vagy tejszínnel gazdagítjuk, sütjük vagy sem, bár általában elmondható, hogy Amerikában a "baked cheesecake"-ek ( azaz a sütéssel készülők) maradtak meg, Angliában pedig elterjedtek a "no-bake cheesecake"-ek is. 
Ez most egy klasszikusnak mondható New York-i, annak is egy speciális változata, amikor is egy extra réteg édes tejföl kerül nem sokkal a hosszadalmas sütés vége előtt a tortára, ezzel fokozva az élvezeteket. Életem eddigi legjobb sajttortája lett, így bátorkodom Veletek megosztani eddigi tapasztalataimat:



--célszerű az alaphoz Graham vagy zabkekszet használni, ennek meglesz még sütés után is a "crunchy" hatása
--alacsony hőfokon ( 150 fok) süssük a cheesecake-et, sokáig ( 60-90 perc, mérettől függ)
--ha teszünk egy lábas vizet a sütő aljába, akkor extra gőzös lesz a sütőnk, kisebb az esélye, hogy megreped a torta teteje és nem szárad ki a belseje
--ne süssük túl a tortát! Tűpróbát ne végezzünk, csak egy kesztyűvel megfogva rázoggassuk meg a formát, ha a szélén már megsült, de a közepe még remegős, elzárhatjuk, hiszen még ezután is sül a sütőben maradó hőtől és ahogy hűl, úgy szilárdul majd
--ne vegyük ki a sütőből a sütési idő letelte után,hagyjuk nyitott sütőajtónál kihűlni, a hirtelen hőmérsékletváltozástól ugyanis szintén berepedhet a teteje
--minimum 1 éjszakára tegyük hűtőbe a tortát miután teljesen kihűlt, folpackkal alaposan becsomagolva
--minél tovább áll a hűtőben, annál finomabb, tapasztalatom szerint a 2-3. nap éri el a legjobb állapotát
--a legfinomabb cheesecake-et nyilván Philadelphia krémsajtból készíthetjük, de a Lidl-ben kapható Pilos vödrös krémsajtból is tökéletesen finom lesz,én is azt használom
--az alapreceptem mindig ugyanaz, itt egy málnás cheesecake, itt egy áfonyás cheesecake kocka, de találtok erdei gyümölcsös-amaretto kekszest, oreo kekszes-áfonyást, sárgabarackost, a brownie és a cheesecake ötvözéséből készült cheesecake brownie-t is
-- az alábbi mennyiség egy magas, de kicsi ( 15 cm ) átmérőjű tortához elegendő, nagyobb tortához a hozzávalók 1,5-2-szerese szükségeltetik
--a cheesecake szuperül fagyasztható, miután teljesen kihűlt, hosszú hónapokig eláll a fagyasztóban
--a natúr cheesecake-hez különféle fanyar, savanykás gyümölcsökből készült öntetek remekül passzolnak, de persze magába a masszába is keverhetjük a gyümölcsöket ,mint azt a fentebbi cheesecake-ek nagy részénél is látjuk



Hozzávalók:
15 cm-es tortához ( magas falú tortaforma szükséges)

Az alaphoz:
140 gr zabkeksz
60-70 gr olvasztott vaj

A krémsajtos részhez:
450 gr natúr krémsajt 
100 gr tejföl
4 zacskó vaníliás cukor
80 gr cukor
1,5 ek. liszt
3 tojás
1 citrom reszelt héja

A felső réteghez:
100 gr tejföl
2 ek. cukor
1 ek. citromlé


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált kekszet elkeverjük annyi olvasztott vajjal, hogy a massza összeálljon, belenyomkodjuk alaposan a tortaforma aljába és 10 perc alatt elősütjük.
2. Ezután a sütő hőfokát levesszük 150 fokra és egy lábas vizet bekészítünk a sütő aljába.
3. A krémsajtot kikeverjük a tejföllel, cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és egyenként a tojásokat. Teljesen simára keverjük a masszát és az elősütött kekszes alapra öntjük.
4. A fent megadottak alapján sütjük, kb. 80 perc elteltével a tetejére simítjuk a citromlével, cukorral elkevert tejfölt és további kb. 20 percig sütjük,míg a tejfölös réteg meg nem szilárdul valamennyire a tetején. 
5. Ezután a fentiek alapján hűtjük, pihentetjük, tároljuk és végül szervírozzuk a tortát.


This is probably one of the best cheesecakes I have ever made. I will not translate the tips how to make the perfect cheesecake, just the recipe.

Ingredients:
makes 6" cake ( you will need a loose bottom tin just like this one)

For the crust:
140g Graham or oat biscuit crumbs
60-70g melted butter

For the cream cheese layer:
450g Philadelphia type cream cheese
100g soured cream
30g vanilla sugar or 1 tsp vanilla extract
80g caster sugar
grated zest of 1 lemon
1,5 tbsp plain flour
3 eggs

For the soured cream layer:
100g soured cream
2 tbps caster sugar
1 tbsp lemon juice

Method:
1. Preheat the oven to 350 F. In a bowl mix biscuit crumbs and melted butter and press the mixture into the tin to make an even layer. Pre-bake for 10 mins, set aside, reduce the heat to 300 F and place a little heatproof bowl filled with water in the oven. 
2. In a standing mixer mix cream cheese with soured cream, plain and vanilla sugar, add lemon zest , flour and finally the eggs, one by one. Mix well but do not overmix. Scrape down the side of the blow if needed.
3. Gently pour the mixture over the biscuit base and bake for about 80 mins.
4. For the top layer mix soured cream with sugar and lemon juice and carefully spread over the cheesecake. Bake for another 15-20 mins.
5. Switch the oven off, open its door slightly and let the cheesecake cool in the still warm oven, this will prevent cracking the top of the cheesecake.
6. When the cheesecake is completely cool, wrap in cling film and refrigerate overnight. 

Megjegyzések

  1. Szeretnék beköltözni az egyik szobába hozzátok és csak a sütikre fogok előjönni :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsikáááám, ezen én most olyan jót nevettem :DDD vendégszobánk ugyan nincs, de van egy kondiszoba, oda beköltözhetsz és le is dolgozhatod egyből a sütiket :)))

      Törlés
    2. Tökéletes!!!! Elalszom én a futópadon is!!!! Na akkor lassan csomagolok :))))

      Törlés

Megjegyzés küldése